Ustavno pravo - izpitna vprašanja Flashcards

1
Q

Kakšna je oblika vladavine v RS?

A

Slovenija je demokratična republika

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kdo je nosilec oblasti v RS?

A

V Sloveniji ima oblast ljudstvo

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Načelo delitve oblasti. Kakšno je razmerje med tremi vejami oblastmi. Mehanizmi zavor in ravnotežij med organi v Sloveniji.

A

V Sloveniji imajo oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.

Delitev državne oblasti je prvina demokratičnega sistema oziroma pravne države, kajti v konkretni izpeljavi tega načela so zagotovljeni mehanizmi zavor in ravnovesij, tj. tisti mehanizmi, ki omogočajo in narekujejo medsebojni nadzor in omejevanje navedenih treh vej oblasti. Delitev državne oblasti pomeni, da je državna oblast razdeljena na zakonodajno, izvršilno in sodno vejo. Država sicer še vedno deluje kot organizacijska celota, vendar pa so njene temeljen naloge delijo med različne organe.

Zakonodajno vejo oblasti v Sloveniji predstavljata državni zbor in državni svet, ki tvorita parlament.

Izvršilno vejo oblasti predstavljata vlada in predsednik republike.

Sodno vejo oblasti predstavljajo redna in specializirana sodišča, na čelu katerih je Vrhovno sodišče. Poseben položaj v sistemu delitve oblasti ima Ustavno sodišče, ki je na eni strani pristojno predvsem za odločanje o ustavnosti zakonov, na drugi strani pa odloča tudi o ustavnih pritožbah v zvezi s kršitvami temeljnih človekovih pravic. V prvem primeru Ustavno sodišče razveljavlja zakonske določbe, ki so v nasprotju z URS, zato deluje v tem pogledu kot negativni zakonodajalec. V drugem primeru pa lahko Ustavno sodišče razveljavlja sodne odločbe v okviru varstva temeljnih pravic.

Bistvo načela delitve oblasti je v preprečevanju monopola političnega odločanja, kar se zagotavlja s tem, da so med vejami oblasti vzpostavljena organizacijska in funkcionalna razmerja, ki preprečujejo, da bi ena veja oblasti preglasila in podredila drugi dve.

Sistem zavor in ravnovesij je v Sloveniji konkretiziran na sledeči način:
- odnos zakonodajna - sodna oblast: sodnike voli državni zbor, ki voli tudi del članov sodnega sveta. Državni zbor sprejema zakone, katerih skladnost z ustavo presoja Ustavno sodišče. Državni zbor voli ustavne sodnike na predlog predsednika republike. Državni zbor je dolžan upoštevati odločitve ustavnega sodišča, v postopku ratifikacije mednarodne pogodbe pa je državni zbor vezan na mnenje ustavnega sodišča.

  • odnos izvršilna zakonodajna oblast: vlada je odgovorna državnemu zboru (nezaupnica, interpelacija), vlada in ministri morajo odgovarjati na posamezna poslanska vprašanja. Državni zbor imenuje generalnega državnega tožilca. Vlada državnemu zboru predlaga sprejem zakonov in drugih predpisov.
  • odnos izvršilna - sodna oblast: minister za pravosodje sprejema Sodni red
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Naštejte nekaj institucij, ki jih ne bi mogli uvrstiti v zakonodajno/sodno/izvršilno oblast

A

Računsko sodišče, Ustavno sodišče, Sodni svet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Načelo pravne države

A

“Slovenija je pravna in socialna država” Pojem pravne države je izražen kot načelo, Ki ga URS natančno ne opredeljuje. Pravna država zlasti pomeni vezanost vseh državnih organov na pravne predpise (zato vladavina prava), kot nasprotje njihovi samovolji in arbitrarnosti. Ustava in drugi pravni akti morajo zagotavljati človekove pravice in svoboščine ter njihovo pravno varstvo pred nedopustnimi posegi države. Svobodna pravna država zahteva, da državna oblast temelji in se izvršuje le na podlagi ustave in zakonov (omejitev in kontrola državne oblasti), pri tem pa mora zagotavljati človekove pravice in svoboščine, pravičnost, pravno varnost, torej tudi temeljne vrednote družbe. S tega vidika je posebej pomembno načelo ustavnosti in zakonitosti.

Pojem pravne države je sicer tako tesno povezan z demokracijo kot obliko političnega sistema, v širšem pomeni pa tudi z nekaterimi drugimi ustavnimi načeli, nr. delitev oblasti, neodvisnost sodstva, enakost pred zakonom, pravna varnost, itd.

Načelo pravne države izraža pravno kakovost države, zato jo je treba zagotavljati ne le s formalnih, temveč zlasti z vsebinskih vidikov (z vidika načela pravičnosti).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Prenos suverenosti na EU. Pod kakšnimi pogoji? Kaj določa 3a člen URS

A

Slovenija lahko z mednarodno pogodbo, ki jo ratificira državni zbor z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev, prenese izvrševanje dela suverenih pravic na mednarodne organizacije, ki temeljijo na spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, demokracije in načel pravne države, ter vstopi v obrambno zvezo z državami, ki temeljijo na spoštovanju teh vrednot.

Pred ratifikacijo mednarodne pogodbe iz prejšnjega odstavka lahko državni zbor razpiše referendum. Predlog je na referendumu sprejet, če zanj glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali. Državni zbor je vezan na izid referenduma. Če je bil referendum izveden, glede zakona o ratifikaciji take mednarodne pogodbe referenduma ni dopustno razpisati.

Pravni akti in odločitve, sprejeti v okviru mednarodnih organizacij, na katere Slovenija prenese izvrševanje dela suverenih pravic, se v Sloveniji uporabljajo v skladu s pravno ureditvijo teh organizacij.

V postopkih sprejemanja pravnih aktov in odločitev v mednarodnih organizacijah, na katere Slovenija prenese izvrševanje dela suverenih pravic, vlada sproti obvešča državni zbor o predlogih takih aktov in odločitev ter o svoji dejavnosti. Državni zbor lahko o tem sprejema stališča, vlada pa jih upošteva pri svojem delovanju. Razmerja med državnim zborom in vlado iz tega odstavka podrobneje ureja zakon, ki se sprejme z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kako se izvršujejo ČPTS? Ali je mogoča njihova razveljavitev in omejitev? Kaj lahko uredi zakon?

A

Človekove pravice in temeljne svoboščine se uresničujejo neposredno na podlagi ustave.

Z zakonom je mogoče predpisati način uresničevanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, kadar tako določa ustava, ali če je to nujno zaradi same narave posamezne pravice ali svoboščine.

Človekove pravice in temeljne svoboščine so omejene samo s pravicami drugih in v primerih, ki jih določa ta ustava.

Zagotovljeni sta sodno varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter pravica do odprave posledic njihove kršitve.

Nobene človekove pravice ali temeljne svoboščine, urejene v pravnih aktih, ki veljajo v Sloveniji, ni dopustno omejevati z izgovorom, da je ta ustava ne priznava ali da jo priznava v manjši meri.

S to ustavo določene človekove pravice in temeljne svoboščine je izjemoma dopustno začasno razveljaviti ali omejiti v vojnem in izrednem stanju. Človekove pravice in temeljne svoboščine se smejo razveljaviti ali omejiti le za čas trajanja vojnega ali izrednega stanja, vendar v obsegu, ki ga tako stanje zahteva, in tako, da sprejeti ukrepi ne povzročajo neenakopravnosti, ki bi temeljila le na rasi, narodni pripadnosti, spolu, jeziku, veri, političnem ali drugem prepričanju, gmotnem stanju, rojstvu, izobrazbi, družbenem položaju ali katerikoli drugi osebni okoliščini.

Določba prejšnjega odstavka ne dopušča nobenega začasnega razveljavljanja ali omejevanja pravic, določenih v 17., 18., 21., 27., 28., 29. in 41. členu.
ABSOLUTNE ČP:
- nedotakljivost človekovega življenja
- prepoved mučenja
- varstvo človekove osebnosti in dostojanstva
- domneva nedolžnosti
- načelo zakonitosti v kazenskem postopku
- pravna jamstva v kazenskem postopku
- svoboda vesti

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Absolutne in relativne pravice

A

Po URS pravice ločimo na absolutne in relativne. Prve so tiste, ki jim ustava podeljuje absolutno varstvo (teh pravic nobenem primeru ni dopustno omejevati in odvzeti) na primer prepoved smrtne kazni ter med pravicami, katerih varstvo je v določenih izjemnih primerih oziroma okoliščinah omejeno. Začasna razveljavitev ali omejitev človekovih pravic je dopustna le v vojnem ali izrednem stanju, ni pa dopustno niti začasno razveljaviti ali omejiti nekaterih najbolj temeljnih človekovih pravic.

V skladu s URS so v Sloveniji vsakomur zagotovljene človekove pravice ne glede na narodnost, raso, splo, jezik vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družben položaj ali katerokoli drugo osebno okoliščino (načelo pravne enakosti). Človekove pravice se uresničujejo neposredno na podlagi URS. Človekove pravice in temeljne svoboščine se smejo razveljaviti ali omejiti le za čas trajanja vojnega ali izrednega stanja, vendar v obsegu, ki ga tako stanje zahteva, in tako, da sprejeti ukrepi ne povzročajo neenakopravnosti, ki bi temeljila le na rasi, narodni pripadnosti, spolu, jeziku, veri, političnem ali drugem prepričanju, gmotnem stanju, rojstvu, izobrazbi, družbenem položaju ali katerikoli drugi osebni okoliščini.

Določba prejšnjega odstavka ne dopušča nobenega začasnega razveljavljanja ali omejevanja pravic, določenih v 17., 18., 21., 27., 28., 29. in 41. členu.
ABSOLUTNE ČP:
- nedotakljivost človekovega življenja
- prepoved mučenja
- varstvo človekove osebnosti in dostojanstva
- domneva nedolžnosti
- načelo zakonitosti v kazenskem postopku
- pravna jamstva v kazenskem postopku
- svoboda vesti

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Svoboda vesti

A

Izpovedovanje vere in drugih opredelitev v zasebnem in javnem življenju je svobodno.

Nihče se ni dolžan opredeliti glede svojega verskega ali drugega prepričanja.

Starši imajo pravico, da v skladu s svojim prepričanjem zagotavljajo svojim otrokom versko in moralno vzgojo. Usmerjanje otrok glede verske in moralne vzgoje mora biti v skladu z otrokovo starostjo in zrelostjo ter z njegovo svobodo vesti, verske in druge opredelitve ali prepričanja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Pravice manjšin v URS. Zakaj imamo urejeno varstvo manjšin v Sloveniji? Ali imajo Italijani, ki živijo v Kopru in Italijani, ki pridejo v Slovenije različne pravice?

A

Manjšine načeloma varujemo zato, ker cenimo raznolikost. Skozi zgodovino se je pokazalo, da je ravno raznolikost manjšin razlog, da se manjšine poskuša iztrebiti oziroma pregnati z ozemlja, ki ga zasedajo.

Država na svojem ozemlju varuje človekove pravice in temeljne svoboščine. Varuje in zagotavlja pravice avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti. Skrbi za avtohtone slovenske narodne manjšine v sosednjih državah, za slovenske izseljence in zdomce, ter pospešuje njihove stike z domovino. Skrbi za ohranjanje naravnega bogastva in kulturne dediščine ter ustvarja možnosti za skladen civilizacijski in kulturni razvoj Slovenije.

Slovenci brez slovenskega državljanstva lahko uživajo v Sloveniji posebne pravice in ugodnosti. Vrsto in obseg teh pravic in ugodnosti določa zakon.

Uradni jezik v Sloveniji je slovenščina. Na območjih občin, v katerih živita italijanska ali madžarska narodna skupnost, je uradni jezik tudi italijanščina ali madžarščina.

Avtohtoni italijanski in madžarski narodni skupnosti ter njunim pripadnikom je zagotovljena pravica, da svobodno uporabljajo svoje narodne simbole in da za ohranjanje svoje narodne identitete ustanavljajo organizacije, razvijajo gospodarske, kulturne in znanstvenoraziskovalne dejavnosti ter dejavnosti na področju javnega obveščanja in založništva. V skladu z zakonom imata ti narodni skupnosti in njuni pripadniki pravico do vzgoje in izobraževanja v svojem jeziku ter do oblikovanja in razvijanja te vzgoje in izobraževanja. Zakon določa območja, na katerih je dvojezično šolstvo obvezno. Narodnima skupnostima in njunim pripadnikom je zagotovljena pravica, da gojijo odnose s svojima matičnima narodoma in njunima državama. Država gmotno in moralno podpira uveljavljanje teh pravic.

Na območjih, kjer ti skupnosti živita, ustanovijo njuni pripadniki za uresničevanje svojih pravic svoje samoupravne skupnosti. Na njihov predlog lahko država pooblasti samoupravne narodne skupnosti za opravljanje določenih nalog iz državne pristojnosti ter zagotavlja sredstva za njihovo uresničevanje.

Narodni skupnosti sta neposredno zastopani v predstavniških organih lokalne samouprave in v državnem zboru.

Zakoni, drugi predpisi in splošni akti, ki zadevajo uresničevanje v ustavi določenih pravic in položaja zgolj narodnih skupnosti, ne morejo biti sprejeti brez soglasja predstavnikov narodnih skupnosti.

Položaj in posebne pravice romske skupnosti, ki živi v Sloveniji, ureja zakon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

ČPS iz URS - naštejte nekaj ČPS. Politične ČP? Je pravica do pribežališča človekova pravica? ČP s področja intelektualne lastnine? Kam bi umestili pravice narodnih skupnosti?

A

V ustavnih členih od 14. do 16. so vsebovane izhodiščne oziroma splošne določbe glede človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.
Vsi so pred zakonom enaki.

V Ustavi so človekove pravice in temeljne svoboščine razvrščene v šest skupin:

  • temeljne in izhodiščne pravice in svoboščine
  • temeljna procesna jamstva
  • osebnostne pravice in svoboščine
  • politične pravice in svoboščine
  • ekonomske in socialne pravice
  • pravice narodnih skupnosti
OSEBNE PRAVICE IN SVOBOŠČINE
nedotakljivost človekovega življenja
prepoved mučenja
svoboda gibanja
pravica do zasebne lastnine in dedovanja
pravica do osebnega dostojanstva in varnosti
švarstvo pravic zasebnosti in osebnostnih pravic
nedotakljivost stanovanja
varstvo tajnosti pisem in drugih občil
varstvo osebnih podatkov
svoboda izražanja
pravica do poprqavka in odgovora
svoboda vesti
pravica do ugovora vesti
VARSTVO ČLOVEKOVIH PRAVIC V KAZENSKEM POSTOPKU IN DRUGIH POSTOPKIH PRED DRŽAVNIMI ORGANI
varstvo osebne svobode
odreditev in trajanje pripora
varstvo človekove osebnosti in dostojanstva
enako varstvo pravic
pravica do sodnega varstva
javnost sojenja
pravica do pravnega sredstva
pravica do povračila škode
domneva nedolžnosti
načelo zakonitosti v kazenskem postopku
pravna jamstva v kazenskem postopku
pravica do rehabilitacije in odškodnine
prepoved ne bis in idem
POLITIČNE PRAVICE IN SVOBOŠČINE
pravica do zbiranja in združevanja
volilna pravica
sodelovanje pri upravljanju javnih zadev
pravica do peticije
izročitev
pribežališče 
SOCIALNE IN EKONOMSKE PRAVICE
svoboda dela
pravica do socialne varnosti
pravica do zdravstvenega varstva
pravice invalidov
zakonska zveza in družina
pravice in dolžnosti staršev
svobodno odločanje o rojstvih otrok
pravice otrok
KULTURNE PRAVICE 
izobrazba in šolanje
avtonomnost univerze 
svboda znanosti in umetnosti
pravice iz ustvarjalnosti
izražanje narodne pripadnosti
pravica do uporabe svojega jezika in pisave

PRAVICE NARODNIH IN ETIČNIH SKUPNOSTI
posebne pravice avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti so določene v 64. členu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Kje državljani uresničujejo svoje človekove pravice vsakodnevno in kako?

A

Pred upravnimi organi (npr. upravne enote), ki odločajo v upravnem postopku. Upravne zadeve so npr. izdaja potnega lista in ostalih osebnih dovoljenj in listin, gradbenega dovoljenja, obrtnega dovoljenja, odločanje o odmeri davka, itd.

Upravni postopek predstavlja skupek postopkovnih pravil za vodenje in odločanje, po katerih se morajo ravnati organi državne uprave, drugi državni organi, organi SLS in nosilci javnih pooblastil, kadar odločajo o upravnih zadevah. Gre za vnaprej točno določena procesna pravila, katera so zajeta predvsem v procesnem zakonu, ZUP, pa tudi v posebnih postopkovnih določbah vsebovanih v drugih zakonih. Pravila veljajo neodvisno od materialnega predpisa ter odločujočega organa v upravni zadevi. Za varstvo pravic strank je zelo pomembna tudi sodna kontrola zakonitosti konkretnih upravnih aktov, ki jo ureja ZUS.

Značilnost upravnega razmerja je, da gre za razmerje neenakopravnih subjektov, saj pristojni organ odloči z odločbo, kot konkretnim upravnim aktom, o konkretni pravici, obveznosti ali pravni koristi, avtoritativno (z močnejšo voljo) in enostransko (brez pogajanj) z izdajo konkretnega in posamičnega upravnega akta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Prepoved mučenja - kakšno prepoved še vsebuje konkretno določilo? Kdaj se lahko podvomi s svobodno odločitev posameznika? - zaporniki

A

Nihče ne sme biti podvržen mučenju, nečloveškemu ali ponižujočemu kaznovanju ali ravnanju. Na človeku je prepovedano delati medicinske ali druge znanstvene poskuse brez njegove svobodne privolitve.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kaj pravi URS o pravosodju, katere kategorije ureja? Kako bi tujcu opisali naš pravosodni sistem glede na Ustavo?

A

Pojem pravosodni sistem oziroma pravosodje zajema sodišča, državna tožilstva, odvetništvo, notariat, organe za postopek o prekrških, državno odvetništvo, sodne izvedence, cenilce, tolmače, sodne izvršitelje in stečajne upravitelje ter izvrševanje kazenskih sankcij in probacijo. Vsa ta področja regulira organizacijska zakonodaja, ki zagotavlja nemoteno delovanje celotnega pravosodnega sistema RS:.

Gre za označitev področja delovanja državne oblasti, ki se nanaša na različne dejavnosti v zvezi z opravo in izvajanjem sodne funkcije. Uporablja se tudi za označitev organov, ki delujejo na tem področju. V ožjem pomenu gre za sodstvo, v širšem pomeni pa za subjekte na področju pravosodja, ki ne sodijo v sam okvir sodne veje oblasti.

Ureja sodstvo, državno tožilstvo, notariat, odvetništvo.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Postopek za imenovanje sodnika (je enako kot tudi za državnega tožilca) Ali je ok, da sodnike voli državni zbor? Kako bi zagotovili, da odločitev ne bi bila politično obarvana.

A

Postopek je urejen v zakonu o sodniški službi.

Za sodnika je lahko izvoljen, kdor izpolnjuje splošne pogoje za izvolitev in posebne pogoje za izvolitev oziroma imenovanje na sodniško mesto, ki jih določa ta zakon.

Za sodnika je lahko izvoljen, kdor izpolnjuje naslednje splošne pogoje:
1.
da je državljan Republike Slovenije in aktivno obvlada slovenski jezik,
2.
da je poslovno sposoben in ima splošno zdravstveno zmožnost,
3.
da je dopolnil 30 let starosti,
4.
da ima v Republiki Sloveniji pridobljen strokovni naslov univerzitetni diplomirani pravnik ali strokovna naslova diplomirani pravnik (UN) in magister prava oziroma je v tujini končal primerljivo izobraževanje s področja prava, ki se dokazuje s tujo listino o izobraževanju in priloženim mnenjem o izobraževanju ali z odločbo o priznavanju izobraževanja za namen zaposlitve ali z odločbo o nostrifikaciji,
5.
da je opravil pravniški državni izpit,
6.
da ni bil obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja,
7.
da zoper njega ni bila vložena pravnomočna obtožnica ali na podlagi obtožnega predloga razpisana glavna obravnava zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Ne glede na določbo prejšnjega odstavka sodniki, ki so sodili ali odločali v preiskovalnih in sodnih postopkih, v katerih so bile s sodbo kršene temeljne človekove pravice in svoboščine, po izteku svojega mandata ne izpolnjujejo pogojev za izvolitev v sodniško funkcijo.

