Teorifrågor canvas Flashcards

1
Q

Dimensionering 1
Vad menas med probabilistisk dimensioneringsfilosofi? Förklara begreppen lasteffekt och bärförmåga. Visa med en figur att det i en godtycklig lastsituation alltid finns en viss risk att lasteffekten överskrider bärförmågan.

A

Svar:
Statistisk/probabilistisk dimensioneringsfilosofi grundar sig i att ta hänsyn till sannolikheten för att olika belastningar och belastningstyper kan uppstå och dimensionera utifrån detta.

Dimensionering sker utifrån variabler som får representera inverkande storheter. Dock är en probabilistisk metod grundad i sannolikheter uttryckta i förhållanden. Det finns alltid en liten risk att konstruktionen kommer att överbelastas av oförutsedda eller statistisk osannolika händelser.

Lasteffekt har symbolen E och är lasten som appliceras på en konstruktionsdel.

Bärförmågan har symbolen R och är den last som en konstruktionsdel är dimensionerad för att klara.

Om förhållandet mellan lasteffekt och bärförmåga är R ≥ E så anses säkerhet mot brott.

(BILD)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Dimensionering 2
Vilken är skillnaden mellan brottgränstillstånd och bruksgränstillstånd? Ge exempel på minst ett fenomen för resp. tillstånd.

A

Svar:
Brottgränstillstånd motsvarar brott i en konstruktion eller en konstruktionsdel (sid. 29, T. Isaksson).

Exempel på brottgränstillstånd enligt Eurokod 0 är:

  • Förlorad statisk jämnvikt för bärverket (EQU)
  • Inre brott eller för stor deformation för bärverket (STR)
  • Brott eller för stor deformation i undergrund (GEO)
  • Brott genom utmattning hos bärverk (FAT)

(sid. 73, T. Isaksson)

Bruksgränstillstånd motsvarar oacceptabel funktion vid normal användning (sid. 29, T. Isaksson).

Exempel på bruksgränstillstånd enligt Eurokod 0 är de tre lastkombinationerna:

  • Karakteristisk lastkombination (permanent skada som
    deformationer)
  • Frekvent lastkombination (tillfällig olägenhet som obehagliga vibrationer)
  • Kvasipermanent lastkombination (långtidseffekter som
    krypningar)

(sid. 76, T. Isaksson)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Dimensionering 3
Placera följande begrepp i ordning efter juridisk hierarki med det dokument som har störst juridisk tyngd först: förordning, lag, allmänt råd, handbok, föreskrift.

A

Svar:
Lag, förordning, föreskrift, allmänt råd, handbok

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Dimensionering 4
Vilken typ av dokument är Eurokoder, och vad används de till?

A

Svar:
Eurokoder är europeiska konstruktionsstandarder för bärande konstruktioner och behandlar byggnadsverks bärförmåga, stadga och beständighet (ex. mot brand).

Exempel på Eurokod: “SS-EN 1991 Eurokod 1: Laster.”

Eurokoder är inarbetade i den svenska föreskriftserien EKS som är indelad i tio avdelningar A - J och som behandlar olika delar av Eurokod. Dock omfattar EKS föreskrifter inte alla Eurokoder.

Läs mer på:
https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/boverkets-konstruktionsregler/om-eks/

https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/boverkets-konstruktionsregler/overgripande-bestammelser/nationella-val-i-eks/

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Dimensionering 5
Hur påverkas brandförlopp av ett högre värde på öppningsfaktorn, respektive ett högre värde på den termiska trögheten?

A

Svar:
Desto högre öppningsfaktor, desto snabbare sker en uppvärmning.

Desto högre termisk tröghet, desto långsammare uppvärmning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Laster 1
Hur modelleras laster av inredning och människor enligt normen? Beskriv hur lasten bestäms och hur den läggs på konstruktionen, samt ev. speciella egenskaper.

A

Svar:
Enligt normen modelleras inredning och människor som nyttig last (sid. 45-46, T. Isaksson). För nyttig last finns tabellerade värden beroende på vilken byggnadstyp det gäller (tabell 2.4 och 2.5, sid. 48-49, T. Isaksson).

Vidare finns även reduktionsfaktorer att beakta med avseende på area samt antal våningar exempelvis då det är samma mängd möbler men på olika stor yta. Detta kan ses både som bunden och fri last samt variabel last som i regel läggs på bjälklaget och består av karakteristisk utbredd last, samt karakteristisk punktlast. Dessa två samverkar ej och är ej verksamma samtidigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Laster 2
Varför använder man lastkombinationer då flera laster samtidigt verkar på en konstruktion? Varför kan man inte bara addera samman lasternas karakteristiska värden?

