Tentafrågor Flashcards

1
Q

När bör du använda icke-parametriska metoder?

A

Icke-parametriska metoder bör användas antingen om den beroendevariabel vi vill mäta är på ordinal- eller kategoriskala. Vi bör även använda dessa metoder om datan ej är normalfördelad eller inte har homogen varians.

Parametriska metoder vill vi använda om beroendevariabeln är på intervall- eller kvotskala, samt om datan är normalfördelad och har homogen varians. Vi vill använda parametriska metoder när dessa kriterier är uppfyllda eftersom det kommer ge vår beräkning högre statistisk power; det vill säga att vi kan säga att vi har högre sannolikhet att effekten vi finner verkligen är sann.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är bayesfaktorn ett mått på och hur skiljer det sig från p-värdet?

A

Bayesfaktorn är ett mått på signifikans och används vid signifikanstestning. Bayesfaktorn tar ställning till båda hypoteser (H1 och H0) och är ett värde på förhållandet mellan dessa. Om bayesfaktorn är 1 så är det lika sannolikt för båda hypoteserna. P-värdet mäter sannolikheten att få ett resultat som stödjer H1 givet att H0 är sant.

Bayesfaktorn = Sannolikheten för vårt resultat givet att H1 är sant / Sannolikheten för vårt resultat givet att H0 är sant.

Bayesfaktorn kräver att man gör ett antagande från den population man vill studera. Detta kan bli ett problem då antaganden riskerar att bli subjektiva. Man kanske tror att stödet för H1 är större än vad det faktiskt är.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Varför är det viktigt att visuellt inspektera ”scatterplots” då du tittar på korrelationer. Ange ett par situationer där korrelationen kan bli missvisande då en visuell inspektion inte gjorts?

A

Det är viktigt att inspektera scatterplot vid korrelationer eftersom det låter oss se alla datapunkter. De företeelser som kan vara problematiska är om vi upptäcker att det finns så kallade outliers bland datapunkterna. Outliers är extremvärden och kommer därför påverka genom göra korrelationen avsevärt mycket starkare än om den inte hade funnits med.
En annan anledning till att vi vill göra en visuell inspektion är att vi kan då också får reda på att vi verkligen har ett linjärt samband. Det kan visa sig när vi ser på scatterploten att datapunkterna fördelar sig på ett sätt som bättre representeras av ett icke-linjärt samband och då blir det fel om vi använder oss av ex. pearsons korrelationskoefficient som används för linjära samband och applicering av den på dessa samband skulle ge en felaktig representation av det. Om vi upptäcker att datapunkterna verkar ha ett icke-linjärt samband bör vi använda oss av andra uträkningar.
När vi gör en visuell inspektion kan vi också finna att datapunkterna klustrar sig i varsitt hörn av “griden”. Det här kan leda till att vi med en uträkning av korrelationen skulle få ett mycket starkt samband. Det vi däremot bör tänka när detta uppstår är att det kan hända att vi har mätt två olika populationer. Om vi hade gjort varsin beräkning av populationerna var för sig kanske vi hade upptäckt att det inte hade funnits något korrelerande samband inom dem. Det här innebär att vi eventuellt har framkallat ett skensamband om vi har gjort en korrelation med två populationer.
Slutligen kan även upptäcka med visuell inspektion att vi kan ha haft för begränsad vidd på en av våra variabler när vi har samlat in data. Det här förklaras med att vi kanske upptäcker när vi tittar på vår scatterplot att alla våra datapunkter bara varierar mellan ett fåtal värden på x axeln och att vi inte har en korrelation. Vi kan då fundera på om vi skulle täcka in fler värden på x-axeln om det kanske skulle innebära att korrelationen också kunde öka i styrka och visa på ett samband mellan variablerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Du har bland ett slumpmässigt urval individer via enkäter skattat individernas upplevda lycka, hur ofta de vistas i naturen, mängd vänner, inkomst, demografiska variabler etc. Hur går du tillväga om du med hjälp av multipel regression vill testa den specifika hypotesen att människor som vistas mycket i naturen är lyckligare än de som vistas mindre eller inte alls i naturen?

