Tentafrågor Flashcards
Hur fungerar radioaktivt sönderfall som en dateringsmetod?
Exempel på olika metoder som utnyttjar radioaktivt sönderfall vid datering: kol-14 datering, kalium-argon datering, uranium-datering och thermoluminescence (TL).
Det finns stabila och ostabila isotoper. De ostabila är de som kallas radioaktiva eftersom de sänder ut radioaktiv strålning vid sönderfall. När man använder sönderfall som dateringsmetod utnyttjar man det faktum att olika isotoper har olika halveringstid. Olika radioaktiva isotoper utnyttjas olika vid dateringsintervall och olika isotoper analyseras olika. Utifrån graden av sönderfall går det att beräkna ett materials ålder.
Den svagt radioaktiva isotopen kol-14 nybildas ständigt i atmosfären vilket gör att allt levande får samma halt kol-14 i sitt system som omgivningen. Men iom att kol-14 bildas i atmosfären varierar dess koncentration med tiden. Därför behövs en kalibrering
Nämn några detaljer i det mänskliga skelettet som kan användas för könsbedömning?
Den bästa indikatorn på vilket kön en individ har är bäckenet, pelvis, eftersom män och kvinnor har olika biologiska uppgifter/krav. Identifieringen är inte exakt, då mäns och kvinnors bäcken ser olika ut på olika individer och därmed också kan likna varandra.
Mäns ben är generellt större, längre och mer robusta än kvinnors ben. Män har generellt även större skallar med kraftigt markerade ögonbrynskant och med en framträdande skelettknöl bakom örat. Inte heller detta är en säker metod för att säkerställa en individs kön då både män och kvinnor kan ha typiskt manliga och kvinnliga drag, eller rentav ligga i gråsonen däremellan.
Förklara varför det kan vara problematiskt att begränsa sig till platser med hög fyndfrekvens eller så kallade ’honey-pots’ (Cowley 2013: 80).
Betonar glapp i bevis som reflekterar underskott i distributionen istället för möjligheter av frånvarande mänsklig aktivitet förr. Ignorerar det som inte passar in, look without seeing.
Fokuserar man på de fyndrika platserna eller de platser med mycket synliga lämningar, kan man missa områden utan synliga lämningar. Man får inte heller någon ordentlig helhetsbild över området och inte heller en representativ bild över ett område med både välstuderade honey-pots och mindre eller ostuderade områden.
Vilken roll har källkritik i arkeologin?
Gräslund: Människan försöker förstå världen genom förenklade begrepp. Klassifikation har begränsat värde i förståelsen av förhistoriska människor. De levde inte i perioder med skarpa brytningsgränser, vi har delat in det långt senare.
Johnson: Vi måste vara öppna med det vi gör, anledningarna varför och hur det görs, inte gömma undan dem. Vara ärliga i det som skrivs.
Beskriv hur dokumentationen på en arkeologiplats ska bedrivas?
Vilka artefakter man hittar beror på vart man gräver, hur man gräver och hur man skapar sitt källmaterial. Dokumentationsmetoder har varierat över tid och utvecklas ständigt i takt med att ny kunskap framkommer. Det finns flera dokumentationsmetoder.
Bebyggelseskiktsmetoden (komposit) slår samman flera lager till ett tidsskede. Man vill sammanföra fynd från en och samma stratigrafiska enhet. Metoden är beroende av tydliga rester i form av trä- eller lergolv, syllrester osv som utgör lock på väg ner genom kulturlagren. Effekten blir att flera händelser tillfaller samma fyndkontext. Insamlingen görs i 2x2 m rutnät. Man försöker även separera från olika funktionella rum, som i och utanför ett hus. Profil- eller sektionsritningar spelar stor roll. Metoden är problematisk i områden utan tydliga konstruktioner och heltäckande kulturlager.
Lagergrävning, eller kontextuell metod utgår från den enskilda händelsen som minsta dokumentationsenhet. Kulturlagren sätts i relation till andra händelser på platsen. Tillsammans benämns alla dokumenterade iakttagelser för stratigrafiska enheter. Lager och konstruktioners utsträckning i rummet dokumenteras, tolkningar om hur en enhet kommit till noteras också. För att bygga upp en sekvens av händelser över tid relateras olika laget till varandra.. Profiler spelar mindre roll i denna metod. Metoden öppnar upp för fler möjligheter till källkritik än en komposit (Roslund 2015:6)
Vilken roll spelar självinsikt och självreflektion i arkeologisk metodik?
Arkeologi och arkeologiska projekt kan vara koloniala i sin kontakt med urbefolkningen. Självinsikt & reflektion behövs för att se detta och skapa nya förhållanden mellan arkeologi & urbefolkning.