A

Svar:
Man utgår från att samtliga laster inte verkar fullt ut samtidigt och därför är det inte rimligt att addera alla extrema värden, utan i stället kombinera dessa med lastkombinationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Laster 3
Hur tar man hänsyn till att olika byggnader belastas med olika typer av laster på bjälklag t.ex. är det stor skillnad på lasten i ett bibliotek jämfört med ett bostadshus?

A

Svar:
Hänsyn till detta tas genom varierande värden för karakteristisk nyttig last, utbredd och koncentrerad last, beroende på byggnad.

(sida 38-39, T. Isaksson)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Laster 4:1
Hur tar man hänsyn till att det snöar och blåser olika mycket i olika delar av landet vid beräkning av snö- och vindlaster? Hur beaktas inverkan av olika byggnaders form och lägen?

A

Svar:
Vid beräkning av karakteristisk snölast (S) tar man hänsyn till olika snöfall genom ett grundvärde (Sk) på snölast som varierar för olika snözoner. I beräkningen (Ekv 2.10, sid. 52, T. Isaksson) finns även en formfaktor som beror på takets geometriska utformning.

Vid beräkning av vindlast tar man hänsyn till att det blåser olika genom att regioner har olika referensvindhastigheter och terrängtyper som ger olika karakteristiska hastighetstryck. Även här finns en formfaktor (Ekv. 2.11, sid. 54-55) som beror på vindens riktning och byggnadens form.

(Snölast sida 50-54, T. Isaksson)
(Vindlast sida 54-67, T. Isaksson)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Laster 4:2
Laster kan delas in i grupper med hänsyn till variation i tiden och variation i rummet, vilka i sin tur kan delas in i undergrupper. Ange dessa undergrupper och ge exempel på laster i varje undergrupp.

A

Svar:
Med hänsyn till variation i tiden indelas laster i:

  • Permanent last (G) som varierar så lite eller så långsamt att det kan anses vara konstant i tiden. Exempel på permanent last är egenvikt och jordtryck.
  • Variabel last (Q) som utgörs av övriga normalt förekommande laster. Exempel är snölast, last av inredning och personer (nyttig last), vindlast och trafiklast.
  • Olyckslast (A) som förekommer sällan och då oftast i samband med någon olyckshändelse. Exempel på olyckslast är explosion, brand eller påkörning av fordon (fysiskt våld).

(sid. 41, T. Isaksson)

Med hänsyn till lasters variation i rummet indelas laster i:

  • Bunden last som har en entydigt bestämd fördelning över konstruktionen. Exempel på bunden last är egentyngd av byggnadsdelar och jord samt vattentryck.
  • Fri last som kan ha en godtycklig fördelning över konstruktionen. Exempel på fri last är varor i en lagerbyggnad, trafiklast på broar och en del av den nyttiga lasten i bostäder och kontor (inredning och personer).

(sid. 40, T. Isaksson)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Laster 5
Beskriv hur byggnadens form påverkar snölastens värde för ett sadeltak resp. för ett tak som har ett ovanförliggande tak på en byggnad bredvid (ger snöras). Indikera storleksförhållanden, exakta siffror behöver ej anges.

A

Svar:
Taklutning har stor inverkan på reduktionsfaktorn för snölast. För ett sadeltak eller i allmänt lutande tak fås en relativ låg snölast efter reduktion eftersom snön ej kommer att fastna lika lätt, det kommer alltså inte byggas upp lika stora ansamlingar av snö.

I ett worst-case-scenario ligger en låg byggnad med plant tak bredvid en högre byggnad med tak som lutar ner mot den lägre. Praktiskt sett skulle detta kunna ge upphov till dubbel snölast på den lägre byggnaden, samt momentana laster för en stor massa fallande snö.

Vidare kan topografin leda till reduktion eller ökning av
last (1,0–1,2).
(sid. 8, tabell 1.8, Regel- och Formelsamling, T. Isaksson)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Laster 6
Redogör för minst 4 olika lastkombinationer och i vilka fall de används. Exakta formler behöver inte anges, men storleksförhållanden och användning av karakteristiska resp. vanliga lastvärden skall redovisas.

A

Svar:
Lastkombinationer brottgränstillstånd:
STR-A: Används då egentyngden är mycket större än resterande laster.