Oseba, ki izpolnjuje pogoje iz prvega odstavka prejšnjega člena, je lahko izvoljena na sodniško mesto na okrajnem sodišču (okrajni sodnik), če ima najmanj tri leta delovnih izkušenj na pravniških delih po opravljenem pravniškem državnem izpitu.

Oseba, ki izpolnjuje pogoje iz prvega odstavka 8. člena tega zakona, je lahko izvoljena na sodniško mesto na okrožnem sodišču (okrožni sodnik), če je uspešno opravljala sodniško funkcijo v trajanju najmanj treh let ali ima najmanj šest let delovnih izkušenj na pravniških delih po opravljenem pravniškem državnem izpitu.

Oseba, ki izpolnjuje pogoje iz prvega odstavka 8. člena tega zakona, je lahko izvoljena na sodniško mesto na višjem sodišču (višji sodnik), če je uspešno opravljala sodniško funkcijo v trajanju najmanj šest let ali ima najmanj devet let delovnih izkušenj na pravniških delih po opravljenem pravniškem državnem izpitu.

Za višjega sodnika je lahko izvoljen tudi univerzitetni učitelj prava, ki izpolnjuje pogoje iz prvega odstavka 8. člena tega zakona, če je izvoljen najmanj v naziv docenta.

Oseba, ki izpolnjuje pogoje iz prvega odstavka 8. člena tega zakona, je lahko izvoljena na sodniško mesto na vrhovnem sodišču (vrhovni sodnik), če je uspešno opravljala sodniško funkcijo v trajanju najmanj 15 let ali ima najmanj 20 let delovnih izkušenj na pravniških delih po opravljenem pravniškem državnem izpitu.

Za vrhovnega sodnika je lahko izvoljen tudi univerzitetni učitelj prava, ki izpolnjuje pogoje iz prvega odstavka 8. člena tega zakona, če je izvoljen najmanj v naziv izrednega profesorja.

Prosta sodniška mesta razpiše Vrhovno sodišče Republike Slovenije v štirinajstih dneh od prejema obrazloženega mnenja predsednika sodišča. Predsedniku Vrhovnega sodišča Republike Slovenije obrazloženega mnenja ni treba dati.
Spremembe
Razpis se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Razpisni rok za prijave ne sme biti krajši od petnajst dni.

Sodni svet lahko v postopku izbire kandidatov zahteva od predsednika sodišča, da v roku, ki ga določi sodni svet, dopolni obrazložitev mnenja o ustreznosti kandidatov ali da mnenje o ustreznosti kandidatov ponovno oblikuje, in pri tem pridobi ter upošteva še dodatne podatke in dokazila.

Če sodni svet izbere kandidata, ki še ni izvoljen v sodniško funkcijo, ga je dolžan v skladu z določbami tega zakona predlagati državnemu zboru v izvolitev.

Če sodni svet opravi izbiro, predlaga državnemu zboru v izvolitev za vsako razpisano prosto sodniško mesto, za katerega je po opravljenem postopku izbire treba izvoliti sodnika, enega kandidata.

Če državni zbor ne izvoli kandidata iz prejšnjega odstavka, sodni svet lahko opravi ponovno izbiro med prijavljenimi kandidati, ki izpolnjujejo pogoje, in ravna v skladu z določbami tega zakona ali pa odloči, da se razpis sodniškega mesta ponovi.

Z imenovanjem na sodniško mesto sodnik pridobi naziv, ki ustreza temu sodniškemu mestu.

Če sodni svet izbere na sodniško mesto kandidata, ki je že izvoljen v sodniško funkcijo, ga imenuje na razpisano sodniško mesto in premesti na sodišče, pri katerem je to mesto razpisano.

Sodnik nastopi sodniško službo z dnem, ko pred predsednikom državnega zbora izreče naslednjo prisego: “Prisegam, da bom sodniško funkcijo opravljal-a v skladu z ustavo in zakonom ter sodil-a po svoji vesti in nepristransko.”

Ureditev, po kateriDZ voli sodnike je problematična, ker je DZ predvsem političen organ, ni strokoven organ in praviloma v njem ne sedijo pravni strokovnjaki. Kot takšen ne more presoditi, ali je nek kandidat za sodnika dovolj pravno.strokovno usposobljen. Če torej odločitev o izvolitvi sodnika ne more biti strokovna, je lahko le politična. Na ta način prihaja do nevarnega razmerja, ko se nestrokoven organ, postavlja nad nestrokovnega (Sodni svet)., se spušča v njegove strokovne odločitve in deluje kot njegova instanca.

Bistvena pomanjkljivost volitev sodnikov v DZ je tako okoliščina, da kljub zahtevam pravne države o ravnovesju vseh treh vej oblasti, lahko državni zbor zavrne izvolitev brez kakršnegakoli razloga, lahko pri tem odloča tudi povsem politično in ne upošteva izpolnjenih pogojev za izvolitev pri posameznem kandidatu.

Odločitev ne bi bila politično obarvana če bi o tem odločal Sdni svet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Kaj je pravica do sodnega varstva?

A

Vsakdo ima pravico, da o njegovih pravicah in dolžnostih ter o obtožbah proti njemu brez nepotrebnega odlašanja odloča neodvisno, nepristransko in z zakonom ustanovljeno sodišče.

Sodi mu lahko samo sodnik, ki je izbran po pravilih, vnaprej določenih z zakonom in s sodnim redom.

Neodvisnost sodišča pomeni nemožnost vsakršnega vplivanja ali pritiska na konkretne sodne odločitve v imenu posameznika, skupine, medijev, organizacije ali organa, zlasti izvršilnega.

Načelo neodvisnosti sodišča je v ustavi konkretizirano z določbami o neodvisnosti sodnikov, izvolitvi, trajanju, prenehanju, odvzemu in nezdružljivosti sodniške funkcije, imuniteti sodnikov. Sodišče mora biti do strank v sporu nepristransko. Vsak ima pravico do naravnega sodnika.

Ustavna pravica do sodnega varstva je procesna pravica, ki posamezniku ne zagotavlja vsebinsko pravilne odločitve. Temeljna upravičenja, ki mu pripadajo, so pravica začeti postopek pred sodnim organom, pravica, da se postopek konča, praviloma z vsebinsko odločitvijo sodišča, in pravica, da postopek ne bo tekel nerazumno dolgo.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Neodvisnost sodstva. Na kaj so sodniki vezani pri odločanju

A

Temeljno načelo za delovanje sodstva je nedvomno načelo neodvisnosti , ki naj zagotavlja nepristransko sojenje. Sodniki morajo odločati neodvisno, zaradi česar jim mora biti zagotovljeno, da delujejo brez omejitev in da so zavarovani pred morebitnimi vplivi, pritiski in grožnjami ter sploh pred vsakršnim vmešavanjem v njihovo delo.
Neodvisnost sodstva je nujen pogoj tudi za uveljavljanje načela pravne države. Načelo neodvisnosti se povezuje z nekaterimi drugimi načeli, kot so zlasti trajnost sodniške funkcije, nepremakljivost sodnikov, sodniška imuniteta in nezdružljivost funkcij. Načelo nepristranskosti sojenja zagotavlja tudi ustavna garancija, da je vsakomur zagotovljeno enako varstvo pravic pred sodiščem.

Načelo neodvisnosti sodstva se povezuje z načelom zakonitosti, po katerem je sodnik pri odločanju vezan samo na ustavo in zakon in ne sme odločati arbitrarno.
Pri izvajanju sodne oblasti je torej sodnik po ustavi vezan le na ustavo in zakon, k čemur dodaja zakon še vezanost sodnika na splošna načela mednarodnega prava ter na ratificirane in objavljene mednarodne pogodbe. Sodnik ni vezan na pravne akte, nižje od zakona, in jih ni dolžan upoštevati (exceptio illegalis). Je pa sodnik dolžan upoštevati zakon, razen če meni, da je protiustaven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Kako je organizirano sodstvo v RS? Kdo izvaja sodno vejo oblasti? SODNIKI (pazi ne sodišča) Kaj je sodnik ustavno pravno gledano? Nosilec in izvajalec sodne oblasti, Kako se delijo sodišča?

A

Ureditev in pristojnosti sodišč določa zakon.

Izrednih sodišč ni dovoljeno ustanavljati, v mirnem času pa tudi vojaških sodišč ne.

V RS ureditev na splošno določa zakon o sodiščih. Organizacijo in pristojnost pa trije zakoni - Zakon o sodiščih, Zakon o upravnem sporu, in ZDSS.

Sodišča ločimo na sodišča splošne pristojnosti in specializirana sodišča. Organizacija temelji na instančnosti sodnega odločanja kot organizacijski posledici ustavne pravice do pravnega sredstva.

Na prvi stopnji odločajo okrajna in okrožna sodišča ter delovna in socialna ter upravno sodišče.

Na drugi stopnji Višja sodišča in na tretji stopnji Vrhovno sodišče.

V RS je 44 okrajnih sodišč, 11 okrožnih, 4 višja ter eno Vrhovno.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Načelo prepovedi retroaktivnosti. Kdaj je retroaktivnost dovoljena?

A

Zakoni, drugi predpisi in splošni akti ne morejo imeti učinka za nazaj.

Samo zakon lahko določi, da imajo posamezne njegove določbe učinek za nazaj, če to zahteva javna korist in če se s tem ne posega v pridobljene pravice.

Pravno varnost in predvidljivost pravnih predpisov krepi zlasti načelo prepovedi povratne veljave (retroaktivnosti) pravnih aktov. Zakoni in drugi predpisi lahko urejajo in s tem sankcionirajo pravna razmerja samo za naprej (ex nunc), ne pa tudi razmerij, ki so nastala pred sprejetjem predpisa, torej za nazaj (ex tunc).
To pravilo ima po ustavi le eno izjemo, ki vendarle dopušča povratno veljavnost predpisa, vendar z izpolnitvijo štirih pogojev:
- retroaktivnost lahko določi samo zakon
- povratno veljavo imajo lahko samo posamezne določbe zakona (ne pa celotni zakon)
- retroaktivnost je dopustna:
• če to zahteva javna korist in
• če se s tem ne posega v pridobljene pravice.
V kazenskem pravu nihče ne sme biti kaznovan za dejanje, za katero ni zakon določil, da je kaznivo, in zanj ni predpisal kazni, še preden je bilo storjeno (nullum crimen nulla poena sine lege praevia), pa tudi, da se kazniva dejanja ugotavljajo in kazni zanje izrekajo po zakonu, ki je veljal ob storitvi dejanja, razen če je novi zakon za storilca milejši.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Predsednik RS. Katere funkcije ima? Ali bi Milan Kučan spet lahko postal predsednik? DA
Kaj pa Borut Pahor? Lahko, ampak bi moral počakati en mandat. Ali predsednik RS uživa imuniteto? NE

A

Predsednik republike predstavlja Republiko Slovenijo in je vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil.

Predsednik republike se izvoli na neposrednih, splošnih in tajnih volitvah.

Za predsednika republike je kandidat izvoljen z večino veljavnih glasov.

Predsednik republike je izvoljen za dobo petih let, vendar največ dvakrat zaporedoma. če se mandatna doba predsednika republike izteče med vojno ali med trajanjem izrednega stanja, mu mandat preneha šest mesecev po prenehanju vojnega ali izrednega stanja.

Za predsednika republike je lahko izvoljen le državljan Slovenije.

Volitve za predsednika republike razpiše predsednik državnega zbora. Predsednik republike mora biti izvoljen najkasneje 15 dni pred potekom mandatne dobe prejšnjega predsednika.

Funkcija predsednika republike je nezdružljiva z opravljanjem druge javne funkcije ali poklica.

Predsednik republike:

  • imenuje državne funkcionarje, kadar je to določeno z zakonom;
    diplomatskih predstavnikov;
  • opravlja druge zadeve, določene s to ustavo.
  • predstavlja RS
  • je vrhovni poveljnik obrambnih sil
  • postavlja in odpoklicuje veleposlanike in poslanike republike in sprejema poverilna pisma tujih
  • odloča o pomilostitvah;
  • podeljuje odlikovanja in častne naslove;
  • razglaša zakone;
  • poda mnenje o posameznem vprašanj,
  • predlaga US, da se izreče o skladnosti mednarodne pogodbe z URS;
  • izdaja listine o ratifikaciji;
  • razpisuje volitve v državni zbor;
  • skliče sejo novo izvoljenega državnega zbora,
  • razpusti državni zbor
  • predlaga kandidata za predsednika vlade DZ
  • zahteva sklic izredne seje DZ
  • predlaga izvolitev: sodnikov US, 5 članov sodnega sveta, varuha človekovih pravic, guvernerja Banke Slovenije, člane računskega sodišča
  • če se DZ ne more sestati zaradi izrednega in vojega stanja, odloča o razglasitvi tega stanja, nujnih ukrepov in o uporabi obrambnih sil
  • izdaja uredbe z zakonsko močjo
  • Na zahtevo državnega zbora mora predsednik republike izreči mnenje o posameznem vprašanju.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Kdo nadomešča predsednika RS?

A

V primeru trajnega zadržka, smrti, odstopa ali drugega prenehanja predsednikove funkcije do izvolitve novega predsednika funkcijo predsednika republike začasno opravlja predsednik državnega zbora. V tem primeru je treba razpisati volitve za novega predsednika republike najkasneje v 15 dneh po prenehanju funkcije prejšnjega.

Predsednik državnega zbora začasno opravlja funkcijo predsednika republike tudi med zadržanostjo predsednika republike.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Kako odgovarja predsednik republike?

A

politično odgovarja zgolj volilcem, ki so ga neposredno izvolili.

Če predsednik republike pri opravljanju svoje funkcije krši ustavo ali huje krši zakon, ga državni zbor lahko obtoži pred ustavnim sodiščem. Le-to ugotovi utemeljenost obtožbe ali obtoženega oprosti, z dvotretjinsko večino glasov vseh sodnikov pa lahko odloči o odvzemu funkcije. Potem ko ustavno sodišče dobi sklep državnega zbora o obtožbi, lahko odloči, da predsednik republike do odločitve o obtožbi začasno ne more opravljati svoje funkcije.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Ustavna obtožba. Kakšne so možne odločitve ustavnega sodišča?

A

Če predsednik republike pri opravljanju svoje funkcije krši ustavo ali huje krši zakon, ga državni zbor lahko obtoži pred ustavnim sodiščem. Le-to ugotovi utemeljenost obtožbe ali obtoženega oprosti, z dvotretjinsko večino glasov vseh sodnikov pa lahko odloči o odvzemu funkcije. Potem ko ustavno sodišče dobi sklep državnega zbora o obtožbi, lahko odloči, da predsednik republike do odločitve o obtožbi začasno ne more opravljati svoje funkcije.

Predsednika vlade ali ministre lahko državni zbor pred ustavnim sodiščem obtoži kršitve ustave in zakonov, storjene pri opravljanju njihovih funkcij. Ustavno sodišče obravnava obtožbo na način, kakor je določen v 109. členu.

Uvedbo postopka o obtožbi predsednika republike lahko državnemu zboru predlaga najmanj 30 poslancev. Vsebovati mora opis očitane kršitve ustave ali hujše kršitve zakona in predloge dokazov o očitani kršitvi. Uvedbe tega postopka ni mogoče predlagati v času od razpisa predsedniških volitev do razglasitve volilnih rezultatov.

V drugi fazi državni zbor obravnava predlog obtožbe, o katerem mora odločiti najpozneje v 60 dneh po vložitvi predloga. V nasprotnem se šteje, da je predlog zavrnjen. Predsednik republike lahko skladno z načelom kontradiktornosti na predlog obtožbe odgovori. Državni zbor odloča o obtožbi z večino glasov vseh poslancev.

Tretja faza postopka ugotavljanja odgovornosti predsednika republike je v pristojnosti ustavnega sodišča. To lahko pred odločitvijo o obtožbi z dvotretjinsko večino glasov vseh sodnikov odloči, da obtoženi do odločitve začasno ne sme opravljati svoje funkcije.

Ustavno sodišče lahko z odločbo obtoženega oprosti, če ugotovi, da obtožba ni utemeljena. Če pa ugotovi kršitev ustave ali hujšo kršitev zakona, ima na voljo dve možnosti: ugotovi zgolj utemeljenost obtožbe ali pa ugotovi utemeljenost obtožbe in z dvotretjinsko večino vseh sodnikov odloči, da obtoženemu preneha funkcija. Edina sankcija, ki jo lahko izreče ustavno sodišče je torej politična, tj. prenehanje funkcije.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Kaj je volilna pravica? Kako je s tujci in volilno pravico?

A

Volilna pravica je splošna in enaka.

Vsak državljan, ki je dopolnil 18 let, ima pravico voliti in biti voljen.

Zakon lahko določi, v katerih primerih in pod katerimi pogoji imajo volilno pravico tujci.
Spremembe
Zakon določi ukrepe za spodbujanje enakih možnosti moških in žensk pri kandidiranju na volitvah v državne organe in organe lokalnih skupnosti.

Tujci imajo v RS izjemoma volilno pravico in sicer na lokalnih volitvah in volitvah v Evropski parlament volilno pravico uresničujejo na volišču, ki se določi na podlagi prijavljenega stalnega prebivališča v Sloveniji.

Volilna pravica temelji na 43. členu URS, ki pravi, da lahko zakon določi, v katerih primerih in pod katerimi pogoji imajo volilno pravico tujci:
- predstavnike lokalnih interesov imajo osebe s stalnim prebivališčem v volilni enoti

Pravico voliti člana občinskega sveta imajo pod pogoji iz prvega odstavka tega člena tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje in prijavljeno stalno prebivališče v RS.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Kaj je zagotavljanje enakih možnosti na volitvah?

A

Zakon določi ukrepe za spodbujanje enakih možnosti moških in žensk pri kandidiranju na volitvah v državne organe in organe lokalnih skupnosti.

Najmanj 35% od skupnega števila kandidatov mor biti na volitvah v DZ zastopan vsak spol.

V volitvah v Evropski parlament in Občinski svet pa mora biti najmanj 40% od skupnega števila kandidatov zastopan vsak spol.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Vidite problem z enakostjo volilne pravice v našem sistemu? DA POVZROČA ANOMALIJE Ali poznamo izjemo od splošne in enake volilne pravice?

A

Izjema splošne in enake volilne pravice je posebno varstvo madžarske in italijanske narodne skupnosti. Pripadniki imajo poleg pravice volitev poslancev v DZ tudi pravico da volijo v DZ dva predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Volilni sistemi v RS

A

Volilni sistem v širšem obsega predpise o volilni pravici organizaciji volitev, postopku in tehniki volitev, o razdelitvi mandatov itd. Volilni sistem v ožjem pomenu pa je samo sistem razdelitve mandatov. Skupek predpisov, ki urejajo volitve, imenujemo volilno pravo.

Na državni ravni imamo proporcionalni sistem pri volitvah v Državni zbor in v Evropski parlament: mandati se delijo v volilni enoti po Droopovem količniku, na ravni države pa po d’Hontovem količniku. Država je razdeljena na 8 volilnih enot, vsaka ima 11 okrajev, 2 posebni volilni enoti pa sta enoti madžarske in italijanske narodne skupnosti (manjšine).

Pri volitvah v EP je država ena volilna enota, zato se mandati delijo le po d’Hontovem količniku.

Pri volitvah predsednika republike imamo večinski volilni sistem.

Pri volitvah v Občinski Sveti imamo proporcionalni in večinski sistem. Večinski sistem v primeru, da se v Občinski svet imenuje manj kot 12 članov. Če ima občinski 12 ali več članov, pa se zopet uporablja proporcionalni sistem.

Droopov količnik izračunamo tako, da skupno število oddanih glasov vseh volivcev v neki enoti delimo s številom poslancev, ki se volijo v volilni enoti (11), čemur dodamo še enega, tako torej dobimo število 12.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Volitve v državni zbor. Spremenjeni 80. člen URS.

A

Volitve so urejene v 80. členu ustave, ki določa, da se poslanci volijo s splošnim, enakim, neposrednim in tajnim glasovanjem. Posebej določa, da se v državni zbor izvoli po en poslanec italijanske in madžarske narodne skupnosti. Končno pa določa tudi, da volilni sistem ureja zakon, ki ga sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev. Ustava določa tudi, da se poslanci državnega zbora volijo po načelu sorazmernega predstavništva ob štiriodstotnem volilnem pragu za vstop v državni zbor.
Splošne volitev so tiste, ki jih je treba opraviti, ko se volijo vsi poslanci državnega zbora. Redne so tiste, ki se izvedejo vsako četrto leto pred potekom mandatne dobe poslancev. Redne volitve se opravijo najprej dva meseca in najpozneje petnajst dni pred potekom štiri let od prve seje prejšnjega državnega zbora. Predčasne volitve se opravijo, če se državni zbor razpusti pred potekom redne štiriletne volilne dobe. Predčasne volitve se opravijo najpozneje dva meseca po razpustu državnega zbora.

