Tidigare tentafrågor Flashcards

1
Q

I Karlssons bok diskuteras Wilsonianismen och vad den står för. Redogör för Wilsonianismen och om den skiljer sig från hur FD Roosevelt uppfattade världen, redogör även för detta.

A

President Woodrow Wilson ville se USA som en moralisk ledstjärna. Vann presidentvalet i den progresiva rörelsen som fanns, skulle förbättra levnadsstandarden för gemene man. Formulerade den praktiska utrikespolitiken och vad dn skulle stå för.

Wilsondoktrinen- Spridandet av demokrati. frekventa militära interventioner. “Vi sympatiserar inte med de personer som vill etablera en egen regeringsauktoritet för att tillfredsställa sina egna personliga intressen och ambitioner.. Vi måste lära latinamerikanerna att välja den rätte mannen”. -Wilson 1912
Anti-isolationismen startar under första världskriget. USA var vid denna tidpunkt en svag arme. Utmanade isolationisterna genom inblandningen i första världskriget.
Etablering av FN under Wilsons ledning. Nationernas Förbunds regelverk blir en del av Tysklands nya konstitution.

Roosevelts världssyn beskrivs olika men är att han var en pragmatisk isolationist. Detta för att han kan ha tagit hänsyn till det amerikanska folkets önskan om att utrikespolitik får nedprioriteras fram till att depressionen gått över. Flottan fick stor betydelse för att handeln skulle kunna bedrivas. Ingen av dessa synsätt behöver vara sanna men att han bar en driven resultatinriktad politiker är givet. Tre komponenter framträder i Roosevelts föreställningsvärld:avsky för krig, tro på demokrati och USAs historiska roll i världen.
Franklin D. Roosevelt: Neutralitetsförklaringar. Den goda grannen: man skall inte lägga sig i latinarmerika så länge dom “sköter sig”.
i och med atlantic charter är englands imperialistiska era inprincip över. guldmyntfoten byts ut mot bretton woods osv. usa bärjar diktera världsordningen. Ny ekonomisk världsordning. policys, principer och IMF och World Bank.
De fyra poliserna-FN vetorätten. Nu startas ett hierarkiskt system för att poliserna skall ha makt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hunt diskuterar skillnaden mellan formell och informell politik. Redogör för hur Hunt beskriver skillnaden och diskutera vad han menar ingår i den informella politiken.

A

Manifest Destiny: Informell politik
USAs föreställda gemenskap som bygger på historia, nationalism och den unika ideologin. Grundelementi: USA ses som undantag och utvalt, som är ideologisk och nationell bakgrund. Informell politik handlar om hur man uppfattar omvärlden och skiljer sig från den. USAs betydelse internationellt. Som utvald nation har det ett ansvar att sprida liberalism och demokrati. Manifest destiny består av två myter: rad myter, dels pelare som den amerikanska nationens självuppfattning vilar på. Dem som myntar policys tar med sig sitt eget bagage i form av klass, personlighet, religion, etnicitet osv. politik: Kopplat till officiell politik( utrikespolitiska traditioner). Doktrinerna utarbetas för att visa allmänhet och omvärld hur statens engagemang och ansvar. Raison d’etat: politiken är statens intresse. kan skilja intressen åt.

Formell politik
Oftast är officiell politik utvecklat av dom utmaningar staten ställs inför som kräver konkreta åtgärder. Historiskt har USAs utrikespol. riktats åt handel och expansion. Dom två mest betydelsefulla doktrinerna för utrikespolitik är monroe och open door. monroe-latin amerika som usas bakgård, Europa skall hålla sig utanför.
open door-östasien och frihandel.
freedom of the sea- frihandel på haven.
isaltionism mot europa för att inte dras in i frågor och konflikter dom inte hade makt över. blev därför national security state.
Formell politik handlar om officiell politik: utrikespolitiska traditioner och förhållningssätt. Detta förklarar för befolkningen och omvärlden vilken ställning man tänker hålla.
Sambandet mellan informell och formell politik är att formell politik utövar praktiskt agerande i riktiga fall men påverkas av informell politik. USAs historia och självuppfattning avgör det formella agerandet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vem myntade begreppet Manifest Destiny och i vilket sammanhang? (Tänk på tidsperioden och vilka konflikter USA var indragna i?). Diskutera så noggrant du kan!

