Tentafrågor och svar Flashcards
Studera behållarna i figuren nedan: Man ser ofta stora tankar som likt dem på bilden är sfäriska och målade vita. Vad är meningen med att bygga dem sfäriska? Varför är de vita?
Meningen är att man vill minska värmeflödet. Att ha de sväriska ger minsta möjliga mantelarea för en specifik volym. Ju mindre area deasto mindre yta värmeflödet kan ske på. Att de är vita ger ett minskat värde på emissiviteten vilket gör att ytan inte absorberar så mycket värme utan att kroppen emitterar bort det. (Hade värdet varit 1 på emissiviteten (vilket är max) hade kroppen varit en svartkropp vilket betyder att all strålning absorberas och därmed inte reflekterar någonting.)
Studera figuren nedan som beskriver det lokala Nussel-talet (NuΦ) runt en cylinder. Fokusera på fallet då ReD = 2 x 105. Förklara ökning i NuΦ när vinkeln (Φ) mot strömnings-riktningen (på cylinderytan) är i intervallet 80°-100°?
ReD=(ρVD)/μ=VD/ν
Minimum sker vid 80° och det är där separationen sker. Sedan ökar Nusselstalet fram till 100° pga att fluiden blandas i samband med virvelbildningen i det turbulenta gränsskiktet som sker efter separationen. Det ökande Nuθ med ökanse ReD beror på en motsvarande minskning av gränsskiktet tjocklek.
”Förr i tiden” användes ofta ett isotermt block som en integrerad del av mätningen med termoelement. I samband med laborationen L4 mättes rökgastemperaturen i konvektionsstråket mha av ett termoelement men det isoterma blocket var borttrollat i elektroniken. Förklara kort det isoterma blockets funktion i samband med temperaturmätning med termoelement.
Blocket används till att hålla den kalla lödpunkten vid en bestämd temperatur
I härledningen av flänsekvationen antas värmeöverföringen att vara 1-dimensionell. På vilket sätt strider detta mot principerna för värmebalansen över flänsen? Varför är antagandet om 1-dimensionell värmeledning i en fläns trots allt rimligt?
De antaganden vi gör är
- Steady state
- ingen källterm i den lilla volymen
- ingen ackumulering av värme
- att flänsen bara leder i en riktning
Vi vet att flänsarna inte leder i en riktning utan i alla, trotts detta är värmebalansen tillräcklig och fullt användbar
En värmeväxlare av typ luftförvärmaren i laboration 3 (”VVX-labben”) där strömmar vatten på insidan tuberna och luft på utsidan. Flänsarna är placerade på den sidan där gasen strömmar, varför? Varför har man inte flänsarna på vattensidan?
Flänsar används för att öka den värmeöverförande ytan.
Och det är värmen från gasen vi vill komma åt och överföra till vattensidan.
Luftfaktorn i en förbränningsanläggning, (en världsberömd fluidbäddpanna på Chalmers Kraftcentral) skall bestämmas. Man eldar en fuktig flis som håller en fukthalt på 42%. Till sin hjälp har man två syreanalysatorer. Trotts att syre- analysatorerna visar olika syrekoncentration i rökgasen blir den uträknande luftfaktorn densamma. Förklara hur det hänger ihop?
Vi har 2 mätinstrument för syre. Den ena är driftens som mäter på fuktiga gaser. Den andra mäter via den paramagnetiska principen och det är analysatorn vi har i gc rummet. Den mäter på torra gaser. För driftens så måste man alltså räkna bort ånghalten i gasen för att få en torr syrehalt som går att använda i uttrycket för lambda vs syrehalt (torr). De 2 torra halterna ska vara lika och då blir lambda typ samma.
Strömningen över en plan platta ser ut enligt figuren till vänster nedan. Strömningen genererar ett termiskt gränsskikt i enlighet med figuren till höger nedan. Om Ts-T∞ är konstant, hur varierar då värmeflödet (q”s) och värmeöverföringstalet (h) i flödesriktningen (x)?
Ju tjockare gränsskiktet blir desto större motstånd får värmeöverföringen, alltså minskar h med x
För strömning i och runt ett rör ser det ut som i figuren nedan till vänster. Medeltemperaturen (Tm) och tubens yttemperatur (Ts) varierar längs röret i enlighet med figuren nedan till höger. Vad karaktäriserar den fluid som strömmar längs tubens utsida för att åstadkomma (som ger) ett konstant värde på Ts
Fluiden på utsidan är ånga som kondenserar mot röret
Hur kommer det sig att det finns något som heter kritisk isolertjocklek för cylindriska och sfäriska geometrier men inte för en plan platta. Motivera svaret genom att analysera termiskt motstånd för olika geometrier
När man ökar isoleringen på en cylinder/sfär så försvåras värmeflödet men ytan mot omgivningen ökar vilket underlättar värmeavgivningen till omgivningen. Detta innebär att det finns en ytterdiameter som ger maximum för värmeavgivningen från cylindern/sfären.