A

I det här exemplet är det alltså “upplevd lycka” som är kriterievariabeln och “vistelse i natur”, “mängd vänner” “inkomst” och övriga demografiska variabler som är prediktorvariabler för vår multipla regression. Om jag vill testa den specifika hypotesen om att personer som vistas mycket i naturen predicerar högre upplevd lycka så kan jag använda mig av en hierarkisk (multipel) regression.
Den påbörjar jag med att lägga in några prediktorvariabler åt gången. Till exempel börjar jag med att lägga in de demografiska variablerna och hur dessa predicerar för upplevd lycka och ser vilka värden jag får. Därefter kan jag lägga in följande prediktorvariabler efter varandra och se hur detta påverkar regressionskoefficienten och hur mycket förklarad varians det ger. I sista steget vill jag lägga in den prediktorvariabel som jag har formulerat min hypotes kring, d.v.s. hur mycket personer vistas i naturen. När jag slutligen har lagt in den ska jag undersöka hur värdena i regressionen förändras och hur mycket mer förklarad varians den slutgiltiga modellen ger. Om förändringen i förklarad varians är statistisk signifikant så kan jag därefter uttala mig om att mycket vistelse i naturen predicerar för upplevd lycka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ge en så bra beskrivning som möjligt av vad “total varians” innebär vid en oberoende envägs ANOVA.

A

Vid en oberoende envägs-ANOVA avser total varians summan av alla värdens kvadrerade avvikelser till det totala medelvärdet för uträkningen.

Man kan även uttrycka det som att den totala variansen är summan av den systematiska variansen och felvariansen. Därför utgörs den av både den skillnad i medelvärden som finns mellan grupperna (systematisk varians) och även den skillnad i värden som finns mellan individerna och sin egen grupps medelvärden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

F-värdet är systematisk varians/felvarians. Ge en djupare beskrivning om vad de två olika typerna av varians innebär och hur de hänger ihop med F-värdet.

A

Systematisk varians avser den varians som består det finns en skillnad mellan grupperna. Den beräknas genom att se hur mycket gruppernas medelvärden skiljer sig från det totala medelvärdet/grand mean eller medelvärdet hos ex. en kontrollgrupp. Denna skillnad kan alltså sägas bero på den manipulation som har skett av oberoende variabeln mellan betingelserna. Systematisk varians är samma sak som förklarad varians.
Felvarians avser den varians som består av att det finns en skillnad mellan de individer som ingår i grupperna och beräknas genom att se hur varje individ/värde/mätpunkt skiljer sig från medelvärdet i den grupp den ingår i. Felvarians kan även kallas residualer eller oförklarad varians. Det avser alltså den varians hos våra värden/vår data som inte kan härledas till manipulationen av oberoende variabeln.
F-värdet beräknar vi genom ANOVA-beräkningar. När vi beräknar F-värdet vill vi dividera den systematiska variansen med sina tillhörande frihetsgrader och felvariansen med sina tillhörande frihetsgrader för att få Mean square för bägge. Därefter vill vi dela Mean square för systematisk varians med mean square för felvariansen och det är denna division som ger oss F-värdet. När F-värdet är högre än 1 vet vi att den systematiska variansen utgör en större andel av skillnaden mellan grupperna/betingelserna än felvariansen. Om vi jämför F-värdet med de kritiska F-värden som finns kan vi i nästa steg uttala oss om huruvida det finns en statistisk signifikant skillnad mellan betingelserna i vår ANOVA.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad behöver man tänka på när man designar en studie om man vet att man kommer att behöva använda post-hoc test med korringering för multipla jämförelser?

