Væv og Osteologi 1 Flashcards

1
Q

Hvordan ernærer hyalinbrusken sig?

A

Hyalin brusk er den brusktype der findes på de fleste af knoglernes ledflader. Hyalin brusk ernæres ved diffusion fra omgivende væv og ledbrusken ernæres af ledvæsken, synovialis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvor forefindes membrana synovialis i det ægte led?

A

Membrana synovialis (synovialmembranen) beklæder indersiden af den fibrøse kapsel. Membrana synovialis fortsætter fra den fibrøse kapsel over på knoglens overflade. Ved overgangen danner den en omslagsfold. Jo større omslagsfold, jo løsere er kapslen. Og jo større bevægelighed er der i leddet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er synovia og hvilke funktioner har det?

A

Membrana synovialis indeholder mange kar og nerver, og herfra dannes en slimet væske kaldet synovia (ledvæsken), som bliver udskilt i ledhulen, og derfra fjernes det via lymfen. Synovia har to funktioner: den ernærer ledbrusken og den holder ledfladerne fugtige og nedsætter dermed gnidningsmodstanden, når leddet bevæger sig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvilken slags brusk består discus af og hvilken funktion har discus i nogle led?

A

I nogle led er der indskudt en skive af fibrøs brusk kaldet en discus mellem de to ledflader. Bruskskiven kan enten adskille ledhulen helt i to dele, som fx i kæbeledet, eller ligge som to hesteformede skiver kaldet menisci. Langs kanten af ledfladen, som i knæleddet. Formålet med bruskskiverne er at stabilisere leddet ved at udligne forskelle mellem de to ledflader, der indgår i leddet og fordele belastningen i leddet til hele ledfladen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvilke kendetegn har det uægte led?

A

Uægte led findes på steder, hvor der blot er brug for lette glidebevægelser og let fjedrende bevægelser. I uægte led er knoglerne holdt sammen af fibrøs brusk eller bindevæv, og der er ingen ledhule.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nævn 3 uægte led.

A

Disci intervertebralis
Symphysis pubica
Leddet mellem manubrium sterni og corpus sterni

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvilke kendetegn har det ægte led? (Tegn og navngiv strukturerne for et typisk ægte led)

A

At leddet er omgivet af en ledkapsel
At der mellem ledfladerne er en smal spalte, en såkaldt ledhule, som indeholder ledvæske
At ledfladerne er beklædt med ledbrusk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvilke typer af ægte led findes der?

A

Glideled
hvor der kan fortages små parralelforskydninger – sideforskydninger – og rotationer – samt lette fjedrende bevægelser et eksempel er: Leddet mellem kraveben og brystben. Leddene mellem hvirvlernes ledtappe. Leddene mellem håndrods-knoglerne. Leddene mellem fodrods-knoglerne.

Hængselsled
Hvor der kan fortages fleksion og ekstension et eksempel er: Fingerled, albueled, og knæled.

Drejeled
Der kan dreje og rotere om en akse der går på langs i de knogler der indgår i ledet. Et eksempel er: Leddet mellem albueben (ulna) og spoleben (radius). Leddet mellem de to øverste nakkehvirvler.

Sadelled
Hvor der kan foregå bevægelser i to på hinanden vinkelrette retninger. Et eksempel er: Leddet mellem håndrod og tommelfinger.

Kugleled
Hvor der kan fortages bevægelser i alle retninger. Et eksempel er: Hofteled, skulderled.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvilke 3 typer af støttevæv har vi talt om i undervisningen?

A

Støttevæv
Støttevæv har, som navnet antyder, til opgave at understøtte noget. Eksempelvis kan nævnes knoglerne, der har til opgave af afstive kroppen, mens bindevæv i blodkarrenes væg holder sammen på blodkarrene. Cellerne, som udgør støttevæv, er i sig selv bløde, men ved at udskille trykfaste stoffer til den væske der ligger i mellem cellerne, får støttevævet dets styrke.
Bindevæv, knoglevæv og bruskvæv er alle 3 typer af støttevæv. Knogle- og bruskvæv vil vi se nærmere på i en kommende artikel. Bindevæv er kendetegnet ved både at kunne være løst og fast. Det findes mange steder i kroppen og bindevævscellerne producerer fibre. Disse fibre er proteintråde som kan være kollagene eller elastiske. De kollagene fibre er meget faste og ikke særligt elastiske. De findes i store mængder i ledbånd og sener. De elastiske fibre derimod findes f.eks. i huden, som jo er ret eftergivelig.

