Utredning 3hp Flashcards

0
Q

Vad å andra sidan kan sägas utmärka och vara det huvudsakliga syftet med finn’s Therapeutic Assessment [TA]? (2p)

A

vill göra utredningen till en positiv upplevelse och börja hjälpa personen direkt genom att hjälpa dem och deras anhöriga att skapa positiv förändring redan under utredningen gång. (s. 4-5)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Finn beskriver ett antal olika typer av utredningstraditioner vilka har olika fokus och arbetssätt. Vad kan sägas utmärka och vara syftet vid traditionella utredningar? (2p)

A

A: Primära syftet är diagnostisering, behandlingsplanering (vårdplanering?) & utvärdering av behandlingen, och/eller ökad förståelse. (s. 4)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

TA beskrivs av Finn som en semistrukturerad och samarbetsinriktad utredningsmetodik. Varför har TA ett semistrukturerat upplägg enligt Finn? (2p)

A

enklare att lära ut, forska på, samt hjälper utredaren genom komplexa valmöjligheter som uppkommer i en kollaborativ utredningsstrategi. (s. 6)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är syftet med att fråga klienterna i TA efter vad de vill undersöka kring sig själva? (2p)

A

skapa en så kallad allians mellan utredare och patient.
Patientens egna frågor är alltid relevanta för dem och kan således fungera som en “dörr” till att arbeta med och relatera till problematik som de kanske inte har samma insikt om och som annars skulle ha varit svårare att angripa direkt. (s. 10)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad för skäl anger Finn till att man i TA brukar försöka få föräldrarna att deras tonåringar skall ha privata frågor i utredningen? (2p)

A

få tonåringarna att samarbeta i den psykologiska
potentiell familje-dynamik/system intervention i sig, främjar “diffrentiation” och “separation-individuation” i en familj.
Tonåringens ökade behov av autonomitet när det växer upp gör att det är en viktig del, då vissa dysfunktionella föräldrar kan vara för kontrollerande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Finn’s Therapeutic Assessment (TA) utredningsmodell innehåller i sitt grundutförande ett antal olika steg. Vilka är de olika stegen (beskriv kortfattat på rubriknivå)?

A
Inledande session 
Standardiserade testsessioner
Sessioner för utredingsintervetioner
Sammandattnings-/diskussionssessioner 
Skriven feedback utlämnas
Uppföljningssessioner
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka moment är centrala vid det första utredningsmötet med en klient enligt TA?

A

fråga klienten om dess problem och att göra det till utredningens fokus.
Vad klienten säger indikerar var personen är som mest psykologisk flexibel och kan fungera som en dörröppnare till svårare saker (level 2&3 fynd).
minskar klientens ångest och gör dem till en aktiv nyfiken deltagare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Finn beskriver att information som framkommer i en utredning kan vara på tre olika nivåer (levels) vilket har betydelse för hur man presenterar informationen med klienten. Redogör i enkla drag för vad dessa nivåer innebär?

A

Nivå 1. Information som klienten känner väl igen sig i. Det kan vara till exempel svårigheter eller personlighetsdrag som som mer eller mindre definierar personen för den själv.
Nivå 2. Information som klienten kan ta till sig men som de inte tidigare varit medvetna om. Som skapar en aha-upplevelse när de tas upp. En omedveten svårighet som gör att man får större försåelse för för problem man varit medveten om. Utmanar inte tillränkligt mycket för att skada självbild eller självkännsla.
Nivå 3. Omedvetnen och för patienten “ny” information som kan omkullkasta personens självbild och skapa stor inre konflikt. Kan upplevas som mycket provocerande och svår att ta till sig. (s.9)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad syftar det som inom TA benämns “Assessment Intervention Sessions” till och ge exempel på hur det kan gå till?

A

ge klienten en möjlighet att utforska utredningensresultatet på egen hand hjälper klienten att bli medveten och utforska fynd som annars skulle bli avfärdade om utredaren rapporterade svaret rakt upp och ner.
Det hjälper klienten att skriva om historien om sig själv. Sättet kan också hjälpa utredaren och klienten att tillsammans utforska och testa hypoteser som utkommit från testningarna.
Slutligen; sessionen är till för att levandegöra klientens problem tillsammans med utredaren och sedan försöka lösa dem i den kontexen. Detta hjälper klienten och utredaren att utveckla empati för förändringsdilemman. och mer adaptivt adressera såna problem utanför terapirummet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv kortfattat föräldrarnas roll i en utredning av barn enligt TA?