A

Manifest Destiny, “Ett bestämt öde”, (Ödets manifest) är ett begrepp som uttrycker övertygelsen att USA var förutbestämt att expandera västerut ända till Stilla Havet. Uttrycket användes första gången i mitten av 1800-talet, ofta för att uppmuntra amerikansk territoriell expansion. Uttrycket har även länkats till vit rasism, det vill säga att vita nybyggare, “anglosaxare”, hade rätten att kolonisera och erövra områden på bekostnad av indianer. När det amerikanska inbördeskriget nått mot sitt slut år 1865 så hade inte mindre än 250 000 indianer tvingats flytta väster om Mississippi. Och när den första transkontinentala järnvägen var klar 1869, så utsattes indianerna (framförallt prärieindianerna) för allt starkare tryck öster respektive västerifrån. Med indianernas försämrade livssituation och järnvägens framfart, så skulle nybyggarnas antal mångdubblas, vilket också ledde till att bufflarna trängdes undan och minskade kraftigt i antal. Järnvägsbolagen började anställa buffeljägare som i sin tur skulle förse rallarna med buffelkött. Denna efterfrågan på buffelkött gjorde att upp till tre miljoner bufflar sköts varje år. Den mest kända buffeljägaren vid den här tiden var Wiliam Cody, känd som Buffalo Bill, som sköt inte mindre än 4000 bufflar.
Många amerikaner fascinerades av tanken att USA hade en speciell uppgift; att civilisera Nordamerika. Detta väckte visioner om den unga, friska amerikanska civilisationen som inte gick att stoppa förrän hela kontinenten ända till Stilla havet hade blivit civiliserad.
Manifest destinys ideologin skapade legitimitet för kriget mot Mexico
som Demokraterna förde under President John Quincy Adams.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

I Karlssons bok diskuteras kalla kriget konsensusen(kkk). Redogör för innehållet i kkk och redogör också för vilka bedömningar som Trumanadministrationen gjorde om det påstådda sovjetiska militära hotet?

A

Bland USAs politiker rådde konsensus kring att SU måste tryckas in i ett hörn och får inte sprida sig. man skall heller inte samarbeta med kommunistiska diktaturer utan stödja demokratiska frihetsgrupper i de områdena. Man kunde inte vara i alla konflikter samtidigt men kommunismen skulle alltid motarbetas. Det var viktigt att försvara makten över oljan i mellanöstern.
Skulle konflikter lösas unilateralt eller multirateralt?
beroende på vilken del av världen agerade USA antingen eller.

Därför kom Defence Planning som förslag.
Assertive multirateralism:

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

vad var the Marshall plan?

A

Usas ekonomiska stöd till Europa efter WW2. Europas ekonomi var i botten och hotade att dra med sig USA ner i ekonomisk kris. Usa lånade ut pengar till europa som skulle stimulera ekonomin och öka importen av amerikanska varor i Europa. USA var kycket rädda för kommunismen som spred sig i EU och SU som granne till EU.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

I Karlssons bok diskuteras att presidents Carters politik kunde indelas i två distinkta perioder. Hur skiljde sig politiken åt mellan de två perioderna? Vilka var också de geopolitiska orsakerna till förändringen?

A

Det amerikanska folket var trötta på krig och Jimmy Carter verkade vara en politiker som förstod detta och gjorde militära nedskärningar.
Först hade Carter-adm. en liberal internationalistisk ideologi. Man kritiserade realistiska antaganden om en internationell politisk hierarki. Istället hävdade man en interdependens-ömsesidigt beroende mellan frågor och aktörer. Förtroende och problemlösning viktigare än militär kapacitet. Man ansåg att militär stabilitet inte gick att uppnå pga snabb teknisk utveckling inom vapenindustrin. Därför var ekonomiska och sociala frågor viktigare. Ekonomiska och sociala problem Carter-admin. hade framför sig var: upplösningen av Bretton woods, oljekrisen, vietnamkriget och framväxten av en politiskt fri tredje värld, eftersom många länder avkolonialiserades.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad innebar kallakriget konsensus?

A

Realpolitik- Hierarki av aktörer och frågor där militär kapacitet och hot om våld är centrala för prioritetsordningen. Antikommunism var USAs ideologi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Carters ideologi?

A

Internationell liberalism. Mänskliga rättigheter och demokrati skulle gälla för alla. Befria fria folk som hotades att betvingas kommunism.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebar containment-politiken?

A

Politik som drevs mot SU under kalla kriget. Syftade till att förhindra spridningen av kommunism.
Dominoteorin bygger vidare på denna teori. Om en stat förslavas under kommunismen kan lätt andra falla efter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad innebar Trumandoktrinen?

A

Urpsrungligen från Containment-politiken. befria ofria/fria folk från kommunism.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilket statsskick har usa?

