Virkeslära tenta Flashcards
Vad krävs av virket vid bygge av en brygga ? Delvis ovan vatten men även markkontakt. Beständighetsperspektiv. Beskriv dessa.
Rötbeständighet, insektsbeständighet, UV, slitstyrka.
Vilka skadegörare kan angripa virket?
Rötsvampar - måste vara motståndskraftigt mot röta, trä i futkiga miljöer är särskilt utsatta för angrepp av rötsvampar. Insekter - trä som är kontakt med vatten kan angripas av vedlevande insekter som träbock. Marina organismer - på västkusten kan virket angripas av skeppsmask om bryggan är i direkt kontakt med vattten. Mögel - trä som har fukt över vattenytan kan drabbas av mögel.
Varför välja lärk till bryggan?
Naturlig beständighet, lämpligt för användning i fuktiga och utsatta miljöer som bryggor. Miljövänligt - Naturligt hållbara, behövs ingen kemisk impregnering, detta minskar miljöpåverkan och uppfyller höga miljökrav. Hållbarhet - har hög och mekanisk slitstyrka och styrka, lämpligt för bryggan som utsätts för mkt slitage. Estetiskt tilltalande - Vackert och naturligt utseende.
Vilket virke är lämpligt till bryggan om bygget har höga miljökrav? Vilket virke bör användas?
Kärnvirke av lärk. Naturligt resistent mot röta, insekter och kräver ingen kemisk behandling.
Beskriv vitröta
Har enzymer som bryter ner alla beståndsdelar i veden, lignin, cellulosa och hemicellulosa. Hyferna växer in i vedfibrernas cellhåligheter och enzymerna angriper cellväggen och kan lösa upp cellväggen. Cellulosa och hemicellulosa sönderdelas till vattenlösliga ämnen, svampen använder det till näring. Fibrerna och hållfastheten i veden försämras snabbt. Vitrötan kan växa i 0-40 grader. 40-80% fukthalt är mest gynnsamt för tillväxt. Veden ser vit och mjölig ut. Sommarvedens väggar försvagas och förtunnas.
Beskriv Brunröta
Basidiomycet som bildar fruktkroppar. Bryter ej ner lignin, främst i S2 lagret. Bryter ner cellulosa och hemicellulosa. Behöver inte mkt kväve. Brunt virke - lämnar lignin. Eroderar S2. -3 grader till +40. 40-80% fukthalt. Fuktkvoter över fibermättnadspunkt. Veden blir brun med kubsprickor, ser ut som den brunnit, krymper och spricker. Cellväggarna lossnar från mittlamellerna. Många olika typer av brunröta, hussvamp en av de farligaste. Den enda svampen som kan transportera vatten i sina hyfer. Kan angripa virket som annars är torrt.
Beskriv soft rot
Ascomycet. Blöt ved i markkontakt. Behöver höga halter av kväve- beroende av markkontakt. Växer mkt långsamt. Inte så specialiserad. Bryter ner cellulosa och hemicellulosa. Angrepp nära hyferna. Tidiga attacker - gör karaktäristiska hål i s2. Bryter ej ner lignin, finns främst i s2. Kan bryta ner tryckimpregnerat trä men tar mkt lång tid.
Beskriv mögel
Lever bara på ytan. Träet behöver inte vara fuktigt. Lever på fria sockerarter, finns i splintveden. Påverkar inte virket. Relativ LF över 80%. Kan binda fukt - inkörsport till andra svampar. Sporer kan orsaka allergi och irritation. Tålig mot kalla temp, kan växa i 0- 50 grader.
Beskriv Blånad
Sprids med vinden och insekter. Växer in i splintveden, blåa sjok. Växer bara in i splintveden, långa hyfer växer in i ringporer i splintveden. GBB tar med sig blånad - dödar träden. Hindrar vattentransporten, träden börjar torka i toppen. Höga fuktkvoter upp till 80–90%. Virket blir lätt fuktigt, ingen märkbar förlust i styrka. Kan bygga med men inte ute när det suger upp vatten. Växer igenom märgstrålar och ner i cellen, inne i veden, påverkar bara permeabilitet och utseende.
Jämför i teorin en gran från Småland med en gran från Norrland med en årsringsbredd på ca 2 mm (alltså samma för båda granarna). Beskriv skillnader i uppbyggnad och förklara varför de uppkommer. Ge exempel på två egenskaper som i teorin kan skilja på det sågade virkets kvalitet och förklara varför
Klimatpåverkan: Småland, beläget i södra Sverige, har generellt ett mildare klimat jämfört med Norrland i norr. Detta mildare klimat kan leda till att granar i Småland växer under en längre period varje år, vilket resulterar i en något annorlunda struktur av cellerna i vedens årsringar. Granar i Norrland, å andra sidan, utsätts för strängare vinterförhållanden och en kortare växtsäsong, vilket kan leda till en tätare och mer jämn årsringsstruktur.
Vatten- och Näringsupptag: Jorden och dess egenskaper, som fuktighet och näringsinnehåll, skiljer sig också mellan Småland och Norrland. Detta kan påverka cellstrukturen i trädet. Träd i fuktigare och näringsrikare jord i Småland kan ha större och mer utvecklade celler jämfört med de i den ofta magrare jorden i Norrland.
Densitet och Styrka: På grund av de kortare och kallare tillväxtperioderna i Norrland, kan granar där utveckla en högre densitet i träet. Detta kan göra virket starkare och mer hållbart, vilket är en fördel för vissa byggnadsändamål där hög hållfasthet är viktigt. Granar från Småland kan ha en lägre densitet på grund av snabbare tillväxt under den längre säsongen, vilket resulterar i ett lättare virke.
