test Flashcards
Raportul ordinar LOGIKE-LOGOS
Logos inseamna rostire, cuvant, justificare rationala, ratiune, iar logike inseamna “ceea ce este rostit, gand”. Asadar, logike apare ca derivat al grecescului “logos”
Aflarea lui logike in imediata proximitate a lui logos fuzioneaza fluxurile semantice ale celor 2 cuvinte, care isi iriga reciproc intelesul. Cuplul logike-logos sugereaza plasarea lui logos in postura de obiect privilegiat al lui logike.
LOGIKE consta in intregul relief format de toate adancirile survenite in gandire pana in prezent sub cupola logos-ului. Logike este discursul inteligibil asupra logos-ului
3 conceptii asupra logicii din istoria logicii formale
In traditia aristotelica, logica este un instrument al stiintei, un organon, o “gandire ce se gandeste singura”
Pentru Descartes, logica este arta de a conduce bine intelectul in cautarea adevarului
Pentru Immanuel Kant, logica este o teorie a cunoasterii
Pentru Hegel logica este dialectica idealista
Raportul LOGICA - PSIHOLOGIE
Logica formala se preocupa cu gandirea in desfasurare sa ideala, fara interventii interne. Psihologia este studiul gandirii, integrate in subiectul care gandeste.
Psihologia analizeaza gandirea ca proces, iar logica studiaza gandirea ca operatie, urmarinf desfasurarea sa detasata de subiect
Psihologia este structurata de opizita normal/patologic, iar logica este structura de opozitia valid/nevalid
Raportul LOGICA - SEMIOTICA
Logica este interesata de gandire ca fiind o serie de operatii logice efectuate cu forme logice. Formele logice constau in notiuni, termeni sau concepte si propozitii logice.
Faptul ca propozitiile logice sunt exprimate prin propozitii verbale si fraze, alcatuite din cuvinte, exprima corespondenta dintre logica formala si limbaj, ce trimite spre filosofia limbajului. Semiotica isi propune o teorie generala a semnelor. Din perspectiva semiotica, propozitia logica exprimata in limbaj prin propozitii verbale apare ca un sistem de semn, limbajul insusi fiind un astfel de sistem de semne.
In cadrul semioticii, logica formala se ocupa doar cu analiza propozitiei in sensul propozitiei. Logica formala selecteaza doar acele propozitii susceptibile de valoare de adevar
Totodata, semiotica este interesata de totalitatea propozitiilor formulate de subiect (interogative, imperative,exclamative), in timp ce logica formala se rezuma la cele enuntiative
Raportul LOGICA - EPISTEMOLOGIE
Epistemologie = teoria cunoasterii stiintifice, ramura a filozofiei care se ocupa cu originile, natura, scopurile, metodele si mijoacele cunoasterii
Din perspectiva epistemologiei, validitatea gandirii verificata de logica formala este doar una dintre conditiile cunoasterii si adevarului
Logica intervine abia in pas secund, pasul prim constand in presupunerea ca acele cunostinte de la care se deriva altele printr-o gandire corecta sunt, de la bun inceput, adevarate
Raportul dintre logica formala si logica juridica
În ceea ce privește raportul dintre logica formală și logica juridică, se poate argumenta deopotrivă că:
(1) există o singură logică și că ea conține atât elemente formale cât și elemente
informale, și din acest punct de vedere, logica juridică mobilizează într-o manieră
particulară ceea ce este deja formal și informal în logică
(2) există logică formală și logică juridică, iar cele două nu se contrazic, ci logica
formală completează ceea ce este informal în logica juridică
Dintr-o perspectivă contemporană, logica formală se află în centrul tuturor astfel de domenii juridice, fiind preocupată cu studiul inferențelor deductive, corecte sau demonstrative, și le investighează în relație cu forma gândirii și nu cu conținutul. Cu toate acestea, în drept este clar că sunt utilizate și alte mijloace în afara inferenței deductive pentru a se deriva concluzii, precum inducția, analogia, statistica, persuadarea, retorica, etc. Toate aceste moduri, spre deosebire de inferența deductivă, sunt moduri failibile, care ridică în mod stringent problema corectitudinii lor și a contextului în care sunt adevărate.
Cele 2 perspective opuse in definirea logicii juridice
George Kalinowski definește logica juridică drept studiul gândirii juridice discursive în toată întinderea acesteia, adică în toate operațiile ei intelectuale pe care le efectuează în elaborarea, interpretarea și aplicarea dreptului.
