Termit Flashcards
Absoluuttinen etu
on sillä, jolla hyödykkeen (tuotteen) tuottaminen on edullisinta ja vaatii vähemmän resursseja kuin muissa maissa tai yksiköissä. Jokaisen maan tulisi erikoistua sen hyödykkeen (tuotteen) tuottamiseen, jossa sillä on absoluuttinen etu
Aineelliset investoinnit
Aineellisiksi investoinneiksi luetaan investoinnit esimerkiksi maa- ja vesialueisiin, rakennuksiin ja rakennelmiin, koneisiin ja kalustoon sekä muuhun aineelliseen käyttöomaisuuteen
Aineettomat investoinnit
ovat investointeja muuhun kuin näkyvään, konkreettisiin asioihin investoiminen. Esimerkkinä tutkimus- ja kehitystoiminta sekä investoinnit henkilöstön osaamiseen. Myös ohjelmistoinvestoinnit ovat aineettomia investointeja
alkutuotanto
alkutuotannossa käytetään luonnonvaroja, joista valmistetaan tuotteita ja materiaaleja edelleen jalostettaviksi. Tällaisia tuotteita käytetään usein raaka-aineina mm. teollisuudenaloilla. Alkutuotantoa ovat kaivostoiminta ja louhinta, maa- ja metsätalous sekä kalastus
alustatalous
on liiketoimintamalli, joka poikkeaa perinteisestä tavasta, jossa myyjä myy ja ostaja ostaa. Alustatalouden yritysten liiketoiminta perustuu digitaalisen alustan tarjoamiselle, jossa myyjä ja ostaja kohtaavat, mutta alustatalouden yritys ei itse tarjoa ko. asiaa ostajalle
annuiteettilaina
lainan lyhennyksen osuus on takaisinmaksuerässä aina yhtä suuri, mutta koron määrä vaihtelee, minkä vuoksi takaisinmaksuerän suuruus muuttuu koron muutosten myötä. Takaisinmaksuaika pysyy samana.
ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha
perustuu työttömyyttä edeltäneisiin palkkatuloihin. Vertaa peruspäiväraha, joka on kaikille saman suuruinen
arvonlisävero
eli ALV. Arvonlisävero tarkoittaa tuotteen tai palvelun arvonlisästä maksettavaa veroa, joka sisältyy tuotteen myyntihintaan. Arvonlisäveron maksavat siis käytännössä kuluttajat, kun tuottajat lisäävät tuotteen hintaan ALV-osuuden
arvo-osuustili
eli digitaalinen osakesalkku. Arvo-osuustilillä säilytetään arvopapereita ja siellä voi käydä kauppaa kaikilla arvopapereilla. Vertaa osakesäästötili
ASP-laina
eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä. ASP-lainalla helpotetaan ensiasunnon hankintaa, kun säästöjä kerrytetään ASP-tilille. ASP-tilille säästetään kuukausittain tai kolmen kuukauden välein. Kun säästöjä on kertynyt 10% asunnon hankintahinnasta, voi ASP-lainan hyödyntää. ASP-lainan kautta asuntosäästötilille saat poikkeuksellisen hyvän koron, sekä lainan ehdot ovat edulliset.
bisnesenkeli
on yksityishenkilö, joka sijoittaa varojaan lähtökohtaisesti kasvuyrityksiin ja startup -yrityksiin. Usein bisnesenkeli osallisuu yrityksen kontaktiverkon luomiseen, ja tätä kautta helpottaa yrityksen kasvua. Bisnesenkelien avulla nuoret yritykset voivat siis rahoittaa toimintansa aloittamista
brutto
bruttoarvosta ei ole tehty vielä vähennyksiä. Vastakohtana tälle on netto.
bruttokansantuote
eli BKT. kotimaisen tuotannon mitta kansantaloudessa. BKT on kansantalouden tilinpidon keskeinen käsite, joka kuvaa taloudellisen otiminnan laajuutta. BKT on kaikkien maassa tuotettujen tavaroiden ja palvelujen arvo vuoden aikana.