Volitve v državni zbor razpiše predsednik republike.

Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila.

Zakon določa, kdo ne sme biti izvoljen za poslanca, ter nezdružljivost funkcije poslanca z drugimi funkcijami in dejavnostmi.

Državni zbor potrdi poslanske mandate. Proti odločitvi državnega zbora je v skladu z zakonom mogoča pritožba na ustavno sodišče.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

Pristojnosti DZ? Je mogoče poslance odpoklicati? Razpustitev DZ, imuniteta poslancev DZ? Koliko domen DZ imamo).

A

Značilno za našo pravno ureditev državnega zbora je, da določa nekatere pristojnosti državnega zbora, ki jih sicer parlamenti v parlamentarnem sistemu nimajo. Pri nas državni zbor voli oz. imenuje več najvišjih državnih funkcionarjev.

Državni zbor opravlja vse funkcije sodobnega parlamenta, ki jih v grobem lahko razdelimo zlasti na zakonodajno funkcijo, volilno funkcijo in nadzorno funkcijo. V tem okviru in na podlagi svojih pristojnosti je pooblaščen sprejemati različne odločitev. Večinoma imajo te odločitve pravno obliko in veljavo, torej gre za pravne akte.

V okviru zakonodajne funkcije državni zbor zlasti sprejema spremembe ustave, zakone in druge splošne akte, poslovni, državni proračun in zaključni račun proračuna, ratificira mednarodne pogodbe in razpisuje referendum.

V okviru svoje nadzorne funkcije državni zbor zlasti odreja parlamentarno preiskavo, odloča o zaupnici in nezaupnici vladi in odloča o obtožbi predsednika republike, predsednika vlade in ministrov pred ustavnim sodiščem.

V okviru volilne funkcije državni zbor voli ter imenuje in razrešuje visoke državne funkcionarje, zlasti predsednika vlade in ministre, predsednika in podpredsednika državnega zbora, predsednike, podpredsednike in člane delovnih teles državnega zbora, generalnega sekretarja državnega zbora, sodnike ustavnega sodišča, sodnike in pet članov sodnega sveta, guvernerje centralne banke, člane računskega sodišča, varuha človekovih pravic, informacijskega pooblaščenca itd.

Poleg tega je zelo pomembne pristojnost državnega zbora, da odloča o razglasitvi vojnega in izrednega stanja ter o uporabi obrambnih sil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

Kdaj je DZ sklepčen? S kakšno večino odloča? Kako je z javnostjo glasovanja?

A

Parlament je sicer sestavljen iz posameznikov, ki so pooblastilo (mandate) za odločanje dobili na volitvah, vendar pa je po svoji sestavi in delovanju kolegijski telo.
Temeljno pravilo odločanja vsakega kolegijska telesa je, da veljavno sklepa le, če je na seji navzoče določeno število njegovih članov, kar se imenuje sklepčnost ali kvorum in ga navadno tvori večina članov telesa, lahko pa celo tretjina ali tudi manj članov. Za običajne odločitve navadno zadošča večina navzočih članov (relativna večina), za pomembnejše pa je pogosto potrebna absolutna večina, torej večina vseh članov. Podobno kot številni sodobni parlamenti tudi državni zbor sklepa, če je na seji navzoča večina poslancev, kar določa že ustava (86. člen), v skladu z njo pa tudi poslovnik državnega zbora.

Državni zbor lahko odloča z večino opredeljenih glasov navzočih poslancev (relativna navadna večina), z večino glasov vseh poslancev (absolutna navadna večina), z dvotretjinsko večino navzočih poslancev (relativna kvalificirana večina) in z dvotretjinsko večino vseh poslancev (absolutna kvalificirana večina).
Med odločitvami, ki se sprejemajo z dvotretjinsko večino vseh poslancev, sta najpomembnejši sprejemanje spremembe ustave ter sprejemanje zakonov, ki urejajo volitve glavnih državnih organov.
Z absolutno navadno večino se pri ponovnem odločanju sprejema zakon, za katerega državni svet zahteva, naj državni zbor o njem ponovno odloči (veto državnega sveta), s tako večino pa se sprejemajo tudi nekatere volilne odločitve (na primer volitve predsednika vlade, ustavnih sodnikov itd.).

Državni zbor praviloma odloča z javnim glasovanjem, v določenih primerih pa odloča s tajnim glasovanjem (npr. nekaterih volitvah, imenovanjih in razrešitvah)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

Kateri predpis ureja delovanje DZ? Kakšne vrte predpis je to?

A

Vsebino poslovnika določa sam poslovnik, po katerem se s poslovnikom ureja organizacija in način dela državnega zbora ter uresničevanje pravic in dolžnosti poslancev. Ustava pa omejuje vsebino poslovnika na ureditev dela in poslovanja državnega zbora. Z vidika subjektov, na katera se nanaša poslovnik, lahko ugotovimo, da ureja položaj in pravila ravnanja vseh tistih subjektov, ki na nek način sodelujejo v delu in poslovanju državnega zbora.

Gre za akt siu generis, ki ga DZ sprejme z 2/3 večino glasov navzočih poslancev in ureja način dela in organizacijo DZ.

V delu, ki ureja sprejemanje aktov DZ in postopek sprejema ima položaj zakona.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
32
Q

Parlamentarna preiskava

A

v 93. členu ustava določa, da lahko državni zbor odredi preiskavo o zadevah javnega pomena, mora pa to storiti na zahtevo tretjine poslancev državnega zbora ali na zahtevo državnega sveta. Ustava ureja parlamentarno preiskavo zgolj načelno, postopek njene izvedbe, preiskovalna pooblastila in položaj udeležencev v preiskavi urejata zakon in poslovnik o parlamentarni preiskavi, inkriminacijo nekaterih kaznivih dejanj, storjenih v zvezi s parlamentarno preiskavo, pa kazenski zakonik.

Namen parlamentarne preiskave je raziskati nepravilnosti (kršitve, nedopustno ravnanje, zlorabo pooblastil ali javnih funkcij ipd.), ki niso v pristojnosti ustavnega ali rednega sodišča, povzročene s strani nosilcev javnih funkcij ali javnih pooblastil, če imajo te nepravilnosti zaradi svoje teže pomen za splošni interes in pomenijo kršitev ustave, zakonov in drugih predpisov ali so zoper ustavne norme.
Preiskava se ne usmerja v dejanja, ki se redno obravnavajo v sodnih postopkih; morebitna med preiskavo odkrita dejanja ali ravnanja, ki spadajo v pristojnost sodišč, pa se odstopijo v nadaljnje obravnavanje pristojnim državnim organom.
Če v neki zadevi teče kazenski postopek, to ni ovira, da ne bi bila o njej izvedena parlamentarna preiskava, vendar le v okviru pristojnosti državnega zbora.

preiskovalne komisije so lahko izključno poslanci državnega zbora. Sestavlja jo predsednik in njegov namestnik ter najmanj pet članov.
Predsednik preiskovalne komisije se izvoli izmed poslancev, ki so vložili zahtevo za uvedbo parlamentarne preiskave. Preiskovalna komisija ima sekretarja, strokovno pomoč pa ji lahko nudi eden ali več strokovnih svetovalcev.

Postopek parlamentarne preiskav obsega:

  • pripravljalna preiskovalna dejanja
  • oblikovanje in sprejem dokaznega sklepa
  • izvajanje dokazov
  • posvetovanje in sklepanje o ugotovitvah preiskave
  • izdelavo in sprejem poročila za državni zbor.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
33
Q

Zakonodajni postopek

A

Zakonodajni postopek je parlamentarni postopek, ki poteka na podlagi pravil, s katerimi so urejene posamezne faze v postopku sprejemanja zakona ter pravice in dolžnosti udeležencev v tem postopku. Ker gre pri sprejemanju zakona navadno za najpomembnejše odločitve parlamenta, poteka v več stopnjah ali fazah, kar omogoča, da je odločitev o zakonu čim bolj pretehtana.
Faze zakonodajnega postopka potekajo v samem parlamentu, še pred tem pa je potrebno še tisto dejanje, ki sproži zakonodajni postopek – zakonodajna iniciativa.

V naši ureditvi imajo zakonsko iniciativo subjekti, ki jo imajo navadno tudi v drugih parlamentarnih sistemih po svetu. Zakon lahko torej predlaga vlada, vsak poslanec in najmanj pet tisoč volivcev (88. člen URS). Sprejem zakonov pa lahko predlaga državnemu zboru tudi državni svet (97. člen).

Ko je zakon sprejet v državnem zboru, še ne začne veljati takoj, temveč je za njegovo uveljavitev potrebna še razglasitev (promulgacija) zakona in njegova objava (publikacija). Po ustavi (91. člen) razglaša zakone predsednik republike, in sicer najpozneje v osmih dneh po njihovem sprejemu. Ustava (154. člen) tudi določa, da zakon (kot tudi drug zapis) začne veljati petnajst dni po objavi, razen če je v njem določeno drugače.

Redni zakonodajni postopek
Po poslovniku državnega zbora se zakonodajni postopek deli na tri faze: prvo, drugo in tretjo obravnavo zakona. Že za prvo fazo je treba predložiti v celoti izdelan, torej pravno redigiran predlog zakona. Predpisana je tudi vsebina predloga zakona, ki mora vsebovati naslov zakona, uvod, besedilo členov in obrazložitev.
Uvod mora vsebovati zlasti oceno stanja in razloge za sprejetje zakona, cilje, načela in poglavitne rešitve predloga zakona, oceno finančnih posledic predloga zakona za državni proračun in druga javna finančna sredstva, navedbo, da so sredstva za izvajanje zakona v državnem proračunu zagotovljena, prikaz ureditve v drugih pravnih sistemih in prilagojenosti predlagane ureditve pravu Evropske unije ter druge posledice, ki jih bo imel sprejem zakona.
Še pred prvo obravnavo zakona oz. še pred vložitvijo predloga zakona se lahko opravi predhodna obravnava zakona, in sicer o temeljnih vprašanjih in družbenih razmerjih, ki jih je treba urediti z zakonom. Ta predvsem pomaga predlagatelju zakona, ker mu omogoča, da že vnaprej preskusi svoje zamisli in predloge v državnem zboru.

Prva obravnava

V njej je predlagatelj zakona predstavil predlog zakona in se je opravila razprava o temeljnih izhodiščnih vprašanjih, torej o razlogih, ki zahtevajo sprejem zakona, ter o načelih in ciljih zakonskega predloga.
Po sedanji ureditvi se v prvi obravnavi predloga zakona praviloma še ne obravnava, temveč se zakon le posreduje poslancem ali se opravi splošna razprava, določi predsednik državnega zbora matično delovno telo in mu dodeli predlog zakona v obravnavo.

Druga obravnava

Druga obravnava predloga zakona pomeni osrednjo in vsebinsko najpomembnejšo fazo zakonodajnega postopka. V tej obravnavi sta dve (pod)fazi, od katerih prva poteka v matičnem delovnem telesu, druga pa v državnem zboru kot celoti (na plenumu).
V obravnavi predloga zakona na odboru se lahko vlagajo amandmaji, torej predlogi za dopolnitev ali spremembo besedila posameznega člena zakona. Amandmaje lahko vlagajo poslanci, poslanska skupina, zainteresirano delovno telo in delovno telo, ki je pristojno za vprašanja javnih financ, končno pa tudi vlada, kadar ni predlagateljica zakona. Z amandmajem se lahko predlaga sprememba ali dopolnitev posameznega člena ali naslova zakona, lahko pa tudi novi členi oz. črtanje posameznega člena.

Tretja obravnava

V tretji obravnavi predloga zakona razpravlja in sklepa državni zbor o predlogu kot celoti in le izjemoma o posameznih členih zakona, in sicer le o tistih členih, h katerim so bili vloženi amandmaji.
Zakon je sprejet, če je število glasov, oddanih »za«, večje od števila glasov, oddanih »proti«, torej je zakon sprejet z večino opredeljenih glasov, razen seveda, če je za sprejemanje posameznega zakona predpisana zahtevnejša večina.

Ko je zakon sprejet, pripravi končno besedilo zakona zakonodajno-pravna služba, ki nima pri tem nobenega pooblastila za vsebinsko spreminjanje zakona, temveč opravi le pravno in jezikovno redakcijo sprejetega besedila.

Skrajšani in nujni zakonodajni postopek

Poleg rednega zakonodajnega postopka pozna poslovnik tudi krajši postopek, in sicer skrajšani in nujni postopek. Ta postopka naj bi se uporabljala le izjemoma, kadar so za to podani posebni pogoji, zaradi katerih ni mogoče ali pa ni smotrno izvesti rednega zakonodajnega postopka.
Krajši postopek se od rednega razlikuje po tem, da omogoča bistveno hitrejše sprejetje zakona, saj dopušča združitev vseh treh faz v eno samo, ki se opravi na isti seji državnega zbora, tako da se na isti seji opravita druga in tretja obravnava. Takšen postopek se izvede, če gre za manj zahtevne spremembe in dopolnitve zakona, za prenehanje veljavnosti posameznega zakona ali njegovih posameznih določb. Za manj zahtevne uskladitve zakona z drugimi zakoni ali s pravom EU ter za spremembe in dopolnitve zakona v zvezi s postopkom pred ustavnim sodiščem oz. z odločbo ustavnega sodišča.
Tudi nujni postopek za sprejem zakona naj bi se uporabljal le izjemoma, in sicer tedaj, ko je treba hitro sprejeti zakon zaradi interesov varnosti ali obrambe države ali zaradi odprave posledic naravnih nesreč ali zato, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
34
Q

Volitve vlade. Kakšne so večine? Tudi: Kako se formira vlada.

A

Predsednik republike po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin predloži državnemu zboru kandidata za predsednika vlade.

Predsednika vlade voli državni zbor z večino glasov vseh poslancev, če ni s to ustavo drugače določeno. Glasovanje je tajno.

Če kandidat ne dobi potrebne večine glasov, lahko predsednik republike po ponovnih posvetovanjih v štirinajstih dneh predloži drugega ali ponovno istega kandidata, prav tako pa lahko predlagajo kandidate tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. če je bilo v tem roku vloženih več predlogov, se glasuje o vsakem posebej, in sicer najprej o kandidatu predsednika republike, če ta ni izvoljen, pa še o drugih kandidatih po vrstnem redu vložitve predlogov.

Če ni izvoljen noben kandidat, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve, razen če državni zbor v oseminštiridesetih urah z večino opredeljenih glasov navzočih poslancev ne sklene izvesti ponovne volitve predsednika vlade, kjer zadošča za izvolitev večina opredeljenih glasov navzočih poslancev. Na ponovnih volitvah se glasuje o posameznih kandidatih po vrstnem redu števila glasov, dobljenih pri prejšnjih glasovanjih, nato pa o novih, do volitev vloženih kandidaturah, med katerimi ima prednost morebitni kandidat predsednika republike.

Če tudi pri teh volitvah noben kandidat ne dobi potrebne večine glasov, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve.

Ministre imenuje in razrešuje državni zbor na predlog predsednika vlade.

Predlagani minister se mora pred imenovanjem predstaviti pristojni komisiji državnega zbora in odgovarjati na njena vprašanja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
35
Q

Nezaupnica in zaupnica vladi

A

KONSTRUKTIVNA NEZAUPNICA VLADI
Državni zbor lahko izglasuje nezaupnico vladi le tako, da na predlog najmanj desetih poslancev z večino glasov vseh poslancev izvoli novega predsednika vlade. S tem je dotedanji predsednik vlade razrešen, mora pa skupaj s svojimi ministri opravljati tekoče posle do prisege nove vlade.

Med vložitvijo predloga za izvolitev novega predsednika vlade in volitvami mora poteči najmanj oseminštirideset ur, razen če državni zbor z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev ne sklene drugače, ali če je država v vojnem ali izrednem stanju.

Če je bil predsednik vlade izvoljen na temelju četrtega odstavka 111. člena, mu je izrečena nezaupnica, če državni zbor na predlog najmanj desetih poslancev izvoli novega predsednika vlade z večino opredeljenih glasov.

ZAUPNICA VLADI
Predsednik vlade lahko zahteva glasovanje o zaupnici vladi. Če vlada ne dobi podpore večine glasov vseh poslancev, mora državni zbor v tridesetih dneh izvoliti novega predsednika vlade ali dotedanjemu predsedniku pri ponovljenem glasovanju izglasovati zaupnico, sicer predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve. Predsednik vlade lahko vprašanje zaupnice veže tudi na sprejem zakona ali druge odločitve v državnem zboru. Če odločitev ni sprejeta, se šteje, da je bila vladi izglasovana nezaupnica.

Med zahtevo za glasovanje o zaupnici in glasovanjem mora poteči najmanj oseminštirideset ur.

36
Q

Kaj pomeni, da vlada opravlja le tekoče posle in ali lahko DZ izvaja kljub temu zakonodajno funkcijo?

A

V primeru prenehanja funkcije predsednika vlade in tudi posameznega ali več ministrov hkrati, do česar pride po URS iz več razlogov, zlasti pa zaradi izglasovane nezaupnice ali neizglasovane zaupnice vladi, zaradi odstopa ali razrešitve, redno pa vedno tudi, ko se po novih volitvah sestane nov DZ, Ustava predsedniku vlade in ministrom v takem položaju nalaga pristojnost in dolžnost, da do izvolitve novega predsednika vlade oz. do imenovanja novega ministra oz. novih ministrov “opravljajo tekoče posle”.

Opravljanje tekočih poslov zajema:
1. sprejemanje in izdajanje predpisov v vseh primerih gre na tem mestu izključno samo za izvršilne predpise, ki jih po pravni naravi in po URS ni možno izdati brez zakona, torej brez vsebinske podlage za izvršilni predpis v zakonu, in v nobenem primeru tudi ne izven teh pogojev in okvirov, saj bi bil v nasprotnem primeru tak predpis protiustaven.

  1. predlogi zakonov, ki so ob nastanku omejitve opravljanja poslov na tekoče posle že v DZ: taki zakonski predlogi so bili sprejeti v času, ko je vlada opravljala svojo funkcijo še brez omejitve, ki jo predstavlja opravljanje samo tekočih poslov. To pomeni, da vlada, kot njeni predstavniki pa tudi ministri, za katere velja omejitev na opravljanje tekočih poslov, kot njeni imenovani predstavniki lahko vladi že poprej sprejeti in od vlade predlagani zakonski predlog predstavljajo in razlagajo, torej v tem smislu nekaj že prej sprejetega “zagovarjajo” tudi pred pristojnimi telesi in pred samim DZ.
  2. Zakonski projekti z vidika prilagajanja naše zakonodaje pravu EU, ki temelji na ustreznem državnem zakonodajnem programu. Pri takih zakonskih projektih bi vlada z zakonskimi projekti smela nadaljevati že pred sprejeto in naravnano politiko zakonodajnega dela na tem področju, hkrati pa ne načenjati in povsem na novo oblikovati projektov, ki bi bistveno in izrazito posegali tudi v ustvarjanje politike na posameznem področju.
  3. Med opravljanje tekočih poslov pa seveda sodijo vsa dejanja oziroma ravnanja, ki pomenijo izvrševanje upravnih nalog, ki jih imajo vlada in ministri v skladu z zakoni in drugimi predpisi.
  4. V času, ko vlada opravlja le tekoče posle, DZ lahko uveljavlja zakonodajno funkcijo, ker poleg vlade lahko zakone predlagajo tudi vsak poslanec, 5 tisoč volivcev in Državni svet.
37
Q

Poslanska vs. sodniška imuniteta. Ali imuniteto uživa tudi predsednik RS? NE Kakšna je imuniteta članov DS in Ustavnih sodnikov? Enaka kot poslanska.

A

POSLANSKA IMUNITETA
Poslanec državnega zbora ni kazensko odgovoren za mnenje ali glas, ki ga je izrekel na sejah državnega zbora ali njegovih delovnih teles.

Poslanec ne sme biti priprt niti se zoper njega, če se sklicuje na imuniteto, ne sme začeti kazenski postopek brez dovoljenja državnega zbora, razen če je bil zaloten pri kaznivem dejanju, za katero je predpisana kazen zapora nad pet let.

Državni zbor lahko prizna imuniteto tudi poslancu, ki se nanjo ni skliceval ali ki je bil zaloten pri kaznivem dejanju iz prejšnjega odstavka.