För en plan platta försvåras endast värmeflödet men ytan mot omgivningen är densamma, vilket innebär att värmeavgivningen inte ökar till omgivningen.
Man kan läsa mer i exempel 3.6 men jag tror att detta räcker som svar.
Du skall kontrollmäta NOx emissionerna från en panna med hjälp av en FTIR- analysator. Du har möjlighet att mäta i två punkter i rökgasstråket, dels i en punkt före den rökgaskondensor som finns installerad samt i en punkt efter kondensorn.
- Vilken princip bygger mätinstrumentet på?
- De värden instrumentet visar skiljer sig mycket åt, vad beror detta på?
- För att bestämma emissionsnivåerna görs en korrigering mot syrehalten i rökgaserna, varför görs detta?
- Mätinstrumentet bygger på Michelson infernometer alltså anpassar IR-strålningsintensiteten och använder sig av Fourier transform för att omvandla det T-beroende spektrumet till våglängderna (enl wiki: Jämför den absorberande energin från en IR ljuskälla)
- Värdena skiljer sig då det innan rökgaskondensorn är en högre fukthalt än det är efteråt
- Man gör korrigeringen av syrehalten i rökgaserna för att man skall kunna jämföra med referensvärden så att man inte skall kunna spä ut rökgaserna så att det ser ut som att man når miljökraven.
Varför är isolermaterial ofta porösa och vad är problemet med att ha för stora porer?
Isoleringsmaterial är ofta porösa för att de överför värme långsamt. Det beror på att luft leder värme dåligt och i ett poröst material finns det mycket luft. Porerna bör inte vara för stora utan det är bättre om de är små och jämt fördelade. Det beror på att man vill undvika inre konvektion som ökar värmeöverföringen.
I laboration 4 mättes rökgastemperaturen innan konvektionsstråket med ett termoelement. Varför visade detta en lägre temperatur än den verkliga temperaturen på gasen? Förklara genom att beskriva värmeöverföringen vid mätningen.
Termoelementet visade en lägre temperatur pga att de kalla tuberna i konvektionsstråket gör att strålning från termoelementet till tuberna uppstår vilket sänker temperaturen
Kokning är en process som ingår i en ångcykel. Var i en förbränningsanläggning brukar man placera huvuddelen av kokytorna och varför här?
Kokning sker i eldstadens väggar. Man placerar de här för att man skall kunna ha en naturlig cirkulation. På grund av densitetskillnader behövs ingen pump som driver runt fluiden.
Vad är det som gör att man förbättrar värmeöverföringen då en tub förses med flänsar? Finns det något som flänsarna kan tänkas försämra?
Man ökar den värmeöverförande ytan (konvektionsarean) och minska konvektionsmotståndet.
Flänsarna kan he en negativ inverkan på flödet.
Vilken inverkan har omslag från laminära till turbulenta förhållanden på ett gränsskikt och hur påverkar detta värmeöverföringen?
Vid omslag blandas fluiden om och detta gör att gränsskitet ökar. Det gör också att värmeöverföringskoefficienten ökar med x pga omblandning
EXTRA
Vid laminära förhållanden ökar gränsskiktet i x-led vilket gör att värmeöverföringskoefficienten minskar med x
Vid turbulenta förhållanden ökar gränsskiktet vilket leder till att värmeöverföringen minskar
Flis som används som bränsle i en panna ligger ute en regnig natt och suger då åt sig en betydande mängd vatten. Två faktorer gör då att det lägre värmevärdet blir mindre, vilka är dessa?
- Vi får mer energi som går åt för att förånga fukten i bränslet
- Det väger mer (J/kg)
Händig som du är så har du bestämt dig för att bygga din egen solfångare. Till ytskiktet har du två material att välja på och har beställt spektral emissivitetsdata som du ser nedan. Vilket av dessa två material skulle du välja? Motivera ditt svar.
I en solfångare är vi intresserade av solens strålning som ligger mellan 0.1-3μm. I detta spann vill vi ha så lågt värde som möjligt på ελ eftersom vi vill absorbera så mycket som möjligt av strålningen. Vi vill dessutom i övriga våglängder ha så hög emissivitet som möjligt för att
Väntar in svar från Robban