cleantech
tuotteet, palvelut, prosessit ja teknologia, jotka ehkäisevät liiketoiminnan negatiivisia ympäristövaikutuksia
deflaatio
yksinkertaisimmillaan deflaatiolla tarkoitetaan rahan arvon nousua. Deflaatio nähdään negatiivisena ilmiönä, sillä se siirtää kuluttajien kulutuspäätöksiä myöhemmäksi, kun rahan arvon odotetaan nousevan edelleen. Tämä ei tietenkään talouskasvun kannalta ole hyvä, jolloin deflaatiota pyritäänkin estämään mm. laskemalla lisää rahaa liikkeelle. Deflaatio on inflaation vastakohta
devalvoiminen
valuutan heikentäminen suhteessa muihin valuuttoihin. Devalvoinnin avulla voidaan edistää kotimaan kilpailukykyä suhteessa ulkomaihin. Suomessa devalvointia käytettiin markka-aikana rahapolitiikan keinona.
duopoli
yksi oligopolin muoto, jossa markkinoilla on ainoastaan kaksi tietyn palvelun tai tuotteen tarjoajaa
elinkeinorakenne
elinkeinorakenteella kuvataan taloudellisen toiminnan (ja työpaikkojen) jakautumista eri sektoreihin, jota ovat alkutuotanto, teollisuus ja palvelut.
elvyttäminen; elvytyspolitiikka
elvytyspolitiikkaa harjoitetaan, kun kansantalouden kysyntää pyritään lisäämään. Elvytys on aiheellista yleisesti taantuman tai laman kääntämiseksi nousuun. Elvyttävävä talouspolitiikka on esimerkiksi investointihankkeiden lisäämistä tai verojen alentamista. Elvyttävää rahapolitiikkaa on korkojen alentaminen, joka lisää yritysten investointihalukkuutta
ensitulo
ensitulo on sellaista tuloa, jonka kotimaiset talousyksiköt saavat osallistumisestaan tuotantoon. Ensituloa ovat myös korvaukset, jorka rahoitusvarojen omistaja saa varojen järjestämisestä toisen yksikön käyttöön. Näitä tuloja ovat esimerkiksi palkansaajakorvaukset, tuotanto- ja tuontiverot (-tukipalkkiot) tai toimintaylijäämää.
euribor-korko
euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko. Euriboria käytetään mm. lainojen ja talletusten viitekorkona. Asuntolainat usein sidotaan 12kk euriboriin, joka tarkoittaa, että 12kk ajan euribor pysyy muuttumattomana. Euribor kuvaa sitä hintaa, jolla pankit tarjoutuvat lainaamaan euromääräisiä varoja toisilleen
eurojärjestelmä
euroalueen jäsenmaat ja niiden keskuspankit yhdessä Euroopan keskuspankin kanssa muodostavat eurojärjestelmän. Eurojärjestelmä hallinnoi euron käyttöä, sekä huolehtii euroalueen rahapolitiikasta.
Euroopan keskuspankki (EKP)
EKP on euroalueen 19 maan yhteinen keskuspankki. EKP:n tehtäviin kuuluu hintavakauden ylläpito, eli inflaation pitäminen hitaana, vakaana ja ennustettavana. Lisäksi EKP valvoo euroalueen pankkien vakavaraisuutta ja luotettavuutta. EKP:n päätöksistä vastaa EKP:n neuvosto, joka päättää muun muassa EKP:n ohjauskorosta ja rahapolitiikasta.
Euroopan talous- ja rahaliitto (EMU)
EMU eli Economic and Monetary Union. Kaikki EU:n jäsenvaltiot osallistuvat talous- ja rahaliittoon, jonka tärkein asia on yhteinen valuutta. Talous- ja rahaliitossa EU-maat toteuttavat omaa talouspolitiikkaansa eurooppalaisen ohjauskoron avulla. Jäsenmaiden odotetaan seuraavan ohjeita ja suosituksia toteuttaessaan talouspolitiikkaansa. EMUun on edetty kolmessa vaiheessa. Ensimmäisenä pääomaliikkeet jäsenmaiden välillä vapautettiin, toisessa vaiheessa jäsenmaiden talous- ja rahapolitiikkaa lähennettiin, ja kolmannessa vaiheessa eurosta tuli tilivaluutta.
Euroopan vakausmekanismi (EVM)
euromaiden perustama kansainvälinen rahoituslaitos, joka turvaa euroalueen rahoitusvakautta. Se tarjoaa euroalueen maille apua talousvaikeuksien aikana.
Euroopan velkakriisi
Euroalueen velkakriisi 2010-luvulla. Syitä kriisiin on monia. Muun moassa pitkään jatkunut jäsenmaiden velkaantuminen, Yhdysvalloissa alkaneen finanssikriisin leviäminen Eurooppaan, sekä Kreikan velkakriisi.
Fiat-raha
fiat-rahaa ei ole sidottu fyysisiin varoihin, kuten esimerkiksi kultaan. Se on valtion liikkeeseen laskemaa valuuttaa, jonka arvo johdetaan kysynnän ja tarjonnan kautta. Yleisesti paperivaluutat ovat fiat-valuuttoja.
finanssikriisi
vuosien 2007-2008 aikaan alkanut finanssikriisi oli maailmanlaajuinen pankki- ja rahoituskriisi. Kriisi lähti liikkeelle Yhdysvalloissa, kun keskuspankki oli myöntänyt asuntoluottoja maksukyvyttömille asiakkaille. Lisäksi korot olivat erityisen alhaiset. Lopulta pankit ajautuivat vaikeuksiin, kun asuntoluottoja oli myönnetty käytännössä kaikille, maksukyvystä huolimatta. Finanssikriisi kulminoitui voimakkaaseen romahdukseen New Yorkin Wall Streetin pörssissä 29. syyskuuta 2008.
finanssipolitiikka
finanssipolitiikka on osa valtion harjoittamaa talouspolitiikkaa. Finanssipolitiikan keinoja talouden suhdanteiden tasaajana ovat mm. julkisen sektorin investoinnit ja verotuksen sääntely. Valtion talousarvio on keskeisessä osassa finanssipolitiikan välineenä
futuuri
johdannaissopimus, jolla sitoudutan ostamaan ja myymääntiettynä aikana tulevaisuudessa jokin kohde-etuus. Kohde-etuuden hinta on sovittu sopimushetkellä, jolloin futuurien merkitys voi esimerkiksi kurssivaihteluiden takia olla merkittävä.
fuusio
eli sulautuminen, jossa kaksi tai useampi osakeyhtiö yhdistetään yhdeksi osakeyhtiöksi.
Gini-kerroin
gini-kertoimen avulla voidaan kuvata tuloeroja. Se on siis eräänlainen tunnusluku. Mitä suurempi gini-kertoimen atvo on, sitä epätasaisemmin tulot ovat jakautuneet. Arvot ovat välillä 0,1. Mikäli arvo on 1, tarkoittaa se käytännössä että suurituloisin saa kaikki tulot. Mikäli arvo on 0, ovat tulonsaajien tulot yhtä suuret.
globalisaatio
globalisaatiolla tarkoitetaan eri alueiden ja maiden välisten rajojen poistumista, jolloin maantieteen merkitys pienenee. Globalisaatiolla voidaan tarkoittaa taloudellisten suhteiden kehittymistä, päätöksentekojärjestelmien ja markkinoiden muuttumista koko maailmaa käsittäviksi. Tällöin alueiden välinen yhteiskunnallinen kehitys on joka puolella maailmaa enemmän riippuvaisia muiden alueiden olosuhteista ja tapahtumista.
GPI-indeksi
GPI-indeksi on vaihtoehtoinen mittari BKT:lle, joka huomioi mm. kotona tehdyn työn. Se on tietynlainen hyvinvoinnin ja aidon kehityksen mittari. GPI kiinnittää huomiota myös ihmisten ja luonnon hyvinvointiin.