STR-B: Används då övriga laster viktar mer än egentyngden.

(Fallet STR är det fall som är vanligast förekommande inom konstruktionstekniken och som används vid dimensionering av konstruktionselement.)

EQU: Används vid kontroll av statisk jämvikt. Karakteristisk används vid dimensionering mot permanent skada (irreversibelt gränstillstånd). Frekvent används vid dimensionering mot tillfällig olägenhet (reversibelt gränstillstånd).

GEO: Används vid brott eller större deformation i undergrund, där hållfastheten för jord och berg är avgörande.

FAT: Brott genom utmattning hos bärverk (eller del av det).

(Tabell 2.11, sid. 73, T. Isaksson)

Lastkombinationer bruksgränstillstånd:
* Karakteristisk
* Frekvent
* Kvasipermanent
(sid. 76, T. Isaksson)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Laster 7
Skissa lastfördelningen på en byggnad med sadeltak som belastas med en vindlast på långsidan. Inkludera samtliga vindlaster på tak och vägg. Exakta storlekar behöver inte anges, men storleksförhållanden och riktningar skall framgå.

A

Svar:
Vindlasten rakt mot väggen kommer vara som störst och lasten på taken kommer att variera med taklutning. Brantare taklutning ger mindre vindlast.

Utöver trycket som uppstår på framsidan, kommer även ett sug att uppstå på baksidan av huset, vilket ska tas i beaktning. Flackare tak ger upphov till större sugkrafter.

(BILD)
(Finns i slutet på formelbladet för laster (lasters riktningar), förklaras på lektion 4 om snö och vindlast)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Allmänt 1
Beskriv utifrån slankhetstalet λ de instabilitetsfenomen som kan uppstå i trä, stål respektive betongkonstruktioner. Vilken betydelse har slankhetstalet för bärförmågan?

A

Svar:
Slankhetstalet är ett mått på en tryckt pelares benägenhet att knäcka. (https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/slankhetstal)

Ju slankare en pelare är (dvs. ju längre ett element är i förhållande till tvärsnittets styvhet), desto större är risken för knäckning och därmed reduktion av bärförmåga.
(sid. 388, T. Isaksson)

En kort och tjock balk har inga instabilitetsproblem på grund av sitt låga slankhetstal, men kan gå i brott av sin egentyngd vilket är ett problem främst i större byggnader. Ju högre slankhetstal desto högre benägenhet har en pelare att gå till brott.

En slankare pelare kommer löpa större risk att knäckas, hur detta sker och hur mycket kraft som krävs varierar beroende på hur slank pelaren är och hur den är infäst i byggnaden samt marken.

Trä kommer lättare att böjas än stål och betong och kräver extra försiktighet med säkerhetskrav.

Stål kommer klara av att vara slankare än betong då materialet är starkare. Korta pelare kommer kunna ta mer last utan att gå till brott, då risken för knäckning är mindre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Allmänt 2
Varför är seghet (deformationsförmåga eller duktilitet) en önskvärd egenskap hos en konstruktion?

A

Svar:
Seghet tillåter ett material att plasticeras (flyta) och få stora deformationer under mer eller mindre konstant belastning innan brott inträffar. Konstruktionen kan trotts deformation fortfarande bära sin last.

Konstruktionen och materialet kan därmed genom stora deformationer ge en förvarning om att brott kan vara nära för materialet vilket är en önskvärd egenskap hos ett konstruktionsmaterial.

(sid. 226, T. Isaksson)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Betong 1
Beskriv dels de olika brottyperna som kan uppkomma i tvärkraftsbelastade betongbalkar, dels den fackverksmodell som kan användas för att beskriva beteendet hos tvärkraftsarmerade betongbalkar.

A

Svar:
De tre brottyperna som kan uppkomma är:

  • Livskjuvbrott (bara skjuvspänningar av tvärkraft).
  • Böjskjuvbrott (böjspänningar och skjuvspänningar av moment och tvärkraft).
  • Böjsprickor (bara normalspänningar av moment).

För balk utan tvärkraftsamering kan spricklutningen 45 grader antas och sprickan startar vid ytterkant och växer uppåt. Dessa är skjuvsprickor och startar i den dragna delen av balken.

