Upplysningen Flashcards

1
Q

Vilket var de viktigaste ideerna under upplysningstiden? Vad var nytt jämfört med tidigare?

A

Upplysning ideer handlar om att människan är förnuftig och god av naturen men att människa är också är en produkt av sitt samhälle så om samhället ändras kan människans situation förändra sig. Det som var nytt med upplysningen är att människan kunde förändra sin situation med vetenskap och klokhet, och för att man ska nå klokheten då måste man visa tolerans mot oliktänkande, ifrågasätta och undersöka verkligheten genom vetenskapliga försök, för inga sanningar är längre heliga . Ett bra samhälle måste styra med en öppen debatt så att människan ska kunna få fram sina åsikter samtidigt acceptera kritisering av det.
Andra politiska ideer om hur samhället borde styras är att makten ska utgå från folket, alla har rätt till liv, frihet och egendom. upplysningen viktigaste idee som förändrade hela historien är att om staten kränker människans rättigheter då får man göra ett uppror, och detta ledde till att tankarna om demokrati började sprida sig fram, men det tog lång tid till att bli realite.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad var encyklopedin? Varför var de typisk för upplysningen?

A

Encyklopedin är ett stort uppslagsverk i alfabetisk ordning där all mänsklig kunskap skulle ingå. I Frankrike under slutet av 1700-talet ville vetenskapsmän, filosofer och statsvetare få en större spridning för sina idéer och upptäckter. Framförallt ville man att allmänheten skulle ta till sig av kunskapen. Därför började man sammanställa ett stort uppslagsverk i alfabetisk ordning där all mänsklig kunskap skulle ingå. Encyklopedin var typisk för upplysningen eftersom skribenterna som skrev i encyklopedin förespråkade att vetenskap och filosofi skulle skjuta fram sina positioner i samhället. Framförallt ville man föra fram tankar om frihet och rationalism och den kom att bidra till sprida idéerna till en mycket större grupp än vad man hade gjort under renässansen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad menade man när man talade om ett samhällskontrakt? Varför var tanken kontroversiell?

A

Man menade att ett samhällskontrakt måste upprättas så att inte individerna bestraffar dem som bryter mot rätten och att bestraffningarna urartar till hämndaktioner. Detta samhällskontrakt ska grundas på majoritetens vilja, som alltid överensstämmer med naturrätten eftersom den går att inse med förnuftet och de flesta människor är förnuftiga. Om fursten bryter mot naturrätten kan han avsättas. Tanken om kontroversiell kom eftersom denna naturrätt följer att varje människa har rätt till sitt liv och sina åsikter. Men den stora och huvudsakliga orsaken är att människor sluter sig samman och underkastar sig en regering är att deras egendom bevaras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

På vilket sätt kritiserade Mary Wollstonecraft Rousseau?

A

Hon sa emot hans syn på kvinnor och hur de har blivit skapade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Rousseau

A

Ville att folkviljan skulle styra. Ville ha direktdemokrati.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Voltaire

A

Ville ha yttrande- och religionsfrihet. Var även mycket kritisk mot kyrkan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

MONTESQUIEU

A

Ville ha maktdelning för att minimera maktmissbruk och korruption

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly