Ytre krefter Flashcards

1
Q

Hva er forvitring og hvilke typer har vi?

A

Når stein eller fjell smuldrer opp.

Fins mekanisk og kjemisk forvitring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er mekanisk forvitring og hvilke typer har vi?

A
Når fysiske krefter virker på berget og bryter det i stykker, det dannes mindre stykker av den opprinnelige bergarten.
Fins tre typer:
-frostforvitring
-solsprengning
-trykkavlastning
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er frostforvitring?

A

Vann går ned i sprekker, blir der, fryser til is og utvides med 10%. Sprekken i berget kan utvide seg. Berget løsner. Den løsnede berget kan videre forvitres til grus og sand.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er solsprengning?

A

Berggrunnen utsettes for kraftige temperaturforandringer i løpet av et døgn. Det blir utvidelse og sammentrekning av mineralkornene i bergarten som kan føre til at de ytterste lagene sakte sprenges i stykker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er trykkavlastning?

A

En dypbergart (granitt, f.eks.) kan ha størknet langt under jordoverflata. Trykket blir derfor svært stort. Hvis de øverste bergartene som er over granitten, slites bort, lettes trykket på granitten. Det kalles en trykkavlastning. Granitten kan da bli utvidet og sprekkes opp i flak som er parallelle med jordoverflata.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er blokkhav/steinfly?

A

Består av forvitringsmateriale som er dannet ved at berggrunnen under er forvitret, løse steiner er blitt liggende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er kjemisk forvitring?

A

Bergarten utsettes for vann med oppløste gasser som gjør at vannet får evnen til å løse opp mineralene i bergartene. Den kjemiske sammensetningen av de opprinnelige mineralene forandres

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvordan dannes kalksteinhuler?

A

Hvis det er mye kalkstein i berggrunnen, kan kjemisk forvitring utforme det i landskapet. Karbondioksid i lufta løses opp i regnvann, vannet blir surt og kan løse opp mineralene i kalkstein. Vannet følger de samme veiene hele tiden og kan lage renner på overflata av kalkberg. Hvis bergarten har en viss tykkelse, vil bekkene etter hvert forsvinne fra overflata fordi vannet lager underjordiske løp. Etter lengre tid kan det danne seg kalksteinhuler i berggrunnen.
Kalksteinhuler i Norge er mest utbredt i Norland. Finnes huler med mer enn 2000m lange gangsystemer. Viktige funn er blitt gjort i Frankrike fra steinaldermenneskene.
Surt vann pipler gjennom berggrunnen og løser opp mineralene sakte, men sikkert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er erosjon?

A

En ytre kraft sliter stein og stykker, og transporterer partikler fra et sted til et annet. Ytre krefter kan være elv, vind, isbre eller bølge. Både berggrunn og løsmasser kan eroderes.
For å bevege forvitret materiale trens det vanligvis en eroderende kraft, bortsett fra når terrenget er veldig bratt – da kan tyngdekraften være nok, jordsig eller ras. Det skjedde i Lodalen for ca. hundre år siden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er gamle landformer?

A

Landformer som i hovedsak er utformet før tertiærtiden. Kjennetegnes av rolige linjer og moderate høydeforskjeller. F.eks. vidde, hei, ås…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er viddelandskap og hva kjennetegner dem?

A

Skogvidder og fjellvidder. Små høydeforskjeller. Høydene er mykt avrundet. Sjøene er grunne og har en nokså rund eller uregelmessig form.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva er skjærgårder og hva kjennetegner dem?

A

Der den skrånende grunnfjellsoverflata møter kysten, går heilandskapet over i et skjærgårdslandskap. Landoverflata er kupert, så kystlinja blir uregelmessig. Høydene blir øyer eller halvøyer og bolmer. Høyder=skjær og båer. Forsenkninger=viker og sund.
Skjærgård er en karakteristisk landform langs norskekysten fra Lindesnes til svenskegrensen, med unntak av indre Oslofjord. Svenske vestkyst er en skjærgårdskyst. Bergrunnen=gammelt, nedslitt landskap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hva er sørlandsheier og hva kjennetegner dem?

A

Småkupert, knudret terreng med lave høydedrag, ofte bratte sider ned mot forsenkningene. Høydeforskjellene mellom toppene og forsenkningene er oftest bare fra noen få meter til noen titalls meter. I forsenkningene ligger det gårder og dyrkbar jord. Dypere dalfører skjærer seg også ned noen steder i landskapet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvordan ble strandflata dannet og hvor ligger den?

A

Strandflaten regnes å være dannet gjennom de siste 5-10 mill. år ved en samvirkning av frostforvitring, bølge- og iserosjon. Erodert kystlette. I dag er det øyer, skjær og grunt hav. Fra Rogaland til Finmark. Ligger mange steder på vestkysten, fra Rogaland i Sør til Vest-Finnmark i nord, finner vi strandflatekyst. Lavtliggende, flate eller småkuperte områder. 50moh. Og 50m dyp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Nevn noen viktige bretyper?

A

Botnbreer, platåbreer, dalbreer og innlandsis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva er alpine landformer?

A

Svimlende stup og tinder, flere brette fjell

17
Q

Hvordan dannes bunnmorene?

A

Da de siste isbreene smeltet ned på slutten av istiden, ble løsmaterialet som breene førte med seg, liggende som en bunnmorene

18
Q

Hva er israndavsetning?

A

En fellesbetegnelse for ryggformete løsmasseavsetninger som er lagt opp foran eller på siden av en isbre.

19
Q

Hva er marin grense?

A

Marin grense er det høyeste nivået havet har hatt siden siste istid.

20
Q

Hva er et ravinelandskap?