A

Föräldrarna hjälper till att definiera mål för utredningen,
de kan förbereda barnet inför det första mötet och förklara ungefär vad som kommer att hända och varför.
I vissa fall kan föräldrarna observera barnets beteende under testet för att sedan diskutera upplevelsen av testet med administratören (såg de samma sak? hur tolkade föräldrarna barnets resultat/beteende/reaktion).
Föräldrarna kan vara informatörer och bidra med historisk information eller insamlad data gällande barnets problembeteende.
Genom familjemöten kan familjedynamiken observeras och förändras. Om föräldrarna är öppna för det kan även de testas för att visa för barnet att det inte är ensamt i processen och att all skuld inte ligger hos dem.
När utredningen är klar kan resultatet diskuteras med föräldrarna och de får en chans att modifiera det de inte håller med om, de kan också vara med och författa rapport till skola/myndigheter och välja hur resultat ska presenteras. När feedback ska ges till barnet kan föräldrarna hjälpa till att förklara resultaten. (s.195)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilka är de sex stegen i Wrights hypotetstestningsmodell (beskriv på rubriknivå)? (1p)

A
Step 1: Clinical Assessment 
Step 2: Selecting Tests 
Step 3: Testing 
Step 4: Integration of All Data 
Step 5: Writing the Assessment Report 
Step 6: Providing Feedback
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Utifrån Wright´s modell av den kliniska intervjun så utgör den första komponenten att undersöka orsaken till utredningen (“the presenting problem”). Ge exempel på vad man frågar efter och undersöker då?

A

Man kan fråga efter: Aktuella stressorer, kognitiva besvär, emotionella besvär, tankar kring självmord eller att skada andra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Den kliniska intervjuns andra komponent enligt Wright är symtombedömning (“Symptomatic Evaluation”). Ge exempel på vad man frågar efter och undersöker då?

A

Man frågar efter specifika symptom relaterade till psykitatriska diagnoser, fråga efter familjehistoria, medicinsk historia och missbrukshistorik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Den tredje komponenten i den kliniska intervjun utgörs enligt Wright av en psykosocial bedömning (psychosocial evaluation). Ge exempel på vad man frågar efter och undersöker då?

A

Man frågar efter: Familjehistoria, utbildnings-/yrkes-historia, juridisk/kriminell historia, social historia, psykosexuell historia, multikulturell utvärdering.
(s.28)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad för specifik bedömning bör enligt Wright alltid inkluderas vid det första bedömningstillfället med patienten av säkerhetsskäl, oavsett frågeställning? (1p)

A

Riskbedömning: Självmordstankar, självskadebeteende och risken att skada någon annan, speciellt barn. (s.6)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Förutom ovanstående; vilka två andra specifika hypoteser bör alltid uteslutas i ett tidigt sked vid varje psykologisk utredning enligt Wright? (2p)

A

Drogutlösta psykiska störningar och Medicinska tillstånd. (s.51)

16
Q

Beskriv Kortfattat vad som mens med att ett instrument har “god reliabilitet”? (1p)

A

Instrumentet är pålitligt och stabilt i sina mätningar, påverkas inte av yttre omständigheter. (s. 59)

17
Q

Beskriv kortfattat vad “validitet” innebär vad det gäller psykologiska instrument (1p)

A

Instrumentet mäter vad det är tänkt att mäta. (s. 62)

18
Q

Varför är det viktigt att följa instruktionerna till punkt och pricka när man använder test med standardiserade administrationsformer? (1p)

A

Eftersom alla mätningar i dessa test sär normerade till en stor population är det enda sättet att se hur nära patienten ligger medelvärdet utan att resultatet varierar felaktigt.

19
Q

Hur kan åldern på den klient du utreder enligt Wright, komma att påverka vilka metoder (test, självskattningar, intervjuer, bakgrundsmaterial, et.c.) du använder? (2p)

A

Individers ålder gör att uppläggen skiljer sig åt, ex. så finns det olika versioner av test; vuxna gör WAIS medan barn gör WISC.
För att få bakgrundsinformation från vuxna så baseras det ofta på självskattningar medan barn och ungdomars bakgrund också kan undersökas med hjälp av vårdnadshavare/föräldrar. Även information från lärare, rektorer och andra viktiga personer kan användas. Barn blir också enklare uttröttade och tappar snabbare koncentrationen, vilket gör att sessionerna måste vara kortare och att man kan förvänta sig sämre resultat mot slutet. Bästa resultat uppnås om man blandar uppgifterna så det blir roligare och mindre monotont. Mellan testen kan man med fördel också spela spel för att få barnet att tänka på annat ett tag. (s. 83)

20
Q

I en viss fas av TA använder man “standardiserade test”; varför då?

A

I den andra utredningsfasen. Man använder den första fasen för att bilda sig en uppfattning om patienten och låta denne formulera en egen frågeställning/problemfomulering. utifrån detta väljer man sedan test som är relevanta och som även känns relevanta för patienten.

21
Q

Finn menar att psykologiska test kan användas som “empatiförstärkare”. Vad menar han med det?