Poslanska imuniteta je torej materialna in procesna.

Materialna imuniteta izključuje kazensko odgovornost ne pa drugih oblik odgovornosti. Je poklicna in absolutna, kar pomeni, da je omejena le na mnenje ali glas, ki ga je poslanec izrekel na sejah DZ ali na sejah delovnih teles in izključuje kazensko odgovornost poslanca tako v času opravljanja poslanske funkcije kot tudi po izteku mandata, vendar za dejanja storjena v času mandata.

Procesna imuniteta izključuje zgolj odvzem prostosti in kazenski pregon tekom trajanja mandata. Je tudi nepoklicna, saj poslanca varuje tudi pred odvzemom prostosti zaradi kaznivih dejanj, ki niso neposredno povezana z opravljanjem poslanske funkcije.

IMUNITETA SODNIKA
Nikogar, ki sodeluje pri sojenju, ni mogoče klicati na odgovornost za mnenje, ki ga je dal pri odločanju v sodišču.

Sodnik ne sme biti priprt, niti ne sme biti brez dovoljenja državnega zbora zoper njega začet kazenski postopek, če je osumljen kaznivega dejanja pri opravljanju sodniške funkcije.

Gre za materialno in procesno imuniteto, pri čemer materialna imuniteta izključuje udi odškodninsko odgovornost.

Če sodnik pri opravljanju sodniške funkcije krši ustavo ali huje krši zakon, lahko državni zbor na predlog sodnega sveta sodnika razreši.

V primeru naklepno storjenega kaznivega dejanja z zlorabo sodne funkcije, ugotovljenega s pravnomočno sodno odločbo, državni zbor sodnika razreši.

38
Q

Vrste referendumov po ustavi?

A
  1. zakonodajni referendum
  2. ustavno - revizijski referendum
  3. referendum za ustanovitev občine
  4. referendum pred ratifikacijo mednarodne pogodbe s katero RS prenese izvrševanje dela pravic
39
Q

Zakonodajni referendum. O katerih temah referenduma ni dopustno razpisati?

A

Z zakonodajnim referendumom označujemo neposredno odločanje volivcev pri sprejemanju zakona, za katerega je sicer pristojno predstavniško telo. Možnost njegove uporabe nujno pomeni, da predstavniško telo ni izključni zakonodajalec, ampak je to tudi ljudstvo.

Zakonodajni referendum je lahko glede obveznosti uporabe določen kot obligatoren ali fakultativen. Obvezni zakonodajni referendum je predpisan le izjemoma.

Po novi ureditvi se je ohranila suspenzivna oblika referenduma in naknadna oblika referenduma, vendar pa je bil namesto prejšnjega potrditvenega uveden model zavrnitvenega referenduma. Volivcem omogoča, da zavrnejo v zakonodajnem telesu sprejet zakon, kar ima značaj suspenzivnega veta. Na zakonodajnem referendumu volivci ne odločajo o posameznem vprašanju, ki ga ureja zakon, temveč samo o celotnem zakonu.

Postopek se začne s pobudo volivcem za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma, o kateri v sedmih dneh po sprejemu zakona pobudnik obvesti predsednika državnega zbora. Pobudo lahko da vsak volivec, politična stranka ali drugo združenje državljanov, vsebovati pa mora referendumsko vprašanje in mora biti podprta s podpisi najmanj 40.000 volivcev.

Referenduma ni dopustno razpisati:
-
o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč,
-
o zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter o zakonu, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna,
-
o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb,
-
o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.

Pravico glasovanja na referendumu imajo vsi državljani, ki imajo volilno pravico.

Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev.

Referendum se ureja z zakonom, ki ga sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev.

40
Q

Referendum o spremembi ustave

A

Z ustavnorevizijskim (ustavodajnim, ustavotvornim ali kar ustavnim) referendumom označujemo obliko neposrednega opredeljevanja volivcev o spremembi ustave ali o novi ustavi. Razlikujemo med ustavodajnim referendumom, ki pomeni opredeljevanje volivcev o ustavi, in ustavnorevizijskim referendumom, ki označuje izjavljanje o spremembah in dopolnitvah ustave.

Ustavnorevizijski referendum ureja ustava v 170. členu. Ta določa, da mora državni zbor predlagano spremembo ustave predložiti v sprejem volivcem na referendum, če to zahteva najmanj 30 poslancev, in da je sprememba na referendumu sprejeta, če zanjo glasuje večina volivcev, ki so glasovali, pod pogojem, da se glasovanja udeleži večina vseh volivcev.

Zahteva za razpis referenduma se vloži v sedmih dneh po sprejemu ustavnega zakona o spremembi ustave. Nanaša se lahko na ustavni zakon o spremembi ustave v celoti ali na enega ali več njegovih posameznih vsebinsko zaokroženih delov.

Referendumska zahteva mora vsebovati opredelitev predmeta referenduma in referendumsko vprašanje, priloženi pa ji morajo biti tudi podpisi najmanj 30 poslancev na poimenskem seznamu.
Državni zbor razpiše referendum o spremembi ustave v osmih dneh po vložitvi zahteve ali po prejemu odločitve ustavnega sodišča o razveljavitvi odločitve državnega zbora, da referenduma ne razpiše.

Sprememba ustave je na referendumu potrjena, če zanjo glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da se glasovanja udeleži večina vseh volivcev. Za pravno veljavno in dokončno odločitev je potrebna dvojna večina: večinska udeležba volilnih upravičencev in večina pritrdilnih glasov volivcev, ki so glasovali. Večina, ki vključuje kvorum udeležbe, dopušča, da ustavni zakon na referendumu ni potrjen, čeprav ga je potrdila večina volivcev, ki so veljavno glasovali, če se glasovanja ne udeleži večina vseh volivcev.

41
Q

Kako je v ustavi urejena lokalna samouprava? Na katerih nivojih deluje v Sloveniji? Če nimamo pokrajin, kaj so potem Štajerska, Gorenjska? - To so statistične regije

A

V Sloveniji lokalna samouprava deluje le na enem nivoju - občine, čeprav obstaja ustavna podlaga, da bi delovala na dveh nivojih (občine in pokrajine).

V Sloveniji je zagotovljena lokalna samouprava.

Prebivalci Slovenije uresničujejo lokalno samoupravo v občinah in drugih lokalnih skupnostih.

Občina je samoupravna lokalna skupnost.

Območje občine obsega naselje ali več naselij, ki so povezana s skupnimi potrebami in interesi prebivalcev.

Občina se ustanovi z zakonom po prej opravljenem referendumu, s katerim se ugotovi volja prebivalcev na določenem območju. Zakon tudi določi območje občine.

V pristojnost občine spadajo lokalne zadeve, ki jih občina lahko ureja samostojno in ki zadevajo samo prebivalce občine.

Država lahko z zakonom prenese na občine opravljanje posameznih nalog iz državne pristojnosti, če za to zagotovi tudi potrebna sredstva.

V zadevah, ki jih je na organe lokalne skupnosti prenesla država, opravljajo državni organi tudi nadzor nad primernostjo in strokovnostjo njihovega dela.

Mesto lahko dobi po postopku in ob pogojih, ki jih določa zakon, status mestne občine.

Mestna občina opravlja kot svoje tudi z zakonom določene naloge iz državne pristojnosti, ki se nanašajo na razvoj mest.

Občina se financira iz lastnih virov. Občinam, ki zaradi slabše gospodarske razvitosti ne morejo v celoti zagotoviti opravljanja svojih nalog, država v skladu z zakonsko določenimi načeli in merili zagotovi dodatna sredstva.

Pokrajina je samoupravna lokalna skupnost, ki opravlja lokalne zadeve širšega pomena in z zakonom določene zadeve regionalnega pomena.

Pokrajine se ustanovijo z zakonom, s katerim se določi tudi njihovo območje, sedež in ime. Zakon sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev. V postopku za sprejem zakona mora biti zagotovljeno sodelovanje občin.

Država z zakonom prenese na pokrajine opravljanje posameznih nalog iz državne pristojnosti, mora pa jim za to zagotoviti potrebna sredstva.

Državni organi nadzorujejo zakonitost dela organov lokalnih skupnosti.

42
Q

Kako se spremeni ustava?

A

Predlog za začetek postopka za spremembo ustave lahko da dvajset poslancev državnega zbora, vlada ali najmanj trideset tisoč volilcev.

O predlogu odloči državni zbor z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev.

Državni zbor v 30-ih dneh po vložitvi predloga za spremembo ustanovi ustavno komisijo. Ta odloči o predlogu sklepa, da se začne ustavnorevizijski postopek z 2/3 navzočih članov in po opravljeni razpravi sprejme stališče članov o osnutku ustavnega zakona. Če sklepa, da se začne ustavno revizijski postopek ne sprejeme, o tem pripravi poročilo za DZ.

Državni zbor sprejme akt o spremembi ustave z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev.

Državni zbor mora predlagano spremembo ustave predložiti v sprejem volilcem na referendumu, če to zahteva najmanj trideset poslancev.

Sprememba ustave je na referendumu sprejeta, če zanjo glasuje večina volilcev, ki so glasovali, pod pogojem, da se glasovanja udeleži večina vseh volilcev.

Sprememba ustave začne veljati z razglasitvijo v državnem zboru.

43
Q

Kam spadata računsko sodišče in US?

A

Po URS sta organa sui generis in ne spadata v nobeno vejo oblasti

44
Q

Pristojnost ustavnega sodišča

A

Pristojnosti so določene v URS in ZUstS.

Ustavno sodišče odloča:

  • o skladnosti zakonov z ustavo;
  • o skladnosti zakonov in drugih predpisov z ratificiranimi mednarodnimi pogodbami in s splošnimi načeli mednarodnega prava;
  • o skladnosti podzakonskih predpisov z ustavo in z zakoni;
  • o skladnosti predpisov lokalnih skupnosti z ustavo in z zakoni;
  • o skladnosti splošnih aktov, izdanih za izvrševanje javnih pooblastil, z ustavo, zakoni in podzakonskimi predpisi;
  • o ustavnih pritožbah zaradi kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin s posamičnimi akti;
  • o sporih glede pristojnosti med državo in lokalnimi skupnostmi, in med samimi lokalnimi skupnostmi;
  • o sporih glede pristojnosti med sodišči in drugimi državnimi organi;
  • o sporih o pristojnostih med državnim zborom, predsednikom republike in vlado;
  • o protiustavnosti aktov in delovanja političnih strank;
  • in o drugih zadevah, ki so mu naložene s to ustavo ali z zakoni.

Na predlog predsednika republike, vlade ali tretjine poslancev državnega zbora izreka ustavno sodišče v postopku ratifikacije mednarodne pogodbe mnenje o njeni skladnosti z ustavo. Državni zbor je vezan na mnenje ustavnega sodišča.

Če zakon ne določa drugače, odloča ustavno sodišče o ustavni pritožbi le, če je bilo izčrpano pravno varstvo. O tem, ali ustavno sodišče ustavno pritožbo sprejme v obravnavo, odloči na podlagi meril in postopka, določenih z zakonom.

45
Q

Kdaj bi ustavno sodišče šteli za sodišče?

A

Kadar odloča o ustavni pritožbi zoper kršitev človekovih pravic in svoboščin - v tem primeru se lahko ustavna pritožba vloži šele, ko so izčrpana vsa pravna sredstva.

Ker v primeru, da se ugotovi kršitev lahko US poseže v posamični akt - ga odpravi ali razveljavi.

46
Q

Postopek za oceno ustavnosti.

A

ZAHTEVA IN POBUDA ZA ZAČETEK POSTOPKA

Če sodišče pri odločanju meni, da je zakon, ki bi ga moralo uporabiti, protiustaven, mora postopek prekiniti in začeti postopek pred ustavnim sodiščem. Postopek pred sodiščem se nadaljuje po odločitvi ustavnega sodišča.

Z zahtevo lahko začnejo postopek za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti predpisa ali splošnega akta, izdanega za izvrševanje javnih pooblastil:

  • državni zbor,
  • tretjina poslancev,
  • državni svet,
  • vlada,
  • varuh človekovih pravic, če meni, da predpis ali splošni akt, izdan za izvrševanje javnih pooblastil, nedopustno posega v človekove pravice ali temeljne svoboščine,
  • informacijski pooblaščenec, če nastane vprašanje ustavnosti ali zakonitosti v zvezi s postopkom, katerega vodi,
  • Banka Slovenije in računsko sodišče, če nastane vprašanje ustavnosti ali zakonitosti v zvezi s postopki, ki jih vodita,
  • generalni državni tožilec, če nastane vprašanje ustavnosti v zvezi z zadevo, ki jo obravnava državno tožilstvo,
  • predstavniški organ samoupravne lokalne skupnosti, če se posega v ustavni položaj ali v ustavne pravice samoupravne lokalne skupnosti,
  • reprezentativno združenje samoupravnih lokalnih skupnosti, če so ogrožene pravice samoupravnih lokalnih skupnosti,
  • reprezentativni sindikat za območje države za posamezno dejavnost ali poklic, če so ogrožene pravice delavcev.

POSTOPEK PREIZKUSA POBUDE
Pobudo preizkusi najprej z razporedom dela določeni sodnik ustavnega sodišča, ki zbere podatke in pojasnila, potrebna za odločitev, ali naj ustavno sodišče začne postopek.

Ustavno sodišče pobudo zavrne, če je očitno neutemeljena, ali če od odločitve ni pričakovati rešitve pomembnega pravnega vprašanja.

O sprejetju oziroma zavrnitvi pobude odloči ustavno sodišče s sklepom z večino glasov navzočih sodnikov. Sklep o zavrnitvi pobude mora biti obrazložen.

Kadar ustavno sodišče pobudo sprejme, lahko takoj nadaljuje z odločanjem o stvari sami, če je dejansko stanje pojasnjeno in če je bila ob preizkusu pobude nasprotnemu udeležencu dana možnost, da se izjavi.

PRIPRAVLJALNI POSTOPEK
Ustavno sodišče pošlje organu, ki je izdal predpis oziroma splošni akt za izvrševanje javnih pooblastil (nasprotni udeleženec), zahtevo oziroma pobudo in sklep o sprejetju pobude ter mu določi primeren rok za odgovor oziroma za dopolnitev odgovora, če je bil odgovor že dan v postopku preizkusa pobude.

Ustavno sodišče lahko pridobi potrebna pojasnila tudi od drugih udeležencev v postopku ter od državnih organov, organov lokalnih skupnosti in nosilcev javnih pooblastil; lahko pridobi tudi mnenja strokovnjakov, strokovnih in drugih organizacij, zasliši priče in izvedence ter izvede druge dokaze, ali pridobi posamezne dokaze od drugih sodišč ali drugih organov.

Če predlagatelj zahteve ali pobudnik v določenem roku ne da podatkov, potrebnih za nadaljevanje postopka, lahko ustavno sodišče s sklepom ustavi postopek.

Ko je pripravljalni postopek končan, ustavno sodišče odloči, ali bo zadevo obravnavalo na nejavni seji ali na javni obravnavi.

OBRAVNAVANJE
Ustavno sodišče obravnava zadevo na nejavni seji ali na javni obravnavi. Na nejavni seji oziroma na javni obravnavi mora biti navzoča večina vseh sodnikov ustavnega sodišča.

Na javno obravnavo ustavno sodišče povabi udeležence v postopku, predstavnike oziroma zastopnike in pooblaščence udeležencev v postopku in druge osebe, za katere meni, da je potrebna njihova udeležba na javni obravnavi.

Izostanek udeležencev in drugih vabljenih oseb ne preprečuje ustavnemu sodišču, da izvede postopek in odloči v zadevi.

ODLOČANJE
Po končanem obravnavanju ustavno sodišče odloči na nejavni seji z odločbo.

Če je potrebno, določi ustavno sodišče, kateri organ mora izvršiti odločbo in na kakšen način. Odločba mora biti obrazložena.

Sodnik, ki ne soglaša z odločitvijo ali z obrazložitvijo odločbe, lahko napove ločeno mnenje, ki ga mora predložiti v roku, določenem s poslovnikom ustavnega sodišča.

Predsednik in sodniki ustavnega sodišča se ne smejo vzdržati glasovanja.

Zoper odločbe in sklepe, izdane v zadevah iz pristojnosti ustavnega sodišča, ni dovoljena pritožba.

PRAVNE POSLEDICE
Ustavno sodišče lahko v celoti ali delno razveljavi zakon, ki ni v skladu z ustavo. Razveljavitev začne učinkovati naslednji dan po objavi odločbe o razveljavitvi, oziroma po poteku roka, ki ga je določilo ustavno sodišče.

Zakon ali del Zakona, ki ga je ustavno sodišče razveljavilo, se ne uporablja za razmerja, nastala pred dnem, ko je razveljavitev začela učinkovati, če do tega dne o njih ni bilo pravnomočno odločeno.

Pri podzakonskih predpisih ali splošnih aktih, izdanih za izvrševanje javnih pooblastil, ustavno sodišče odloči, ali ima njegova ugotovitev učinek razveljavitve ali odprave.

47
Q

Naknadna ustavno sodna presoja ali predhodna ustavno sodna presoja. Kako se delijo pristojnosti US? Ali odloča o ustavnosti in nezakonitosti že veljavnih ali bodočih predpisov? Kako je pri mednarodnih pogodbah? Kako se sklene?

A

Kontrola ustavnosti je lahko glede na čas in glede na posledice lahko PREDHODNA ali pa REPRESIVNA (naknadna.

Predhodna kontrola je ocena ustavnosti pred njeno proglasitvijo - še v fazi sprejemanja predpisa. postopek se prekine. Naknadna kontrola pa se opravlja samo v odnosu do veljavnih norm - do predpisov, ki so že sprejeti, proglašeni in objavljeni.

V prvo vrsto sodi predvsem pristojnost ustavnega sodišča izreči mnenje o skladnosti mednarodnih pogodb z ustavo. Državni zbor je dolžan mnenje upoštevati.

Glavnina dejavnosti pa leži na drugi vrsti presoje, ki obsega: abstraktno presojo (presojo skladnosti zakonov z ustavo, skladnost zakonov in drugih predpisov z ratificiranimi mednarodnimi pogodbami in splošnimi načeli mednarodnega prava, skladnosti podzakonskih predpisov z ustavo in zakoni, skladnost predpisov SLS z ustavo in zakoni, skladnost splošnih aktov, izdanih za izvrševanje javnih pooblastil z ustavo, zakoni, podzakonskimi predpisi in ratificiranimi mednarodnimi pogodbami ter splošnimi načeli mednarodnega prava) in konkretno presojo na podlagi zahtev sodišča, Državnega tožilstva, Banke Slovenije, Računskega sodišča in varuha človekovih pravic v zvezi s postopki, ki jih vodijo, oziroma v zvezi z zadevo, ki jo obravnavajo.

Razen tega ima ustavno sodišče še nekatere druge pristojnosti. Zlasti je pomembna njegova pristojnost odločanja v ustavnih pritožbah, zaradi kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin s posamičnimi akti.

48
Q

Kaj mora izkazati pobudnik presoje ustavnosti in zakonitosti? Kdo so pooblaščeni predlagatelji?

A

Pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti predpisa ali splošnega akta, izdanega za izvrševanje javnih pooblastil, lahko da, kdor izkaže pravni interes.

Pravni interes je podan, če predpis ali splošni akt, izdan za izvrševanje javnih pooblastil, katerega oceno pobudnica oziroma pobudnik (v nadaljnjem besedilu: pobudnik) predlaga, neposredno posega v njegove pravice, pravne interese oziroma v njegov pravni položaj.

Kadar podzakonski predpis ali splošni akt, izdan za izvrševanje javnih pooblastil, učinkuje neposredno in posega v pravice, pravne interese oziroma v pravni položaj pobudnika, se pobuda lahko vloži v enem letu od njegove uveljavitve oziroma v enem letu od dneva, ko je pobudnik izvedel za nastanek škodljivih posledic.