Livkrossbrott och livskjuvbrott kan också förekomma. Med verksam tvärkraftsarmering fås ett fackverksliknande beteende då balken hålls samman av byglarna och agerar som ett fackverk för att transportera lasten till stöden. När en spricka uppstår kommer byglarna som sprickan korsar börja ta dragkraft tills materialet är utmattat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Betong 2
Förklara och visa med hjälp av huvudtöjningar eller huvudspänningar i vilken riktning, i förhållande till längdaxeln i en betongbalk, sprickbildning brukar ske vid ren tvärkraftsbelastning av en balk utan skjuvarmering.

A

Svar:
Böjsprickor fås först vinkelrätt mot kanten för att sedan övergå till skjuvsprickor. Skjuvsprickorna kommer vara 45 grader mot armeringen, de kommer gå mellan huvudtöjningarna.

(sid. 367-368, T. Isaksson)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Betong 3:1
Visa att dimensionerande tvärkraft i ett snitt x i en betongbalk belastad på ovansidan är tvärkraftsvärdet i snittet x+zcotθ, där z är inre hävarmen och θ är vinkeln mellan horisontalplanet och sprickplanet.

A

Svar:
Trycksträvans vertikala komponent blir, av geometriska skäl, större desto brantare lutningen är. Eftersom trycksträvans vertikala komponent måste vara lika stor som tvärkraften leder detta till att tvärkraftskapaciteten ökar vid kortare skjuvspann.

(BILD, figur sid. 5 i formelblad BETONGBYGGNAD)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Betong 3:2
Visa att dimensionerande tvärkraft i betongbalkar belastade på ovansidan är tvärkraftsvärdet inte i studerat snitt x utan i snittet x+zcotθ.

A

Svar:
(BILD)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Betong 4
Redogör för händelseförloppet med hjälp av ett deformationsmomentdiagram vid successivt ökande böjmoment för en normalarmerad betongbalks beteende. Balkens kollaps förutsätts ske genom att böjmomentkapaciteten uppnås.

A

Svar:
Sprickor kommer uppstå i balkens dragzon, dragspänningarna tas nu av armeringen. När lasten ökas ytterligare kommer spänningens fördelning att förändras. När spänningen sedan inte kan öka något mer kommer balken gå till brott.

(sid. 463-469, T, Isaksson)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Betong 5
Rita upp och beskriv spännings-töjningssambanden dels för betong, dels för armeringsstål. Ange det händelseförlopp som karakteriserar en armerad betongbalks verkningssätt vid böjning. Beskriv med figur.

A

Svar:
Spänningstöjningssamband för betong:
(BILD, figur 5.64, sid 304, T. Isaksson)

Spännings-töjningssamband för betong:

  • fcc = max tryckspänning
  • fct = maximal dragspänning

(sid. 303-304, T. Isaksson)

Vid tryck kommer betongen sakta att krossas tills konstant spänning nås och till slut fås en så kallad stuktöjning. Vid drag kommer betongen gå till plötsligt brott.

Spänningstöjningssamband för varmvalsat stål:
(BILD, figur 5.65, sid 307, T. Isaksson)

Stålet beter sig först elastiskt tills det börjar flyta och sträckgränsen nås. Vid sträckgränsen kommer spänningen att vara konstant men ge större spänningar. Därefter kan lasten öka igen innan stålet går till brott.

(Betong sid. 296-314, T. Isaksson)

22
Q

Betong 6
Redogör för begreppen normalarmerat, balanserat och överarmerat betongtvärsnitt. Ange även var armeringsstålet befinner sig på sin spännings-töjningskurva för de olika tvärsnittstyperna.

A

Svar:
De tre olika tvärsnitten definieras beroende på mängden armering:

  • Normalarmerat: Om armeringsstålets flytgräns (sträckgräns) uppnås innan betongen krossas (lagom mycket armering). Befinner sig vid stålets flytgräns.
  • Balanserat: Om armeringsstålets flytgräns uppnås samtidigt som betongen krossas. Når upp till flytgränsen.
  • Överarmerat: Om armeringsstålets flytgräns inte uppnås innan betongen krossas (för mycket armering). Flytgränsen uppnås inte.

(sid. 332-335, T. Isaksson)

23
Q

Betong 7
Härled ett uttryck för momentkapaciteten i ett enkelarmerat betongtvärsnitt med given bredd b, effektiv höjd d, armeringsarea As, betongkvalitet, fcd, och armeringskvalitet fyd. Härled även ett uttryck för töjningen i armeringen då neutrala lagrets läge är känt.

