Unit 2: Book Words Flashcards
fourteen points
8 Ocak 1918’de Amerikan Başkanı Woodrow Wilson tarafından yapılan bir konuşma, savaş sonrası dünyaya dair vizyonunu ortaya koymuştur. Bu konuşmada açık diplomasi, kendi kaderini tayin hakkı ve savaş sonrası uluslararası bir örgütle ilgili referanslar bulunmaktadır.
Collective Security
Devletler arasında barışı koruma ilkesidir; bu ilke, saldırganlığı kınamak için uluslararası kamuoyunu harekete geçirmeyi amaçlar. Genellikle Milletler Cemiyeti ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası organizasyonların başlıca amaçlarından biri olarak görülmektedir.
League of Nations
Birinci Dünya Savaşı’nı sona erdiren barış antlaşmalarıyla 1919’da kurulan uluslararası bir organizasyondur. Amacı, kolektif güvenlik yoluyla uluslararası barışı teşvik etmek ve ekonomik ile silahsızlanma konularında konferanslar düzenlemektir. Resmi olarak 1946’da lağvedilmiştir.
Weimar Republic
Kasım 1918 ile Ocak 1933 arasında var olan Alman parlamenter demokrasisidir. Hem sağdan hem de soldan siyasi spektrumda saldırılara maruz kalmış ve hiçbir zaman Almanların çoğunluğunun sadakatini kazanamamıştır.
Danzig, Free City of
Baltık Denizi’nde tarihi ve ticari açıdan önemli bir liman şehri olan Danzig, 1919’da Paris barış görüşmelerinde Milletler Cemiyeti altında “serbest şehir” olarak siyasi bağımsızlık kazanmıştır. Bu durum, yeni kurulan Polonya’nın denize erişimini sağlamak amacıyla yapılmıştır. Ancak, şehrin büyük çoğunluğunu Almanlar oluşturuyordu. Danzig’in Almanya’ya geri dönmesi, savaşlar arası dönemde Alman milliyetçileri için önemli bir meseleydi. Hitler, 1939’da Polonya’ya saldırısında Danzig meselesini bir bahane olarak kullanmıştır.
Versailles Treaty
1919’da Almanya ile Müttefikler arasındaki düşmanlıkları sona erdiren antlaşmadır. Almanya’nın toprak kayıplarını, silahsızlanmayı, sözde savaş suçluluğu maddesini ve zafer sahiplerine tazminat ödenmesini talep etmeyi içermektedir.
Marshall Plan
Resmi olarak Avrupa İyileşme Programı (ERP) olarak bilinir. 5 Haziran 1947’de Amerikan Dışişleri Bakanı George C. Marshall tarafından yapılan konuşmayla başlatılmış ve Ekonomik İşbirliği İdaresi (ECA) tarafından yönetilmiştir. ERP kapsamında, katılan ülkeler (Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Büyük Britanya, Yunanistan, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, İsveç, İsviçre, Türkiye ve Batı Almanya) 1948 ile 1951 yılları arasında 12 milyar dolardan fazla yardım almıştır.
Anschluss
Almanya ve Avusturya’nın siyasi birliğidir. Anschluss, özellikle Versay Antlaşması ile yasaklanmıştı, ancak Hitler tarafından Mart 1938’de Birinci Dünya Savaşı’nın galiplerinden hiçbir direniş olmaksızın gerçekleştirilmiştir.
Sudetenland
Çek Cumhuriyeti’nin sınırları içinde, esas olarak etnik Almanlar tarafından yerleşilmiş Bohemya’daki coğrafi alan. 1919’da Almanya-Çek sınırının Çek tarafında yer aldı ve 1938’de ünlü Münih Anlaşması ile sonuçlanan uluslararası bir krize yol açtı.
Locarno Treaties
Ekim 1925’te İsviçre’nin Locarno kentinde imzalanan bir dizi antlaşmadır. En önemlisi, Fransa, Almanya ve Belçika tarafından imzalanan ve Britanya ile İtalya tarafından garanti edilen Ren Bölgesi Paktı’dır. Bu pakt, Franco-Alman ve Belgo-Alman sınırlarının dokunulmazlığını ve Ren Bölgesi’nin silahsızlandırılmasını onaylamıştır. Ayrıca, Almanya, Fransa, Belçika, Polonya ve Çekoslovakya ile tahkim antlaşmaları imzalamıştır.
Kellogg- Briand Pact
Daha resmi olarak “Savaşın Ulusal Politika Aracı Olarak Reddine Dair Uluslararası Antlaşma” olarak bilinen bu antlaşma, 27 Ağustos 1928’de imzalanmıştır. Fransız başbakanı Aristide Briand’ın, Amerikan Dışişleri Bakanı Frank Kellogg’a iki devletin savaştan vazgeçmeyi kabul etmesi önerisinden doğmuştur. Kellogg’un önerisiyle, diğer devletler de Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte bir anlaşma imzalamaya davet edilmiştir. Toplamda altmış beş ülke bu antlaşmayı imzalamıştır. Açıkça bir başarısızlık olarak değerlendirilen bu pakt, genellikle savaşlar arası yılların idealist uluslararasıcılığını gösteren boş bir jest olarak alay konusu olmaktadır. Aslında, Briand bu antlaşmayı mevcut durumun korunmasına yönelik bir tür ahlaki Amerikan taahhüdü elde etmenin bir yolu olarak görmüştür.
European Coal and Steel Community (ECSC)
Paris Antlaşması (1952) ile kurulan ve Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman’ın 1950’de önerdiği için Schuman Planı olarak da bilinen Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (ECSC), Belçika, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Hollanda ve Batı Almanya’nın üye olduğu bir örgüttür. Üye ülkeler, kömür ve çelik kaynaklarını birleştirmek için birleşik bir pazar oluşturmayı, ithalat ve ihracat kısıtlamalarını kaldırmayı ve birleşik bir işgücü piyasası yaratmayı taahhüt etmiştir.
Young Plan
1929’da Amerikalı iş insanı Owen D. Young’ın başkanlık ettiği bir komite tarafından oluşturulan ve Almanya’nın tazminatlarını azaltmayı ve Almanya için yeni kredi düzenlemeyi amaçlayan finansal plana verilen ad. Alman, Fransız ve Britanyalı delegelerin, eski Avrupa Müttefikleri ABD’ye olan borç ödemelerinde bir indirim sağlarsa tazminatların daha da azaltılacağı konusunda gayri resmi olarak anlaştığı belirtilmiştir.
Nazis
Ulusal Sosyalist Alman İşçi Partisi’nin (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP)) kısaltmasıdır. Ekim 1918’de Alman siyasetçi Anton Drexler tarafından Alman İşçi Partisi olarak kurulmuştur ve hem kapitalizme hem de Marksizme karşı çıkmayı amaçlamıştır. Şubat 1920’de daha kötü şöhretli adını almıştır. Bir yıl sonra Hitler, Nazi Partisi’nin Führer’ı (Almanca: lider) olmuştur.
protectionism
Yerli sanayileri yabancı rekabetten korumak amacıyla yüksek gümrük vergileri aracılığıyla ithalatı düzenleme uygulaması.