Dacă pentru George Kalinowski logica formală este integral exclusă, logica juridică ținân exclusiv de informal, Charles Perelman susține contrariul, că logica în drept este logică formală și nu logică juridică. În cadrul unui proces se dezbate probabilitatea aplicării concrete a normelor juridice în raport cu situațiile de facto și de jure în care se află diferiți agenți ai acțiunilor. Dezbaterile angajează participanții la proces, însă aceștia nu se angajează în elaborarea de inferențe, ci într-un proces de întrebare-răspuns, fiecare răspuns constitutind un argument pro sau contra unei teze. Scopul argumentului fiind acela de a convinge judecătorul să adere la teza susținustă sau să respingă teza adversă, formalul și informalul nu sunt separate de subiectul care gândește.
Caracterele fundamentale care diferentiaza logica juridica de logica formala
(1) Se vorbește în drept despre un principiu al tăcerii (epistemology of tacitness), în sensul în care, de cele mai multe ori în drept, articularea exactă a unui concept riscă să îl distorsioneze sau să îi reducă din flexibilitate, deși există și excepții. Doctrina semnalează că dreptul presupune, de regulă, concepte care nu sunt și nici nu ar trebui să fie foarte clar definite, pentru a nu le transforma în concepte rigide. În logică, în schimb, regula este că explicitarea și precizia sunt esențiale.
(2) O altă diferență constă în faptul că în drept, în procesul obținerii cunoașterii eroarea este inevitabilă, pe când în logică se vorbește despre certitudine.
În drept se consideră că având în vedere natura umană și circumstanțele, eroarea este inevitabilă, dar atunci când se produce poate fi recunoscută ca atare și ulterior poate fi supusă îndreptării. Însă chiar și în această situație, însăși procedura de îndreptare a erorii poate fi supusă erorii. Chiar dacă o astfel de cunoaștere este obținută prin proceduri imperfecte, pentru ființele omenești cunoașterea este un obiectiv care poate fi atins. În logica formală, în schimb, se operează cu o epistemologie infailibilistă care presupune că în procesul obținerii cunoașterii trebuie să se apeleze la proceduri care să elimine, nu să minimizeze posibilitatea erorii.
Consecintele care pot fi deduse din conceptia lui John Austin asupra dreptului pozitiv
Ipoteza fundamentala formulata explicit de John Austin: Existenta dreptului este una; continutul sau este altceva; daca dreptul corespunde sau nu anumitor standarde asumate implica o cu totul alta preocupare”
Deducem din aceasta ipoteza a scolii dreptului pozitiv ca ceea ce tine de substanta dreptului, maniera in care corespunde anumitor reprezentari sociale, nu este, totusi, de natura a afecta insasi existenta dreptului. Dreptul exista si se poate afirma ca vorbim de un sistem de drept, ori de cate ori intr-o anumita societate sunt întrunite anumite criterii logice, formale, de ordin structural. Exista drept ori de cate ori exista jus positum. Se poate identifica in orice cultura si in orice timp
Premisele care configureaza raportul dintre drept si morala din perspectiva scolii dreptului pozitiv
Scoala dreptului pozitiv opereaza cu 3 criterii care determina si raportul dintre drept si morala: falibilismul dreptului + separatia dintre drept si morala + neutralitatea dreptului
Separarea fundamentala in scoala dreptului pozitiv dintre drept si morala implica respingerea premiselor dreptului natural si ideii de justitie transcendentala. Scoala dreptului pozitiv propune o maniera de a intelege dreptul prin raportare la fapte sociale concrete, punand intr-o anumita relatie dreptul, starile de fapt din realitate si considerente de alta natura - morala, psihologica, sociala, economica, istorica, politica etc
Ce presupune failibilismul dreptului
Falibilismul dreptului presupune ca nu este necesar ca dreptul sa indeplineasca standarde exterioare dupa care, insa, dreptul poate si trebuie sa fie evaluat.
Dreptul poate, in concret, sa eșueze intr-o masura variabila prin raportare la standarde exterioare. Chiar atunci cand dreptul are, in esenta sa, un caracter moral, poate ramane deficitar in ceea ce privește atingerea finalitatilor morale si, prin urmare, poate eșua din punct de vedere moral.
Scoala dreptului pozitiv recunoaste in drept o creatie omeneasca failibila, supusa esecului ca orice alt demers uman, o constructie sociala ce lasa deschisa posibilitatea evaluarilor exterioare.