A

Multipla jämförelser kan exempelvis behöva genomföras när vi använder oss av ANOVA. Om ANOVA-uträkningen visar på ett statistiskt signifikant resultat kan vi ej veta mellan vilka betingelser skillnaden finns. När vi gör multipla jämförelser utsätter vi oss för något som kallas massignifikansproblemet. Det innebär att för varje följande signifikanstestning ökar vi risken att begå ett typ I-fel; att vi felaktigt förkastar nollhypotesen och antar alternativhypotesen. Det här vill vi undvika genom att exempelvis göra en Bonferroni-korrigering. Den genomför vi genom att dividera vår valda alfa-nivå (som oftast är 0.05) med antalet post hoc-jämförelsetest vi avser att göra. Det här kommer ge en ny alfa-nivå som blir mer strikt för att ge signifkanta resultat. För att vår data ska klara av den nya, striktare alfa-nivån skulle vi exempelvis behöva ha ett tillräckligt stort stickprov eller ha en tillräckligt stark effekt av vår manipulation för att vi fortfarande ska kunna få resultat som uppnår signifikansnivån mellan betingelserna efter vår Bonferroni-korrigering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv skillnaden mellan latenta och manifesta variabler samt hur de är relaterade till varandra. Illustrera med ett fiktivt eller verkligt exempel

A

En manifest variabel avser variabler som är verkliga och direkt mätbara. För att utgå från ett exempel från en tidigare fråga skulle “vistelse i naturen” gå att betrakta som en manifest variabel eftersom vi kan basera den variabeln på hur lång tid eller hur ofta personer är ute i naturen.
Skillnaden mot latenta variabler är att dessa är variabler som ej är direkt mätbara, men som kan mätas genom manifesta variabler och som kan sägas finnas genom att manifesta variabler korrelerar och har samband med varandra. Exempelvis kan vi säga att två manifesta variabler “vistelse i naturen” och “hur duktig man är på återvinning” verkar ha ett samband med varandra. Det innebär att vi eventuellt kan tala om att det kan finnas en latent variabel, som kan förklara varför de här hör ihop och eventuellt andra manifesta variabler. Kanske det här handlar om en latent variabel om man är “miljöpolitisiskt intresserad” eller “engagerad i att ta hand om naturen”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur kvantifierar vi relationen mellan manifesta variabler och faktorer? Av beskrivningen ska framgå vad måttet heter samt hur man beräknar det.

A

Vi kan kvantifiera relationen mellan manifesta variabler och faktorer genom faktorladdningar. Detta mått avser hur mycket den manifesta varibeln korrelerar med faktorn (latenta varibeln). Vi får måttet genom att först och främst ta reda på hur alla manifesta variabler korrelerar med varandra; vi tar fram en korrelationsmatris. Därefter kan vi ta reda på hur mycket varians alla våra manifesta variabler förklarar genom att titta på eigenvalues och screeplot. Utifrån detta vill vi välja hur många faktorer vi vill använda oss av. Om vi då använder oss av tre faktorer kan vi sedan beräkna hur mycket varje manifest variabel korrelerar med de faktorer vi har valt. Vi kommer då kunna se att variablerna korrelerar olika med varje faktor vi har tagit fram. Då kan vi se hur varje variabel relaterar till varje faktor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Planera en systematisk översikt som innefattar en metaanalys. Vilka steg bör ingå?

