Termer Flashcards
A_om
Sammanlagd area för omslutande byggnadsdelars ytor mot uppvärmd inneluft. Dvs den omslutande arean mot den uppvärmda innomhusluften
A_temp
Arean av samtliga våningsplan för temperaturreglerade utrymmen, avsedda att värmas till mer än 10 ºC, som begränsas av klimatskärmens insida. Area som upptas av innerväggar, öppningar för trappa, schakt, o. dyl. inräknas. Area för garage inom byggnaden i bostadshus inräknas inte.
Absorbenter
Minskar det reflekterande ljuden
Absorption
Någonting tar/suger åt sig någonting, i detta fall ljudvågor som absorberas av en vägg.
Analytisk dimensionering (brand)
Man beräknar brandbelastningen för ett utrymme för att få mera exakta värden än om man använder schablonvärden
Brandcell
En brandcell ska klara täthet och isolering mot brand under en viss tidsperiod,
Brandskyddsbeskrivning
En beskrivning med funktionskrav och detaljkrav med avseende på brand med syfte att uppfylla samhällets ställda krav från olika regelverk. Den används av andra discipliner, exempelvis arkitekt, konstruktion, ventilation, vvs, el, för detaljprojektering av respektive område.
Byggnadsklass (brand)
Syftet är att dela in byggnader efter skyddsbehov.
Diffusion
Ånghaltskillnader, jämna ut koncentrationsskillnader i ånghalten
Efterklangstid
Den tid det tar för ljudnivån (efter att ljudkällan stängs av) att sjunka 60 dB.
Frekvens
Ett mått på hur snabbt ljudet svänger
Fuktsäkerhetsprojektering
Fuktsäkerhetsprojektering innebär att i projekteringen bedöma byggnadsdelarnas förväntade fukttillstånd och kontrollera att högsta tillåtna fukttillstånd inte kommer att överskridas.
Förenklad dimensionering (brand)
Man använder schablonvärden för att bestämma brandbelastingen för ett utrymme
Gradtimmar/värmeförbrukningstal
Beskriver skillnaden mellan temperaturen inomhus och utomhus under en uppvärmningsperiod. Med andra ord en integral över tiden för temperaturskillnaden inne-ute.
Infraljud
Ljud med längre frekvens än vad vi människor kan uppfatta. Ljud med en frekvens lägre än 20 Hz definieras som infraljud
Kapillärsugning
Fukthaltskillnader, jämnar ut skillnaden i fukthalten genom att fukten sugs upp i porer i materialen
Konduktion
Värme förflyttas genom att ledas genom ett material som inte förflyttas.
Konvektion
Lufttryckskillnader som drivkraft →värme överförs med luften som bärare av värme. Detta sker i gränssnitten mellan materialyta och strömmande luft eller där luft med sitt värmeinnehåll rör sig till andra delar i material. Den varma luften stiger och den kalla sjunker.
Kritiskt fukttillstånd
Fukttillstånd vid vilket ett materials avsedda egenskaper och funktion inte uppfylls. För mikrobiell påverkan är fukttillståndet kritiskt då tillväxt sker. Faktorer med betydelse för den biologiska tillväxten, t.ex. temperatur och varaktighet samt deras samverkan kan ingå i bestämningen av det kritiska fukttillståndet.
Om det kritiska fukttillståndet inte är väl undersökt och dokumenterat ska en relativ fuktighet (RF) på̊ 75 % användas som kritiskt fukttillstånd.
Köldbryggor
En köldbrygga är en lokal förändring i klimatskärmen som medför ett högre värmeflöde i vissa delar än jämfört med övriga delar. Det finns linjära och punktformiga köldbryggor.
En linjär köldbrygga uppkommer vid anslutning mellan olika konstruktionsdelar.
En punktformig köldbrygga beskriver en tredimensionell köldbrygga som uppstår vid exempelvis möte mellan ytterväggshörn och yttertak