Upplysningen Flashcards
Vad var upplysningen och varför uppstod den?
Upplysningen var en period på 1700-talet då människor började värdera förnuft, vetenskap och individuella rättigheter. Den uppstod för att folk började ifrågasätta gamla auktoriteter som kyrkan och monarkin och istället tro på att förnuft och kunskap kunde förbättra samhället och människors liv.
Vilka var de viktigaste idéerna under upplysningstiden? Vad var nytt jämfört
med tidigare?
Upplysningens idéer handlade om att människan skulle bli mer förnuftig för att skapa en bättre framtid. Det inkluderade bland annat * Kunskap
* Kyrka och religion
* Naturrätt och mänskliga rättigheter
* Jämlikhet och jämställdhet.
Istället för att tro blint på det kyrkan och makthavarna påstår så skulle människan undersöka verkligheten och använda sitt förnuft för att dra de rätta slutsatserna.
Hur spreds upplysningens idéer?
De spreds genom:
* Boktryckarkonsten
* Skrifter
* Brevväxling
* Salonger (informellt möte)
- Vad menade man när man talade om ett ”samhällskontrakt”? Varför var tanken
kontroversiell?
Under upplysningen var samhällskontraktet en idé som innebar att samhället grundades på ett avtal mellan folket och regeringen. Folket skulle ge sitt samtycke till att styras i utbyte mot skydd av sina rättigheter.
Filosofer som John Locke och Rousseau föreslog att makten skulle komma från folket och att de hade rätt att avsätta en tyrannisk regering.
Detta var kontroversiellt eftersom det utmanade kungens gudomliga rätt och etablerade maktstrukturer. Detta hotade den rådande ordningen och auktoritära styren i Europa.
Upplysningsförfattarna hade olika idéer om hur samhället borde styras. Jämför
Rousseaus, Voltaires och Montesquieus synsätt.
Rousseaus förespråkade direktdemokrati och menade att folkviljan skulle styra. Han såg individens frihet som möjlig endast i ett samhälle där alla deltar i beslutsfattandet.
Voltaire var kritiskt mot religionens makt och förespråkade upplyst despotism, där en upplyst ledare styr för folkets bästa. Han såg frihet och tolerans som central men trodde inte på direkt demokrati.
Montesquieus förespråkade maktmedel för att undvika tyranni. Han föreslog en tredelad maktfördelning: Lagstiftande, verkställande och dömande. Detta skulle vara ett skydd mot maktmissbruk.
Dessa skillnader reflekterar deras olika syn på frihet, makt och hur folkets bästa kan uppnås.
Hur förhåller vi oss idag till upplysningsidéerna? Är de fortfarande aktuella?
Upplysningen på idéer är fortfarande aktuella i dagens samhälle. Ideér om demokrati, mänskliga rättigheter, vetenskapligt tänkande och yttrandefrihet är centrala i många moderna samhälle.
Många av våra lagar, friheter och samhällssystem bygger på upplysningens tankar om förnuft, rättvisa och individens rättigheter.
Även om idéerna utvecklats över tid, fortsätter de påverka hur vi ser på rättvisa, makt och medborgarnas roll i samhället.
Vad var Madame Geoffrins salong?
Madame Geoffrin, var en framstående fransk kvinna och en central figur under upplysningstiden.
Hennes salong var en plats som spelade en central roll i spridningen av upplysningstidens idéer i Frankrike under 1700-talet.
Vad var Encyklopedin (1751-1780) och varför var den typisk för upplysningstiden?
Encyklopedin var ett banbrytande verk (bok) som utgavs i Frankrike under upplysningstiden, med syftet att samla och sprida kunskap på ett systematiskt och vetenskapligt sätt. Den var typisk för upplysningstiden då man strävade efter att få och sprida kunskap.
Målsättning: Förnuftet ska lysa upp okunnigheten
Centrala idéer: Religionsfrihet, Politisk frihet, Tryck- och yttrande frihet, Social frihet
Skapare: Diderot och d’alembert
Bidragare: Montesqiue, Voltaire, Rosseau mfl
Varför man säga att filosoferna under upplysningen även var aktivister?
De ville inte bara förstå världen utan också förändra den. De var inte filosofer utan journalister, propagandister och aktivister.
Enligt filosoferna själva var en filosof någon som “trampar på fördomar, tradition, gängse föreställningar, auktoriteter, kort sagt allt som förslavar gemene mans tankar, någons som vågar tänka självständigt”.
Berätta om Fracois de Voltaire
Upplysningstidens fransk filosof som stod för:
- Sunt förnuft
- Tolerans och rättvisa
- Kämpade för yttrandefrihet och öppen debatt
Skrev: Candide
Voltaire var kritiskt mot religionens makt och förespråkade upplyst despotism, där en upplyst ledare styr för folkets bästa. Han såg frihet och tolerans som central men trodde inte på direkt demokrati.
Vad var Candide?
“Candide” är en satirisk novell skriven av den franske författaren Voltair. Voltaire kritiserar samhället i den.
Vem var John Locke?
Engelsk filosof och en av de mest inflytelserika tänkarna under upplysningstiden. Stod för:
- Tabula rasa (oskrivet blad)
- Alla ska ha rätt till liv, frihet och egendom
- Människor ger staten makt och har rätt att göra uppror
Hans tankar om samtycke, maktdelning och rättigheter har haft stort inflytande på utvecklingen av moderna demokratiska system, särskilt i USA och Storbritannien.
Vad är tabula rasa?
idén att människor föds utan förutbestämda idéer eller kunskap som ett oskrivet blad.
Vem var Jean Jacques Rosseau?
En av upplysningens filosofer.
*Skrev “Om samhällsfördraget”
-Han kritiserade kyrkan, rika och upplysningsfilosofin
- Han menade att folket måste få delta i alla beslut. Ska man lyda under en lag måste man fått vara med och stifta den.
Han är känd för sina idéer om frihet, jämlikhet och demokrati. Rousseau påverkade starkt både franska revolutionen och utvecklingen av modern politik och utbildning.
Rousseaus förespråkade direktdemokrati och menade att folkviljan skulle styra. Han såg individens frihet som möjlig endast i ett samhälle där alla deltar i beslutsfattandet.
Vad var “Om samhällsfördraget”?
Det kändaste verket av Rosseau där han förespråkade att regeringar borde baseras på folkets vilja (allmänviljan) och att människor skulle vara fria och jämlika