A

Det första steget är att definiera en forskningsfråga att undersöka. Här handlar det delvis om att vara tillräckligt snäv för att vår studie skall kunna jämföra olika resultat från andra studier, men man behöver också vara tillräckligt bred för att kunna hitta en tillräcklig mängd redan genomförda studier som rör forskningsområdet.
I nästa steg behöver vi bestämma tillvägagångssätt att utföra studien. Hur ska vi hitta studier, vilka inklusions- och exklusionskriterier ska vi ha för vår metaanalys etc.
Sedan söker vi litteratur. Vi kan ta hjälp av olika databaser och sökord som relaterar till vårt forskningsområde. Vi behöver också sålla i litteraturen i enlighet med våra inklusions- och exklusionskriterier för att slutligen välja ut exakt vilka studier vi kommer använda oss av i metaaanalysen. Här vill vi även se till att gräva lite bland studier som ej har blivit publicerade. Ibland publiceras inte studier på grund av de inte har fått resultat som är i linje med deras forskningsfrågor. Att ta del av dessa är relevant för en metaanalys, eftersom de kan balansera ut alla andra studier som visar på effekt. Genom att inkludera dessa studier kan vi kanske finna ett resultat i metaanalysen som blir mer representativt för populationen/är mer sanningsenligt.
När vi har valt vilka studier som skall ingå behöver vi koda dessa. Detta kan man göra utifrån att titta på vilka deltagare, interventioner, kontrollgrupper och utfallsmått som de olika studierna har. Man kan även koda för vilka länder de kommer ifrån eller annat.
Sedan vill vi beräkna effektstorlekar för vår metaanalys. Då måste vi ha sett vilka mått de använder sig av i de studier vi har läst och hur vi kan sammanföra dessa på bästa sätt.
Det måste vi följa upp med att undersöka om studiernas effektstorlekar är homogena. När vi gör metaanalys behöver vi ta reda på att resultaten vi inkluderar har tillräcklig homogenitet. Om resultatet visar på för stor heterogenitet blir det svårt att hävda att det resultat som metaanalysen får fram är tillräckligt säkert och användbart.
Vi kan sedan titta närmare på de studier som ingick i studien och specifikt titta på de som visade på en effekt är relevant för metaanalysens forskningsfråga. Man vill titta på om det fanns något särskilt som utmärkta att de hade fått ett resultat och hur det jämför sig mot studier som kanske inte hade lika tydliga resultat.
Slutligen behöver man också ta ställning till sitt eget jäv och bias. Att också granska sina egna metoder och kriterier och om en egna uppfattningar om forskningsområdet kan ha påverkat resultatet man har kommit fram till.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Problematisera kring användandet av p<.05.

A

Det första vi kan problematisera är att p-värdesgränsen < 0.05 är godtyckligt satt. Det kommer av att vi säger att vi kan tolerera 5% risk att begå ett typ I-fel i det långa loppet. I praktiken är det ett användbart kriterie att använda sig av i forskning, men det innebär också att vi sätter en hård gräns och är benägna att bedöma studier som har p-värden som är strax över 0.05, ex. 0.06 som otillräckliga och kan även leda till att de ej publiceras även om den effekt de har kunnat undersöka hade kunnat bidra med användbar information.
Vi kan även problematisera om att vilket p-värde vi får och hur väl vi kan uppnå gränsen på 0.05 är beroende på hur stort stickprov vi använder oss av. Om vi har ett jättestort stickprov kommer vi alltid kunna finna statistisk signifikans, även om effekt vi hittar, i sig inte är viktig eller relevant i vissa lägen.
Det finns också en risk att forskare, media eller allmänheten misstolkar vad p-värdet innebär. Man kan tendera att förväxla det med att studier har gett viktiga resultat, eller att det säger något om hur stor en effekt är. Det kan inte p-värdet säga. P-värdet avser bara hur stor sannolikheten var för vårt resultat om nollhypotesen har varit sann. Vi kan inte säga att nollhypotesen är falsk utifrån detta, utan vi kan bara säga att vi kan anta alternativhypotesen och samtidigt acceptera 5% risk att ha begått ett typ I-fel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

När används parametriska respektive icke parametriska metoder? Vilka är de eventuella fördelarna och nackdelarna med respektive metod?

A

Parametriska metoder används när datan är normalfördelad (att kurtosis och skewness = 0). Det ska finnas en homogen spridning i de olika betingelserna och datan ska vara i en “högre” skalnivå, alltså intervall eller kvotskala. Icke-parametriska metoder kan användas när datan inte är normalfördelad då det alltså inte är meningsfullt att beräkna medelvärde och standardavvikelse. Icke-parametriska metoder används när datan anges i nominal eller ordinalskala. Icke-parametriska metoder har en lägre statistisk power än parametriska metoder, därför ska parametriska metoder användas i de fall det är möjligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Förklara kortfattat vad
(a) den kvadrerade korrelationskoefficienten beskriver?
(b) den icke-standardiserade regressionskoefficienten beskriver?
(c) den standardiserade regressionskoefficienten beskriver?