Epitelvæv
Epitelvæv er det væv som dækker overflader. F.eks. er hudens yderste lag et epitel, men epitelvæv findes eksempelvis også i urinblæren, fordøjelseskanalen, hjertet og blodkarrene. Epitelvævet har forskellig opbygning og styrke alt afhængig af, hvor i kroppen det er placeret. Det er klart, at hudens epitel skal være markant mere slidstærkt end det epitel, der beklæder tyndtarmen. I tyndtarmen skal næringsstofferne nemlig optages, hvorfor et alt for tykt lag epitelvæv ville hæmme optagelsesprocesserne.
De fleste af kroppens kirtler dannes ved, at epitelvæv vokser ned i det underliggende væv. Man skelner mellem eksokrine og endokrine kirtler. Eksokrine kirtler har udførelsesgang til en overflade, hvorigennem deres sekreter udskilles. Eksempler på eksokrine kirtler er spyt- og svedkirtler. Endokrine kirtler udskiller deres stoffer til blodbanen, og hormonproducerende kirtler er endokrine kirtler.

Muskelvæv
Kroppens muskelvæv består, som du sikkert ved, af celler der i stand til at trække sig sammen. Man siger, at disse celler er kontraktile. Der findes 3 typer af muskelvæv – tværstribet muskelvæv, hjertemuskelvæv og glat muskelvæv.

Det tværstribede muskelvæv kaldes også for skeletmuskulaturen, idet det findes i de muskler, vi bruger til bevægelse – altså alt lige fra et lille blink med øjet til et maxforsøg i bænkpres. Vi vil senere se nærmere på den tværstribede muskulatur, som jo er særlig interessant i forbindelse med træning.

Hjertemuskulatur findes kun i hjertet. Denne muskulatur vil vi gå mere i dybden med, når vi når til kredsløbet.
Den glatte muskulatur findes i mange af kroppens organer som f.eks. blæren og tarmene. Det er dog også glat muskulatur der trækker sig sammen, når vi får gåsehud eller når pupillernes størrelse udvider sig eller trækker sig sammen. Den glatte muskulatur er i modsætning til skeletmuskulaturen ikke under viljens kontrol.

Nervevæv
De celler som udgør nervevævet kan både modtage og afsende nerveimpulser. Vi vil i en senere artikel gå mere i dybden med nervevævet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvad er epitelvævs funktion og hvorledes sker stofudvekslingen?

A

Epitelvæv er det væv som dækker overflader. F.eks. er hudens yderste lag et epitel, men epitelvæv findes eksempelvis også i urinblæren, fordøjelseskanalen, hjertet og blodkarrene. Epitelvævet har forskellig opbygning og styrke alt afhængig af, hvor i kroppen det er placeret. Det er klart, at hudens epitel skal være markant mere slidstærkt end det epitel, der beklæder tyndtarmen. I tyndtarmen skal næringsstofferne nemlig optages, hvorfor et alt for tykt lag epitelvæv ville hæmme optagelsesprocesserne. De fleste af kroppens kirtler dannes ved, at epitelvæv vokser ned i det underliggende væv. Man skelner mellem eksokrine og endokrine kirtler. Eksokrine kirtler har udførelsesgang til en overflade, hvorigennem deres sekreter udskilles. Eksempler på eksokrine kirtler er spyt- og svedkirtler. Endokrine kirtler udskiller deres stoffer til blodbanen, og hormonproducerende kirtler er endokrine kirtler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvad inddeles pladeepitel i?

A

Epitel er en gruppe højt specialiserede celler, der beklæder alle kroppens ydre og indre overflader; desuden dannes alle kroppens kirtler af epitel. Pladeepitel er overfladevæv, der består af flade celler. Der kan være et enkelt lag celler, som indvendigt i blodkar, eller flere lag celler på overflader, hvor der er meget slid, f.eks. i munden og det flerlagede pladeepitel kan være forstærket med et hornlag i huden. Pladepitel inddeles i…. Enlaget pladeepithel: Endothel og Mesothel - Flerlaget pladeepithel: Forhornet og Uforhornet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvor er de to former for enlaget pladeepitel placeret, og hvad er de to former for enlaget pladeepitels opgave.

A

Den første enlaget pladeepitel Endotel er placeret på indersiden af blod- og lymfekar og endocardiet, og det tildeler organerne en glad overflade og samtidig en gnidningsfri overflade. Den anden form for enlaget pladeepitel kaldes for Mesothel beklæder overflade på organer som pericardiet, pelura og peritoneum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvor forefindes der rød knoglemarv hos børn?

