Udvidet skatteret Flashcards
A-indkomst
A-indkomst er skattepligtig indkomst, hvori der skal indeholdes A-skat, jf. KSL § 41, stk. 2. A-indkomst er alle former for vederlag i penge for personligt arbejde i tjenesteforhold, f.eks. løn, feriegodtgørelse, m.v.
Afskrivning
er en form for fradrag, der sker over en periode. Ved skattemæssige afskrivninger på fysiske aktiver nedskrive aktivets værdi over en periode med virkning for den skattepligtige indkomst. Hovedprincippet er, at værdinedgangen for aktivet ikke sker på én gang, men over en årrække, og derfor fordeles fradraget i den skattepligtige indkomst, bl.a. under hensyn til aktivets levetid. Afskrivninger sker med hjemmel i AL. I praksis er også nogle eksempler på, at udgifter, som en erhvervsdrivende har afholdt, har kunnet afskrives med hjemmel i SL § 6, stk. 1, litra a, se f.eks. TfS 1985, 6 H.
Afståelse
dækker over salg, bytte, bortfald og andre former for afhændelse af et aktiv. Afståelse vil som udgangspunkt udløse beskatning af fortjenesten eller tabet ved afståelsen.
Aktieindkomst
Aktieindkomst skal beskattes efter reglerne i ABL. Aktieindkomst består normalt af 1) udbytte fra danske eller udenlandske aktier, 2) skattepligtige gevinster og tab ved salg af danske eller udenlandske aktier, 3) skattepligtige gevinster og tab ved salg af investeringsbeviser i aktiebaserede investeringsinstitutter og akkumulerende investeringsforeninger, 4) den del af udlodninger for investeringsforeninger, der efter gældende ret karakteriseres som aktieindkomst.
Anlægsaktiver
Anlægsaktiver er aktiver, der ikke er bestemt til at blive omsat som led i næringsvirksomheden; de indgår derimod som en del af næringsvirksomheden uden det formål at blive solgt. Der kan f.eks. være tale om en bygning eller driftsmidler. Afståelse af anlægsaktiver er modsat omsætningsaktiver undtaget fra beskatning, jf. SL § 5, stk. 1, litra a.
Arbejdsmarkedsbidrag
Arbejdsmarkedsbidrag (“AM-bidrag”) er en skat på 8 %, der betales af løn. En arbejdsgiver trækker AM-bidraget af lønmodtagerens bruttoløn.
Armslængdeprincippet
Armslængdeprincippet er fastslået i LL § 2. Det følger heraf, at forbundne skattepligtige parter ved opgørelsen af den skatte- eller udlodningspligtige indkomst skal anvende priser og vilkår for handelsmæssige eller økonomiske transaktioner, der svarer til de vilkår, der kunne være opnået, hvis transaktionerne var afsluttet mellem uafhængige parter. Dvs. at indbyrdes afhængige skattesubjekter skal handle med hinanden på “armslængdevilkår”.
B-indkomst
B-indkomst er indkomst, hvor der ikke er trukket A-skat og AM-bidrag, inden beløbet udbetales. Der er tale om en indtægtskilde, som ligger ud over den normale indtægt fra et job, hvoraf der trækkes A-skat. Skatteyderen skal selv sørge for at betale skat og AM-bidrag af B-indkomst.
Bagatelgrænsen (LL § 16, stk. 3)
Bagatelgrænsen (LL § 16, stk. 3) medfører, at goder, herunder julegaver i form af naturalier, kun beskattes, hvis den samlede værdi af disse goder fra en eller flere arbejdsgivere overstiger et grundbeløb på 1.200 kr. (2019-niveau). Hvis den samlede værdi af personalegoderne overstiger 1.200 kr., bliver medarbejderen beskattet af værdien af alle goderne og ikke kun det overskydende beløb.
Befordringsfradrag
kan tildeles i medfør af LL § 9 c, stk. 1. Det følger heraf, at der ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst kan foretages fradrag for befordring frem og tilbage mellem sædvanlig bopæl og arbejdsplads. Fradrag ydes med en kilometertakst, der fastsættes af Skatteforvaltningen. Der kan kun ydes fradrag for den del af befordringen pr. arbejdsdag, der overstiger 24 km.
Begrænset fradrag
Begrænset fradrag kan tildeles efter LL § 8, stk. 4. I medfør heraf fradrages udgifter til repræsentation ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst kun med et beløb svarende til 25 % af de afholdte udgifter.
Begrænset skattepligt
Begrænset skattepligt følger af KSL § 2, stk. 1. Personer, der ikke er fuldt skattepligtige efter KSL § 1, er begrænset skattepligtige af en række indkomstarter. Bestemmelsen omfatter personer, der hverken har bopæl eller ophold i Danmark, men som modtager indkomst fra kilder her i landet og således alligevel skal beskattes heraf i Danmark.