A

a) Determinationskoefficienten, detta anger andelen förklarad varians, alltså hur stor del av variansen i BV som förklaras av manipulation av OBV. Determinationskoefficienten används ofta som ett mått på effektstorlek.
b) Den icke-standardiserade regressionskoefficienten beskriver lutningen av regressionslinjen i de enheter som är specifika för analysen. Denna typen av regressionskoefficient kan därför inte jämföras med andra enheter.
c) Den standardiserade regressionskoefficienten anger lutningen av regressionslinjen i standardavvikelser istället för den enhet som är specifik för analysen. Detta gör att regressionskoefficienten kan jämföras med andra analyser och resultat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad menas med Bayesfaktorn? Ge en kort definition, och ange också något argument till varför BF kan vara att föredra framför det traditionella p-värdet.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

F-ration är det viktigaste statistiska värdet vid ANOVA. A) Av vilka två typer av varians beräknas ration? B) Vad beskriver de två olika typerna av varians? C) Varför delar den ena med den andra?

A

a) Systematisk varians och felvarians b) Systematisk varians utgör den delen av den totala variansen som kan förklaras av vår modell, alltså den delen av variansen i BV som förklaras av manipulation i OBV. Felvarians utgör den delen av den totala variansen som inte kan förklaras av vår modell utan istället skulle kunna förklaras av slumpen eller ovidkommande variabler. c) Vid beräkning av f-ration delas den systematiska variansen med felvariansen vilket ger ett mått på hur många gånger större den systematiska variansen är än felvariansen. Detta ger alltså ett värde på hur stor den systematiska variansen är i jämförelse med felvariansen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hitta på och beskriv två psykologistudier där du använder dig av en oberoende envägs-ANOVA respektive mixad tvåvägs-ANOVA 2p

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Varför är interaktionseffekter mer intressanta om vi finner dem, än huvudeffekter vid tvåvägs- ANOVA?

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Förklara följande begrepp: (2p) a) Latenta variabler
b) Manifesta variabler

A

a) Latenta variabler är underliggande, icke-observerbara variabler som inte går att mäta eller undersöka direkt. De latenta variablerna är de faktorer som vi vid en faktoranalys vill ha ett mått på. Ett exempel på latenta variabler kan vara olika personlighetsdimensioner.
b) Manifesta variabler är observerbara variabler som vi kan mäta och undersöka direkt. Enligt exemplet ovan med personlighetsdimensioner skulle en manifest variabel kunna vara ett item på ett personlighetstest. I en faktoranalys vill vi undersöka förhållandet mellan den manifesta och latenta variabeln.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Ett centralt begrepp i faktoranalys är faktorladdning, förklara vad det används till.

A

Faktorladdning är ett mått på förhållandet mellan en manifest och latent variabel och kan beskrivas som ett linjärt samband. Faktorladdningen anger alltså hur starkt förhållandet mellan den manifesta och latenta variabeln är. Vid en faktoranalys används detta för att avgöra villka variabler som laddar mest på respektive faktor, genom att analysera faktorladdningar kan vi t.ex. se att påståendet (variabeln) “Jag är inte blyg” laddar mer på faktorn extaversion än på faktorn agreeableness i ett personlighetstest.

20
Q

Vad är “eigenvalues” och hur används de i EFA (explorative factor analysis)?