Sommarved och Vårved
Definition och Egenskaper
Vårved: Bildas under tidig vår och sen vår, är ljusare och mindre densitet än sommarved. Den består huvudsakligen av stora, tunnväggiga celler som transporterar mycket vatten och näring under tillväxtsäsongens början.
Sommarved: Bildas senare under säsongen, är mörkare och mycket tätare än vårved. Den består av mindre och tjockväggiga celler som bidrar till träets strukturella styrka.
Klimatpåverkan på Sommarved och Vårved
Klimatförhållandena i Småland och Norrland påverkar proportionen och kvaliteten på sommarved och vårved i granar, hur?
Småland:
I Småland, med dess längre och varmare växtsäsong, kan granar utveckla en större andel vårved på våren, eftersom tillväxtperioden är längre och startar tidigare. Detta innebär att träden snabbt behöver upprätta en effektiv vattenledningsförmåga för att stödja snabb tillväxt.
Sommarveden, som bildas när tillväxten börjar avta och trädet förbereder sig för vintern, kan vara mindre framträdande jämfört med vårveden.
Norrland:
I Norrland är växtsäsongen kortare och startar senare, vilket leder till att proportionen vårved ofta är mindre och tätare, eftersom träden snabbt måste anpassa sig till växande förhållanden och effektivt använda den korta tillväxtperioden.
Sommarveden blir mer dominerande och är tätare, eftersom träden behöver förstärka sin struktur inför de hårdare vinterförhållandena.
Den vanligaste celltypen i barrvirke är Trakeid. Beskriv dess huvudfunktioner i virket samt beskriv cellväggens uppbyggnad ner till dess huvudbeståndsdelar.
Cellväggens kemiska uppbyggnad består främst av kolhydrater i form av cellulosa, hemicellulosa och lignin och extraktivämnen. De olika komponenternas fördelning skiljer sig mellan olika trädslag, men även mellan träd av samma art. Även inom ett och samma träd varierar den kemiska sammansättningen mellan trädets olika delar.
Cellulosa är långa kedjor av B-glukos som bildar miceller och mikrofibriller. Cellväggen är uppbyggd av cellulosakedjor som är parallellt ordnade i långa buntar, miceller. Micellerna är i sin tur hopbuntade till mikrofibriller som är cellväggens minsta synliga enhet.
Hemicellulosa är kortare kedjor som fungerar som lim mellan ligninet och mikrofibrillerna i cellväggen.
Lignin är en komplex molekyl. Den har en stärkande funktion, främst i torrt tillstånd. Liknas ibland vid murbruk. Mittlamellen har högst andel lignin.
Extraktivämnen är en grupp av komplexa organiska ämnen. Vaxer, kåda, gummi, De skyddar trädet från angrepp. De är ofta giftiga för insekter och svampar.
Barrträdet är uppbyggt av ett fåtal celltyper, där 90 % av veden består av trakeider. Trakeiderna är långsmala och porförsedda celler. Dessa är orienterade i trädets längdriktning med svagt avsmalnade ändar. Trakeiden har en mekanisk stödjande funktion men transporterar även näring i trädet. Det finns trakeider som är kortare än de vanliga trakeiderna. Dessa kallas för marginala trakeider och är övergångsceller mellan trakeider och parenkymceller. Parenkymceller finns alltid utanför hartskanalernas epitelceller. Cellerna är kortare och har tunnare väggar än trakeiderna, men är längre och har något tjockare väggar än epitelcellerna. Parenkymcellerna är levande, till skillnad från kärl och trakeider, och är till för lagring och transport av organisk näring. Epitelceller är en form av tunnväggiga parenkymceller, som också är levande och som förekommer både i vedens radiella riktning och i längdriktningen. Epitelcellerna är fyrkantiga och förekommer endast i anslutning till hartskanaler där de bildar kanalens innersta cell rad och utsöndrar harts.
Beskriv Huvudfunktioner i Trakeider
- Vattentransport: Trakeider fungerar som vattenledande celler. De transporterar vatten och näringsämnen från rötterna till de övre delarna av trädet genom kapillärkraft och transpiration.
- Stöd och styrka: Trakeider ger mekaniskt stöd till trädet genom att bidra till träets styvhet och styrka. Deras långa, smala och tjockväggiga struktur bidrar till denna funktion.
- Försvar: Trakeider har också en försvarsroll genom att fungera som en barriär mot patogener och insekter. När en trakeid skadas eller infekteras kan den snabbt isoleras genom att plugga till omkringliggande trakeider med hjälp av tyllbildning.
Beskriv Cellväggens Uppbyggnad S
Trakeidernas cellväggar består av flera lager som ger styrka och flexibilitet. Här är en detaljerad beskrivning av uppbyggnaden ner till huvudbeståndsdelarna:
- Primärvägg: Den primära cellväggen är det yttre lagret och består huvudsakligen av cellulosa, hemicellulosa och pektin. Den är relativt tunn och flexibel.
-
Sekundärvägg: Den sekundära cellväggen består av tre skikt, ofta betecknade som S1, S2 och S3.
- S1-lagret: Detta är det yttre skiktet av den sekundära väggen och är rikt på hemicellulosa och mikrofibriller som är arrangerade i en spiralform.
- S2-lagret: Detta är det tjockaste lagret och innehåller mest cellulosa, med mikrofibriller arrangerade i en nästan horisontell spiral. Detta lager bidrar mest till cellens mekaniska styrka.
- S3-lagret: Detta är det innersta lagret av den sekundära väggen, som också innehåller cellulosa och hemicellulosa, men mikrofibrillerna här är orienterade i en annan vinkel än i S1 och S2.
- Middle Lamella: Mellamembranen, eller middle lamella, är den klibbiga substansen som håller samman trakeiderna. Den består huvudsakligen av pektin och fungerar som ett “lim” mellan cellerna.