Vetenskaplig metod Flashcards
De 5 stegen för att tillämpa ett evidensbaserat förhållningssätt
- Formulera undersökningsbara frågor på basis av information om klienten och/eller andra relevanta faktorer.
- Leta upp bästa möjliga kunskapsunderlag (evidens) med relevans för frågorna.
- Kritiskt granska kunskapsunderlaget (evidensen) med avseende på validitet, betydelse (i form av evidensens styrka) och användbarhet i praktiken.
- Tillämpa den evidensbaserade kunskapen i praktiken med hänsynstagande till klientens individuella egenskaper och preferenser.
- Utvärdera effekterna av interventionen och värdera hur man kan förbättra tillämpningen enligt steg 1-4 i framtiden.
Chitvå
- Utgår från antagandet att nollhypotesen är den korrekta (att de råder oberonde av variablerna).
- Chitvå är inte samma som en korrelation(Chitvå används för att slå fast hur säkert ett samband är mellan två variabler. Det är ett sätt att avgöra hur pass säker man kan vara på de resultat som visas i en korrelationstabell och kan generaliseras från ett sampel till en population, 0,5%).
- Chitvå bygger på att jämför de observerade frekvenserna med de förväntade frekvenserna. De går ut på en beräkning av de förväntade värdet eller den förväntade frekvensen för de olika cellerna i tabellen. dvs de värde som skulle vara fallet om det bara vore slumpen som inverkade.
- Ju mer de observerade frekvenserna avviker från de förväntade, desto svagare är beroendet mellan de variablerna som studeras.
Vilken är den avgörande skillnaden mellan utvärdering och evidensbasering?
Med utvärdering görs en tillbakablick, med evidensbasering görs en framåtblick.
Måluppfyllelsemodellen
Måluppfyllelsemodellen undersöker om de resultat som interventionen producerat lever upp till de mål som uttryckligen åberopades när interventionen infördes eller beslutades. Modellen rymmer följande grundfrågor:
• Hur ser interventionens mål ut?
• Hur ser interventionen ut?
• Hur ser sakernas tillstånd ut inom målområdet (dvs. det område inom vilket målen förväntas bli uppnådda)?
• Vilka är interventionens effekter inom målområdet?
• Stämmer effekterna överens med interventionens mål?
Bieffektsmodellen
Den underliggande idén med bieffektsmodellen är att offentliga interventioner kan åstadkomma andra resultat än avsedda huvudresultat. Huvudeffekter kan definieras som de faktiska sakernas tillstånd som produceras av interventionen och som interventionens införare medvetet önskar uppnå med interventionen i fråga. Huvudeffekt är alltså i just detta fall knuten till interventionens sakinriktade mål samt till vad införarna trodde sig kapabla att uppnå. Bieffekter kan vara både positiva och negativa. Bieffekter ställer samma fem frågor som uppfyllelsemodellen, men med det tillägget att man även tar hänsyn till eventuella bieffekter av utvärderingen.
• Hur ser interventionens mål ut?
• Hur ser interventionen ut?
• Hur ser sakernas tillstånd ut inom målområdet respektive potentiellt bieffektsområde?
• Vilka är interventionens effekter inom målområdet respektive potentiellt bieffektsområde?
• Stämmer effekterna inom målområdet överens med interventionsmålen och effekterna inom bieffektsområde överens med andra värderingskriterier?
Longitudinell design
Med en longitudinell design menas att det är en forskningsdesign med vars hjälp man samlar in data från ett sampel. Utformningen av en longitudinell design går ut på att studera ett urval först en gång och sedan minst en gång till vid ett annat tillfälle. Syftet med upprepade mätningar är att undersöka om subjektens svar mellan tidsperioder har ändrats i större utsträckning.