A

Svar:
Under antagandet om ett normalarmerat tvärsnitt.
Momenten beräknas med följande formel:
𝑀 = 𝐴𝑠 ∙ 𝑓𝑦𝑑 ∙ (𝑑 − 0,4𝑥) 𝑑ä𝑟 𝑥 = 𝐴𝑠 ∙ ((𝑓𝑦𝑑)/(𝑓𝑐𝑑 ∙ 0,8 ∙ 𝑏))
Ekvation (6) i formelbladet ”Betongbyggnad” beskriver momenkapaciteteten i enkelarmerat betongtvärsnitt.
Uttryck för töjningen ges av ekvation 6.21 på sid. 334 i T. Isaksson.

(rödmarkerad fråga av Jennie, kontrollera)

24
Q

Betong 8
Redogör för en metod att dimensionera ett böjbelastat betongtvärsnitt med dubbelarmering (drag och tryck). I vilka lägen behöver man dubbelarmera och varför?

A

Svar:
Om dimensionerande moment överstigs kan man sätta armeringen även i den tryckta zonen. M= Mdrag + Mböj, om man då vet det totala momentet och egenskaper för dragarmeringen kan arean för tryckarmeringen läsas ut från ovanstående ekvation, och därifrån antal stänger.

Om momentkapaciteten behöver ökas kan balken även armeras i den tryckta zonen. Samma syfte kan uppnås genom att ändra balkdimensioner, till exempel balkhöjden. Det är vanligt med dubbelarmerade tvärsnitt då konstruktionselementet är utsatt för både moment och normalkraft.

(sid. 342-346, T. Isaksson)

25
Q

Betong 9
Rita sambandet mellan en tryckande normalkraft N och böjmomentet M för ett armerat betongtvärsnitt. Beskriv minst tre typiska positioner på kurvan.

A

Svar:
(BILD, sid. 7, formelblad för BETONGBYGGNAD)
A = rent tryck
B = balanserat brott/balanserat tvärsnitt
C = ren böjning

26
Q

Betong 10
Vad är täckskikt och hur påverkar det ett betongelements egenskaper vid brand?

A

Svar:
Täcktskiktet är avståndet mellan armering och kant. Täckande betong skyddar armeringen som är känslig. Storleken på skiktet avgör till stor del brandmotståndet. Vid brand och höga temperaturer kan spjälkning ofta ske i betongen och den delen av betongen förlorar då sina skyddande förmågor. Detta beaktas när man dimensionerar med täckskikt.

Ökat täckskikt leder till färre (men större) sprickor.
(sid. 480, T. Isaksson)

(sid. 314, T. Isaksson)

27
Q

Betong 11
Ange två förenklade beräkningsmetoder som finns för att beräkna hållfasthet i brandutsatta betongtvärsnitt och förklara dessa kort.

A

Svar:
Två förenklade beräkningsmetoder är isotermmetoden och zonmetoden. ISO 500 ̊C där allt som är varmare än 500 ̊C är dåligt och allt som är kallare än 500 ̊C är bra och antas ha sin fullständiga bärförmåga. Allt som är varmare än 500 ̊C tas bort från beräkningen.

Zonmetoden är lite mer avancerad och ger ett mer nyanserande resultat. Fungerar lite som reducerande material i trä, det vill säga vi tar bort lite mindre men i gengäld så försämras materialegenskaperna en aning. Zonmetoden går ut på att man delar in tvärsnittet i tre parallella zoner med lika tjocklek. I varje zon bestäms en medeltemperatur och utefter det bestäms storleken på reduktionen för materialets mekaniska hållfasthet. Sedan beräknas den reducerande kapaciteten för varje zon som därefter adderas, för att fastställa kapaciteten för hela tvärsnittet.

28
Q

Stål 1
Beskriv skillnaden mellan plastiskt och elastiskt böjmotstånd för en stålbalk. Hur ser spänningarna i balken ut relaterat till materialkurvan för stål? Hur avgör man om man kan påräkna plastisk bärförmåga i en balk?

A

Svar:
Vid elastiskt böjmotstånd räknar man med att lasten inte når upp till flytgränsen.

Vid plastiskt böjmotstånd räknar man med att materialet kommer flyta och töjningarna är kvarstående.

Vad man ska räkna med bestäms av tvärsnittets klass. Tvärsnittsklass 1 och 2 är plastiska och tvärsnittsklass 3 är elastisk. Tvärsnitt som inte är kompakta kan inte uppnå full plasticiering. Spänningsfördelningens utseende beror på hur slanka de ingående delarna är.