Beskæftigelsesfradrag
Beskæftigelsesfradrag ydes for erhvervsaktive. Der beregnes i medfør af LL § 9 J, stk. 1, et beskæftigelsesfradrag, der fragår ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Beskæftigelsesfradraget beregnes med udgangspunkt i arbejdsmarkedsbidragsgrundlaget.
Bindende svar
Bindende svar er reguleret i SFL §§ 21-25. Reglerne herom giver borgere og virksomheder mulighed for at få besvaret skattemæssige spørgsmål, således at svaret er bindende for Skatteforvaltningen i forhold til spørgeren ved efterfølgende behandling af det pågældende spørgsmål.
Blandet benyttede aktiver
Blandet benyttede aktiver er aktiver, som benyttes både til erhvervsmæssige og til private formål. Som hovedregel indgår blandet benyttede aktiver ikke i virksomhedsordningen. Som hovedregel kan alene opnås en delvist fradrag i forbindelse med aktiver, der benyttes både erhvervsmæssigt og privat.
Bopæl
Bopæl er et essentielt begreb, da personer er fuldt skattepligtige, når de har bopæl her i landet, jf. KSL § 1, stk. 1, nr. 1. Ved afgørelsen af, om en person har bopæl her i landet, lægges vægt på, om personen ved at etablere husstand, leje sig bolig eller ved andre foranstaltninger har tilkendegivet, at vedkommende har til hensigt at have hjemsted her i landet. Der lægges således vægt på både de faktiske boligforhold og den subjektive hensigt. I praksis er kriteriet afhængigt af, om en person har rådighed over en helårsbolig her i landet; dette er en nødvendig og tilstrækkelig betingelse for at statuere bopæl.
Bundne afskrivninger
Bundne afskrivninger er karakteriseret ved, at hvis en virksomhed ikke afskriver et aktiv helt eller delvist i et givet indkomstår, så fortabes retten til at foretage den pågældende afskrivning helt. Det er således ikke muligt at foretage afskrivningen i et efterfølgende indkomstår. Som modsætning hertil står ubundne afskrivninger.
Bundskat
Bundskat er den skat, alle fysiske personer betaler til staten. Bundskattegrundlaget udgør den personlige indkomst med tillæg af positiv nettokapitalindkomst.
CFC-indkomst
CFC-indkomst dækker over “Controlled Foreign Company”-indkomst. Den udgøres af indkomster fra udenlandske selskaber og foreninger, som den skattepligtige har kontrol over, som omhandlet i LL §§ 16 H-I. CFC-indkomst beskattes særskilt og indgår ikke i den skattepligtige indkomst, jf. PSL § 4 b.
Degressive afskrivninger (saldometoden)
Degressive afskrivninger (saldometoden) indebærer, at aktivet afskrives med en forudbestemt procentsats, hvilket betyder, at afskrivningen beløbsmæssigt falder år for år. Metoden bruges i situationer, hvor aktivets værdiforringelse er størst i starten af brugsperioden.
Den nominelle anskaffelsessum
Den nominelle anskaffelsessum er den pålydende anskaffelsessum for et aktiv; den anskaffelsessum, der faktisk er betalt. I modsætning hertil står markedsværdien, som afspejler aktivets faktiske værdi på markedet.
Det modificerede globalindkomstprincip
Det modificerede globalindkomstprincip er indeholdt i SEL § 8, stk. 2, hvorefter der til den skattepligtige indkomst for selskaber, foreninger, mv. ikke medregnes indtægter og udgifter, som vedrører et fast driftssted eller fast ejendom beliggende i en fremmed stat. Herved fraviges globalindkomstprincippet, der indebærer, at alle indtægter er skattepligtige, hvad enten de hidrører her fra landet eller andre lande, jf. SL § 4.
Direkte skat
Direkte skat er en skat, som en skattepligtig person pålægges at betale på grundlag af vedkommendes indkomst, ejendom eller formue. Som eksempel herpå kan nævnes personskatter, som er de skatter, som fysiske personer betaler direkte af deres indkomst.
Dispositionskorrektion
Dispositionskorrektion er skattemyndighedernes ret til at korrigere i en indkomsts betegnelse, eksistens eller dens rette modtager. Skattemyndighederne har hjemmel hertil i de almindelige skatteretlige regler. Formålet hermed er at sikre, at rette indkomstmodtager faktisk bliver beskattet af indtægten, og at der ikke opstår omgåelse af de skatteretlige regler.
Dobbelt husførelse
Dobbelt husførelse indebærer, at en skatteyder har udgifter til dobbelt husførelse, f.eks. i form af kost og logi. Som udgangspunkt er der ikke fradrag for kost og logi, da det typisk er private udgifter. Imidlertid kan merudgifter til kost og logi i visse tilfælde have en så direkte forbindelse til indkomsterhvervelsen, at de er fradragsberettigede i medfør af SL § 6, litra a, og LL § 9, stk. 1. Det er en betingelse, at der bliver opretholdt dobbelt husførelse på grund af erhvervsmæssige forhold, og at der er en vis afstand mellem boligerne.