Z zahtevo lahko začnejo postopek za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti predpisa ali splošnega akta, izdanega za izvrševanje javnih pooblastil:

  • državni zbor,
  • tretjina poslancev,
  • državni svet,
  • vlada,
  • varuh človekovih pravic, če meni, da predpis ali splošni akt, izdan za izvrševanje javnih pooblastil, nedopustno posega v človekove pravice ali temeljne svoboščine,
  • informacijski pooblaščenec, če nastane vprašanje ustavnosti ali zakonitosti v zvezi s postopkom, katerega vodi,
  • Banka Slovenije in računsko sodišče, če nastane vprašanje ustavnosti ali zakonitosti v zvezi s postopki, ki jih vodita,
  • generalni državni tožilec, če nastane vprašanje ustavnosti v zvezi z zadevo, ki jo obravnava državno tožilstvo,
  • predstavniški organ samoupravne lokalne skupnosti, če se posega v ustavni položaj ali v ustavne pravice samoupravne lokalne skupnosti,
  • reprezentativno združenje samoupravnih lokalnih skupnosti, če so ogrožene pravice samoupravnih lokalnih skupnosti,
  • reprezentativni sindikat za območje države za posamezno dejavnost ali poklic, če so ogrožene pravice delavcev.
49
Q

Kaj pomeni exceptio illegalis

A

Sodišča lahko pri reševanju konkretnega spora zavrnejo uporabo podzakonskega akta, za katerega menijo, da je v neskladju z ustavo ali zakonom, ter rešijo spor neposredno z uporabo zakona (exceptio illegalis).

Uveljavitev pravila potrjuje, da so sodniki vezani tudi na podzakonske predpise, vendar le pod pogojem, da so ti ustavni in zakoniti.
Institut je le izjema od pravila, da o skladnosti podzakonskih aktov z zakoni in Ustavo presoja Ustavno sodišče. Sodišče lahko zato tudi prekine postopek in predloži zahtevo v presojo Ustavnemu sodišču.

50
Q

Ustavna pritožba. Tudi: Katero pravno sredstvo ima na voljo posameznik, če so mu kršene človekove pravice in temeljne svoboščine? Načelo izčrpanosti pravnih sredstev?

A

Ustavno pritožbo lahko vloži vsakdo, če meni, da mu je s posamičnim aktom državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil kršena njegova človekova pravica ali temeljna svoboščina.
Ustavna pritožba se lahko vloži:
- Šele, ko so izčrpana vsa pravna sredstva in
- Najpozneje v 60 dneh od dneva vročitve posamičnega akta, zoper katerega je mogoča ustavna pritožba
Ustavna pritožba se vloži pisno. V njej je treba navesti posamični akt, ki se spodbija, dejstva, ki pritožbo utemeljujejo, in domnevno kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. V postopku preskusa lahko ustavno pritožbo: zavrže, sprejme v obravnavo, ne sprejme, če ni izpolnjen nobeden od pogojev iz prejšnje točke, ustavi postopek preizkusa ustavne pritožbe oziroma postopek odločanja o ustavni pritožbi, če pritožnik umakne ustavno pritožbo.
O zavrženju oziroma sprejemu ustavne pritožbe odloči senat soglasno s sklepom, zoper ta sklep pa ni dopustna pritožba. Če je ustavna pritožba sprejeta, jo ustavno sodišče praviloma obravnava na nejavni seji, lahko pa razpiše javno obravnavo.

Pred izčrpanjem izrednih pravnih sredstev lahko ustavno sodišče izjemoma odloča o ustavni pritožbi, če je zatrjevana kršitev očitna in če bi z izvršitvijo posamičnega akta nastale za pritožnika nepopravljive posledice.

Varuh človekovih pravic vloži ustavno pritožbo s soglasjem tistega, katerega človekove pravice ali temeljne svoboščine v posamični zadevi varuje.

Ustavna pritožba se vloži pisno. Ustavni pritožbi je treba priložiti kopijo posamičnega akta, ki ga pritožnik izpodbija, in vse druge posamične akte, ki so bili v zvezi z izpodbijanim posamičnim aktom izdani v postopkih pred pristojnimi organi v zadevi, ter ustrezne listine, na katere pritožnik opira svojo ustavno pritožbo.

O tem, ali bo začelo postopek na podlagi ustavne pritožbe, odloči ustavno sodišče v senatu treh sodnikov ustavnega sodišča .

Ustavna pritožba ni dovoljena, če ne gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki bi imela hujše posledice za pritožnika.

Šteje se, da ne gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki bi imela hujše posledice za pritožnika, kadar gre za posamične akte:

  • izdane v sporih majhne vrednosti po določbah zakona, ki ureja pravdni postopek, oziroma v drugih sporih, če vrednost spornega predmeta za pritožnika ne presega zneska, ki je določen za opredelitev spora majhne vrednosti v zakonu, ki ureja pravdni postopek,
  • če se z ustavno pritožbo izpodbija le odločitev o stroških postopka,
  • izdane v sporih zaradi motenja posesti,
  • izdane v zadevah prekrškov.

Ustavna pritožba se zavrže:

  • če ne gre za posamičen akt državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil, s katerim bi bilo odločeno o pritožnikovi pravici, obveznosti ali o pravni koristi,
  • če pritožnik nima pravnega interesa za odločitev o ustavni pritožbi,
  • če ni dovoljena, razen v primeru iz tretjega odstavka prejšnjega člena,
  • če je prepozna, razen v primeru iz tretjega odstavka 52. člena tega zakona,
  • če niso izčrpana pravna sredstva, razen v primeru iz drugega odstavka 51. člena tega zakona,
  • če jo je vložila neupravičena oseba,
  • če v primeru iz prvega odstavka 55. člena tega zakona pritožnik vloge ne dopolni v skladu s pozivom ustavnega sodišča,
  • če je v primeru iz drugega odstavka 55. člena tega zakona tako nepopolna, da je ustavno sodišče ne more preizkusiti.

Ustavna pritožba se sprejme v obravnavo:

  • če gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki je imela hujše posledice za pritožnika, ali
  • če gre za pomembno ustavnopravno vprašanje, ki presega pomen konkretne zadeve.

Postopek za preizkus ustavne pritožbe oziroma postopek odločanja o ustavni pritožbi se ustavi, če pritožnik umakne ustavno pritožbo.

Ustavno sodišče z odločbo ustavno pritožbo kot neutemeljeno zavrne ali pa ji ugodi in posamični akt v celoti ali deloma odpravi ali razveljavi in zadevo vrne organu, ki je pristojen za odločanje.

Če izpodbijani posamični akt temelji na predpisu ali na splošnem aktu, izdanem za izvrševanje javnih pooblastil, za katerega ustavno sodišče oceni, da bi bil lahko protiustaven ali nezakonit, začne postopek za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti takšnega predpisa ali splošnega akta, izdanega za izvrševanje javnih pooblastil, in odloči ob uporabi določb IV. poglavja tega zakona.

Če ustavno sodišče razveljavi ali odpravi posamični akt, lahko odloči tudi o sporni pravici oziroma svoboščini, če je to nujno zaradi odprave posledic, ki so na podlagi odpravljenega posamičnega akta že nastale ali če to terja narava ustavne pravice oziroma svoboščine, in če je na podlagi podatkov v spisu možno odločiti.

Odločbo iz prejšnjega odstavka izvrši organ, ki je pristojen za izvršitev posamičnega akta, ki ga je ustavno sodišče razveljavilo ali odpravilo in nadomestilo s svojo odločbo. Če po veljavnih predpisih ni pristojnega organa, ga določi ustavno sodišče.

51
Q

Kakšni so pogoji za ustavnega sodnika? Število, mandat? Volitev sodnika ustavnega sodišča.

A

Ustavno sodišče je sestavljeno iz devetih sodnikov, ki jih na predlog predsednika republike izvoli državni zbor, na način, ki ga določa zakon.

Sodniki se izvolijo izmed pravnih strokovnjakov.

Predsednika ustavnega sodišča izvolijo sodniki izmed sebe za dobo treh let.

Sodniki ustavnega sodišča so izvoljeni za dobo devetih let. Ustavni sodniki ne morejo biti ponovno voljeni.

Po izteku časa, za katerega je bil ustavni sodnik izvoljen, opravlja funkcijo še do izvolitve novega sodnika.

Za sodnico oziroma sodnika ustavnega sodišča (v nadaljnjem besedilu: sodnik ustavnega sodišča) je lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let.

52
Q

Razmerje med Ustavnim sodiščem in Vrhovnim sodiščem

A

Ustavno sodišče je neodvisen avtonomni organ, ki izvršuje ustavno sodno presojo in je v razmerju do drugih državnih organov samostojen in neodvisen. Je najvišji organ sodne oblasti v RS za varstvo ČPS ter varuh ustavnosti in zakonitosti.

Vrhovno sodišče je instančno sodišče v civilnih, kazenskih, gospodarskih, upravnih, delovnih in socialnih zadevah. Je sodišče tretje stopnje, ki obravnava izredna pravna sredstva, odloča o sporih o pristojnosti in prenosu pristojnosti ter skrbi za evidenco sodne prakse in enotno sodno prakso sodišč v RS.

53
Q

Kam spada sodni svet (v katero vejo oblasti) Pristojnosti sodnega sveta.

A

Sodni svet sestavlja enajst članov. Pet članov izvoli na predlog predsednika republike državni zbor izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov, šest članov pa izmed sebe izvolijo sodniki, ki trajno opravljajo sodniško funkcijo. Predsednika izberejo člani sveta izmed sebe.

Sodni svet je samostojen in neodvisen državni organ, ki opravlja naloge, določene z zakonom, varuje samostojnost in neodvisnost sodne veje oblasti ter skrbi za zagotavljanje kakovosti dela sodišč in sodnikov ter javnega ugleda sodstva.

Sodni svet ravna tako, da se varuje in krepi zaupanje v sodno vejo oblasti, integriteto sodstva ter neodvisnost sodnika.

Sodni svet ima po predpisih, ki urejajo sodišča in sodniško službo, naslednje pristojnosti:

  1. glede izbire, imenovanja in razrešitev sodnikov ter predsednikov in podpredsednikov sodišč:
    - podaja predhodnega mnenja v postopku imenovanja predsednika vrhovnega sodišča,
    - predlaganje državnemu zboru kandidatov za imenovanje na mesto vrhovnega sodnika,
    - imenovanje in razrešitev predsednikov in podpredsednikov sodišč, razen predsednika vrhovnega sodišča,
    - izbira kandidatov za prosto sodniško mesto,
    - predlaganje državnemu zboru kandidatov za izvolitev v sodniško funkcijo,
    - imenovanje sodnika na razpisano sodniško mesto,
    - podaja obrazloženega mnenja v postopku razrešitve predsednika vrhovnega sodišča,
    - seznanitev državnega zbora s pravnomočno obsodilno sodbo zoper sodnika,
    - podaja predloga državnemu zboru za razrešitev sodnika,
    - izdaja ugotovitvene odločbe o prenehanju sodniške funkcije oziroma sodniške službe;
  2. glede drugih kadrovskih vprašanj v zvezi s sodniki, kadar odloča o:
    - nezdružljivosti sodniške funkcije,
    - napredovanju v višji sodniški naziv,
    - hitrejšem napredovanju v plačnih razredih, v položaj svetnika ali na višje sodniško mesto,
    - izjemnem napredovanju v višji sodniški naziv,
    - potrditvi ocene, da sodnik ne ustreza sodniški službi,
    - predlogu za odpravo kršitev sodnika, ki meni, da je bila kakorkoli prizadeta njegova neodvisnost,
    - pritožbi zoper odločbo o premestitvi oziroma imenovanju na sodniško mesto, v sodniški naziv oziroma na položaj svetnika in zoper odločbo o uvrstitvi v plačni razred,
    - premestitvi sodnika,
    - dodelitvi sodnika na delo na Ustavno sodišče Republike Slovenije, vrhovno sodišče, višje sodišče, v specializirani oddelek okrožnega sodišča, v strokovno službo sodnega sveta, na Center za izobraževanje v pravosodju ali za opravljanje zahtevnejših strokovnih del na ministrstvo,
    - oprostitvi opravljanja sodniške službe,
    - dodelitvi sodniških štipendij;
  3. glede disciplinskih postopkov:
    - imenovanje disciplinskih organov,
    - podaja pobude za uvedbo disciplinskega postopka zoper sodnika,
    - izvršitev disciplinske sankcije zoper sodnika, če mu je bila po zakonu, ki ureja sodniško službo, izrečena disciplinska sankcija ustavitve napredovanja, znižanja plače ali premestitve na drugo sodišče,
    - odločanje o ukrepu začasne odstranitve iz sodniške službe zoper predsednika vrhovnega sodišča,
    - odločanje o pritožbi zoper odločitev predsednika vrhovnega sodišča o ukrepu začasne odstranitve sodnika iz sodniške službe;
  4. druge naloge:
    - sprejem meril za izbiro kandidatov za sodniško mesto po predhodnem mnenju ministra in meril za kakovost dela sodnikov za oceno sodniške službe,
    - sprejem kodeksa sodniške etike,
    - imenovanje članov Komisije za etiko in integriteto,
    - sprejem navodil o načinu volitev članov personalnih svetov in razpis volitev,
    - podaja soglasja k politiki zaznavanja in obvladovanja korupcijskih tveganj in izpostavljenosti sodišč ter spremljanje njenega uresničevanja,
    - podaja predhodnega mnenja k shemi organizacijskih enot sodišč,
    - podaja predhodnega mnenja v postopku določitve števila sodniških mest na posameznem sodišču,
    - podaja mnenja k letnemu poročilu vrhovnega sodišča o učinkovitosti in uspešnosti sodišč in k predlogu finančnega načrta za sodišča,
    - podaja mnenja državnemu zboru in ministrstvu o zakonih, ki urejajo sodišča in sodniško službo,
    - podaja zahteve za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti predpisov, če posegajo v ustavni položaj ali ustavne pravice sodstva,
    - podaja obrazložene zahteve za odreditev pregleda poslovanja v zadevi,
    - podaja mnenja o odreditvi pripora oziroma začetku kazenskega postopka zoper sodnika.

Sodni svet opravlja tudi druge naloge, če tako določa zakon.

Sodni svet je organ sui generis: združuje elemente vseh vej oblasti. Sodni svet ima obveznost, da o svojem delu poroča Državnemu zboru, poročilo pa pošlje v vednost tudi VSRS in ministru. V poročilu Sodni svet poleg podatkov o svojem delu poda tudi analizo stanja v sodstvu v preteklem letu ter napoved za naslednje leto, s čimer Državemu zboru predstavi nek globlji prerez svojega pogleda na stanje v sodstvu

54
Q

Pristojnosti sodnega sveta?

A

Sodni svet ima po predpisih, ki urejajo sodišča in sodniško službo, naslednje pristojnosti:

  1. glede izbire, imenovanja in razrešitev sodnikov ter predsednikov in podpredsednikov sodišč:
    - podaja predhodnega mnenja v postopku imenovanja predsednika vrhovnega sodišča,
    - predlaganje državnemu zboru kandidatov za imenovanje na mesto vrhovnega sodnika,
    - imenovanje in razrešitev predsednikov in podpredsednikov sodišč, razen predsednika vrhovnega sodišča,
    - izbira kandidatov za prosto sodniško mesto,
    - predlaganje državnemu zboru kandidatov za izvolitev v sodniško funkcijo,
    - imenovanje sodnika na razpisano sodniško mesto,
    - podaja obrazloženega mnenja v postopku razrešitve predsednika vrhovnega sodišča,
    - seznanitev državnega zbora s pravnomočno obsodilno sodbo zoper sodnika,
    - podaja predloga državnemu zboru za razrešitev sodnika,
    - izdaja ugotovitvene odločbe o prenehanju sodniške funkcije oziroma sodniške službe;
  2. glede drugih kadrovskih vprašanj v zvezi s sodniki, kadar odloča o:
    - nezdružljivosti sodniške funkcije,
    - napredovanju v višji sodniški naziv,
    - hitrejšem napredovanju v plačnih razredih, v položaj svetnika ali na višje sodniško mesto,
    - izjemnem napredovanju v višji sodniški naziv,
    - potrditvi ocene, da sodnik ne ustreza sodniški službi,
    - predlogu za odpravo kršitev sodnika, ki meni, da je bila kakorkoli prizadeta njegova neodvisnost,
    - pritožbi zoper odločbo o premestitvi oziroma imenovanju na sodniško mesto, v sodniški naziv oziroma na položaj svetnika in zoper odločbo o uvrstitvi v plačni razred,
    - premestitvi sodnika,
    - dodelitvi sodnika na delo na Ustavno sodišče Republike Slovenije, vrhovno sodišče, višje sodišče, v specializirani oddelek okrožnega sodišča, v strokovno službo sodnega sveta, na Center za izobraževanje v pravosodju ali za opravljanje zahtevnejših strokovnih del na ministrstvo,
    - oprostitvi opravljanja sodniške službe,
    - dodelitvi sodniških štipendij;
  3. glede disciplinskih postopkov:
    - imenovanje disciplinskih organov,
    - podaja pobude za uvedbo disciplinskega postopka zoper sodnika,
    - izvršitev disciplinske sankcije zoper sodnika, če mu je bila po zakonu, ki ureja sodniško službo, izrečena disciplinska sankcija ustavitve napredovanja, znižanja plače ali premestitve na drugo sodišče,
    - odločanje o ukrepu začasne odstranitve iz sodniške službe zoper predsednika vrhovnega sodišča,
    - odločanje o pritožbi zoper odločitev predsednika vrhovnega sodišča o ukrepu začasne odstranitve sodnika iz sodniške službe;
  4. druge naloge:
    - sprejem meril za izbiro kandidatov za sodniško mesto po predhodnem mnenju ministra in meril za kakovost dela sodnikov za oceno sodniške službe,
    - sprejem kodeksa sodniške etike,
    - imenovanje članov Komisije za etiko in integriteto,
    - sprejem navodil o načinu volitev članov personalnih svetov in razpis volitev,
    - podaja soglasja k politiki zaznavanja in obvladovanja korupcijskih tveganj in izpostavljenosti sodišč ter spremljanje njenega uresničevanja,
    - podaja predhodnega mnenja k shemi organizacijskih enot sodišč,
    - podaja predhodnega mnenja v postopku določitve števila sodniških mest na posameznem sodišču,
    - podaja mnenja k letnemu poročilu vrhovnega sodišča o učinkovitosti in uspešnosti sodišč in k predlogu finančnega načrta za sodišča,
    - podaja mnenja državnemu zboru in ministrstvu o zakonih, ki urejajo sodišča in sodniško službo,
    - podaja zahteve za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti predpisov, če posegajo v ustavni položaj ali ustavne pravice sodstva,
    - podaja obrazložene zahteve za odreditev pregleda poslovanja v zadevi,
    - podaja mnenja o odreditvi pripora oziroma začetku kazenskega postopka zoper sodnika.
55
Q

Sodni svet in državnotožilski svet - razlike

A

Sodni svet je del sodne veje oblasti, organ sui generis, 11 čalnov, urejen v URS.

Državnotožilski svet ni urejen v URS, predstavlja del izvršilne veje oblasti in ima 9 članov, urejen je v Zakonu o državnem tožilstvu.

Državni tožilski svet sestavlja 9 članov, od tega 4 člani, ki so jih izvolili državni tožilci izmed državnih tožilcev, ki nimajo vodstvenih položajev in sicer po enega izmed tistih, ki imajo naziv vrhovnega državnega tožilca, višjega državnega tožilca, okrožnega državnega tožilca in okrjanega državnega tožilca. $ člane izvoli državni zbor RS na predlog predsednika RS izmed pravnih strokovnjakov, ter 1 član, ki ga imenuje minister za pravosodje izmed vodij okrožnih državnih tožilstev.

Imenovani oziroma izvoljeni so za 6 let in po poteku mandata ne morejo biti ponovno izvoljeni oziroma imenovani.

Državnotožilski svet je samostojen državni organ, ki opravlja naloge državnotožilske samouprave in upravne naloge, določene s tem zakonom ter sodeluje pri izvajanju enotnosti pregona in varovanju samostojnosti državnih tožilcev.

Državnotožilski svet je pristojen za imenovanje in razrešitev vodij okoržnih državnih tožilstev, ocenjevanje in napredovanje, premestitve, dodelitve, in sodelovanje v postopku imenovanja državnih tožilcev, dajanje mnenj k politiki pregona, ocenjevanje uspešnosti in učinkovitosti poslovanja državnih tožilstev, varovanje samostojnosti pri opravljanju državnotožilske službe in opravljanje drugih zadev v skladu s tem zakon.

Pogoji za izvolitev DT in sodnika so enaki.

Za državnega tožilca je lahko imenovan, kdor izpolnjuje splošne pogoje za izvolitev v sodniško funkcijo po zakonu, ki ureja sodniško službo (v nadaljnjem besedilu: splošni pogoji), ter posebne pogoje za imenovanje na državnotožilsko mesto, ki jih določa ta zakon.

Državne tožilce imenuje Vlada RS na predlog ministra.

56
Q

Razlika med sodnikom in državnim tožilcem.