Green Deal -ohjelma
Euroopan vihreän kehityksen ohjelma, jonka tavoite on olla ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa maailmassa. Yksi päätavoite on mm. vuoteen 2050 mennessä kasvihuonekaasujen nettopäästöttömyys.
harmaa talous
harmaata taloutta tukeva yritys laiminlyö sille kuuluvia lakisääteisiä maksuja ja velvoitteita. Harmaatta taloutta on myös pimeä työnteko, eli tehdään työtä ilman että maksetaan veroja.
HDI-indeksi
Inhimillisen kehityksen indeksi kuvaa valtion sijoittumista kolmella mittarilla mitattuna: odotettu elinikä, koulutus sekä elintaso (BKT/henkilö).
high yield -laina (roskalaina)
korkeatuottoinen joukkolaina, jonka on laskenut liikkeelle sellainen yritys, jolla luottokelpoisuusluokitus on alhainen.
hintakilpailukyky
hintakilpailukyvyllä tarkoitetaan hinta- ja kustannustason edullisuutta verrattuna kilpailijoihin.
hintamekanismi
hintamekanismin avulla löydetään markkinatasapaino, jolloin tuotteen hinta määräytyy niin, että tuottajat ovat valmiita tuotetta myymään, sekä kuluttajat sitä valmiita ostamaan.
holding-yhtiö
nimitys osakeyhtiöille, jonka tarkoituksena on omistaa yhden tai useamman osakeyhtiön osakkeita.
huoltotase
kansantalouden kokonaiskysynnän (kulutus, investoinnit, viennit, ja varaston muutos) ja kokonaistarjonnan (tuotanto ja tuonti) tase.
hyperinflaatio
tilanne, jossa inflaatio nousee hallitsemattoman korkeaksi. Valuutta muuttuu siis käytännössä arvottomaksi. Hyperinflaation taustalla on yleensä ollut esimerkiksi sota tai pula perushyödykkeistä.
hyödyke
jokin asia, joka tuottaa hyötyä kuluttajalle. Hyödyke voi olla tavara tai palvelu
ilmastokompensaatio
Päästökompensaatio, ilmastokompensaatio, hiilikompensaatio tai päästöhyvitys tarkoittaa rahallista hyvitystä, jolla pyritään kumoamaan aiheutettujen kasvihuonekaasupäästöjen vaikutukset rahoittamalla päästöjen vähentämiseen tähtääviä toimia toisaalla. Valtio, yritys, yhteisö tai yksilö voi hyvittää aiheuttamiaan päästöjä rahoittamalla esim. uusiutuvan energian tuotantoa tai puiden istuttamista. Usein tavoitteena on toiminnan hiilineutraalius eli se, ettei toiminta vaikuta ilmaston lämpeämiseen
inflaatio
rahan ostovoiman heikkeneminen. Inflaation myötä rahan ostovoima heikkenee, jolloin samalla rahamäärällä ei saa enää ostettua yhtä paljon tuotteita kuin aiemmin. Inflaatioon liittyy myös yleinen hintatason nousu, joka heikentää rahan arvoa.
infrastruktuuri
pohjana oleva rakenne, johon laajempi ja moninaisempi toiminta tukeutuu. Yhteiskunnan infrastruktuuri (perusrakenteet ja varusrakenne) muodostuu niistä palveluista ja rakenteista, jotka mahdollistavat yhteiskunnan toiminnan.
inhimillinen pääoma
henkilön tai ryhmän omaamat aineettomat resurssit, joiden avulla organisaatio tai kansakunnat pystyvät saavuttamaan tavoitteensa. Esim. osaaminen, koulutus, pätevyys, kokemus, lahjakkuus, luovuus, äly, tunneäly, ahkeruus, sopusointuisuus työelämässä, persoonallisuuden piirteet, arvostelukyky ja maine.
