Vetenskapliga Begrepp Flashcards
Dogmatism
”dogmatism - intolerans, hålla fast vid obevisade påståenden eller lärosatser”
Anser att det endast finns en sanning, allt annat förkastas. Dogmatikerna är frälsta, de vet vad som är sant. Deras lösning är att vägra ta till sig anomalier.
Relativism
”relativism - förneka all absolut kunskap och alla fasta värden”
Anser att alla åsikter är goda eller lika dåliga. Det finns ingen enda sanning eller absolut sanning.
Hermeneutik
”hermeneutik - läran om texttolkning, filosofisk riktning enligt vilken humanistiska vetenskaper måste grundas på förstående tolkning”
Har ofta mer förståelse för de relativistiska tankegångarna. Man försöker tolka och förstå det grundläggande för den mänskliga existensen. Tolkningen är subjektiv efter sin egen förförståelse. Använder egna upplevelser, tankar och minnen för att tolka andras idéer.
Positivism
”positivism - filosofi som hävdar att vetenskapen bara ska syssla med det som kan observeras”
Endast det vi kan iaktta med våra sinnen och räkna ut med logik är de två källor vi har till kunskap. Hård och konkret fakta - naturvetenskap.
Kunskap ska vara positiv, säker och objektiv. Man strävar efter en absolut kunskap. Fysiken är bra kunskap för den går att mäta.
Induktion
”induktiv - empirisk, erfarenhetsmässig”
Man drar allmänna, generella slutsatser utifrån empirisk fakta, dvs genom det man erfar. Drar en slutsats från verkligheten med hjälp av mina egna sinnen och genom det börjar iaktta verkligheten.
Deduktion
”deduktion - härledning, slutledning, slutsats”
Man drar en logisk slutsats som betraktas som giltig om den är logisk sammanhängande. Man har mer förkunskap och drar ofta hypoteser utifrån den fakta man besitter.
Säkrare kunskap än induktion.
Reliabilitet
”reliabilitet - pålitlighet, tillförlitlighet, frånvaro av fel som beror på slumpen”
De instrument man använder vid en undersökning påverkar dess reliabilitet. Det vill säga om man har feber så är en undersökning med en termometer mer tillförlitlig än en hand om pannan. Tillförlitlighet, är undersökningen rätt genomförd?
Validitet
”validitet - giltighet, ett testa förmåga att mäta vad det avser att mäta”
Innebär att man verkligen har undersökt det man ville undersöka och ingenting annat. Även om det är gjort på ett korrekt sätt så kan fel sammanhang innebära att undersökningen saknar validitet, det vill säga irrelevant. Har man undersökt rätt sak.
Teori
Teori är ett system av antagande eller satser som beskriver den del av verkligheten som är studieobjekt. En teoris syfte är att försöka förklara saker.
Teori är hypoteser som man har provat och som verkar stämma och ställd utan rimligt tvivel.
Vetenskapliga teorier är den mest pålitliga förklaringsmodellen som människan skapat.
Empiri
”empiri - erfarenhetsgrundad kunskap”
Erfarenheter som man tar in genom till exempel sina sinnen. Det man syftar på när man undersöker. Faktakunskaper och observationer man gör. All data man samlar på sig.
Anomali
”anomali - avvikelse, motsägelse, orimlighet”
Något som avviker eller är ett undantag. Något som inte stämmer med teorin.
Hypotes
”hypotes - antagande, teori, förmodan”
En gissning, ett antagande om hur två eller flera objekt är relaterande till varandra.
Ett testa er påstående med stort förklaringsvärde.
Falsifiering
”falsifiera - visa vara falsk, falsifiera ett påstående är att visa att det är falskt”
Man ska söka efter det som omkullkastar det som man håller för sant. Genom att göra detta så gallrar man bort de hypoteser som inte håller. Man gör allt för att motbevisa påståendet och vara kritisk och det som återstår är sant.
Hypotetisk-deduktiv-metod
Man ställer upp hypoteser som premisser, sedan gör man en deduktiv slutledning, eller logisk slutsats och till sist undersöker man om premisserna stämmer med verkligheten. En blandning av både fakta och logik.
Kvalitativ forskning
Studera ett fåtal objekt, mer noggrant på djupet.