A

Sodnik spada v sodno vejo oblasti in je njen nosilec in izvajalec. Sodnika v funkcijo imenuje državni zbor o njegovem napredovanju in razrešitvi pa nato odloča sodni svet. Sodnik uživa enako imuniteto kot poslanci DZ.

DT spada v izvršilno vejo oblasti in je represiven organ. Zastopa in vlaga obtožbe. DT imenuje vlada RS na predlog ministra. V okviru procesne imunitete ga ni dovoljeno pripreti v kazenskem postopku brez dovoljenja senata sodnikov Višjega sodišča - nanaša se samo na pripor, uživa pa absolutno materialno imuniteto.

57
Q

Pristojnosti in organizacija državnega tožilstva.

A

Državni tožilec je pri opravljanju državnotožilske službe samostojen ter vezan na ustavo in zakon. V skladu z ustavo je vezan tudi na splošna načela mednarodnega prava ter na ratificirane in objavljene mednarodne pogodbe.

V odločitve državnega tožilca v konkretnih zadevah ni dovoljeno posegati, razen s splošnimi navodili in prevzemom zadeve na način, določen s tem zakonom.

Državni tožilec, ki meni, da je bila kršena njegova samostojnost, lahko Državnotožilskemu svetu predlaga obravnavo kršitve. Če ta ugotovi, da je predlog utemeljen, lahko kršitev glede na njeno naravo odpravi oziroma zahteva ali predlaga njeno odpravo in po potrebi objavi svojo ugotovitev.

Funkcija državnega tožilca je trajna.

Funkcija državnega tožilca ni združljiva s funkcijami v drugih državnih organih, v organih lokalne samouprave in v organih političnih strank ter z drugimi funkcijami in dejavnostmi, za katere to določa zakon.

Državni tožilec je v okviru temeljne funkcije vlaganja in zastopanja kazenske obtožbe pristojen opravljati vsa procesna dejanja upravičenega tožilca, usmerjati policijo in druge pristojne organe, uporabljati odložen pregon in poravnavanje ter opravljati druge naloge v skladu z zakonom, ki ureja kazenski postopek.

Pred okrajnimi sodišči lahko nastopajo državni tožilci, ki imajo najmanj naziv okrajnega državnega tožilca.

Pred okrožnimi sodišči lahko nastopajo državni tožilci, ki imajo najmanj naziv okrožnega državnega tožilca.

Pred višjimi sodišči lahko nastopajo državni tožilci, ki imajo najmanj naziv višjega državnega tožilca.

Pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Vrhovno sodišče) lahko nastopajo samo vrhovni državni tožilci.

Ne glede na drugi odstavek tega člena lahko pred okrožnimi sodišči nastopajo tudi okrajni državni tožilci, a le v okviru pooblastil, ki jih za določene vrste zadev, za posamezno zadevo, za določene vrste procesnih dejanj ali za posamezno procesno dejanje posebej določi vodja državnega tožilstva. Za posamezno procesno dejanje posebej lahko pooblasti okrajnega državnega tožilca za nastopanje pred okrožnim sodiščem tudi pristojni državni tožilec.

Generalni državni tožilec lahko izdaja splošna navodila za ravnanje državnih tožilcev pri obravnavanju zadev. Splošna navodila se nanašajo na enotno uporabo zakona, usmerjanje oziroma izenačevanje politike pregona in obveščanje pri državnih tožilstvih.

Vodja okrožnega državnega tožilstva sme sam prevzeti v reševanje posamezno zadevo ali opravilo, ki je dodeljeno v obravnavo državnemu tožilcu tega tožilstva, ali to zadevo oziroma opravilo dodeliti drugemu državnemu tožilcu (prevzem zadeve).

Razlogi, ki utemeljujejo prevzem zadeve, so:
-
vsebinsko nestrinjanje z odločitvijo oziroma razlogi za odločitev državnega tožilca glede na uveljavljeno politiko pregona;

-
domneva hujših nepravilnosti ali nezakonitosti pri reševanju zadeve;
-
nevestno, nepravočasno, neustrezno ali malomarno reševanje zadeve;
-
ravnanje v nasprotju s splošnimi navodili, izdanimi po določbah tega zakona;
-
druga ravnanja, ki izpolnjujejo znake disciplinskih kršitev po tem zakonu, storjena pri reševanju zadev.

Če državni tožilec meni, da bo upoštevanje splošnega navodila privedlo do odločitve, ki bo v nasprotju z ustavo ali zakonom, ali če ima v zvezi s splošnim navodilom druge tehtne pomisleke, o tem seznani vodjo državnega tožilstva s pisnim obvestilom, ki ga pošlje v vednost generalnemu državnemu tožilcu. Obvestilo mora vsebovati navedbo razlogov, ki utemeljujejo pomisleke.

Vodja državnega tožilstva se mora najpozneje v osmih dneh od prejema pisno opredeliti do obvestila državnega tožilca, pri čemer glede na vsebino lahko šteje njegovo obvestilo kot predlog za odvezo nadaljnjega dela na zadevi (odveza) in o njem odloči po določbah tega člena.

Če državni tožilec po prejemu opredelitve iz prejšnjega odstavka meni, da bo zaradi splošnega navodila moral ravnati protipravno ali škodljivo, lahko poda vodji državnega tožilstva obrazloženi predlog za odvezo. Ne glede na vloženi predlog mora državni tožilec do končne odločitve opraviti procesna dejanja ali ukrepe, ki so nujna, da se preprečijo nepopravljive pravne ali dejanske posledice.

V Republiki Sloveniji so:
  1.
Vrhovno državno tožilstvo Republike Slovenije;
  2.
Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije;
  3.
okrožna državna tožilstva:
  -
Okrožno državno tožilstvo v Celju;
  -
Okrožno državno tožilstvo v Kopru;
  -
Okrožno državno tožilstvo v Kranju;
-
Okrožno državno tožilstvo v Krškem;
  -
Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani;
  -
Okrožno državno tožilstvo v Mariboru;
  -
Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti;
  -
Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici;
  -
Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu;
  -
Okrožno državno tožilstvo na Ptuju;
  -
Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu.

Vrhovno državno tožilstvo deluje za celotno območje Republike Slovenije.

Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije deluje za celotno območje Republike Slovenije.

Državnotožilske funkcije pred višjimi sodišči splošne pristojnosti opravljajo okrožna državna tožilstva.

Okrožno državno tožilstvo deluje za območje okrožnega sodišča s splošno pristojnostjo in okrajnih sodišč z območja tega okrožnega sodišča.

Svoje funkcije pred okrajnimi sodišči izvaja okrožno državno tožilstvo s sedeža okrožnega državnega tožilstva ali z zunanjega oddelka.

Državna tožilstva so kot del pravosodja samostojni državni organi.

Generalnega državnega tožilca imenuje Državni zbor Republike Slovenije na obrazložen predlog Državnotožilskega sveta po predhodni pridobitvi mnenja Vlade Republike Slovenije za šest let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Vodjo okrožnega državnega tožilstva imenuje Državnotožilski svet, na obrazložen predlog ministra po predhodnem mnenju generalnega državnega tožilca, za šest let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Generalni državni tožilec sprejme politiko pregona po predhodnem obrazloženem mnenju Državnotožilskega sveta o predlagani politiki pregona. Generalni državni tožilec oblikuje predlog politike pregona na podlagi strateškega programa dela državnega tožilstva, ki ga je priložil svoji prijavi, in predlog posreduje Državnotožilskemu svetu v mnenje najpozneje v štirih mesecih po imenovanju.

58
Q

Kaj dela državno tožilstvo? Kakšne so pristojnosti državnega tožilstva na civilnem področju

A

Državni tožilec vlaga in zastopa kazenske obtožbe in ima druge z zakonom določene pristojnosti.

Ureditev in pristojnosti državnih tožilstev določa zakon.

Pristojnosti na civilnem področju ureja ZNP-1:

  • tožba na ugotovitev obstoja ZZ
  • tožba na razveljavitev zz
  • ukrepi za varstvo koristi otrok
  • postavitev odrasle osebe pod skrbništvo
  • razglasitev pogrešancev za mrtve in sprememba sklepa
  • začetek dokazovanja smrti
59
Q

Državno odvetništvo. Kakšne so pristojnosti?

A

Državno odvetništvo spada v izvršilno vejo oblasti.

Gre za državni organ, ki je pri opravljanju svojih nalog in pristojnosti samostojen in avtonomen.

Državno odvetništvo opravlja strokovne naloge na področju varstva premoženjskih in drugih pravic in interesov države prek pravnega zastopanja pred sodišči in upravnimi organi v Republiki Sloveniji, pred tujimi sodišči in tujimi arbitražami ter pred mednarodnimi sodišči in mednarodnimi arbitražami.

Državno odvetništvo opravlja tudi naloge pravnega svetovanja, mirnega reševanja sporov v predhodnem postopku in druge naloge, določene s tem ali drugimi zakoni.

Državno odvetništvo varuje javni interes v upravnem sporu in drugih primerih, ki jih določa zakon.

Državno odvetništvo pred sodišči v Republiki Sloveniji zastopa državo in državne organe.

V postopku zaradi insolventnosti pri prijavi in uveljavljanju terjatev iz naslova obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja in obveznega zdravstvenega zavarovanja, za katere zakon določa, da jih je pristojna pobirati Finančna uprava Republike Slovenije, državno odvetništvo zastopa tudi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, razen če se temu odpovesta.

Javna agencija, javni sklad, javni zavod, javni gospodarski zavod, samoupravna lokalna skupnost, javno podjetje ali gospodarska družba, ki je v celoti v lasti države, lahko predlagajo, naj jih v posameznem postopku pred sodišči v Republiki Sloveniji, ki je zanje in za Republiko Slovenijo izjemnega pomena, zastopa državno odvetništvo. Državno odvetništvo lahko zastopanje navedenih subjektov odkloni z obrazloženim mnenjem generalnega državnega odvetnika.

Pred upravnimi organi v Republiki Sloveniji državno odvetništvo zastopa subjekte iz prejšnjega člena na podlagi pooblastila za zastopanje.

Če državno odvetništvo odkloni zastopanje po tretjem odstavku 12. člena tega zakona ali prevzem pooblastila za zastopanje po prejšnjem členu (spor o prevzemu zastopanja), o vprašanju, ali naj državno odvetništvo prevzame zastopanje posameznega subjekta, odloči Vlada Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: vlada) na zahtevo tega subjekta.

PREDHODNI POSTOPEK
Kdor namerava začeti pravdni ali drug postopek proti državi ali državnemu organu, mora državnemu odvetništvu predhodno predlagati, naj se sporno razmerje na miren način reši pred uvedbo pravdnega ali drugega postopka.

Predhodni postopek po tem zakonu je postopek poskusa mirne rešitve spora, v katerem sta stranki država ali državni organ in kdor namerava začeti pravdni ali drug postopek proti državi ali državnemu organu.

Predhodni postopek se začne na dan, ko državno odvetništvo prejme predlog iz prvega odstavka tega člena.

Predhodni postopek je pogoj za uvedbo pravdnega ali drugega postopka. Kdor namerava začeti pravdni ali drug postopek proti državi ali državnemu organu pristojnemu sodišču ali drugemu organu predloži potrdilo o neuspelem poskusu mirne rešitve spora v predhodnem postopku, sicer se tožba ali drug predlog za začetek postopka s sklepom zavrže.

Določbe glede predhodnega postopka ne veljajo za upravne postopke in upravne spore, postopke motenja posesti, postopke izvršbe na podlagi izvršilnega naslova, postopke uveljavljanja pravic iz delovnega razmerja, postopke uveljavljanja socialnovarstvenih pravic in nepravdne postopke za določitev odškodnine ali če drug zakon predhodni postopek pred začetkom sodnega postopka določa kot procesno predpostavko.

Državno odvetništvo Republike Slovenije je bilo ustanovljeno z Zakonom o državnem odvetništvu, ki je pričel veljati 20. 5. 2017, uporabljati pa se je začel 20. 11. 2017. S tem dnem je z delovanjem prenehalo Državno pravobranilstvo Republike Slovenije, Državno odvetništvo pa je prevzelo vse pristojnosti Državnega pravobranilstva, pravice in obveznosti, funkcionarje in javne uslužbence, zaposlene v Državnem pravobranilstvu, finančna sredstva, premično in nepremično premoženje ter dokumentarno in arhivsko gradivo Državnega pravobranilstva.

Državno odvetništvo opravlja strokovne naloge na področju varstva premoženjskih in drugih pravic in interesov države prek pravnega zastopanja pred sodišči in upravnimi organi v Republiki Sloveniji, pred tujimi sodišči in tujimi arbitražami ter pred mednarodnimi sodišči in mednarodnimi arbitražami. Opravlja tudi naloge pravnega svetovanja, mirnega reševanja sporov v predhodnem postopku in druge naloge, določene z Zakonom o državnem odvetništvu ali drugimi zakoni.

Državno odvetništvo je državni organ, ki je pri opravljanju svojih nalog in pristojnosti samostojen in avtonomen v skladu z določbami zakona.

Državno odvetništvo ščiti premoženjske in druge pravice in interese Republike Slovenije in s tem krepi delovanje pravne države.

Državno odvetništvo opravlja naloge iz svoje pristojnosti na sedežu v Ljubljani in na zunanjih oddelkih (v Celju, Kopru, Kranju, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju).

Predstojnik Državnega odvetništva je generalni državni odvetnik, ki je funkcionar, imenuje pa ga vlada na obrazložen predlog ministra po predhodni pridobitvi mnenja komisije za presojo ustreznosti kandidatov. Njegov mandat traja šest let z možnostjo ponovnega imenovanja. Generalni državni odvetnik ima namestnika, ki je funkcionar, na predlog generalnega državnega odvetnika pa ga s soglasjem ministra za pravosodje imenuje vlada za obdobje šestih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

60
Q

Notariat v ustavi, Čemu služi?

A

Notariat je javna služba, ki jo ureja zakon.

Elementi javnosti funkcije:

  • notarje imenuje minister za pravosodje po predhodni pridobitvi mnenja notarske zbornice
  • funkcija notarja je trajna
  • sestava javnih listin
  • notar ne sme odkloniti oprave notarske storitve (razen v primerih, ki jih določa zakon)

Vendar pa notarji opravljajo notariat kot samostojen poklic.

V okviru pooblastil, ki jih ima notariat kot javna služba, Določa Zakon o notariatu notarjem 4 vrste pristojnosti:

  1. SESTAVLJANJE JAVNIH LISTIN o pravnih poslih, o izjavah volje ali o dejstvih, iz katerih izvirajo pravice (notarski zapisi, notarski zapisniki in notarska potrdila)
  2. HRAMBA LISTIN -gre predvsem za hrambo listin, ki jih je sestavil notar v obliki notarskih zapisov, torej listin o sklenjenih pravnih poslih ali o enostranskih izjavah volje. Hramba takšnih listin pri notarju je pod pogoji, ki jih določa zakon obvezna. Poleg navedenih vrst listin pa notarji na zahtevo strank prevzamejo v hrambo tudi druge listine. Od strank prevzemajo po njihovem pooblastilu tudi denar in vrednostne papirje zaradi izročitve tretjim osebam ali državnim organom.
  3. OPRAVLJANJE DOLOČENIH ZADEV PO NALOGU SODIŠČ: če zakon sodišča pooblašča, da notarjem take zadeve lahko odstopijo. Takšna pooblastila so v zakonodaji RS še zelo ozka.
  4. POTRJEVANJE DEJSTEV: podpisov, predložitve listin, prepisov in prevodov.

Poleg navedenih zadev, ki jih torej notar opravlja v okviru javnih pooblastil notariata, pa sme notar na zahtevo strank:

  • sestavljati zasebne listine
  • zastopa stranke kot pooblaščenec v nepravdnih zadevah pred sodišči in v nespornih stvareh pred drugimi državnimi organi, če so zadeve v neposredni zvezi s kakšno notarsko listino, sestavljeno pri njem.

Imenovanje notarjev:
Notarja imenuje na prosto notarsko mesto minister, pristojen za pravosodje. Pred imenovanjem notarja pridobi mnenje Notarske zbornice Slovenije o prijavljenih kandidatih, ki pa zanj ni zavezujoče. Notarska zbornica Slovenija lahko poda mnenje o prijavljenih kandidatih v 30 dneh.

Zoper odločbo o imenovanju notarja ni pritožbe, dovoljen pa je upravni spor.

61
Q

Razlika med notariatom in odvetništvom.

A

Notariat:

  • javna služba, katero delovno področje in pooblastila določa zakon
  • notarji so imenovani (imenuje jih minister za pravosodje na predlog notarske zbornice)
  • omejeno število notarjev
  • notar ne sme odkloniti poslovanja nobeni stranki

Odvetništvo:

  • ni javna služba, temveč samostojna poklicna dejavnost
  • odvetniki niso imenovani, temveč pravico opravljati odvetniško službo pridobijo z vpisom v imenik odvetnikov
  • število odvetnikov ni omejeno
  • odvetnik prosto odloča, ali bo prevzel zastopanje stranke, ki se je nanj obrnila - ZOdv pa določa tudi primere, ko odvetnik mora odkloniti zastopanje
62
Q

Nastanek EU. Kdaj je bila sprejeta in kdaj uveljavljena Lizbonska pogodba? Sprejeta 2007, uveljavljena 2009.

A

Leta 1952 je bila sklenjena Evropska skupnost za premog in jeklo (ESPJ) med Belgiijo, Francijo, italijo, Luksemburgom, Nemčijo in Nizozemsko. Pogodba je bila sklenjena za obdobje 50 let in je prenehala 2002

Leta 1958 sta bili z Rimskima pogodbama ustanovljeni EGS in Euratom. Tri skupnosti so do spojitvene pogodbe 1967 delovale preko ločenih institucionalnih zgradb, od tedaj dalje pa so imele skupne institucije .

Po dalj časa trajajoči krizi integracije, pristopu novih članic leta 1973 (VB, Irska, Danska) je integracijski proces dobil nov zagon 1987 z vzpostavitvijo EEA in postavitvijo cilja oblikovanja notranjega skupnega trga do leta 1992.

Leta 1992 z Maastrichtsko pogodbo vzpostavljena tristebrna struktura EU (evropske skupnosti, skupna varnostna in zunanja politika, policijsko in pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah).

Leta 1999 a Amsterdamsko pogodbo okrepljen položaj Evropskega parlamenta in večin pristojnosti iz tretjega stebra se je prenesla v prvi steber.

Leta 2003 s Pogodbo iz NIce institucionalne spremembe zaradi pristopa 10 novih članic in sprejeta Listina EU o temeljnih pravicah.

Po spodleteli pogodbi o ustavi za Evropo je 01.12.2009 uveljavljena Lizbonska pogodba.

Danes tako po Lizbonski pogodbi obstajata le še EU in ESAE, dve različni mednarodni organizaciji, ki sta med seboj prepleteni dejansko in pravno.

63
Q

Temeljna načela EU

A

Načelo primarnosti (nadrejenosti) - v primeru kolizije med normo države članice in normo EU, prevlada norma EU (v nekaterih državah je sporno, ali naj to velja tudi v razmerju do ustave - pri nas zaradi 3.a člena te dileme ni)
Posledica nadrejenosti je, da države članice ne smejo sprejemati predpisov, ki bi zmanjševali učinkovitost prava EU. Posledica neskladnosti ni neveljavnost, ampak zgolj neuporaba državnega predpisa. Države članice pa morajo take predpise nato odpraviti.

Načelo neposrednega učinka - posameznik se lahko na ustrezne določbe prava EU sklicuje v postopkih pred nacionalnimi sodišči. Poglavitni pogoj za neposredni učinek je, da mora biti določba jasna in nedvoumna ter brezpogojna, posamezniku pa mora podeljevati specifično pravico oz. upravičenje
Temeljne pogodbe in uredbe imajo vertikali in horizontalni neposredni učinek.
Direktive imajo praviloma le vertikalni učinek (posameznik - država), vendar je sodna praksa uveljavila možnost “stranskega” horizontalnega učinka (posameznik - posameznik), odškodninske odgovornosti države in dolžnost skladne razlage prava EU.
Odločbe imajo neposredni učinek zoper naslovnika.

Pravni akti za katere velja neposredni učinek so:

  • ustanovitvene pogodbe
  • uredbe
  • odločbe, sklepi
  • mednarodne pogodbe tiste, v katere kot stranka vstopa EU

Načelo avtonomnosti prava EU pomeni, da so pravila EU in njihova veljavnost neodvisna od pravnih redov držav članic EU, prenos dela suverenosti na EU, evropsko pravo predstavlja nov pravni red mednarodnega prava.