Elastiskt böjmotstånd bygger på triangulär fördelning och plastiskt på rektangulär. I tvärsnittsklass 1 och 2 tillåter man att räkna med att materialet kan plasticieras innan brott. I tvärsnittsklass 3 (TK 3) tillämpas elasticitetsteorin.
(s.223)

29
Q

Stål 2
Lista och förklara indelningarna i olika tvärsnittsklasser för stål. Varför är denna indelning nödvändig? Hur klassificeras tvärsnitten och vilka kriterier gäller?

A

Svar:
Bärförmågan för böjmoment beror av tryckta tvärsnittsdelars slankhet, därför finns fyra olika
tvärsnittsklasser:

  • TK 1 (Kompakt tvärsnitt): uppnår plastisk momentbärförmåga och tillåter rotation i flytleder, så flytledsmetod kan användas för bärverksanalys.
  • TK 2 (Kompakt tvärsnitt): uppnår plastisk momentbärförmåga, men har inte tillräcklig rotationskapacitet.
  • TK 3 (Semikompakt tvärsnitt): uppnår minst elastisk momentbärförmåga.
  • TK 4 (Slankt tvärsnitt): uppnår inte elastisk momentbärförmåga på grund av lokal buckling.

(sid. 254-262 & sid. 316-317, T. Isaksson)

30
Q

Stål 3
Vilka två mått på stålets hållfasthet används vid dimensionering och varför används just de?

A

Svar:
Hållfastheten på stål brukar normalt anges med ett sträckgränsvärde (flytgränsvärde) fy och ett brottgränsvärde fu.
(sid. 222, T. Isaksson)

fy används vid dimensionering till sträckgränsen medan fu används vid dimensionering till brottgränsen.

31
Q

Stål 4
Vilket värde på stålets hållfasthet är normalt dimensionerande för dragna tvärsnitt? Varför används detta värde?

A

Svar:
Bärförmågan för ett draget element bestäms av materialets hållfasthet fy och elementets tvärsnittsarea. Vid dimensionering av ett draget element bör inte sträckgränsen överskridas för att begränsa deformationerna. Något riktigt brott fås inte förrän brottgränsen fu nås, men det innebär deformationer av storleken 10–15% vilket oftast är oacceptabelt.

32
Q

Stål 5
Rita en arbetskurva för ett mjukt kolstål och ange de vanliga hållfasthetsmåtten i diagrammet. Vad skiljer mellan provning genom drag respektive tryck?

A

Svar:
(BILD, figur 5.1, sid. 223, T. Isaksson)

Stålet antas ha samma egenskaper vid drag respektive tryck. Vid tryck är sträckgränsen något högre och någon brottgräns finns inte (materialet stukas). Vid ett normalt dragprov är spänningsökningen mindre än 100 MPa/s.

33
Q

Stål 6
Beskriv i ord och bild minst tre olika instabilitetsfenomen som kan inträffa i stålkonstruktioner.

A

Svar:
* Knäckning, pelaren böjer ut i ett plan.
* Buckling, konstruktionen blir instabil och vrids och böjer ut i sidledes.
* Vippning, elementet roteras i y-z-planet. I stället för att knäckas viker balken av och lägger sig sidledes. Detta måste beaktas vid dimensionering.

(figur 3.3, sid. 106, T. Isaksson)

34
Q

Stål 7
Vid beräkning av bärförmåga hos en stålpelare används reduktionsfaktorn χ. Skissa reduktionsfaktorn χ som funktion av slankheten λ . Skissa dimensioneringskurvorna enligt Eurokod 3 och var i diagrammet dimensionering enligt Eulerknäckning skulle hamna. Förklara skillnaderna.

A

Svar:
(BILD)

35
Q

Stål 8
Varför behöver man inte alltid kontrollera interaktionen mellan tvärkraft och moment vid dimensionering av en stålbalk enligt SS-EN 1993-1-1 (Eurokod 3)?

A

Svar:
Om ingen risk för skjuvbuckling föreligger kan tvärkraftens påverkan på bärförmågan för böjmoment försummas om
VEd < 0,5 Vpl,Rd (ekv. 7.10, sid. 358, T. Isaksson)

Det vill säga att den plastiska skjuvbärförmågan är mindre än halva den dimensionerande tvärkraften.

