Upplysningen Flashcards
Vilket årtionde är upplysningen?
1700-talet.
Ekonomiskt?
England, Frankrike och Nederländerna var centrum för den växande världshandeln. Handeln med Asien, Afrika och Amerika blomstrade. Det var privatpersoner som investerade och skötte om handeln, och också de som drog hem vinsterna. Detta skapade ett beroendeförhållande emellan staten och de nyrika.
Europa blir under 1700-talet ojämförligt rikare än resten av världen, och alla grupper får ett ökat välstånd.
Banken och penningväsendet utvecklades också.
Socialt?
Den nya ekonomiska situationen gör att medelklassen ökar i antal och en viss ekonomisk utjämningen sker mellan borgare och adel. Detta reagerade adeln på och markerade sina tidigare privilegier allt tydligare.
Jordbruket effektiviserades och kräver inte att lika många jobbar med det, och allt fler kan ägna sig åt “industriarbete” (förlagsverksamhet).
Politiskt?
Envälde är fortfarande the shit, men i olika grader. I Ryssland mer eller mindre totalt medans det i England egentligen inte ens kan kallas envälde. Det ekonomiska och sociala förändringarna gjorde att man började ifrågasätta det gamla feodalsamhället. I Europa pågår en maktkamp (som vanligt) dels om Frankrike eller England skulle ha makten i kolonierna dels om Preussen, Österrike eller Ryssland skulle ha den militära makten i Centraleuropa.
Kulturellt
Frankrike är centrum för upplysningsfilosofernas nya sätt att se på verkligheten. Idéer spreds via tidningar och böcker samt diskuterades fritt.
Naturvetenskapen upptäckter under 1600-talet gjorde att man började tro mer på människans förnuft. Man var optimistisk till all kunskapsökning.
Förnuft och erfarenhet
Tanken var fri och den kunskap man hade byggde på erfarenhet, empirism
Framtidstro
Det finns ingen gräns för förnuftet, allt kan bara bli bättre
Nyttighetstänkande eller utilitarism
Kunskapen skulle vara till så stor nytta som möjligt för så många som möjligt
Naturrätten
Alla människa hade av naturen vissa mänskliga rättigheter. Följden blev religionsfrihet, yttrandefrihet m.m
Deism och ateism
En Gud har skapat världen men bryr sig inte så mycket mer, eller. En Gud finns inte. Detta var första gången sådana tankar ens var tänkbara
Montesqueis maktdelningsteori
Tre organ, verkställande makten (kungen), den lagstiftande makten (folkrepresentationen), och den dömande makten (domstolarna). Ingen person mår bra av att ha hela makten
Voltaires upplyste despot
Vikarier ansåg att folket var för obildat för att veta sitt eget bästa, istället skulle en upplyst härskare bestämma
Rousseaus allmänna vilja
Majoriteten kunde inte ha fel, direktdemokrati!!