Dobbeltbeskatning
Dobbeltbeskatning kan forekomme, når 1) to eller flere lande beskatter en person af den samme indkomst, eller 2) når den samme indkomst beskattes hos to forskellige skattesubjekter. OECD’s modeloverenskomst har til formål at undgå, at der opstår en sådan dobbeltbeskatning.
Dobbeltbeskatningsoverenskomst
Dobbeltbeskatningsoverenskomst er aftaler indgået mellem lande med henblik på at undgå dobbeltbeskatning (se nærmere under “dobbeltbeskatning”).
Dobbeltdomicil
Dobbeltdomicil betyder, at en fysisk person er fuldt skattepligtig til, og dermed hjemmehørende i, to eller flere lande på én gang. De lande, hvori den fysiske person er hjemmehørende, benævnes domicillande. OECD’s modeloverenskomst for dobbeltbeskatning er dog opbygget sådan, at kun et domicilland kan være bopælsland i overenskomstens forstand; det andet land skal være kildeland i overenskomstens forstand. Dette har til formål at sikre, at skatteyderen ikke beskattes af al sin indkomst i begge lande.
Driftsmidler
Driftsmidler er aktiver, der anskaffes og bruges erhvervsmæssigt. Lønmodtagere har mulighed for at afskrive herpå, hvis betingelserne for afskrivning efter afskrivningsloven er opfyldt. Hovedprincippet er, at der er fradrag for den værdinedgang, der er på et aktiv, når det bruges erhvervsmæssigt.
Driftsomkostninger
Udgifter, som har en kvalificeret sammenhæng med indkomsterhvervelsen og ikke repræsenterer privatforbrug eller er medgået til at etablere eller ændre rammerne for indtægtserhvervelsen. Driftsomkostninger kan fradrages, når der er tale om udgifter, der medgår til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten, jf. SL § 6, stk. 1, litra a.
Driftstab
Driftstab er utilsigtede udgifter, f.eks. som følge af skade, tyveri, pålagte erstatningsbetalinger og underslæb. Driftstab kan normalt fradrages, når tabet og det størrelse er endeligt konstateret.
Erhvervsmæssige udgifter
Erhvervsmæssige udgifter er udgifter, der afholdes for at sikre driften af en erhvervsvirksomhed. Disse udgifter kan fradrages. I modsætning hertil står private udgifter.
Etableringsudgifter
Etableringsudgifter er udgifter, der afholdes i forbindelse med påbegyndelse af en ny virksomhed, og som efter deres art er engangsudgifter. Sådanne udgifter kan ikke trækkes fra i medfør af SL § 6, da de ikke er “anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten”, men derimod afholdt for at etablere en ny indkomstkilde.
FIFO-princippet
FIFO-princippet står for “first in, first out”-princippet. Det gælder for personer, der ikke driver næring med finansiering. Efter FIFO-princippet anses de først erhvervede fordringer for de først afståede, se nærmere KGL § 26, stk. 4. FIFO-princippet kan få betydning i forbindelse med opgørelse af gevinst og tab efter KGL.
Fast driftssted
Fast driftssted er et begreb, der er fastlagt i modeloverenskomstens artikel 5. Begrebet bruges, når man har brug for at omtale den del af et foretagende, som et andet land kan beskatte. Dette indebærer, at det land, hvor aktiviteten foregår, har beskatningsretten til en del af foretagendets indkomst. Når begrebet “fast driftssted” bruges i interne danske regler, skal det som hovedregel fortolkes i overensstemmelse med modeloverenskomsten.
Fonds- og foreningsbeskatning
Fonds- og foreningsbeskatning er reguleret i henholdsvis fondsbeskatningsloven og selskabsskatteloven.
Forbedringsudgifter
Forbedringsudgifter er udgifter, der anvendes til at sætte et formuegode i bedre stand, end det var ved anskaffelsen (erhvervelsen af formuegodet). Sådanne udgifter kan i modsætning til vedligeholdelsesudgifter ikke fradrags i medfør af SL § 6, stk. 1, litra e.
Forlods afskrivninger
Forlods afskrivninger sker, hvor man kan få fradrag på sin skattepligtige indkomst, hvis man er ved at starte erhvervsvirksomhed.
Formue
Formue er alle skatteyderens aktiver og ejendele, herunder indkomstgrundlaget, hvorved forstås de aktiver, der giver mulighed for at få indtægt, f.eks. forretningslokaler, driftsmidler, mv. Formuen er som udgangspunkt skatteopgørelsen uvedkommende og er ikke skattepligtig. I modsætning hertil står indkomsten, dvs. det afkast, som indkomstgrundlaget giver, som er skattepligtig.
Forskudsafskrivninger
Forskudsafskrivninger medfører, at det i visse tilfælde er muligt at afskrive på et aktiv, før der er sket levering af dette. Herved fradrages udgangspunktet om, at man først kan afskrive, når der er sket levering af et aktiv. Der kan alene ske forskudsafskrivning på nybyggede erhvervsmæssige skibe, som ikke er omfattet af afskrivningslovens §§ 5 b-c.