Načelo neposredne uporabljivosti - norme prava EUR postanejo del nacionalnega pravnega reda brez posredovanja nacionalnega zakonodajnega organa. To načelo ne velja za direktive.

Načelo lojalne razlage - nacinalna sodišča so dolžna nacionalno pravo razlagati “v duhu direktive” na podlagi katere je bil predpis sprejet - vendar ne za vzpostavitev kazenske odgovornosti in ne contra legem

Načelo prenosa pristojnosti -

  • izključna pristojnost - akte sprejema le EU, DČ le po pooblastilu
  • deljena pristojnost - DČ le kolikor EU ne izvaja pristojnosti
  • dopolnjujoča pristojnost - EU sprejema le ukrepe za podporo, uskladitev ali dopolnitev

Načelo subsidiarnosti vzpostavlja presumpcijo zakonodajne pristojnosti držav članic. EU deluje le takrat, kadar doseže cilje lažje, kot bi ga delovanje samih držav članic.

Načelo sorazmernosti pomeni zagotavljanje ravnotežja med cilji in sredstvi.

Načelo lojalnega sodelovanja - EU in DČ se medsebojno spoštujejo in si pomagajo pri izpolnjevanju nalog, ki izhajajo iz Pogodb

Načelo legitimnega pričakovanja ščiti posameznika, kadar EU s kasnejšo politiko izniči pričakovanja posameznika, ki temeljijo na obstoječi zakonodaji.

Načelo nediskriminatornosti pomeni, da se zatre diskriminacija, ki temelji na spolu, rasnem ali etničnem poreklu, religiji ali prepričanju, starosti, nezmožnosti in spolni usmerjenosti.

Načelo učinkovitega sodnega varstva - uveljavljanje prava EU ne sme biti praktično nemogoče ali čezmerno oteženo, poleg tega pa ureditev teh pravic ne sme biti manj ugodna kot pri podobnih domačih okoliščinah.

Načelo pravne določnosti - zahteva jasnost in natančnost pravil, da lahko posamezniki poznajo svoje pravice in obveznosti in ustrezno ukrepajo.

64
Q

Pravni viri EU. Kakšne so med njimi razlike? Načelo implementacije sekundarne zakonodaje.

A

PRIMARNI PRAVNI VIRI
Primarni ali materialni pravni viri so izvirni viri v tem smislu, da se ne opirajo na hierarhično višje vire, ampak so sami podlaga za sprejem nižjih sekundarnih pravnih virov.

Mednje sodijo:
• Ustanovitvene pogodbe in njihove dopolnitve: te pogodbe so nekakšna ustava Evropskih skupnosti, ki določajo teritorialni in časovni okvir pravnega sistema EU, glavne organe ter akte, ki jih ti organi sprejemajo.
Vsaka skupnost ima svojo ustanovitveno pogodbo:
- Pogodba o ustanovitvi Evropske skupnosti za premog in jeklo
- Pogodba o ustanovitvi Evropske skupnosti za atomsko energijo
- Pogodba o ustanovitvi Evropske gospodarske skupnosti (Maastrichtska pogodba jo je preimenovana v Pogodbo o ustanovitvi Evropske skupnosti) - PES
- Pogodba o Evropski uniji - PEU

Listina o temeljnih pravicah - je pravno zavezujoča z enako pravno veljavo kot pogodbi.

SEKUNDARNI PRAVNI VIRI
Sekundarne pravne vire sprejemajo institucije Unije. To je tudi ena izmed razlik med primarnimi in sekundarnimi pravnimi viri, saj pri prvih DČ sodelujejo precej bolj intenzivno (ratifikacija v nacionalnem parlamentu), pri drugih pa sodelujejo le prek svojih predstavnikov v institucijah Skupnosti.

Institucije Evropske unije sprejemajo 5 nominantnih aktov:

  1. uredba - je splošno veljavna, zavezujoča je v celoti in se neposredno uporablja v vseh državah članicah
  2. direktiva je za vsako državo članico, na katero je naslovljena, zavezujoča glede cilja, ki ga je treba doseči, vendar prepušča državnim organom izbiro oblike in metod.
  3. odločba je v celoti zavezujoča za vse, na katere je naslovljena.
  4. priporočila in mnenja niso zavezujoča.

Evropska centralna banka sprejema tudi smernice in navodila.
Obstajajo pa seveda še inominantni akti.

UREDBA
● splošno veljavna - večja za nedoločeno število naslovnikov; tožbe posameznikov zoper prave uredbe niso dopustne.
● v celoti zavezujoča - obvezna za institucije, organe, države in posameznike; ne sme se je uporabljati nepopolno, selektivno
● neposredno uporabna v vseh državah članicah (ni ratifikacije!!!) - v celoti zavezujoča od izdaje organa EU naprej, se ne ratificira, kar pomeni tudi možnost neposrednega sklicevanja
● neposredno učinkujoča - posameznik lahko uveljavlja na domačem sodišču določen akt. Dopustni so nacionalni ukrepi, ki olajšujejo uporabo uredbe
● objava v Uradnem listu EU - veljava kot je navedeno v uredbi oz. 20 dni po objavi
● sredstvo unifikacije - organ izda uredbo, ki je takoj veljavna; v vseh državah članicah je za vse enako in s tem se določeno področje se unificira, poenoti
● sprejme jo Parlament s Svetom, sam Svet ali Komisija

DIREKTIVA
● niso neposredno uporabne - potrebna je implementacija v pravni sistem držav članic (prelitje v domači pravni red), to je tudi ključna razlika med uredbo in direktivo. Če se ne implementira, se lahko posameznik kljub temu sklicuje nanjo!
● zavezujoče je le glede cilja - metode in oblika so prepuščene državam članicam; omejitve pa so, da mora država članica v določenem roku sprejeti vsaj neko normativno dejavnost
● vertikalno neposredno učinkujoče - če država ne implementira direktive, učinkuje proti državi članici neposredno (vertikalno); proti drugemu posamezniku ne učinkuje neposredno (horizontalno), to pomeni, da se v sporu med posamezniki nanjo ni moč sklicevati
● ne zadevajo nujno vseh držav članic - večinoma da, ni pa nujno
● objava v Uradnem listu EU: veljava kot navedeno v direktivi oz. 20 dni po objavi
● sredstvo harmonizacije = ker se pravni redi zelo razlikujejo na določenih področjih, je lažje to urediti z direktivo, ki zavezuje le glede cilja, način pa je prepuščen članici.
● sprejme jo Parlament s Svetom, sam Svet ali Komisija

ODLOČBA
● individualni pravni akt
● v celoti zavezuje naslovnika - naslovnik je posameznik ali država članica
● neposredno uporabna
● objava v Uradnem listu EU: nekatere je potrebno objaviti, druge pa ne
● veljava: ko je objavljena ali z uradnim obvestilom naslovnika, če objava ni potrebna
● sprejme jo Parlament s Svetom, sam Svet ali Komisija

PRIPOROČILO in MNENJE
● priporočilo = predlog smeri ravnanja; mnenje = ocena položaja, dejstev
● ne zavezujeta (soft-law)
● nimata neposrednega učinka - državljan se ne more sklicevat pred sodiščem. Nacionalno sodišče mora pri svoji odločitvi upoštevati mnenja.
● sprejme jo Parlament s Svetom, sam Svet ali Komisija

65
Q

Predhodno vprašanje

A

Nacionalno (predložitveno) sodišče lahko zaprosi Sodišče EU, da odloči o predhodnem vprašanju, če se takšno vprašanje postavi v postopku pred njim in če meni, da je odločitev o predhodnem vprašanju nujna za izdajo odločbe v tem postopku, kar pomeni, da je procesna predpostavka dopustnosti izdaje sklepa, s katerim se predhodno vprašanje odstopi v odločanje Sodišču Evropskih skupnosti, da sodišče v zadevi še ni odločilo, oziroma, v konkretnem primeru, da revizijski postopek, v katerem naj bi bila odločitev Vrhovnega sodišča odvisna od rešitve predhodnega vprašanja, še teče.

Vloga Sodišča v postopku predhodnega odločanja
V postopku predhodnega odločanja je naloga Sodišča, da poda razlago prava Unije ali da odloči o njegovi veljavnosti, tega prava pa ne uporabi za dejansko stanje v postopku v glavni stvari, ker je to naloga nacionalnega sodišča. Sodišče ni pristojno niti za odločanje o spornih dejanskih vprašanjih v postopku v glavni stvari niti za razsojanje med razhajajočimi se mnenji glede razlage ali uporabe pravil nacionalnega prava.
Sodišče odloči o razlagi ali veljavnosti prava Unije
Pri preliminary ruling gre bolj za postopek sodelovanja Sodišča EU in nacionalnega sodišča v smislu zagotavljanja harmonizacije evropskega prava.

Temeljni postopkovni koraki
● sodnik nacionalnega sodišča spozna, da gre za problem prava ES in formulira vprašanje
● odločanja pred Sodiščem EU
● nacionalno sodišče odloči v kontekstu odgovora, ki ga je prejela od Sodišča EU

Kdaj Sodišče EU ne da odgovora na predhodno vprašanje?

  1. če se primera ne da jasno izločiti
  2. preliminary ruling ni potreben - ni potrebno, da nacionalno sodišče odloči o tem
  3. precedens - sodišče je že odločilo o isti stvari
  4. acte clair doktrina - zadeva je tako jasna, da je ni potrebno razlagati

Učinek sodbe
● ne velja zgolj inter partes, temveč erga omnes
● če se je nacionalno sodišče ne drži interpretacije, ki jo je podalo Sodišče EU, lahko pride do tožbe proti državi članici; nacionalno sodišče torej mora upoštevati razlago (lahko pa se odloči po svoje);
● enako lahko pride do tožbe, če sodišče ni naslovilo vprašanja, pa bi ga moralo

Čeprav odločitev nima obvezujočega učinka za samo Sodišče EU, ima takšen učinek za nacionalna sodišča -dolžna so upoštevati razlago Sodišča EU, če gre za podoben primer. Odločbe Sodišča EU zavezujejo kot domače pravo.

ZAKON O SODIŠČIH
● kadar je odločba sodišča odvisna od rešitve predhodnega vprašanja glede razlage oziroma glede veljavnosti ali razlage prava Evropske unije, lahko sodišče izda sklep, s katerim predhodno vprašanje odstopi v odločanje Sodišču Evropske unije, v skladu z mednarodno pogodbo, s katero Republika Slovenija prenaša izvrševanje dela suverenih pravic na institucije Evropske unije.
● kadar je odločba Vrhovnega sodišča ali odločba drugega sodišča, zoper katero stranke v postopku ne morejo vložiti rednega ali izrednega pravnega sredstva, odvisna od predhodne rešitve vprašanja glede razlage oziroma glede veljavnosti ali razlage prava Evropske unije, je Vrhovno sodišče oz. drugo sodišče dolžno izdati sklep, s katerim predhodno vprašanje odstopi v odločanje Sodišču Evropske unije.
● postopek v zadevi, kjer je bil vložen predlog za odločanje o predhodnem vprašanju, sodišče s sklepom prekine do prejema predhodne odločbe, s smiselno uporabo določb ustreznega procesnega zakona, ki ureja prekinitev postopka v zadevi. Zoper sklep o prekinitvi ni dovoljeno vložiti rednega ali izrednega pravnega sredstva.
● če je sodišče predhodno vprašanje odstopilo v odločanje Sodišču Evropskih unije, sme s smiselno uporabo določb procesnega zakona, ki ureja postopek v konkretni zadevi, do prejema odločbe o tem vprašanju opravljati samo tista procesna dejanja in sprejemati samo tiste odločitve, ki ne dopuščajo nobenega odlašanja, če niso vezane na vprašanja, zaradi katerih je sodišče zaprosilo za predhodno odločanje, ali če ne urejajo dokončno pravnega razmerja.
● če sodišče ne sme več uporabljati določbe, ki je bila razlog za njegov odstop predhodnega vprašanja, in če predhodna odločba Sodišča Evropske unije še ni bila sprejeta, mora odstopljeno predhodno vprašanje brez odlašanja umakniti, razen, če obstajajo zakonski razlogi za nadaljevanje postopka.
● predhodna odločba Sodišča Evropske unije je za sodišče obvezujoča.
● sodišča posredujejo izvod predhodnega vprašanja in odločbe Sodišča Evropske unije o predhodnem vprašanju brez odlašanja v vednost Vrhovnemu sodišču.

66
Q

Ničnostna tožba (EU)

A

Sodišče EU nadzira zakonitost zakonodajnih aktov, ter aktov Sveta, Komisije in Evropske centralne Banke razen priporočil in mnenj, pa tudi zakonitosti aktov Evropskega parlamenta in Evropskega sveta s pravnim učinkom za tretje osebe.

Nadzira tudi zakonitost aktov organov, uradov, agencij Unije s pravnim učinkom za tretje osebe.

V ta namen Sodišče je pristojno za odločanje o tožbah, ki jih vloži DČ, Evropski parlament, Svet ali Komisija zaradi nepristojnosti, bistvene kršitve postopka, kršitve Pogodb ali katerega koli pravnega pravila, ki se nanaša na nujno uporabo ali zaradi zlorabe pooblastil.

Sodišče je pod enakimi pogoji pristojno za tožbe, ki jih zaradi varovanja svojih prerogativ vložijo Računsko sodišče, Evropska centralna banka in Odbori regij.

Fizične ali pravne osebe lahko vložijo tožbe zoper nanje naslovljene akte ali zoper akte, ki se nanje neposredno in posamično nanašajo, in zoper predpise, ki se nanje neposredno nanašajo, a ne potrebujejo izvedbenih ukrepov.

67
Q

Lizbonska pogodba (sprejeta 2007, uveljavljena 2009)

A

Voditelji držav članic Evropske unije so 19. oktobra 2007 v Lizboni dosegli dogovor o Pogodbi o reformi, ki naj bi EU omogočila učinkovito delovanje in okrepila njeno vlogo v svetu. 13. decembra 2007 so voditelji v Lizboni slovesno podpisali Pogodbo o reformi, ki se zato imenuje tudi Lizbonska pogodba. Podpisu je sledil proces ratifikacije v vseh 27 državah članicah in Evropskem parlamentu, ki se je zaključil 3. novembra, ko je kot zadnja pogodbo podpisala Češka, Lizbonska pogodba pa je nato 1. decembra 2009 stopila v veljavo. Slovenija je Lizbonsko pogodbo ratificirala v Državnem zboru 29. 1. 2008.

Nova pogodba tako ni ustava, ki bi nadomestila vse dosedanje pogodbe (kot je bilo to predvideno s Pogodbo o ustavi za Evropo). Lizbonska pogodba zgolj spreminja in dopolnjuje obstoječe temeljne pogodbe, na katerih temelji Evropska unija. Iz tega tudi izhaja drugo ime za Lizbonsko pogodbo, t.j. reformna pogodba, saj gre za reformo obstoječih pogodb. Lizbonska pogodba spreminja Pogodbo o Evropski uniji (t.i. Maastrichtsko pogodbo) iz leta 1992 ter Pogodbo o ustanovitvi Evropske skupnosti (t.i. Rimsko pogodbo) iz leta 1957. Pogodba o ustanovitvi Evropske skupnosti se je preimenovala v Pogodbo o delovanju Evropske unije (PDEU). Lizbonska pogodba torej spreminja Pogodbo o Evropski uniji (PEU) in Pogodbo o ustanovitvi Evropske skupnosti (PES oz. PEUD). Pogodba sicer ohranja večino vsebine, ne pa tudi oblike ustavne pogodbe. V primerjavi s Pogodbo o ustavi za Evropo, ki sta jo na referendumu leta 2005 zavrnili Nizozemska in Francija, Lizbonska pogodba ne vsebuje nekaterih določil, ki bi ji dali ‘ustavni’ značaj. V pogodbi tako ne bo izrecne omembe simbolov EU (zastava, himna, slogan), ki bi nakazovali na ustavnost, opuščeni so tudi nazivi “zakon” in “predlog zakona”, tako da pravni red EU ne bi spominjal na nacionalne zakonodaje.

Z Lizbonsko pogodbo je Evropska unija dobila pravno subjektiviteto! To pomeni, da je EU pridobila pravico do sklepanja pogodb in do članstva v mednarodnih organizacijah

Ukinitev stebrne strukture
Struktura t.i. treh stebrov, ki jih je uveljavila Pogodba o EU (Maastrichtska pogodba), je odpravljena, kar prinaša bistvene novosti predvsem v politike, ki so prej spadale v tretji steber (policijsko in pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah). Odslej se bodo namreč zakonodajni in drugi akti sprejemali v postopku soodločanja Sveta EU (ki odloča s kvalificirano večino) in Evropskega parlamenta, Evropska komisija in Sodišče EU pa bosta lahko spremljala njihovo izvajanje in po potrebi tudi ukrepala. Gre za t.i. redni zakonodajni postopek.

EU ima odslej / poglavitnih institucij: Evropski parlament, Svet EU, Evropsko komisijo, Evropsko računsko sodišče, Sodišče EU, Evropski svet in ECB. Uveden je položaj predsednika Evropskega sveta in Visokega predstavnika za zunanje zadeve in varnostno politiko.

DEMOKRATIČNOST
Okrepljene so zakonodajne in proračunske pristojnosti Evropskega parlamenta. Spremenjeno je število poslancev v EP.

Poudarjena je vloga nacionalnih parlamentov pri nadziranju načela subsidiarosti. Uvedena je možnost državljanske iniciative (1.000.000. državljanov iz več DČ lahko EK neposredno pozove naj predloži zakonodajni predlog na nekem področju.

Predvidena je možnost izstopa iz EU.

Pri sestavljanju EK je uvedena neposredna povezava med izidom volitev v EP in predlogom Evropskega sveta za predsednika Komisije. Vsaka DČ ima svojega komisarja. Okrepljen je položaj predsednika komisije, ki lahko zahteva odstop člana kolegija.

UČINKOVITOST
Spremenjeno je odločanje v Svetu EU. Svet EU odloča z dvojno večino 55% DČ, ki morajo predstavljati najmanj 65% prebivalstva unije. Veto je dan 4 DČ, ki predstavljajo 35% prebivalstva unije.

68
Q

Akti EU. Uredba vs. direktiva

A
PRIMARNI PRAVNI VIRI
Primarna zakonodaja:
- Pogodba o Evropski uniji (PEU)
- Pogodba o delovanju Evropske unije (PDEU)
- litina EU o temeljnih pravicah.

SEKUNDARNI PRAVNI VIRI
Sekundarne pravne vire sprejemajo institucije Unije.

Institucije Evropske unije sprejemajo 5 nominantnih aktov:

  1. uredba - je splošno veljavna, zavezujoča je v celoti in se neposredno uporablja v vseh državah članicah
  2. direktiva je za vsako državo članico, na katero je naslovljena, zavezujoča glede cilja, ki ga je treba doseči, vendar prepušča državnim organom izbiro oblike in metod.
  3. sklep je v celoti zavezujoč za vse, na katere je naslovljena.
  4. priporočila in mnenja niso zavezujoča.

UREDBA
● splošno veljavna - večja za nedoločeno število naslovnikov; tožbe posameznikov zoper prave uredbe niso dopustne.
● v celoti zavezujoča - obvezna za institucije, organe, države in posameznike; ne sme se je uporabljati nepopolno, selektivno
● neposredno uporabna v vseh državah članicah (ni ratifikacije!!!) - v celoti zavezujoča od izdaje organa EU naprej, se ne ratificira, kar pomeni tudi možnost neposrednega sklicevanja
● neposredno učinkujoča - posameznik lahko uveljavlja na domačem sodišču določen akt. Dopustni so nacionalni ukrepi, ki olajšujejo uporabo uredbe
● objava v Uradnem listu EU - veljava kot je navedeno v uredbi oz. 20 dni po objavi
● sredstvo unifikacije - organ izda uredbo, ki je takoj veljavna; v vseh državah članicah je za vse enako in s tem se določeno področje se unificira, poenoti
● sprejme jo Parlament s Svetom, sam Svet ali Komisija

DIREKTIVA
● niso neposredno uporabne - potrebna je implementacija v pravni sistem držav članic (prelitje v domači pravni red), to je tudi ključna razlika med uredbo in direktivo. Če se ne implementira, se lahko posameznik kljub temu sklicuje nanjo!
● zavezujoče je le glede cilja - metode in oblika so prepuščene državam članicam; omejitve pa so, da mora država članica v določenem roku sprejeti vsaj neko normativno dejavnost
● vertikalno neposredno učinkujoče - če država ne implementira direktive, učinkuje proti državi članici neposredno (vertikalno); proti drugemu posamezniku ne učinkuje neposredno (horizontalno), to pomeni, da se v sporu med posamezniki nanjo ni moč sklicevati
● ne zadevajo nujno vseh držav članic - večinoma da, ni pa nujno
● objava v Uradnem listu EU: veljava kot navedeno v direktivi oz. 20 dni po objavi
● sredstvo harmonizacije = ker se pravni redi zelo razlikujejo na določenih področjih, je lažje to urediti z direktivo, ki zavezuje le glede cilja, način pa je prepuščen članici.
● sprejme jo Parlament s Svetom, sam Svet ali Komisija

69
Q

Listina o temeljnih pravicah EU

A

Za DČ je postala pravno zavezujoče z uveljavitvijo Lizbonske pogodbe. Njen 6. člen določa, da ima Listina enako pravno veljavo kot temeljni pogodbi.