Ce presupune separatia dintre drept si morala
Separatia dintre drept si morala porneste de la observatia ca desi dreptul are de cele mai multe ori un continut moral, respectand anumite standarde morale, de aici nu rezulta ca este si necesar ca dreptul sa respecte anumite standarde morale sub aspectul continutului.
Chiar daca, in fapt, dreptul si morala nu apar ca separate de cele mai multe ori, ele nu trebuie sa se suprapuna in mod necesar. Scoala dreptului pozitiv nu contrazice influentele morale asupra dreptului, ci, prin separatia dintre drept si morala, afirma ca toate legaturile dintre drept si morala nu sunt de natura a afecta insasi existenta dreptului.
Ce presupune neutralitatea dreptului
Neutralitatea dreptului porneste de la faptul ca desi dreptul pozitiv nu este neutru din punctul de vedere al valorilor, selectand din campul social anumite valori pe care le recunoasteste si alegand sa le suprime pe altele, existenta dreptului nu este conditionata de evaluarile asupra acestui proces de selectie care opereaza prin drept.
Scoala dreptului pozitiv se rezuma la a constata si formaliza procesul social prin care dreptul opereaza astfel de selectii valorice, fara a emite evaluari cu privire la valorile sau procesele insele.
Desi, sub aspectul continutului, norma juridica implica intotdeauna o selectie de ordin valoric sau morala, structura logica a dreptului este neutra sub aspect valoric sau moral
Explicati ghilotina lui Hume + dati exemple de enunturi care pot fi supuse ghilotinei lui Hume
David Hume a constatat ca in fiecare sistem de moralitate, autorul procedeaza pentru o vreme in modul obisnuit de argumentare, pana cand, dintr-o data, in loc de succesiunile obisnuite de propozitii “este” si “nu este”, apar propozitii care au legatura cu “ar trebui” sau “nu ar trebui”. Aceasta schimbare este imperceptibila, dar de o importanta majora, deoarece “ar trebui/nu ar trebui” exprima o noua relatie sau afirmatie.
Acest rationament, numit “ghilotina lui Hume”, ilustreaza distinctia dintre fapt si valoare si presupune o imposibilitate logica de a deduce ceea ce ar trebuie sa fie din ceea ce este. Hume ne avertizeaza ca din premise factuale nu putem deduce concluzii de ordin normativ.
Din punct de vedere logic, enunturile supuse ghilotinei lui Hume sunt formulate astfel:
X este, deci X si trebuie sa fie
X nu este, deci X nu trebuie sa fie
EXEMPLE: Majoritatea oamenilor incearca sa ocoleasca legea, deci si tu ar trebui sa faci la fel
Majoritatea oamenilor incearca sa ocoleasca legea, deci cu atat mai mult trebuie sa o respecti
Oamenii sunt omnivori, deci trebuie sa mancam carne
In ce tipuri de rationamente se comite eroarea naturalista a lui Moore
Moore argumentează ca se comite eroarea naturalista in toate rationamentele in care se incearca unul dintre urmatoarele demersuri:
Identificarea lui B (Binele, Bunatatea, pe care Moore il considera conceptul fundamental al eticii) cu un predicat diferit fata de B
Identificarea lui B cu un predicat definibil
Identifiarea lui B cu un predicat natural sau metafizic
Aceste tipuri de rationamente urmaresc definirea a ceea ce este Bun sau Bine prin raportare la ceva exterior sau la anumite proprietati naturale. Eroarea naturalista se comite ori de cate ori se argumenteaza ca o anumita proprietate este asociata invariabil si necesar de ceea ce este bun
Aplicati metoda reducerii la absurs propusa de Moore pentru a identifica eroarea naturalista in urmatoarele enunturi: Tot ce este drept este bun si tot ce este bun este drept
Metoda reductio ad absurdum are in vedere proprietatile “bun” si “drept” ca adjective.Daca bun si drept nu doar au acelasi obiect la care se aplica, ci au si acelasi sens, proprietatea de a fi bun este identica proprietatii de a fi drept. A afirma aceleasi doua enunturi, “tot ce este drept este bun” si “tot ce este bun este drept” inseamna, de fapt, a afirma tautologii, ca “ceea ce este bun este bun”.
Prin reducere la absurd, enunturile care atribuie proprietatea de “bun” acelei proprietati - in acest caz “drept” - ar fi toate tautologii, concluzie falsa care infirma premisa. Binele nu poate fi redus la alte proprietati, ci are o alta natura.