Tımar Sistemi Flashcards
Tımar Sistemi Nedir?
Devlet memurlarına maaş yerine toprak verilmesine Tımar sistemi denir.
Yararları
1
Devlet memurlarına verilen dirlik toprakları sayesinde maaşları hazineye yük olmadan karşılanmıştır.
2
Verilen bu toprakların düzenli bir biçimde ekilmesi sağlanarak hem toprakların verimli kullanılması, hem de üretime katkı sağlanmıştır. Toprakların düzenli olarak ekilmesini sağlamak amacıyla devlet “çift bozan verigisi”ni uygulamıştır. Toprağını ekmeyen köylünün geçerli bir mazereti olmadıkça 3 yıl sonra bu toprak elinden alınarak bu ağır vergi uygulanır, ayrıca toprak bir başka köylüye verilirdi. Elde edilen gelirin bir kısmı memurlara ayrılmış, bir kısmıyla ise cebelü adı verilen asker beslemişlerdir, böylece devlete masrafsız askerle olan Tımarlı Sipahiler yetiştirilmiştir.
3
Tımarlı sipahiler savaş olmadığında köylünün ihtiyaçlarını karşılamış, köylüye yardımcı olmuşlardır. Bulundukları bölgelerin güvenliğinden de sorumlu tutulmuşlar, o bölgedeki vergileri toplamışlardır. Bu şekilde vegiler düzenli olarak toplanmıştır. Böylece hem devletin ücra yerlerinde bile merkezi otorite güçlü tutulmuş, hem de düzenli olarak toplanan vegilerle devletin ekonomik gücü artmıştır.
4
Tımar sistemi Türkiye Selçuklu Devleti’nde karşımıza İkta sistemi olarak çıkmaktaydı. Osmanlı devleti ise bu sistemi geliştirerek Dirlik sistemi adıyla kullanmışlardır.
5
Dirlik toprakları verildikleri memurların derecesine göre üçe ayrılmıştır.
1) has (yüksek)
2) zeamet (orta)
3) tımar (düşük)