Listina sicer večinoma ponovno potrjuje pravice, ki so v DČ že obstajale in ki so bile priznane kot del splošnih načel prava EU, v nekaterih pogledih pa tudi inovativna. Načelo prepovedi diskriminacije tako sedaj zajema tudi irecno prepoved diskriminacije na podlagi invalidnosti, starosti in spolne usmerjenosti. Lisitina poleg tega vključuje tudi nekatere “sodobne” pravice, kot so prepoved reproduktivnega kloniranja človeških bitij.

Vendar pa največja vrednost listine ni njen inovativni značaj, ampak njeno izrecno priznavanje osrednje vloge, ki jo imajo temeljne pravice v okviru reda Unije. Listina tako izrecno priznava, da je Unija skupnost državljanov v osrčju EU:

Materialno področje uporabe listine je izrecno opredeljeno v 51. členu, v katerem piše, da se listina uporablja samo za institucije, organe, urade, agencije Unije ter za DČ, ko izvajajo pravo EU. Namen te določbe je določiti mejo med področjem uporabe listine in nacionalnih ustav. Listina namreč DČ zavezuje le, ko izvajajo zakonodajo EU. Listina poleg tega ne razširja pristojnosti EU in posledično zagotavlja, da s sprejetjem listine ne razširijo pristojnosti Unije v škodo DČ.

Listina je enako veljavna za vse države članice Evrospke unije. Čeprav je bil za pojasnitev njene uporabe v Združenem kraljestvu in na Poljskem sprejet poseben protokol, le ta ne omejuje ali izključuje učinka na nacionalni pravni red teh dveh držav članic, kar je izrecno potrdilo Sodišče.

70
Q

Kdo ima v Uniji zakonodajno iniciativo?

A

Pravo zakonodajno iniciativo v EU ima zgolj Evropska komisija.

Ostali lahko podajo le pobudo (1/4 DČ in EP, priporočilo ECB, zahteva Sodišča EU, zahteva Evropske investicijske banke).

71
Q

Kaj je državljanska pobuda?

A

Evropska državljanska pobuda je poziv Evropski komisiji, naj predlaga zakonodajo na področju politike, ki je v pristojnosti EU.

Državljanska pobuda je mogoča na vseh področjih, za katere ima Komisija zakonodajno pristojnost, denimo okolje, kmetijstvo, prevoz in javno zdravje.

Za pripravo državljanske pobude morajo državljani najprej ustanoviti državljanski odbor. Sestavlja ga vsaj sedem državljanov EU, ki prebivajo v vsaj sedmih različnih državah članicah.

Državljansko pobudo mora podpreti vsaj en milijon državljanov EU iz vsaj sedmih od 28 držav članic. V vsaki od teh sedmih držav članic je treba zbrati vsaj najmanjše potrebno število podpisov.

72
Q

Katere so institucije EU? Kakšna je sestava, kakšne so njihove pristojnosti?

A
Evropski parlament
Svet EU
Evropska komisij
Evropski svet
Sodišče EU
Evropska centralna banka
Računsko sodišče
73
Q

Evropski parlament

A

Evropski parlament je edino neposredno izvoljeno telo Evropske unije. Evropskih poslancev 751, od tega 1 predsednik parlamenta (pred Lizbonsko pogodbo 758) in zastopa državljanke in državljane Unije. Izvoljeni so vsakih 5 let v vseh 27 državah članicah in v imenu njenih 492 milijonov državljanov. Najmanjše število sedežev je po Lizbonski 6, največ pa 96 (prej 5 in 99). Slovenija je povečala število sedežev za enega in jih ima sedaj 8.

Evropski parlament praviloma odloča z večino oddanih glasov.

  1. zakonodajna:
    - sprejema predpise EU, in sicer skupaj s Svetom EU na podlagi predlogov Evropske Komisije (predlog je sprejet, ko ga potrdita oba organa)
    - podaja odobritev k ratifikaciji mednarodnih sporazumov
    - podaja odobritev k pridružitvenim sporazumom
    - od EK lahko zahteva pripravo zakonodajnih predlogov
  2. proračunska:
    - potrdi večletni finančni okvir
    - sprejme proračun EU skupaj s Setom EU
  3. demokratični nadzor nad drugimi institucijami (zlasti nad Komisijo)
    - opravlja demokratični nadzor nad vsemi institucijami
    - glasuje o nezaupnici EK
    - podeli razrešnico oziroma odobri uporabo proračunskih sredstev
    - preučuje peticije državljanov in uvede parlamentarno preiskavo o posameznih vprašanjih
    - razpravlja o monetarni politiki
    - postavlja vprašanja EK in Svetu
  4. imenovalna:
    - voli predsednika EK in potrdi celotni kolegij EK
74
Q

Volitve v evropski parlament (Kako so voljeni poslanci EP - neposredno, proporcionalno s preferenčnim glasom)

A

To področje ureja Zakon o volitvah poslancev RS v EP.

Poslanke oziroma poslanci (v nadaljnjem besedilu: poslanci) iz Republike Slovenije v evropskem parlamentu se volijo neposredno na podlagi splošne in enake volilne pravice s tajnim glasovanjem za dobo petih let.

Evropski parlament je edini organ, ki se oblikuje z neposrednimi volitvami. Volitve poslancev iz RS v evropski parlament razpisuje predsednik republike. Volilni sistem je proporcionalen s preferenčnim glasovanjem - volilci imajo možnost, da vplivajo na izbiro kandidatov ne samo na izbiro političnih strank. RS v celoti predstavlja eno volilno enoto. Delitev mandatov se opravi na ravni celotne države. Zaradi uveljavljenega preferenčnega glasovanja se mandati ne delijo po vrstnem redu, kot so navedeni na kandidatni listi, temveč so s posamezne liste izvoljeni kandidati, ki so dobili največje število preferenčnih glasov.

Pravico voliti poslanca v Evropskem parlamentu ima državljanka oziroma državljan (v nadaljnjem besedilu: državljan) Republike Slovenije, ki ima pravico voliti poslanca Državnega zbora. Pravico biti voljen za poslanca v Evropskem parlamentu ima državljan, ki ima pravico biti voljen za poslanca Državnega zbora.

75
Q

Svet EU

A

Svet EU deluje kot glavni zakonodajni organ EU (skupaj z EP). Skupaj z EP sprejema proračun. V svetu so zastopane vlade držav članic EU in je najpomembnejša ustanova v procesu sprejemanja odločitev EU.

Svet nima stalnih članov - sestaja se v 10 različnih sestavih. Vsakič ministri posamezne DČ glede na področje politike, ki je na dnevnem redu. Vsaka DČ predseduje Svetu EU 6 mesecev.

Sestavi sveta so:

  • splošne zadeve
  • zunanje zadeve
  • ekonomske in finančne zadeve
  • zaposlovanje, socialna politika, zdravje in varstvo potrošnikov
  • promet, telekomunikacije, energija
  • pravosodje in notranje zadeve
  • okolje
  • konkurenčnost
  • kmetijstvo in ribištvo
  • izobraževanje, mladina, kultura in šport
76
Q

Zakonodajni postopek EU.

A

Z Lizbonsko pogodbo je odločanje s kvalificirano večino postalo pravilo:

  • odločitev mora podpreti 55% DČ
  • ki predstavljajo vsaj 65% celotnega prebivalstva EU
  • predlog je lahko zavrnjen le, če glasujejo vsaj 4 DČ, ki predstavljajo vsaj 35% prebivalstva EU

Za nekatera področja je predpisano odločanje s soglasjem, za postopkovna in administrativna vprašanja pa odločanje z navadno večino.

77
Q

Evropska komisija

A

Po Lizbonski pogodbi ima lahko vsaka država članica svojega člana Komisije, po prejšnjih pogodbah pa bi moralo biti število komisarjev manjše od števila držav članic.
Druga pomembna novost je uvedba neposredne povezave med izidi volitev v Evropski parlament in izbiro kandidata za predsednika Evropske komisije.
Tudi vloga predsednika Evropske komisije je okrepljena, saj lahko zahteva odstop člana kolegija.

Njena temeljna naloga je priprava in izvrševanje skupnih politik EU.

Komisijo sestavlja 27 komisarjev, po en komisar iz vsake države članice. Komisarji pokrivajo posamezna področja, podobno kot ministri. Svojo funkcijo morajo opravljati strokovno in neodvisno, v interesu EU, ne pa v interesu svoje države. Funkcija komisarja je zato nezdružljiva s katero koli drugo funkcijo. Oblikovanje Komisije poteka tako, da Svet EU v sestavi voditeljev držav ali vlad držav članic s kvalificirano večino predlaga kandidata za predsednika ter kandidate za člane Komisije (s katerimi se mora strinjati tudi kandidat za predsednika Komisije). Evropski parlament najprej potrdi imenovanje predsednika, zatem pa še predsednika in druge člane kot celoto, dokončno pa jih imenuje Svet EU s kvalificirano večino. Pred potrditvijo v Evropskem parlamentu je kandidat za komisarja zaslišan, na plenarnem zasedanju pa predstavi svoj program. Člani Komisije se imenujejo za dobo petih let, pred tem pa jim lahko preneha funkcija zaradi odstopa, smrti ali razrešitve.

Komisijo vodi in njeno delo usklajuje predsednik, posamezni komisarji pa vodijo različne resorje, podobno kot ministri. Predsednik vsako leto predstavi zakonodajni organ Evropskemu parlamentu ter poda mnenje o razmerah v Uniji.

Komisija izvaja izvršilno funkcijo, delno pa tudi zakonodajno funkcijo. V redkih primerih ima izključno pravico in dolžnost zakonodajne iniciative. Lahko tudi sama izdaja zakonodajne akte, Komisija pripravi predhodni predlog proračuna EU. V okviru svoje izvršilne funkcije skrbi za izvajanje zakonodaje in proračuna ter izvaja pristojnosti za izvajanje predpisov Sveta, ki jih ta prenese nanjo. V tem okviru lahko izdaja zakonodajne akte, vendar le na podlagi pooblastila Sveta. Komisija tudi skrbi za pravilno uresničevanje evropske zakonodaje, pri čemer lahko v primeru kršitve začne tudi postopek proti državi članici pred sodiščem Evropskih skupnosti. Poleg teh nalog Komisija upravlja finance in predstavlja ter zastopa EU v tretjih državah in v mednarodnih organizacijah.

Po ustavni pogodbi se položaj Komisije ne bi bistveno spremenil. Enako velja tudi za ureditev po Lizbonski pogodbi.

78
Q

Evropski svet

A

Srečanje voditeljev držav ali vlad Evropske unije in predsednika Komisije imenujemo Evropski svet. Sestaja se do štirikrat letno in določa splošne politične smernice delovanja Unije. Evropski svet je najvišje politično telo Unije, ki ga sestavljajo predsedniki držav ali vlad članic EU ter predsednik evropske komisije.

Formalno ne spada med organe EU, se je pa pojavil kot najvišje politično telo EU, ki sprejema najpomembnejše politične odločitve.

79
Q

Predsednik evropskega sveta - predsednik EU

A

Člani Evropskega sveta predsednika izvolijo s kvalificirano večino za dobo 2 let in pol z možnostjo enkratne vnovične izvolitve, v primeru zadržanosti ali hude kršitve pa ga bodo lahko po istem postopku razrešili.

Predsednik, ki nima nacionalnega mandata:

  • predseduje Evropskemu svetu in vodi njegovo delo
  • v sodelovanju s predsednikom Komisije in napodlagi dela Sveta za splošne zadeve skrbi za pripravo in kontinuiteto dela Evropskega sveta
  • prizadeva si za krepitev povezanosti in soglasje v Evropskem svetu
  • po vsakem srečanju Evropskega sveta predloži poročilo Evropskemu parlamentu
  • v zadevah, ki se nanašajo na skupno zunanjo in varnostno politiko, predstavlja Unijo navzven, ne da bi to posegalo v pooblastila visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnosno politiko.
80
Q

Sodišče EU

A

Sodišče odloča o:

  • predhodnih vprašanjih
  • tožbah zoper DČ zaradi neizpolnitve obveznosti
  • nekaterih ničnostnih tožbah
  • nekaterih tožbah zaradi nedelovanja
  • pritožbah zoper odločbe Splošnega in specializiranih sodišč

Splošno sodišče odloča:

  • ničnostnih tožbah
  • tožbah zaradi nedelovanja
  • odškodninskih tožbah
  • predhodnih vprašanjih, kadar je tako določeno s statutom

POSTOPKI PRED SEU

  1. predhodna vprašanja: načeloma o njih odloča Sodišče. Splošno sodišče odloča le za področja, ki so določena s statutom lahko preda Sodišču, če je odločitev pomembna za enotnost. Razlaga prava.
  2. ničnostne tožbe: za razveljavitev pravnih aktov EU na zahtevo DČ, Sveta EU, Evropske komisije, Evropskega parlamenta. Če je akt v nasprotju s pogodbami ali temeljnimi pravicami. Splošno sodišče odloča v primerih če posameznik vloži tožbo proti instituciji, vendar mora biti neposredno prizadet. Kadar vlaga tožbo DČ proti Evropski komisiji. In kadar tožbo vlaga DČ proti Svetu za vprašanja državne pomoči, dumpinga, prenosa izrednih pooblastil. V ostalih primerih odloča Sodišče.
  3. tožbe zaradi nedelovanja: če gre za EP, Svet, EK ne spoštujejo dolžnosti sprejetih odločitev. Gre za ukrepanje DČ proti instituciji ali institucija proti instituciji. Načeloma odloča Splošno sodišče.
  4. tožbe zoper DČ: ker krši EU zakonodajo, postopki za ugotovitev kršitev, z njimi se zagotovi spoštovanje PDEU - če DČ krši PDEU in se kršitev ugotovi, je dolžna kršitev takoj odpraviti, sicer sledi nov postopek in globa. Odloča Sodišče.
  5. odškodninske tožbe: odloča Splošno sodišče. Vložijo jih pravne ali fizične osebe, katerih interes je oškodovan zaradi ukrepanja ali neukrepanja institucij EU oziroma njihovega osebja.
81
Q

Sestava sodišča EU

A

Sodišče evropske unije je sodni organ Unije, sestavljata ga dve sodišči: Sodišče in Splošno sodišče. Njihovi glavni nalogi sta nadzor nad zakonitostjo aktov EU ter zagotavljanje enotne razlage in uporabe prava EU.

Sestava Sodišča:
- 1 sodnik iz vsake države EU ter 11 generalnih pravobranilcev

Splošno sodišče:
- dva sodnika iz vsake države članice

Vsakega sodnika in generalnega pravobranilca skupaj imenujejo države EU za dobo 6 let z možnostjo ponovnega imenovanja. Sodniki vsakega sodišča izvolijo svojega predsednika za dobo 3 let z možnostjo podaljšanja.

82
Q

Zakonodajni veto. Ali ima DS kakšen instrument, s katerim kontrolira delovanje DZ?

A

Zakone razglaša predsednik republike Slovenije najkasneje 8 dni po njihovem sprejemu. Državni svet lahko v sedmih dneh od sprejetja zakona in še pred njegovo razglasitvijo zahteva, da državni zbor o njem še enkrat odloča. Pri ponovnem odločanju mora za sprejem zakona glasovati večina vseh poslancev, razen če ustava za sprejem obravnavanega zakona predivideno večje število glasov. Ponovna odločitev DZ je dokončna.

83
Q

Razmerje med EU in Svetom Evrope? Kakšne združba je EU? Pravni temelj za obstoj? Kakšna skupnost je bila EU ob ustanovitvi

A

EU je mednarodna organizacija sui generis, ki vse bolj postaja politična entiteta. Je naddržavna tvorba na katero države članice prenašajo del suverenosti. Države članice so samostojne in enakopravne. EU združuje 28 DČ - evropskih držav in je nastala iz 3 skupnosti ustanovljenih zaradi gospodarskega sodelovanja (Evropska skupnost za premog in jeklo, Evropska gospodarska skupnost in Maastrichtska pogodba, s katero je EU ustanovljena.

Kljub idejam o federaciji, konfederaciji ali carinski uniji, je prvotni nastanek EU temeljil na nadnacionalnem nadzoru, ki bi naredil konec vojnam in bi krepil demokracijo pri DČ.

Ta načrt je bil poglaviten pri ustanovitvi Evropske skupnosti za jeklo in premog, Pariški pogobi in kasneje Rimski pogodbi, ki je vzpostavila EGS in EURATOM pa uradno še vedno deluje neodvisno, vendar si z EU deli več članic in institucij.

Svet Evrope je bil ustanovljen 5. maja 1949 in je najstarejša panevropska mednarodna organizacija. Danes 47 držav članic, ki se se zavezale k spoštovanju človekovih pravic, demokracije in pravne države. NI del EU.

84
Q

Organi Sveta Evrope in kako je sestavljena parlamentarna skupščina.

A

Svet Evrope je bil ustanovljen 5. maja 1949 in je najstarejša panevropska mednarodna organizacija. Danes 47 držav članic, ki se se zavezale k spoštovanju človekovih pravic, demokracije in pravne države. NI del EU.

Glavne naloge Sveta Evrope:

  • varstvo človekovih pravic, demokracije in pravne države
  • ozaveščanje ljudi ter spodbujanje razvoja evropske kulturne identitete in raznolikosti
  • iskanje skupnih rešitev za probleme, s katerimi se srečuje evropska družba (diskriminacija manjšin, sovraštvo do tujcev, nestrpnost, varstvo okolja, bioetika, trgovina z ljudmi, organiziran kriminal, nasilje nad otroki, …)
  • pomoč pri utrjevanju demokratičnih sistemov v Evropi s podporo političnim, zakonodajnim in ustavnim reformam

Organi in institucije Sveta Evrope:

  • Odbor ministrov Sveta Evrope
  • Parlamentarna skupščina Sveta Evrope
  • Kongres lokalnih in regionalnih oblasti
  • Generalni sekretar Sveta Evrope
  • Evropsko sodišče za človekov pravice
  • Komisar za človekove pravice

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je posvetovalno telo, ki ga sestavljajo predstavniki nacionalnih parlamentov 47-ih držav članic. PS SE samostojno oblikuje program svojih zasedanj, razpravlja o delovnih področjih Sveta Evrope in aktualnih mednarodnih temah ter sprejema priporočila, naslovljena na Odbor ministrov Sveta Evrope ali države članice.

85
Q

Funkcija pregona v EU? Evropski tožilec?

A

20 DČ je 2017 doseglo politični dogovor o ustanovitvi novega Evropskega javnega tožilstva v okviru okrepljenega sodelovanja. Svet za pravosodje in notranje zadeve je 12.10.2017 sprejel Uredbo o ustanovitvi Evropskega javnega tožilstva, ki je začela veljati 20.11.2017

27.07.2020 je Svet imenoval evropske tožilce Evropskega javnega tožilstva.

Evropsko javno tožilstvo je neodvisno in decentralizirano tožilstvo EU, ki bo pristojno za preiskave, pregon, in sprožitev postopkov pred sodiščem v zvezi s kaznivimi dejanji, ki škodijo proračunu EU, kot so goljufije, korupcija ali čezmejne goljufije na področju DDV v vrednosti več 10 milionov evrov.

Deluje kot enoten urad za vse DČ in združuje prizadevanja evropskih in nacionalnih organov pregona v enoten, celovit in učinkovit pristop. Tožilci urada bodo usklajeno izvajali preiskave v vseh sodelujočih državah članicah in si hitro izmenjevali informacije in si skupaj prizadevali za zagotovitev usklajenih preiskav, hitro zamrznitev ali zaseg premoženja, poleg tega pa bodo po potrebi zahtevali prijetje domnevnih storilcev kaznivih dejanj, in sicer v okviru skupne evropske strategije preiskav in pregona.