Postprocessualism: arkeologins politiska implikationer och hur fältet förhåller sig till och representerar sina ämnen/föremål (subjects).
Kontakt med allmänheten, urbefolkning samt delaktighet framför presentation. Dialog med andra skapar nya insikter.
Beskriv hur den kontextuella metoden fungerar vid dokumentation, fördelar och nackdelar, samt varför man ofta väljer att implementera denna metod istället för bebyggelsemetoden i samband med arkeologiska utgrävningar (Roslund 2005: 6—10).
Kontextuell metod, lagergrävning, kom efter att man insett begränsningarna med bebyggelsemetoden. Den kontextuella metoden tar utgångspunkt i den enskilda ”händelsen” som minsta dokumentationsenhet. Ett kulturlager sätts i relation till andra ”händelser” på platsen som konstruktioner och nedgrävningar (mm). Tillsammans benämns alla dessa dokumenterade händelser för stratigrafiska enheter. Lager och konstruktioners utsträckning i rummet dokumenteras, tolkningar om hur en enhet kommit till noteras också. För att bygga upp en sekvens av händelser över tid relateras olika laget till varandra.
Fördelar: Profiler spelar mindre roll i denna metod. Metoden öppnar upp för fler möjligheter till källkritik än en komposit. Man får en grafisk återgivning av hela sekvensen. Mer detaljerad.
Nackdelar: Tar längre tid än den komposita.
Metoden används oftare eftersom bebyggelseskiftmetoden är grövre och klumpar ihop flera händelser till samma sekvens.
Johnson (2010: 38–49) diskuterar arkeologi som en vetenskap och hur arkeologer presentera sin forskning ur ett positivt eller social konstruktivt perspektiv. Vilka skillnader finns mellan dessa?
Social konstruktivt perspektiv: Humanistiskt. Tron att vetenskaplig kunskap inte är enbart objektiv, men helt eller åtminstone delvis socialt konstruerad.
Positivt perspektiv: Vetenskapligt. Uppsättning övertygelser om hur vi bör utföra vetenskapliga utredningar, tron att de sociala vetenskaperna, inklusive arkeologi, bör försöka följa den historiska utvecklingsväg av naturvetenskap.
Vilka metoder för ytkartering och hur de kan användas diskuterar Cowley (2013: 79–84) i sin text?
Aerial reconnaissance/flygfotografering: för att få en översiktsbild
Klassifikation och terminologi: för att få en relativ datering – kronologi
Gis (från början ett card index system) : databaser och inventering dit ovan sagda information läggs in
Kritisk analys av det egna arbetet
En metod som arkeologer använder sig av vid kartering av ett område är flygfoton och observation i landskapet. Vilka faktorer kan tänkas påverka resultatet som presenteras? (Cowley 2013: 76-82)
Looking without seeing – fastnar i honey-pots och missar det runt omkring. Vädret – kan resultera i att arbetet måste skyndas igenom. Tid – behöver systematiskt gå igenom fotografierna/informationen. Vilka metoder som används. Förändringar i landskapet (människor, djur och natur). Vad man letar efter, vissa företeelser ser man bara om man verkligen letar efter just dem. Markens bevarande egenskaper, vad som finns kvar. Hur torr/blöt marken är, i torrare mark avtecknas arkeologiska platser på ytan. Hur mycket tid man har till att gå igenom materialet. Vilka avgränsningar som görs, vilket område utförs karteringen på, vilket område undersöks inte.
Hur kan flygfoto hjälpa en arkeologisk undersökning?
Det ger en översiktsbild – arkeologiska ting som identifierats från marken kan placeras i ett större perspektiv. ”Hantera utan att förstöra”.
Vad är, enligt Roslund (2005: 2), skillnaden mellan naturvetenskapliga och humanistiska metoder när man tolkar ett föremål?
Naturvetenskapliga metoder: används om man är intresserad av de medvetna handlingarna bakom en sak, teknik eller funktion. ”Ting är direkt avläsbara” - vill förklara
Humanistiska metoder: används om man söker underliggande tankemönster och strukturer. ”Ting är manipulerade rester ur det förflutna” - vill förstå
Vad menas med ett diakront perspektiv?
Studiet av relationen mellan några specifika aktiviteter över tid. Är det under samma tid är det ett synkront perspektiv.
Vad är en överlappande cirkulation?
Är den tid under vilken två kronologiskt angränsande typer av samma kategori är i omlopp
Förklara begreppen seriation och engångsfynd (Seriation: Deetz 1996: 98-124; Renfrew & Bahn 2016: 135. Engångsfynd: Gräslund 1996: 28-31)
Seriation: ”lika går med lika”, en teknik för att sammanställa artefakter i en ordningsföljd eller serieföljd detta används sedan för att indikera deras ordning i tid eller deras relativa kronologi.
