Terminologia Flashcards
Kemian termien ulkoa opettelu
Selitä termi allotropia.
Allotropia on alkuaineiden kyky esiintyä samassa paineessa ja lämpötilassa erilaisissa kemiallisissa olomuodoissa.
Esimerkiksi timantti on yksi viidestä hiilen allotrooppisesta olomuodosta.
Selitä termi dispersiovoimat.
Dispersiovoimat tarkoittavat molekyyleissä ilmentyviä hetkellisiä polarisoitumisen tapaisia heikkoja voimia, kuten molekyylillä F2 saattaa ilmetä vaikka molekyyli on pooliton.
Dispersiovoimat tunnetaan myös nimellä Van der Waalsin voimat.
Selitä lämpöliike ja kerro tämän vaikutus aineiden eri olomuodoissa.
Lämpöliike on lämmöstä johtuvaa aineen osasten liikettä. Lämpöliike on sitä voimakkaampaa, mitä korkeampi on kappaleen lämpötila.
Kiderakenteessa voimistuva lämpöliike rikkoo kiderakenteen.
Nesteessä atomit tai molekyylit liikkuvat vapaasti, mutta niiden välinen vetovoima yhä sitoo niitä.
Kaasuuntuneessa aineessa lämpöliike on niin nopeaa, ettei atomien tai molekyylien keskinäisillä vetovoimilla ole olennaista merkitystä.
Selitä lämpölaajeneminen.
Lämpölaajeneminen tarkoittaa materiaalien laajenemista eli tilavuuden kasvamista lämpötilan noustessa. Jotkut materiaalit voivat myös kutistua tietyillä lämpötilaväleillä.
Selitä Brownin liike.
Brownin liike liittyy molekyylien lämpöliikkeeseen, mutta tässä tapauksessa nesteessä tai kaasussa oleviin hyvin pieniin hiukkasiin.
Hiukkasia pommittaa joka puolelta atomien ja molekyylien lämpöliike. Pienissä hiukkasissa saattaa joskus jäädä ylijäämäimpulssi joka potkaisee pienen hiukkasen liikkeeseen vastakkaiseen satunnaiseen suuntaan. Jonkin ajan kuluttua tilanne toistuu mutta toiseen satunnaiseen suuntaan. Syntyy sik-sak liikerata.
Selitä Maxwellin-Boltzmannin jakauma.
Maxwellin-Boltzmannin jakauma on todennäköisyysjakauma jonka avulla voidaan esimerkiksi selittää kaasujen ominaisuuksia kuten paine.
Selitä happo.
Happo on aine, joka luovuttaa positiivisia vetyioneja tai joka vastaanottaa elektroniparin.
Selitä metallikiilto.
Metallinen kiilto on seurausta vapaista elektroneista, jotka estävät fotonien kulun metallihilan läpi.
Selitä amorfinen aine.
Amorfinen aine on kiinteän aineen toinen esiintymismuoto kiteisen aineen lisäksi. Amorfinen aine on kiinteää ainetta, jonka atomijärjestys ei ole jaksollinen. Yksi tunnetuimmista amorfisista aineista on lasi.
Selitä termi amorfinen.
Amorfinen tarkoittaa ‘muodotonta’ tai ‘ilman muotoa olevaa’. Esimerkiksi amorfisten metallien rakenne ei ole kiteinen tai on vain heikosti osakiteinen eli niillä ei ole säännöllistä tai järjestäytynyttä atomirakennetta. Amorfiset metallit ovat yleensä metalliseoksia.
Selitä jalometallit ja luettele ne.
Jalometallit eivät reagoi suolahapon(vetykloridin, HCl) ja sitä heikompien happojen kanssa vetyä vapauttaen.
Kulta ja platina ovat jaloimpia metalleja ja niiden lisäksi jalometallien leimaamista koskevassa lainsäädännössä jalometalleilla tarkoitetaan kullan ja platinan lisäksi hopeaa ja palladiumia.
Yleisesti kemiassa jalometalleja ovat aikaisemmin mainittujen lisäksi rutenium, rodium, renium, osmium, iridium, elohopea ja kupari.
Kuparia ei yleensä tavanomaisessa kielenkäytössä lasketa jalometalliksi.
Selitä epäjalot metallit.
Epäjalot metallit reagoivat suolahappojen(HCl, vetykloridin) ja sitä heikompien happojen kanssa vapauttaen vetyä. Useimmat metallit reagoivat myös hapen kanssa muodostaen oksideja.
Selitä termi korroosio.
Korroosio on ympäristön vaikutuksesta tapahtuvaa materiaalin muuttumista käyttökelvottomaan muotoon. Vahingoittuva materiaali liukenee tai muuten reagoin ympäristön aineiden kanssa. Esimerkiksi korrosoitunut rauta eli ruoste(raudan hapettuminen rautaoksideiksi eli raudan ruostuminen).
Selitä termi elektrolyytti.
Elektrolyytti on aine, joka johonkin liuottimeen liuenneena tai sulassa tilassa johtaa sähköä ja jonka sähkövirta hajottaa kemiallisesti. Elektrolyyttiliuoksessa ionit(ioniliuos) kuljettavat liikkuessaan sähkövarauksia ja ionien liike tuottaa sähkövirtaa.
Selitä katodi ja anodi.
Elektrolyyttisessä systeemissä anodi on se elektrodi, jolla hapetusreaktio tapahtuu. Anodi on siis se elektrodi, jolle negatiivisesti varautuneet ionit eli anionit virtaavat, kun kennoon kytketään ulkoinen jännite.
Katodi on päinvastainen anodiin, eli katodi on elektrodi jossa tapahtuu pelkistymisreaktio.