velferd Flashcards
Velferdsstat
En stat som som har gode helse og skoletilbud og folk føler seg trygge.
Velferdssamfunnet
Det samfunnet som bygges opp i Norge etter krigen og alle godene som vi får etterhvert.
Planøkonomi
Staten eier og driver alle bedriftene og/ eller alle offentlige tilbud som eldreomsorg, helsevesen og politi. Det var vanlig i Øst- Europa og Sovjetunionen fram til begynnelsen av 1990- tallet. I dag er Nord- korea og kina to av få land som fremdeles har dette.
Markedsøkonomi
Private eier og driver bedriftene. Staten eier og driver svært få av samfunnets tilbud. F.eks forsvar og politi. I dag er USA et et av få land som har dette.
Blandingsøkonomi
Det offentlige og private deler på å styre og eie bedrifter etter samfunnets behov.
Fellesprogrammet
Var en plan for å øke produksjon og gi alle arbeid. Grunntanken bak Fellesprogrammet var at det samarbeidet over partigrensene som hadde eksistert under krigen, skulle fortsette i den gjenoppbygningsperioden som fulgte freden
Et helsetilbud til alle-
Etter annen verdenskrig bygde myndighetene opp et offentlig helsestell som skulle være et likeverdig tilbud til alle. Ideen var at alle uansett inntekt og bosted skulle ha tilgang på legetjenester.
Et utdanningstilbud til alle
Etter annen verdenskrig arbeidet myndighetene også for at alle skulle ha rett til samme utdanning, uansett inntekt, bosted og kjønn. Gradvis vokste det fram et offentlig utdanningstilbud, bygd på enhetsskolen opp til universitets og høyskolenivå.
Folketrygden
Den første store trygdeordningen var barnetrygden, 1946. Den sikret foreldre med to eller flere barn under 15 år en fast månedlig utbetaling. Folketrygden er fellesnavnet på alle trygdene og ble vedtatt i 1966.
Modernisering av hjemmet
Allerede i mellomkrigstida kunne man kjøpe elektriske hjelpemidler til hjemmet, som strykejern, vaskemaskin og komfyr. Det var de som var mest velstående som fikk kjøpt dette siden det var så dyrt.
Bilen forandrer folks hverdag
Fram til 1960 var det rasjonering på bil. Derfor var det bare noen få som hadde bil rett etter annen verdenskrig, men utover 1960- tallet ble stadig flere nordmenn bileiere, og i 1970 var det mer enn 700 000 biler på norske veier. Fordelen var at de kom seg raskt bort til arbeidet.
Marshallplanen
Var et amerikansk hjelpeprogram rettet mot Europa som ble satt i gang 1947 etter andre verdenskrig av den amerikanske utenriksministeren George C. Marshall. Planen gikk utpå at USA skulle hjelpe Europa økonomisk. 18 land godtok. Vilkårene var at de skulle bli medlem i (oeec) som skulle samarbeide om frihandel.
Hvilken økonomisk politikk førte myndighetene i etterkrigstida, og hva går denne ut på?
Etter annen verdenskrig bygde myndighetene opp et offentlig helsestell som skulle være et likeverdig tilbud til alle. Ideen var at alle uansett inntekt og bosted skulle ha tilgang på legetjenester.
Hva førte veksten i industrien på 50- tallet til?
Veksten i industrien ga nye arbeidsplasser og folk kjøpte forbruksvarer for pengene de tjente. Slik ble det også et marked for en forbruksindustri i Norge.
Hvordan sikret myndighetene kontroll over inntektene fra oljeutvinningen i Norge?
Stortinget vedtok i 1971 at det skule bygges opp en norsk oljeindustri og statsselskapet Statoil ble etablert for å drive virksomheten.