(rödmarkerad fråga av Jennie, kontrollera)

36
Q

Stål 9
Kan tvärsnittstemperaturen i brandutsatt stålpelare antas vara samma i hela tvärsnittet eller inte, och i så fall varför?

A

Svar:
Ja det kan antas vara samma tvärsnittstemperatur i stålet. Detta på grund av att stålet har ett högt värmeledningstal som innebär att vid en profil som är brandutsatt på fyra sidor förutsätts ha en jämn temperatur över hela tvärsnittet.

Eftersom stål har bra värmeledningsförmåga så kan man anta samma temperatur i en profil som är exponerad från samtliga håll.

37
Q

Stål 10
Definiera med egna ord kritisk temperatur i stål.

A

Svar:
Kritisk temperatur är då stålet förlorar sin styrka vid brandexponering på fyra sidor. Stålbalkar som är fullt belastade och är exponerade på fyra sidor kollapsar vid 550 ̊C oavsett stålkvalitet. En balk som är fullt belastad på tre sidor kollapsar vid 620 ̊C.

(rödmarkerad fråga av Jennie, kontrollera)

38
Q

Stål 11
Vilka faktorer är avgörande för hur snabbt temperaturen ökar i stål vid brandexponering.

A

Svar:
Ju högre värde på profilfaktorn (F/A) desto snabbare uppvärmning i stålet. Det som påverkar uppvärmning av stål är profilens form, brandisolering och anslutande konstruktioner.

(sid. 532, T. Isaksson)

39
Q

Trä 1
Vad står reduktionsfaktorn γm för vid bestämning av hållfasthetsvärden för trä? Varför är den
högre för konstruktionsvirke än för limträ?

A

Svar:
Det finns en viss osäkerhet vid tillverkning av trä. Den osäkerheten beaktas genom reduktionsfaktorn γm. Limträ uppvisar mindre spridning i hållfasthet än konstruktionsvirke.

Limträ av samma dimension som konstruktionsvirke är något starkare och därav mindre koefficient, limträ är en tillverkningskontrollerad produkt.

40
Q

Trä 2
Beskriv trämaterialets uppbyggnad genom en analogi med en bunt sugrör som representerar vedcellerna. Hur går trä till brott i drag och tryck parallellt resp. vinkelrätt fibrerna?

A

Svar:
Trämaterialet är uppbyggt av små cellulosafibrer, som kan ses som rör, orienterade i stammens längdriktning. Det hela hålls ihop av ligning som agerar ett slags ”lim”.

Trä är ett organiskt ämne och till följd av detta anisotropiskt och inhomogent, det vill säga olika egenskaper i olika riktningar samt variationer från träd till träd. Hållfastheten skiljer sig mellan parallellt och vinkelrätt träfibrerna.

Hållfastheten/bärförmågan sjunker om man belastar i en vinkel mot fibrerna och trä är starkare parallellt fibrerna än vinkelrätt. Vid tryck parallellt fibrerna sker knäckning av ”sugrör” och vinkelrätt fibrerna mosas dessa. Vid drag parallellt fibrerna så går dessa av och vinkelrät fibrerna dras dessa isär.

(sid. 264-295, T. Isaksson)

41
Q

Trä 3
Trämaterialet påverkas av fukten i den omgivande luften. Hur tar man hänsyn till detta i normen? Använd fuktkvot som mått vid beskrivningen.

A

Svar:
Trä innehåller alltid vatten och mängden kommer förändras med omgivningen. Detta kan medföra volym- och hållfasthetsförändringar vilket i sin tur kan ge dimensioneringsändringar.

Vid konstruktioner i trä bör man därför ta hänsyn till krympning och bygga med virke som har en fuktkvot (u) som är nära en jämviktsfuktkvot i bruksstadie.

I normen tas detta hänsyn till genom kmod som är en reduktionsfaktor beroende på lasttyp/lastvaraktighet och omgivande klimat/fuktighet (sid. 290, T. Isaksson).

42
Q

Trä 4
Trämaterialet påverkas av lastens varaktighet. Hur tar man hänsyn till detta i normen?

A

Svar:
Trä är visko-elastiskt, det kryper, vilket innebär att deformationen ökar under konstant last. I normen delas laster in i olika lastvarighetsklasser, P, L, M, S eller I.
(tabell 5.9, sid. 294, T. Isaksson)

Vid beräkning av dimensionerande hållfasthet tar en omräkningsfaktor, kmod, hänsyn till inverkan av fuktkvot och lastvaraktighet.