irtisanominen
työnantajan aloitteesta tehty työsuhteen purku, jota ei voida tehdä ilman pätevää perustelua. Kun työsuhde päättyy työntekijän tahdosta, kyseessä on irtisanoutuminen.
investointi
pääoman eli tuotantovälineiden tai maan hankintaa tuotantoa varten. Investoinnin tarkoituksena on yleensä tuotannon aloittaminen tai lisääminen.
jakamistalous
tapa jakaa, lainata tai vuokrata tavaroita omistamisen sijaan. Esimerkiksi hankitaan muutama auto 10:lle taloudelle rivitaloalueella.
jalostus
alkutuotantosektorin tuotoksesta valmistetaan eli jalostetaan valmiita hyödykkeitä.
johdannaiset
rahoitusinstrumentti, jonka arvo perustuu esimerkiksi toisen arvopaperin tai indeksin arvoon. Johdannaisilla voidaan käydä myös kauppaa.
joukkolaina
tai joukkovelkakirjalaina (bondi). Yrityksen tai muun yhteisön ottama laina, kuten esimerkiksi obligaatio. Joukkolainassa on määritelty muun muassa laina-aika ja kuponkikorko. Usein kuponkikorko on lainassa kiinteä. Joukkolainoja liikkeellelaskevat usein suuryritykset tai julkishallinnot, jotka tarvitsevat toiminnalleen rahoitusta.
julkinen sektori (julkinen talous)
kansantalouden osa, joka on valtion tai kuntien omistuksessa. Lisäksi julkiseen sektoriin lasketaan mukaan julkiset sosiaaliturvarahastot (Kela), kuntayhtymät, liikelaitokset ja valtionyhtiöt. Julkisen sektorin toimintaa rahoitetaan pääosin verovaroin.
kannattavuus
tuotantoprosessin taloudellisen tuloksen mitta. Kaannattavuutta voidaan mitata erilaisin tunnusluvuin, kuten katetuottolaskelmilla.
kannustinloukku
kannustinloukulla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilön ei kannata/on vaikeaa lisätä nettotulojaan työntekoa lisäämällä. Kannustinloukun syynä voi olla esimerkiksi sosiaalietuuksien menettäminen tai progressiivinen verotus.
kansainvälinen ilmastopaneeli
ilmastopaneelin tarkoituksena on edistää tieteen ja politiikan välistä vuoropuhelia ilmastokysymyksissää. Se antaa suosituksia hallituksen ilmastopoliittiseen päätöksentekoon.
Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF)
Kansainvälinen valuuttarahasto on Maailmanpankin sisarjärjestö, jonka tehtävänä on edistää jäsenmaidensa talouskehitystä ja rahoitusmarkkinoiden vakautta.
kansantalouden kiertokulkumalli
kansantalouden kiertokulkumalli käsittää hyödykkeiden ja tuotannontekijöiden, mutta myös rahan kiertokulun eri sektoreiden välillä. Kotitaloudet myyvät yrityksille työpanoksia, josta saavat palkaksi rahaa. Raha kulutetaan tuotteisiin ja palveluihin, joita yritykset tuottavat
kansantalous
yhteiskunnan talouden muodostama kokonaisuus.
kapitalismi
talousjärjestelmä, jossa omaisuus ja tuotantovälineet ovat osin tai kokonaan yksityisessä omistuksessa. Valtio ei siis omista niitä yksinään.
kartelli
yritysten yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on saavuttaa monopoliasema kilpailua rajoittamalla. Kartelliyritykset voivat yhdessä päättää tuotetun määrän sekä hinnan. Tämä ei tietenkään ole talouskasvun ja kilpailun kannalta suotava tilanne. Yleisesti kartellit hajoavat melko helposti, sillä yhdellä on aina motiivi ja kannuste tuottaa enemmän kuin on yhdessä sovittu, ja näin ollen päästä korkeampiin tuottoihin.
