Vetenskapliga termer Flashcards
intern validitet (kval och kvant)
den tillförlitlighet med vilken ett mätinstrument representerar innehållet eller funktionerna inom det område mätningen avser.
-Hur säkra är de slutsatser som man antagit om ett testresultat? Är slutsatserna trovärdiga?
Extern validitet (kval och kvant)
med extern validitet menas huruvida slutsatsen går att generalisera till hela populationen. Ett representativt urval ökar den externa validiteten.
i kvantitativ studie använder man oftast en beprövad datainsamlingsmetod för att få extern validitet på det syfta man vill nå.
i kvalitativ studie berörs begreppen validitet och reliabilitet både datainsamlingen som analysen.
Generaliserbarhet (kvant)
att resultat som man fått vid en studie av en vidd grupp eller situation gäller även för andra grupper och situationer än den eller de som varit föremål för undersökningen. Samma som att resultaten har extern validitet.
Reliabilitet (kval och kvant)
Tillförlitligheten på hur starkt eller pålitligt uppmätta värden är. Reliabiliteten beskriver alltså hur väl testet mäter det som som mäts.
- Reliabilitet anger huruvida man får samma mätvärde varje gång man mäter samma sak med samma mätinstrument. (Dvs tillförlitligheten till mätinstrumentet?)
Interbedömmarreabilitet (kval och kvant)
resultatet ska vara detsamma vid upprepade mätningar (reliabilitet), och oberoende av vem som utför testet. (alltså ska studiens mätvärden vara oberoende av vilken observatör som utför den.)
Reproducerbarhet (kvant)
resultat är jämförbara vid upprepade mätningar av samma variabel utförda av olika observatörer med andra mätinstrument av samma typ.
Trovärdighet (kval)
Kvalitativ motsvarighet till kvantitativa metoders validitet, dvs man söker “sanningsenlig” information, överförbara resultat, repeterbar undersökning samt neutralitet.
Överförbarhet (kval)
till vilken grad resultaten av kvalitativ forskning kan generaliseras eller överföras till andra sammanhang eller inställningar.
Pålitlighet (kval)
stabiliteten av resultaten över tid eller i andra sammanhang
Evidensbaserad vård (kval och kvant)
En medveten och systematisk strävan att bygga vården på bästa möjliga vetenskapliga grund (evidens). Detta uttryck har även stöd i svensk lag.
Primär källa
Den första formella publiceringen av ett visst resultat. Primära källor framför originellt tänkande, rapporterar en viss upptäckt som inte gjorts förut eller delar av ny information.
Sekundär källa
källa som åberopar, kommenterar eller bygger vidare på primära källor. En ny redogörelse för ett slags bevis, men inte ett bevis i sig.
randomiserad-kontrollerad-studie
slumpmässig fördelning av urvalsfördelning till experimentgrupp och kontrollgrupp. Experimentgruppen ska undersökas med t ex en klinisk intervention, medan kontrollgruppen är den grupp man jämför med som inte utsätts för interventionen.
Slumpmässigheten minskar risken för att urvalet blir skevt,dvs att den kan generaliseras till den population man vill granska.
Snöbollsurval (kval)
ett icke-slumpmässigt urval av personer till en studie. Via de utvalda personerna letar man fram andra personer som tas med i urvalet.
Urvalgruppen växer alltså fram likt en snöboll (den känner dem som känner dem osv)
systematisk litteraturöversikt (kval och kvant)
en samlad översikt över flera olika vetenskapliga resultat där dessa granskas utefter kvalitet, tillförlitlighet bl a.
kausala samband (kvant)
förhållande mellan orsak och verkan, t ex rökning-lungcancer.
Om relation råder mellan två fenomen (rökning och lungcancer) kallas den ena orsak och den andra verkan.
Semistrukturerad intervju (kval)
intervjuaren använder en lista på specifika teman som ska täckas under intervjun (intervjuguide) samt kan fråga frågor som inte finns enligt guiden. Den intervjuade har stor frihet att utforma svaren på sitt eget sätt.
Likert skala (kvant)
en skala som avspeglar attityden till något/någon hos respondenten i form av observation eller reaktion. En sifferskala på kvalitativa termer