Tillförlitlighet i kvalitativa studier - Trovärdighet (Intern validitet)
Att skapa en trovärdighet i resultaten inbegriper både att man säkerställt att forskningen utförts i enlighet med de regler som finns och att man rapporterar resultaten till de personer som är en del av den sociala verklighet som studerats för att dessa ska bekräfta att forskaren har uppfattat den verkligheten på rätt sätt. Detta brukar kallas för respondentvalidering.
Tillförlitlighet i kvalitativa studier - Överförbarhet (Extern validitet)
Eftersom kvalitativ forskning normalt sätt inbegriper ett intensivt studium av en liten grupp eller av individer som har vissa egenskaper gemensamma tenderar kvalitativa resultat att ha fokus på det kontextuellt unika och på meningen hos eller betydelsen av den aspekt av den sociala verkligheten som studeras. Kvalitativa forskare uppmanas att producera det som kallas ”thick descriptions” dvs. fylliga eller täta beskrivningar av de detaljer som ingår i en kultur. En fyllig redogörelse eller en tät beskrivning förser andra personer med något som de kallar en databas med vars hjälp de kan bedöma hur pass överförbara resultaten är till en annan miljö.
Tillförlitlighet i kvalitativa studier - Pålitlighet (Reliabilitet)
För att kunna bedöma en undersökning måste forskare anta ett granskande synsätt. Detta innebär att man säkerställer att det skapas en fullständig och tillgänglig redogörelse av alla faser av forskningsprocessen. En del faser av forskningsprocessen:
• Problemformulering
• Val av undersökningspersoner
• Intervjuutskrifter
• Fältanteckningar
• Beslutförande analysen av data
Kollegor kan sedan fungera som granskare eller ”revisorer” eventuellt under forskningens gång och senast när undersökningen blir färdig, och de ska bedöma kvaliteten på de procedurer som valts och hur de tillämpats. I detta ingår en bedömning av i vilken utsträckning teoretiska slutsatser är berättigade.
Tillförlitlighet i kvalitativa studier - Möjlighet att styrka och konfirmera (Objektivitet)
Att kunna styrka och konfirmera innebär att forskaren utifrån insikten att det inte går att få någon fullständig objektivitet i samhällelig forskning försöker säkerställa att hen agerat i god tro. Det ska med andra ord vara uppenbart att forskaren inte medvetet låtit personliga värderingar eller teoretisk inriktning påverka utförandet av och slutsatserna från undersökningen. Med detta menas att granskarnas uppgifter är att slå fast i vilken utsträckning det går att styrka resultaten.
Tillförlitlighet i kvantitativa studier - Intern validitet (Trovärdighet)
Hur troliga eller sannolika resultaten är (det handlar då inte om statistisk sannolikhet).
Tillförlitlighet i kvantitativa studier - Extern validitet (Överförbarhet)
Om resultaten kan tillämpas i andra kontexter.
Tillförlitlighet i kvantitativa studier - Reliabilitet (Pålitlighet)
Likartade resultat även vid andra tillfällen
Tillförlitlighet i kvantitativa studier - Objektivitet (Möjlighet att styrka och konfirmera)
Om forskaren har haft kontroll över sina värderingar så att det inte påverkar undersökningen på något avgörande eller skevt sätt.
Empirism (kausalitet)
Ett vanligt synsätt inom empirismen är Black Box-teorier, vilket är ett sätt att se på frågan om orsak och verkan, en viktig form av kausalitet. Man söker kartlägga vad som är input respektive output. Fokus ligger på att man försöker bestämma huruvida ett program eller intervention har avsedda effekter. Om effekten inträffar antas programmet eller interventionen (hypotesen) fungera. Om effekten inte inträffar, antas det inte fungera och ska överges eller omstruktureras. Processen genom vilket program eller intervention ger upphov till fallet. En mycket viktig del i detta arbetssätt är att man arbetar med hypotesformulering och söker empiriskt stöd för hypotesen.
Epistemologi inom empirismen så är kunskap kontextberoende. Samband ska finnas oavsett kontext. Epistemologin tar alltså inte hänsyn till kontexten. Om A, så B ska gälla oavsett var vi befinner oss.