A

En spesiell landform som er dannet i områder med leirsletter.

21
Q

Hvordan har elver endret Norge?

A

Ved erosjon = v-dal og canyon/elvegjeld.

Ved avsetning = elvevifte/meander

22
Q

Hvordan har isbreer endret Norge?

A

Ved erosjon = alpine landskap og u-dal og fjorder
Ved avsetning og morener
endemorener - isbreavsetninger

23
Q

Hva er unge landformer?

A

Landformer dannet ved elveerosjon fra tertiærtiden og ved breerosjon i kvartiærtiden. F.eks. fjorder, bratte fjell og dype daler. Dette er typiske landformer som er erodert ned i et landskap som opprinnelig bestod av gamle landformer.

24
Q

På hvilke måter kan rennende vann transportere løsmateriale?

A

Rennende vand transporterer løsmateriale ved at løsmasse i elva eroderer elvebunnen. Elvens erosjonsevne varierer med grunnforhold, terreng, nedbørmengde.

25
Q

Hvorfor blir elveløpet noen steder til en V-dal og andre steder til et elvegjeld?

A

En v- dal er resultatet av at jord og stein har rast ned fra sidene etterhvert

som elva har gravd seg ned i løpet sitt. Strømmen i elva har dratt med seg løsmaterialet. Elva eroderer videre ned i undergrunnen, men hele tiden leverer skråningene materiale som ender nede i vannet. V- profilet opprettholdes, og dalen blir stadig dypere. I en typisk v- dal er dalbunnen ikke bredere enn selve elva. Canyon kommer av at i tidenes løp har elva dratt med seg steiner og grus, som sakte men sikkert har gnagd elveløpet nedover i berget. Veggene på sidene av elva forblir loddrette fordi erosjonen foregår bare i elvebunnen, og berggrunnen på sidene er så hard at det ikke raser ned materiale fra sidene.

26
Q

Hvordan ser en elvevifte ut, og hvordan dannes den?

A

Den dannes ved at elva drar med seg mye materiale, men der elva flates ut reduseres farten på vannet, transportevnen minker, og elva legger fra seg materiale. Over lang tid blir det bygd opp en vifteformet avsetning. Den er smal øverst og bred nederst, og strekker seg fra dalbunnen og noe opp i dalsiden. Vifteformen dannes fordi elva gjerne breier seg ut i et forgreinet løp. Når ett løp er oppfylt med løsmasser, finner elva seg et nytt løp ved siden av. En elvevifte bygger seg ofte utover og kan presse hovedelva over på motsatt side av dalbunnen.

27
Q

Hvordan dannes en kroksjø?

A

Hvis det er mye løsmasser i en flat elv, kan elva få et svingete løp som kalles meanderløp. Her er tverrsnittet av elva usymmetrisk. I yttersvingene er elva dypest, og vannet får størst fart. Erosjonsevnen blir derfor stor, og elva spiser seg inn i terrenget. I innersvingene er farten lavere, og elva avsetter materiale i form av sandbanker. Der elveslyngene pga. erosjon nærmer seg hverandre så mye at de møtes, avsnøres de ved at vannet renner rett gjennom. Det skjer vanligvis når elva er flomstor. Meandersvingen kuttes tvert over, og den avsnørte buen blir til en kroksjø. Vannet her blir stillestående, og sjøen kan gro igjen litt etter litt.

28
Q

Hva er et delta?

A

Et delta er en avsetning av sorterte løsmasser der en elv renner ut i stillestående vann. Størrelsen på deltaet bestemmes av hvor mye løsmasser elva har brakt med seg i tidenes løp. Sand og småstein som elva har dratt med seg langs bunnen, avsettes ved elvemunningen. I slike elveavsetninger er det vanligvis grovt materiale innerst på deltaflata, finere materiale i deltaskråningen og leire på bunnen utenfor deltafronten. Deltaformen bygges opp ved at elva i tidenes løp flytter seg fra side til side og legger fra seg løsmasser over et stort areal. Nildeltaet i Egypt er 25 mil på det bredeste, og her bor det 30 mill. mennesker. Siden deltaområdet ligger så lavt i terrenget er de truet av flom når elva går over sine bredder og når havet står høyt.

29
Q

Hva er typisk for morenemateriale?

A

Bunnmorene er om lag en femdel av massen leire, men den er blandet sammen med alle andre kornstørrelser. Rennende vann eller bølger kan sortere løsmassen slik at leire kan samles opp i tykke lag for seg, for eksempel utenfor en israndavsetning. Der framrykkingen stopper, blir det dannet en endemorene. Langs kantene eroderer breen dalsidene og danner sidemorene. På steder der to brearmer møter hverandre, går sidemorenene sammen i en midtmorene.

30
Q

Hvordan kan rennende vann erodere?

A

Elevene eroderer bare i selve elveleiet der strømmen går. Hvis det er løsmasser i elveleiet, er det vannstrømmen som eroderer og flytter materialet på bunnen.
Elvene sliter ned fjellene, transporterer løsmassene og avsetter dem der terrenget flater ut, i en innsjø eller i havet.
Rennende vann eroderer på den måten at elva transporterer stein, grus, sand, leire. Den kan ta med seg mineraler som er oppløst ved kjemisk forvitring.

31
Q

Forklar hvordan isbreer kan erodere, og beskriv typiske erosjonsformer som breer skaper.

A

En isbre er en masse av is og snø som er i bevegelse. Bevegelsen av ismassen er årsaken til at breer former landskap. Løsmateriale samles inni eller under breen og dras med videre. Men der bevegelsen stopper ved brefronten, legger breen fra seg løsmasseformer.