Enggångsfynd: är fynd som tillkommit vid ett och samma tillfälle, representerar ett ”ögonblickstillfälle” ex. mindre depåfynd. Annat ord för engångsfynd är slutna fynd.
Engångsfynd är fynd som antingen återfunnits ensamt eller tillsammans med andra fynd som representerar en separat, ögonblicklig händelse. Exempelvis en ensam yxa som återfinns i en åker eller allt som finns i en orörd grav.
Frekvensseriation ordnar typer i serier efter hur vanlig i % den varit under en viss period exempelvis jämfört med varianter av samma typ. Detta gör det möjligt att se övergångar från en period till en annan, en övergång som inte syns i typologisk indelning.
Vad är skillnaden på monoteitiska och polyteiska fynd enligt Gräslund (1996: 19–21)?
Monoteistiska typer: utmärks av att alla exemplar av typen har, respektive saknar vissa bestämda attribut. De uppvisar gränser mot andra typer.
Polyteistiska klassificeringar: bygger på att alla typernas innehåll av elementet bara delvis är gemensamt, medan de i övrigt kan representera en betydande mångfald av element. Varje artefakt behåller sin identitet samtidigt som den ingår i en flytande gruppering.
Definiera engångsfynd respektive hopade fynd.
Engångsfynd: är fynd som tillkommit vid ett och samma tillfälle, representerar ett ”ögonblickstillfälle” ex. mindre depåfynd. Annat ord för engångsfynd är slutna fynd.
Hopade fynd: är fynd som ackumulerats under en viss sammanhängande eller inte sammanhängande tidsföljd ex. större offerdepositioner.
Förklara hur dendrokronologi fungerar.
Dendrokronologi går ut på att man undersöker ett träds ringar. Metoden är både en absolut och en relativ dateringsform. Träd producerar en mörk och en ljus ring för varje år de lever. Dessa ringar varierar i tjocklek och variationen beror dels på ålder på trädet då ringarna blir tunnare för varje år. Vid tunna cirklar har tillväxtförhållandena varit dåliga, vid breda har de varit bra. På olika platser i världen beror tillväxten på nederbörd, på andra på värme. Genom att studera cirklars bredd går det att räkna fram hur miljöförhållandena varit på platsen just det trädet växt. Samma arter av träd växer på samma sätt. Detta gör att de sista hundra åren på ett träd som är tvåhundra år överensstämmer med ett träd som är hundra år. Genom denna överlappning kan en kronologi fastställas. Därför kan fynd av äldre trä matchas med den redan etablerade kronologin och på så sätt kan datumet för fällandet för det trädet dateras till en precision inom ett år. Kronologin kan även användas för att datera det trämaterial som återfinns på arkeologiska platser. Detta är inte en global dateringsmetod då den enbart fungerar på platser som har tydligt avskilda säsonger, vilket skapar tydliga årsringar. För att absolut datera ett träd måste vissa förutsättningar uppfyllas: det måste tillhöra en art som har en etablerad kronologi, som leder tillbaka tillräckligt långt för att få en exakt matchning.
Vad är skillnaden mellan absolut och relativ datering?
Absolut datering ger ungefärliga (eller exakta beroende på vilken källa som används) årtal eller intervall genom naturvetenskapliga och humanistiska metoder.
Relativ datering berättar om något är äldre än, samtidigt med eller yngre än något annat. Skillnaden är att vid absolut datering kan vi fästa händelser och artefakter på en specifik punkt, eller intervall, på tidsaxeln, medan vi vid relativ datering bara kan säga huruvida en händelse eller artefakt är samtida, äldre eller yngre än en annan.
Inom arkeologin kombineras ofta dessa bägge dateringsmetoder.
Vilken är den vanligaste dateringsmetoden inom svensk exploateringsarkeologi?
14C är den enda absoluta dateringsmetod som används i större utsträckning inom svensk arkeologi. Det är sällan alternativa metoder prövas. Delvis kan det förklaras med att Ångströmlaboratoriet i Uppsala är bland de bättre i Europa, men man skulle även kunna argumentera att det beror på bland annat bristande kunskap hos dem som undersöker och tar beslut. Luminescencedateringar av olika slag är mer vanligt att använda internationellt.
Ge ett exempel på hur korsdatering kan användas inom arkeologi.
Genom att jämföra den minoiska keramiksekvensen (den ordning de kom i) med egyptisk historiekronologi kunde man datera en keramikstil som återfanns i minoiska palatser.
Vad är stratigrafi?
Stratigrafi är studiet av lager, med utgångspunkt att olika arkeologiska källmaterial deponerats eller ansamlats det ena på det andra eller i en annan avläsningsbar följd.
Beskriv två dateringsmetoder.