43
Q

Trä 5
Beskriv i en graf och med ord hur träets hållfasthet varierar med fiberriktningen.

A

Svar:
Träets hållfastheter skiljer sig mellan vinkelräta och parallella träfibrer. Hållfastheten sjunker om man belastar i en vinkel mot fibrerna medan när fibrerna belastas parallellt så är träet starkare.

(BILD, figur 5.46, sid. 277, T. Isaksson)
(sid. 272-277, T. Isaksson)

(rödmarkerad fråga av Jennie, kontrollera)

44
Q

Trä 6
Hur bestämmer man vilken hållfasthetsklass som gäller för konstruktionsvirke?

Vilka hållfasthetsklasser för konstruktionsvirke finns och vad står siffran i beteckningen för?

A

Svar:
Hållfasthetsklassen för virke bestäms vid sågverk/hyvel där det sorteras och märks beroende på anisotropi, inhomohenitet, fuktrörelser och andra variabler som kan påverka hållfastheten.

Siffran i beteckningen anger hur stort tryck som virket kan ta, alltså ett mått på hållfastheten och hur mycket last balken kan bära, angivet i MPa.

45
Q

Trä 7
Hur byggs ett tvärsnitt av limträ upp? Beskriv tillverkningen och vilka egenskaper den slutliga produkten har jämfört med konstruktionsvirke.

A

Svar:
Limträ produceras genom att man limmar ihop minst 4 brädor/lameller med samma fiberriktning till en statiskt sammanverkande balk. Limträ kan fås i princip vilken dimension som helst eftersom det bara handlar om att limma ihop tillräckligt många brädor till en balk. Limträ har högre karakteristisk hållfasthet än konstruktionsvirke vid samma dimension och kan fås i mycket större dimensioner än konstruktionsvirke vilket resulterar i högre hållfasthet.

46
Q

Trä 8
Varför finns det två värden angivet i norm på elasticitetsmodulen E parallellt fibrerna för trä?

A

Svar:
Träets egenskaper varierar i radiell och tangentiell riktning eftersom trä är ett naturligt och anisotropiskt material. Detta ger upphov till att man behöver använda olika elasticitetsmoduler. De två värden som finns är Erk och Ek, som det står angivet gäller för bärförmågeberäkningar respektive deformationsberäkningar, men är värden för tangentiell och radiell elasticitetsmodul parallellt fibrerna.

(rödmarkerad fråga av Jennie, kontrollera)

47
Q

Trä 9
Vad är det för skillnad på längsskjuvning och tvärskjuvning i trä?

A

Svar:
Vid längsskjuvning förskjuts fibrerna och träet spricker längs med dessa. Vid tvärskjuvning rullar fibrerna på varandra.

48
Q

Trä 10
Vad är volymeffekten för trä? Hur kommer den till uttryck i normen? Exakta formler behöver inte anges, men storleksförhållanden och fenomen efterfrågas.

A

Svar:
Volymeffekt innebär att hållfastheten sjunker för större tvärsnitt → ökad sannolikhet för defekter. Korrigering görs genom koefficienten kh. Lägre tvärsnitt → hållfastheten ökar.

49
Q

Trä 11
Ange de två förenklade beräkningsmetoder som finns för att beräkna hållfasthet i brandutsatta trätvärsnitt och förklara dessa kort.

A

Svar:
De två metoder för att beräkna hållfasthet i brandutsatta trätvärsnitt är antingen reducerat tvärsnitt eller reducerat material.

Med reducerat tvärsnitt menas att man tar bort lite av tvärsnittet, zero-strenght layer/icke-bärande skiktet, och sätter Kmod,fi = 1. Vid reducerat material räknar man allt innanför kolskiktet, det icke-bärande skiktet är medräknat men nu sänks Kmod,fi till ett värde lägre än 1.

50
Q

Trä 12
Vad innebär begreppet icke-lastbärande skikt och hur tillämpas det vid beräkning av brandutsatta träkonstruktioner?

A

Svar:
Det är det skiktet som blivit brandpåverkat och förkolnat. Vid beräkning så införs ett effektivt resttvärsnitt som bestäms genom att det ursprungliga tvärsnittets samtliga brandutsatta sidor minskas med ett effektivt inbränningsdjup.

Det effektiva inbränningsdjupet är summan av det faktiska inbränningsdjupet och en zon innanför där hållfastheten och styvheten i träet är starkt reducerade. Innanför den zonen antar man att egenskaperna är opåverkade av branden.