A

republikansk demonkrati

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Utrikespolitiska traditioner är en del av den formella politiken. Vad kan de har för ideologier?

A

Isalationism(1798-1917). John Adams
Internationalism (1941-)Liberal/imperium
wilson&roosevelt,clinton, obama
Konservatism/imperium:neokonservatism, realistisk, paleokonservativ/liberteriansk-Nixon, Bush x2

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilket år blev Richard Nixon president?

A

1969

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hur såg usas situation ut 1969 när Nixon blev president?

A

Ett vietnamkrig som gick dåligt, ekonomin tappade jämförrt med Europa. Sovjet hade börjar knappa in på UsAs kärnvapenupprustning. Inhemska kallakriget konsensus hade börjat få sprickor och Kina var mitt uppe i en kulturrevolution.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Watergateskandalen uppdagades 1974. Vad handlade den om?

A

iPresident Nixon hade ett par år innan på olovlig väg försökt förhindra att motståndar-politikern George McGoven blev vald till president.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad var det speciella med Nixons politik, som skiljde sig från alla presidenter innan och efter?

A

Han lade störst fokus på utrikespolitiken och tyckte att inrikespolitiken kunde skötas av en kompetent administration.
I stor kontrast med presidenten före honom Lyndon B. Johnson som var ointresserad och okunnig av utrikespolitik.

17
Q

Vem var Nixons utrikesminister?.

A

Kissinger

18
Q

Skillnaden mellan dententen och kalla kriget konsensus?

A

Dententen kom efter kkk. Handlade om avspänningspolitik mer än om inspärrning av SU. Detta för att man ansåg det ohållbart med den upprustning som skett innan, ekonomisk oförsvarbart.
Nixon som realist ansåg att diplomati och anpassning till den rådande strategiska miljön.

19
Q

I en artikel diskuterar Immanuel Wallerstein metaforen om de tre tornen (World Trade Center). Vad menar Wallerstein att WTC är en metafor för och hur den tar sig uttryck?

A

Attacken på tornen var en symbol för en attack på det kapitalistiska världssytemet. Usa är hegemonen i världen och därför ansågs angreppet som en attack på hela systemet. Majoriteten som dog var även utlänningar. kapitalistiska systemet är drivkraften till systemet.

20
Q

Vad var huvuddragen ur James Monroes doktrin 1823?

A

Europa skulle enligt usas önskan avkolonialisera Nord och Sydamerika. i gengäld skulle usa inte lägga sig i Europas politik och konflikter. Om Europa inte avlägsnade sig från Amerika skulle det tas som en fientlig handling.

21
Q

vad var skillnaderna mellan den äldre och den yngre Bushs politik?

A

22
Q

I en artikel diskuterar Immanuel Wallerstein metaforen om de tre tornen (World Trade Center). Vad menar Wallerstein att WTC är en metafor för och hur den tar sig uttryck?

A

WTC är ett yttryck för hela den globala ekonomin och finns centrerad i husen i USA. USA är den världsledande hegemonen varför det är ett starkt mål med mycket symbolik. Angreppet på WTC ses som ett angrepp på hela världsordningen med USA som hegemoni. Kapitalismen är drivkraften bakom denna världsordning och det är hela systemet som dessa tvillingtorn gestaltar enligt Wallerstein.

23
Q

Vad gick Roosevelt den äldres utrikespolitik ut på?

A

Med militära medel fick man intervenera på länderna i hemsfären. Man kunde motivera det med att man hjälpte länderna att välja bra ledare eller främja gott statsskick.
I negativa termer säger man att set var för att göra länderna pro-amerikanska avbilder av usa och ekonomiskt underordnade dom.
Den öppna dörrens politik skedde här mot Asien och Latinamerika.

24
Q

Vilken president skapade öppna dörrens politik?

A

Theodore Roosevelt.Ekonomiskt bistånd till länder de ville handla med. För att utforma dom så att det vR gynnsamt för usa att bredriva handel med dom. Detta var en imperialistisk politik. Officiellt hade dom kolonier och inofficiellt så gav de lån och bistånd.

25
Q

Daniel Yergin skrev Shattered Peace-the origins of the cold war. vad handlade den om?

A

National security state handlade den boken om. utgår från efterkrigstiden. staten skall vara en säkerhetsapparat och skydda sina invånare från en massa saker. detta kan vara att erbjuda en bra miljö, militär säkerhet och säker elförsörjning etc. gerillor och terrororganisationer är osäkertheter/hot mot staten.
En del ser även naturkatastrofer som ett säkerhetshot.