kasvuyritys
yritys, joka työllistää kasvukauden alussa vähintään 10 henkilöä, mutta seuraavan kolmen vuodeen aikana henkilöstön keskimääräinen kasvu ylittää 20 prosenttia vuositasolla. Kasvuyrityksen tavoituksena on kasvaa, ja ne usein tähtäävätkin kansainvälisille markkinoille
kauppatase
kuvaa tavaroiden ulkomaankaupan tasapainoa viennin ja tuonnin osalta
kausityöttömyys
työttömyys, joka esiintyy tiettyinä kausina. Esimerkiksi Lapissa tavataan kausityöttömyyttä sesonkiajan ulkopuolella
kehittyvät maat
kehittyvien maiden tunnuspiirteitä ovat alhainen BKT, laajamittainen köyhyys, lukutaidon puute, terveydenhuollon ongelmat ja korkeat lapsikuolleisuusluvut. Terminä kehittyvä maa on haasteellinen, eikä joidenkin tulkintojen mukaan näitä enää ole olemassa. Useat entiset kehittyvät maat ovat jo usealla osa-alueella teollisuusmaiden tasolla.
kelluva valuuttakurssi
valuuttakurssi muuttuu kysynnän ja tarjonnan perusteella, eikä se ole sidottu esimerkiksi toiseen valuuttaan. Euro on kelluva valuutta, jolloin sen arvo määräytyy vapaasti markkinoilla
keskitetty työmarkkinasopimus
tehdään työmarkkinakeskusjärjestöjen välillä, jossa sovitaan palkoista ja muista työehdoista.
keskuspankki
keskuspankin tehtäviin kuuluu rahapolitiikan toteutus. Keskuspankki laskee liikkeelle valuutan lainaamalla sitä pankeille ja valtiolle. Euroalueen keskuspankki on Euroopan keskuspankki. Suomen pankki on Suomen keskuspankki
kestävyysvaje
kuvaa julkisen talouden velkaantumista siinä tilanteessa, jossa julkiset menot kasvavat väestön ikääntymisen takia.
kevytyrittäjyys
kevytyrittäjänä teet töitä omiin nimiin, mutta laskutus tapahtuu laskutuspalvelun kautta.
keynesiläisyys
taloustieteen haara, joka lähtee liikkeelle kokonaiskysynnästä. Kokonaiskysynnän vähyys nähdään syynä taantumiin, jolloin valtion tulisi lisätä kysyntää tasoittaakseen suhdannevaihteluita.
kiertotalous
talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää uusia tavaroita, vaan uuden ostamisen sijaan kulutus perustuu jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen. Kiertotalouden avulla pyritään vahvistamaan luontoa ja ratkaista ilmastokriisin aiheuttamia ongelmia
kiinteistövero
kiinteistöstä maksettava vero vuosittain. Veron suuruus on kiinteistöveroprosentin mukainen osuus kiinteistön arvosta
kiinteä korko
Lainan korko pysyy samana koko sovitun kiinteän korkojakson ajan, esimerkiksi 5 tai 10 vuotta. Kiinteä korko suojaa asuntolainaa mahdolliselta koronnousulta.
Kiinteä tasaerälaina
lainan lyhennystapa, jossa takaisinmaksuerät (lyhennys + korko) ovat laina-aikana yhtä suuria. Takaisinmaksuerä on kuitenkin aina vähintään koron suuruinen
kiinteä valuuttakurssi
valuuttajärjestelmään liittyvä käsite, joka tarkoittaa valtion valuutan kytkemistä esimerkiksi toisen valuutan, valuuttaryhmän tai kullan yhteyteen. Jos referenssinä käytetyn määreen arvo muuttuu, muuttuu myös kiinteä valuuttakurssi samassa suhteessa. Vastakohtana kelluva valuuttakurssi.
kilpailukyky
voidaan jakaa kolmeen: kustannuskilpailukyky, hintakilpailukyky ja reaalinen kilpailukyky.
- Kustannuskilpailukyky kuvaa tuotannon sijaintimaan kustannuksia suhteessa kilpailijamaihin.