A

Han menar att testen gör det lättare för utredaren att sätta sig in i patientens problematik eftersom det ökar förståelsen. Poängen är inte att använda testen som en objektiv sanning utan som indikationer, och ett sätt att hjälpa utredaren att förstå patienten.

22
Q

Beskriv hur det kan gå till i en TA-utredning när man låter föräldrarna observera testsessioner och förklara vad syftet med detta är?

A

Man kan till exempel låta föräldrarna titta på medan man gör ett begåvningstest genom en envägsspegel och sedan diskutera med dem vad de tänkte under testningen. Syftet med detta är att man kan få veta hur föräldrarna tolkar sitt barns agerande och jämföra det med ens egen uppfattning. Det påverkar även föräldrarnas sätt att tänka på och se på sitt barn.

23
Q

Beskriv vad skälet är att föräldrar i en TA-utredning bjuds in att läsa och kommentera rapporter/remissvar som skall gå till uppdragsgivare samt att föräldrarna får hjälpa till att presentera bedömningarna?

A

Det är ett sätt att coacha in föräldrarna i att bli vana företrädare för sina barn. Föräldrarna är även de viktigaste personerna i barnets liv och det de säger kommer ha mycket större inverkan än det utredare säger. Föräldrarna som känner sina barn best kan även hjälpa till att anpassa bedömningarna (som kanske presenteras i form av en fabel) så att den passar barnet på ett bra sätt (se till att det är djur som barnet gillar osv).

24
Q

Titeln på Finn’s bok är ju “In Our Clients shoes”, men vad menar Finn egentligen med det uttrycket?

A

Uttrycket syftar till att genom utredningen skaffa sig information som gör det möjligt att empatisera med patienten och kunna sätta sig in bättre i dess upplevelse. Genom att göra det kan man skapa en allians som gör det mycket lättare för patienten att kunna ta till sig nya tankar och påbörja en förändring.

25
Q

Wright menar att det inte räcker med en klinisk intervju för att genomföra en utredning (assessment). Varför inte då?

A

Den kliniska intervjun är bra att börja med, där utredaren låter klienten prata fritt och öppen, nästan ostört. Det gör att klienten kan slappna av och det är då mer troligt att hen öppnar sig och delar med sig av mer information. Sedan när det är dags för att ställa upp hypoteser över vad som är personens problem så är det bättre att övergå till psykodiagnostik. Att använda strukturerade manualer ökar objektiviteten och träffsäkerheten i diagnossättandet. Inte enbart avhängigt din subjektiva uppfattning och kunskap. Speciellt viktigt är detta i början av ens karriär eller vid komplicerade fall. Eller för att kunna särskilja klinisk depression från ickepatologisk nedstämdhet(s. 49)

26
Q

Beskriv vilka skälen är för att använda flera olika mått och metoder (multiple measures, multimethod approach) för att undersöka en och samma hypotes, såsom Wright argumenterar?

A

Vid användandet av flera olika mått och metoder kan samma hypotes undersökas från flera olika vinklar. För att tillsammans stödja varandra och bilda starkare evidens för hypotesen. Olika test kan också ge utredaren en mer nyanserad bild av det den undersöker. Exempelvis vid depression så finns det olika test som kan peka på att den är specifikt melankolisk medan andra kan peka på att det finns teman som förlust eller ensamhet. Sammantaget gör resultaten att utredningen blir mer träffsäker och den efterförljande behandlingen blir då bättre anpassad till klientens verkliga problem.
(s. 55)

27
Q

Vilka är de tre huvudsakliga komponenterna i den kliniska intervjun utifrån Wrights modell/bok?

A

1, Det presenterade problemet (och dess historia) - orsaken till utvärderingen, här ska en riskbedömning alltid göras.
2, En symptomatisk utvärdering - innehållet i problembilden ex. frågor om familjehistoria, medicinsk historia, missbrukshistoria
3, En psykosocial utvärdering - problemens kontext, interpsykiskt och intrapsykiskt

28
Q

Enligt Wright skall man vid hypotesformulerandet alltid ha med en s.k. “noll-hypotes”. Vad menas med det och vad krävs för att avvisa en sådan hypotes?

A

En nollhypotes innebär att vi utgår från att ingenting är fel med individen och att den fungerar normativt. Den kan oftast förkastas fort eftersom klienten sökt eller blivit skickad till utredning pga någon form av funktionsnedsättning. Den klinska intervjun brukar också avslöja problem som förkastar nollhypotese

29
Q

Vilka är de två övergripande faktorerna att överväga när man väljer vilka test man skall använda i en utredning enligt Wright?