Vid cross-datering använder man fyndkombinationer för att knyta samman fyndhorisonter från olika kulturområden, ibland över stora geografiska områden.
Vid typologisk datering ordnas typer på grundval av olikheter och likheter i en inbördes tidsföljd i en sekvens.
Redogör för metoden korsdatering och eventuella för- och nackdelar.
Vid cross-datering använder man fyndkombinationer för att knyta samman fyndhorisonter från olika kulturområden, ibland över stora geografiska områden.
Fördelar: det ger en datering och ett sammanhang på artefakter som i sig själva inte går att datera.
Nackdelar: Vi vet inte brukningstiden på artefakten som dateras genom cross-datering, därför kan vi inte förlita oss på en exakt datering. Ett föremål kan vara i omlopp långt efter det att föremålstypen slutat tillverkats.
Vilka var typologins grundare?
Hans Hildebrand var först med att formulera principen, Oscar Montelius vidareutvecklade typologin.
Vad innebär en typologisk metod?
Typologisk metod kan sägas vara arkeologens sätt att fånga en kulturellt bunden stil genom definitionen av de delar som tillsammans i sin helhet bildar det enskilda föremålet. Typologi kan i sin tur beteckna dels en färdig arkeologisk klassicificering av artefakter i en grupp och dels ett sätt att upprätta en typologisk serie för relativ datering.”
”[…] den typologiska metoden är ett instrument att ordna upp källmaterialet utifrån likhet eller olikhet i stil samt (om det är möjligt) skillnader mellan dem över tid.”
”[…] alla typologier med bärkraft bygger på en fundamental kännedom om källmaterialet. Endast genom en förföreställning kan man bygga en god typologi.”
”[…] typologin baserar sig på premissen att föremål varierar i sin utformning över tid och i rum. I typologin ligger ett antagande om förändring som kan observeras som en sekvens av variation inom föremålsgruppen.”
Hur fungerar och används typologimetoden?
Typbegreppet används i många olika sammanhang och används särskilt för den interna grupperingen av en kategori, ex. yxa av typ a etc. Typbestämning är sammanförandet av flera liknande artefakter till en grupp och innebär en generalisering och sammanfattning av ting som inte är helt identiska. För att typbegreppet ska kunna användas ska typen definieras och typens karakteriserande drag ska anges. Reella (objektiva) och fiktiva (subjektiva) såväl som mono- och polyteistiska typer diskuteras även.
Det finns olika inriktingar inom typologi. Vilka är de och redogör för skillnaden mellan dem.
Hierarkisk typologi bygger på en indelning uppbyggd från en högre övergripande nivå till en allt lägre eller finare (undertyper). Metoden lämpar sig dåligt på keramik men bra på serietillverkade föremål. Det går att kontrollera vart i ett system källmaterialet ska placeras. Metoder är enkel och överblickbar. Källmaterialet bör vara stort så att nya föremål inte bryter sönder strukturen vid nya analyser. Indelningen är grov och det kan vara svårt att skilja två huvudgrupper åt då undergrupper börjar likna varandra.
Inom icke-hierarkisk typologi väljs några specifika delar ut på ett föremål som ska avgöra indelningen. Det första får nummer 1, om det andra har samma form får även det nummer 1, har det däremot en annan form får föremålet nummer 2. Man kan arbeta med små källmaterial och ansluta nya typer i takt med att de grävs fram. Källmaterialet blir lätt oöverskådligt och tungarbetat. Med ett datorbaserat register går det senare att bygga upp en mer specifik indelning. Metoden kan med fördel användas som grund till korrespondensanalyser.
Vad innebär samtidighet i fyndsammanhang?
Ofta avser begreppet att saker och ting hamnat i jorden vid samma tillfälle. Andra gånger syftar begreppet till föremål som ackumulerats på en plats under en viss tid.
Förklara skillnaderna mellan frekvensdatering och typologi.
Typologi ordnar upp fynd efter olikheter eller likheter, och ibland även övertid. Ofta i block, där en typ följer på en annan.
Frekvensseriation ordnar typer i serier efter hur vanlig i % den varit under en viss period. Detta gör det möjligt att se övergångar från en period till en annan, en övergång som inte syns i typologisk indelning.
Beskriv hur C14 metoden fungerar, samt vilka faktorer man måste ta hänsyn till vid användningen av metoden.
Kol.14 är en absolut dateringsmetod som mäter förhållandet mellan kol-isotoper i organiska fynd. Before Present = 1950 tal pga atombomber som släppte ut en mängd kol i atmosfären och som gör mätningingar på fynd helt annorlunda om man skulle jämföra dagens mängd kol med med den för 10000 år sedan. Resultatet skulle alltså inte kunna jämföras med andra resultat som undersökts tidigare.