- Hintakilpailukyky kuvaa myyntihintoja suhteessa kilpailijoiden hintoihin.
- Reaalinen kilpailukyky sisältää mm. tuotteen tai palvelun laatuun liittyviä tekijöitä.
kitkatyöttömyys
tarkoittaa aikaa, joka menee uuden työn etsimiseen esimerkiksi opiskelun päättymisen tai työpaikan vaihdon yhteydessä.
klassinen liberalismi
poliittinen aate, jonka ytimessä ovat yksilönvapaudet, yksityisyrittäjyys, vapaa markkinatalous sekä valtion roolin minimointi.
kohtaanto-ongelma
tilanne, jossa avoimet työpaikat ja työvoima eivät eri syistä kohtaa. Kohtaamisvaikeudet voivat liittyä esimerkiksi työtehtävissä tarvittavaan osaamiseen tai työvoiman ja työpaikkojen alueelliseen sijoittumiseen
kokonaiskysyntä
Yksityisten kulutusmenojen, yksityisten investointien, julkisten kulutusmenojen, julkisten investointien ja nettoviennin summa kansantaloudessa tietyn ajanjakson kuluessa.
kokonaistarjonta
BKT + TUONTI
kokonaisveroaste
julkisen sektorin keräämien pakollisten verojen ja veronluonteisten maksujen vuosikertymä suhteessa saman ajanjakson bruttokansantuotteeseen.
komparatiivinen eli suhteellinen etu
taloustieteessä käytetty käsite, joka osoittaa, että kahden kansantalouden kannattaa käydä kauppaa siitä huolimatta, että toinen näistä talouksista pystyy tuottamaan kaikkia mahdollisia hyödykkeitä halvemmalla kuin toinen.
konkurssi
menettely, jossa velallisen yrityksen koko omaisuus käytetään yhdellä kertaa hänen velkojensa maksuksi suhteellisesti kunkin velan suuruuden mukaan. Käräjäoikeus voi asettaa velallisen konkurssiin, jos hän on muuten kuin tilapäisesti kykenemätön maksamaan velkojaan niiden erääntyessä.
korkeasuhdanne.
korkeasuhdanteesta puhutaan noususuhdanteen jälkeisenä aikana, kun talous on kasvanut. Tällöin pääomat ja työvoima ovat lähes täyskäytössä.
korko
“rahan hinta” eli rahalainan antajalle maksettavava korvaus ajalta, jolloin lainattu raha ei ole lainan antajan käytössä.
kotitalous
kotitalouden muodostavat ne henkilöt, jotka asuvat yhdessä, tai käyttävät yhdessä tulojaan.
kotitalousvähennys
Kotitalousvähennys tarkoittaa helpotusta maksettaviin veroihin. Kotitalousvähennystä saat, kun ostat esimerkiksi näitä töitä kotiisi: siivous, lastenhoito, asunnon remontit ja tietokoneiden asennukset. Nämä voidaan veroilmoituksella vähentää verotuksessa.
kryptovaluutta
digitaalinen virtuaalivaluutta. Ei oikeudellista asemaa, eikä pankkien liikkeelle laskemaa valuuttaa. Korkean riskin sijoituskohteita
kultakanta
rahakanta, joka perustuu kullan käyttöön rahan arvon perustana. Laillisena maksuvälineenä nykyisin käytetään keskuspankin liikkeeseen laskemaa rahaa, joka ei enää ole sidottu kultakantaan.
kuluttajahintaindeksi
kuluttajahintaindeksin avulla seurataan kotitalouksien Suomessa ostamien tuotteiden ja palvelujen hintakehitystä. Voidaan käyttää esimerkiksi inflaation mittarina
kulutushyödyke
tavara tai palvelu, jota yksityishenkilöt normaalisti hankkivat yksityiskäyttöönsä.
kulutussektori
kotitaloudet ja julkinen sektori. Hyödykkeitä kuluttava osa-alue taloudessa.