A

Att veta vilken information man vill samla in

veta vilken information som lättare samlas in genom tester än genom den kliniska intervjun

30
Q

Enligt Wright så kan man ibland få ändra på det standardiserade testutförandet och istället “testa gränserna” (test the limits). Vad menas med det och när gör man så?

A

Eftersom många faktorer kan påverka resultatet på alla test.
Ibland kan man misstänka att en klient kan prestera bättre än vad testen visar eller att något kommer i vägen för klientens prestation, eller så kanske vi vill utvärdera betydelsen av vissa svar mer djupgående, då kan vi välja att gå tillbaka, ge testen igen och testa gränserna.
Genom att testa gränserna får vi en mer nyanserad bild av klientens förmågor.

31
Q

Vad kan sägas utmärka och vara det huvudsakliga syftet med de övriga utredningstraditionerna som Finn beskriver: terapeutiska utredningar och sammarbetsinriktade utredingar?

A

Det utmärkande med TA är att utredaren försöker göra utredningen till mer än en datainsamling, man vill att det ska bli en så positiv upplevelse som möjligt för att hjälpa till att skapa positiva förändringar i klientens liv. Man hoppas kunna hjälpa patienten/klienten direkt istället för indirekt.
I Sammarbetsinriktade utredningar vill man involvera klienten så mycket som möjligt och göra utredningen till en interaktiv upplevelse där man tillsammans skapar ramverket och frågeställnignen för att göra pat/kli så delaktig som möjligt.

32
Q

Vilka moment är centrala vid det första utredningsmötet med en klient enligt TA?

A

Att fråga klienten/patienten vilka gåtor, funderingar och bryderier de har över sig själva och sedan fokusera på dessa som frågestälningar under utredningen. Dessa frågeställnignar talar om för utredaren vad klienten är som mest flexibel i sina funderinga över sig själv och fungerar sedan som en öppen dörr genom vilken man kan skicka och ta emot information under utredningsförfarandets feedbacksessioner. Går man via denna dörr är det lättare för klienten att acceptera “nivå-3”fynd eftersom det blir lättare att relatera.

33
Q

Vid utredningar av mindre barn så brukar man inom TA träffa föräldrarna först och då bl.a. diskutera med dem om att förklara syftet med utredningen och förbereda barnet inför det första utredningsbesöket. Vad är syftet med att diskutera detta med föräldrarna?

A

samla information om det presenterade problemet
skapa gemensamma mål tillsammans med dem.
bekräftar/förstärker som barnets viktigaste personer, familjens överhuvuden och som de personer som kan ha störst inverkan på barnets liv.
skapar en lämplig generationsgräns som annars inte alltid finns i familjerna.
ett sätt att involvera båda föräldrarna och få båda att sammarbeta och ge sitt medgivande.

34
Q

Vad är syftet med det som inom TA kallas sammanfattande session?

A

– Diskussion hur resultaten är relaterade till klientens liv och de frågeställningar som satts upp.
– psykologen redogör för hur klientens resultat relaterar till normvärden och forskning.– Diskussion kring huruvida klienten tycker det stämmer överens med sin egen upplevelse och förståelse.– Formulering av gemensamma svar på frågeställningarna.– Diskussion om hur klienten kan gå vidare för att utvecklas.

Här tar man upp de fynd man har gjort under utredningen, man börjar med nivå 1-fynd som är lättare för klienten att ta till sig, fortsätter med nivå 2-fynd och om dessa tas emot väl kan man introducera nivå 3 fynd (som kan vara väldigt svåra att hantera och ta till sig) för klienten.

35
Q

Hur pass flexibelt kan man använda sig av TA? Ska man vara absolut trogen modellen eller kan man improvisera fram ett uplägg efter eget omdömme?

A

det är lättare att lära ut och forska kring en strukturerade metod.
När man har lärt sig den strukturerade metoden kan man börja gå utanför modellens ramar och improvisera.

36
Q

En av de första sakerna man gör i en utredning enligt Wright är att kartlägga klientens funktionella nedsättnignar (functional impairments). Vad menas med detta?

A

De funktionella nedsättningarna är områden i livet där klienten inte fungerar optimalt. När en klient kommer för en utvärdering är det ofta med ett problem som presenterar sig i nedsättningar inom ex. arbetslivet, relationer eller vardagen i stort. Genom att göra vår utredning kan vi kartlägga hur klienten för tillfället fungerar och på så vis hitta eventuella funktionella nedsättningar.

37
Q

Wrights utredningsmodell heter ju “hypotetstestningsmodellen”, förklara hur man enligt denna modell jobbar med hypoteser i det kliniska utredningsarbetet.

A

utredningen behandlas som en forskningsstudie där vi

a) skapar hypoteser och testar dem genom att utesluta vissa möjligheter och inkludera andra
b) använda flera tester och metoder för att få mer data och bli desto säkrare i våra resultat.