A

Hos børn er den røde knoglemarv i alle knogler, men hos voksne bliver den røde knoglemarv i de lange rørknogler erstattet af gul knoglemarv, som hovedsagligt består af fedt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvilken type knoglevæv ernærer den røde knoglemarv?

A

Det spongiøse knoglevæv

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Nævn de 3 celletyper der bliver dannet i rød knoglemarv.

A

I den røde knoglemarv foregår dannelsen af de røde blodlegemer (erytrocytter) og de hvide blodlegemer. Ligeledes sker dannelsen af blodpladerne (trombocytterne) i knoglemarven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvor forefindes der rød knoglemarv hos voksne?

A

Hos voksne findes den røde knoglemarv primært i bækkenets, rygsøjlens og brystkassens knogler samt i den øverste del af overarmensknoglen og lårbenet. Resten af knoglerne i arme og ben indeholder primært den gule marv. Det svare til ca. at have en T-shirt på.

17
Q

Hvad hedder knoglevævets tre celletyper og hvad er deres funktion?

A

Osteoblaster – knogledanner
Er ansvarlige for knoglevævets opbygning

Modne knogleceller – osteocytter
De kan udskille enzymer, der frigøre calcium fra knoglevævet til blodet

Knoglenedbryder – osteoklaster
De celler som der nedbryder knoglevævet.

18
Q

Hvor er endost placeret på knoglen og hvilken funktion har den?

A

Skaftet i rørknoglen er mod marvhulen beklædt med en tynd bindevævshinde, der svare til periosten. Da hinden dækker den indre overflade, kaldes den endos. Endosten indeholder desuden celler, der nedbryder knoglevæv inde i røret i takt med, at der fra periosten bliver dannet nyt knoglevæv på knogleskaftets ydre overflade. Hvis ikke dette skete, ville knoglerne ende med at blive for tunge til at flytte for musklerne.

19
Q

Hvor er periosten placeret på knoglen og hvilken funktion har den?

A

Knoglernes overflade er dækket af en tynd bindevævshinde kaldet periost (benhinde). Som er fæstnet til knoglerne ved hjælp af kollagene fibre. Fibrene strækker sig lidt ind i knoglevævet. Periosten er rig på blodkar og nerver til knoglevævet. Desuden indeholder periost knogledannende celler (osteoblaster) som sørger knoglernes breddevækst ved at lægge lag uden på knoglerne.

20
Q

Hvor findes der hyalin-brusk hos voksne?

A

Hos det udvoksede menneske, ses det i ribbensbrusken, i dele af næseskeletet, i larynx (strubehovedet) i trachea (luftrøret) i bronkierne (de indre luftveje) og på ledflader i ægte led.

21
Q

Hvordan foregår længdevæksten i knoglerne?

A

Knoglens længdevækst foregår i epifyserne, som findes i hver ende af knoglen. Epifysen afsætter benceller til hver side. Hastigheden af væksten styres hormonalt. Efter puberteten ophører hormonpåvirkningen normalt, hvorfor højdetilvæksten ligeledes aftager. Bruskceller i epifyseskiven deler sig i den ende der vender mod EPIFYSEN. Bruskceller døde i den ende der vender mod DIAFYSEN. Knoglevæv vokser ind på de døde bruskcellers plads.

22
Q

Hvor foregår tykkelsesvæksten i knogle?

A

Periosteum (benhinde)

23
Q

Hvad er Substantia spongiosa opbygget af?

A

Findes centralt i knoglen, og i epifyserne.
Består af et netværk af fine knoglebjælker = trabekler, der giver knoglen størst mulig styrke. Ernæres vha. den røde knoglemarv. Dette giver vævet et Svampet udseende.

24
Q

Beskriv hvor og hvordan længdevæksten og breddevæksten foregår i en rørknogle.

A

De lange/korte rørknogler: de er forbenet endochondral. Der sker en længdevækst så længe epifyseskiven findes. Derudover sker der en breddevækst, som er et sammenspil mellem nedbrydning og genopbygning. Mellem diafysen og epifysen er epifyseskiven, som består af brusk. Her foregår rørknoglens længdevækst:

Bruskceller i epifyseskiven deler sig i den ende der vender mod EPIFYSEN.
Bruskceller død i den ende der vender mod DIAFYSEN.
Knoglevæv vokser ind på de døde bruskcellers plads