Utredning 3hp Flashcards
Vad å andra sidan kan sägas utmärka och vara det huvudsakliga syftet med finn’s Therapeutic Assessment [TA]? (2p)
vill göra utredningen till en positiv upplevelse och börja hjälpa personen direkt genom att hjälpa dem och deras anhöriga att skapa positiv förändring redan under utredningen gång. (s. 4-5)
Finn beskriver ett antal olika typer av utredningstraditioner vilka har olika fokus och arbetssätt. Vad kan sägas utmärka och vara syftet vid traditionella utredningar? (2p)
A: Primära syftet är diagnostisering, behandlingsplanering (vårdplanering?) & utvärdering av behandlingen, och/eller ökad förståelse. (s. 4)
TA beskrivs av Finn som en semistrukturerad och samarbetsinriktad utredningsmetodik. Varför har TA ett semistrukturerat upplägg enligt Finn? (2p)
enklare att lära ut, forska på, samt hjälper utredaren genom komplexa valmöjligheter som uppkommer i en kollaborativ utredningsstrategi. (s. 6)
Vad är syftet med att fråga klienterna i TA efter vad de vill undersöka kring sig själva? (2p)
skapa en så kallad allians mellan utredare och patient.
Patientens egna frågor är alltid relevanta för dem och kan således fungera som en “dörr” till att arbeta med och relatera till problematik som de kanske inte har samma insikt om och som annars skulle ha varit svårare att angripa direkt. (s. 10)
Vad för skäl anger Finn till att man i TA brukar försöka få föräldrarna att deras tonåringar skall ha privata frågor i utredningen? (2p)
få tonåringarna att samarbeta i den psykologiska
potentiell familje-dynamik/system intervention i sig, främjar “diffrentiation” och “separation-individuation” i en familj.
Tonåringens ökade behov av autonomitet när det växer upp gör att det är en viktig del, då vissa dysfunktionella föräldrar kan vara för kontrollerande.
Finn’s Therapeutic Assessment (TA) utredningsmodell innehåller i sitt grundutförande ett antal olika steg. Vilka är de olika stegen (beskriv kortfattat på rubriknivå)?
Inledande session Standardiserade testsessioner Sessioner för utredingsintervetioner Sammandattnings-/diskussionssessioner Skriven feedback utlämnas Uppföljningssessioner
Vilka moment är centrala vid det första utredningsmötet med en klient enligt TA?
fråga klienten om dess problem och att göra det till utredningens fokus.
Vad klienten säger indikerar var personen är som mest psykologisk flexibel och kan fungera som en dörröppnare till svårare saker (level 2&3 fynd).
minskar klientens ångest och gör dem till en aktiv nyfiken deltagare.
Finn beskriver att information som framkommer i en utredning kan vara på tre olika nivåer (levels) vilket har betydelse för hur man presenterar informationen med klienten. Redogör i enkla drag för vad dessa nivåer innebär?
Nivå 1. Information som klienten känner väl igen sig i. Det kan vara till exempel svårigheter eller personlighetsdrag som som mer eller mindre definierar personen för den själv.
Nivå 2. Information som klienten kan ta till sig men som de inte tidigare varit medvetna om. Som skapar en aha-upplevelse när de tas upp. En omedveten svårighet som gör att man får större försåelse för för problem man varit medveten om. Utmanar inte tillränkligt mycket för att skada självbild eller självkännsla.
Nivå 3. Omedvetnen och för patienten “ny” information som kan omkullkasta personens självbild och skapa stor inre konflikt. Kan upplevas som mycket provocerande och svår att ta till sig. (s.9)
Vad syftar det som inom TA benämns “Assessment Intervention Sessions” till och ge exempel på hur det kan gå till?
ge klienten en möjlighet att utforska utredningensresultatet på egen hand hjälper klienten att bli medveten och utforska fynd som annars skulle bli avfärdade om utredaren rapporterade svaret rakt upp och ner.
Det hjälper klienten att skriva om historien om sig själv. Sättet kan också hjälpa utredaren och klienten att tillsammans utforska och testa hypoteser som utkommit från testningarna.
Slutligen; sessionen är till för att levandegöra klientens problem tillsammans med utredaren och sedan försöka lösa dem i den kontexen. Detta hjälper klienten och utredaren att utveckla empati för förändringsdilemman. och mer adaptivt adressera såna problem utanför terapirummet.
Beskriv kortfattat föräldrarnas roll i en utredning av barn enligt TA?
Föräldrarna hjälper till att definiera mål för utredningen,
de kan förbereda barnet inför det första mötet och förklara ungefär vad som kommer att hända och varför.
I vissa fall kan föräldrarna observera barnets beteende under testet för att sedan diskutera upplevelsen av testet med administratören (såg de samma sak? hur tolkade föräldrarna barnets resultat/beteende/reaktion).
Föräldrarna kan vara informatörer och bidra med historisk information eller insamlad data gällande barnets problembeteende.
Genom familjemöten kan familjedynamiken observeras och förändras. Om föräldrarna är öppna för det kan även de testas för att visa för barnet att det inte är ensamt i processen och att all skuld inte ligger hos dem.
När utredningen är klar kan resultatet diskuteras med föräldrarna och de får en chans att modifiera det de inte håller med om, de kan också vara med och författa rapport till skola/myndigheter och välja hur resultat ska presenteras. När feedback ska ges till barnet kan föräldrarna hjälpa till att förklara resultaten. (s.195)
Vilka är de sex stegen i Wrights hypotetstestningsmodell (beskriv på rubriknivå)? (1p)
Step 1: Clinical Assessment Step 2: Selecting Tests Step 3: Testing Step 4: Integration of All Data Step 5: Writing the Assessment Report Step 6: Providing Feedback
Utifrån Wright´s modell av den kliniska intervjun så utgör den första komponenten att undersöka orsaken till utredningen (“the presenting problem”). Ge exempel på vad man frågar efter och undersöker då?
Man kan fråga efter: Aktuella stressorer, kognitiva besvär, emotionella besvär, tankar kring självmord eller att skada andra.
Den kliniska intervjuns andra komponent enligt Wright är symtombedömning (“Symptomatic Evaluation”). Ge exempel på vad man frågar efter och undersöker då?
Man frågar efter specifika symptom relaterade till psykitatriska diagnoser, fråga efter familjehistoria, medicinsk historia och missbrukshistorik.
Den tredje komponenten i den kliniska intervjun utgörs enligt Wright av en psykosocial bedömning (psychosocial evaluation). Ge exempel på vad man frågar efter och undersöker då?
Man frågar efter: Familjehistoria, utbildnings-/yrkes-historia, juridisk/kriminell historia, social historia, psykosexuell historia, multikulturell utvärdering.
(s.28)
Vad för specifik bedömning bör enligt Wright alltid inkluderas vid det första bedömningstillfället med patienten av säkerhetsskäl, oavsett frågeställning? (1p)
Riskbedömning: Självmordstankar, självskadebeteende och risken att skada någon annan, speciellt barn. (s.6)