A

Eigenvalues (på svenska ”egenvärden”) är ett värde på extraherade faktorer i en faktoranalys. Egenvärdet visar hur stor del av variansen i variablerna som kan förklaras av (relateras till) faktorn. Tabell över egenvärden kan ge en ledtråd till hur många faktorer vi bör extrahera. Kriterier för detta kan vi får genom t.ex. Kaisers kriterium eller Scree plot. Den vanligaste tumregeln är att extrahera så många faktorer som har egenvärden över 1. (Borg, Westerlund)

Eigenvalues är ett mått som beräknas på en faktor som anger hur mycket den givna faktorn förklarar av den totala variansen i ett dataset. Vid EFA har vi ingen modell över hur många eller vilka faktorer vi kommer få ut av vår faktoranalys vilket i de flesta fall leder till att vi får ut fler faktorer än nödvändigt vid EFA. För att avgränsa och sortera bland faktorerna beräknas och jämförs deras eigenvalue. De faktorer med högst eigenvalue är alltså de mest signifikanta faktorerna i analysen vilket avgör vilka faktorer som behålls och vilka som kan sorteras bort.

21
Q

Psykologisk forskning sammanfattas ofta i systematiska översikter och metaanalyser. Men hur gör man? Redogör för de olika stegen i utförandet av en systematisk översikt där det är möjligt att göra en metaanalys.

A
  1. Definiera forskningsfrågan - avgränsa vad som ska undersökas, hur bred eller smal forskningsfrågan ska vara
  2. Bestäm tillvägagångssätt - bestäm hur sökning av studier ska gå till (vilka databaser osv), samt vilka studier som ska inkluderas respektive exkluderas
  3. Litteratursökning - systematisk genomsökning av relevanta databaser, det kan även vara viktigt att titta på studier som inte fått resultat och utvärdera detta
  4. Kodning av studier - kodning av de studier som planeras användas i metaanalysen, som uppfyller kraven för inklusion. Detta görs ofta enligt variablerna som representeras i akronymen PICO (patient, intervention, control group, outcome), det är viktigt att jämföra detta med andra variabler som t.ex. vilket år studien genomfördes, vilken stad/land den genomfördes i osv för att kontrollera för alternativa förklaringar till resultaten.
  5. Beräkna effektmått/effektstorlek - beräkna alla studiers effektstorlek, vanliga effektmått som används är b.la. pearsons r, r^2, cohens d.
  6. Undersök homogenitet - kontrollera att deltagarna i alla studier representerar samma population
  7. Vad utmärker studier med signifikanta resultat? - Analysera och utskönja mönster i vilka studier som tycks erhålla intressanta/signifikanta resultat
  8. Publikationsbias - analysera hur olika bias kan påverka vilka studier som publicerats och hur detta påverkar tillförlitligheten av de resultat man kommit fram till
22
Q

“P-hacking” ses som ett skällsord bland forskare. Ge minst två problem med p-värden och resonera varför det är så lockande med p<.05 jämfört med p=.06. 2 poäng.

A
23
Q

Nämn några förutsättningar som bör vara uppfyllda för att kunna använda parametriska metoder?

A

Parametrisk statistik utgår från att från stickprovet uppskata egenskaper hos populationens parametrar.
- Normalfördelade värden
- Skewness och kurtosis = 0
- Då vi har homogen varians
- Hög skalnivå dvs intervallskala eller kvotskala

24
Q

Vad menas med och vad är nackdelen med icke-parametriska metoder?

A

Icke-parametriska metoder har samma princip som parametriska men används för att analysera data på lägre skalnivå, nominal- och ordinalskalenivå. Icke-parametriska metoder använder man har förutsättningar som är motsatta parametriska metoder dvs icke- normalfördelade värden (ej meningsfullt att beräkna SD och M), ordinal och nominalskala, när vi har skewness och heterogen varians.
Nackdelen med icke-parametriska metoder är att de ger lägre power då de inte har de tydliga parametrar som ofta finns på intervall- och kvotskalenivå.

25
Q

Vad kallas den typ av multipel regressionsanalys där du kan kontrollera för vissa variabler (ex demografiska egenskaper) när du vill undersöka en specifik hypotes. Exempelvis om grad av utbildning leder till större grad av upplevd lycka senare i livet? Beskriv översiktligt idén bakom hur man gör denna typ av kontroll?

A

Den kallas hierarkisk multipel regression och är en metod för modelljämförelse för att testa explicita hypoteser. Man vill se om andelen förklarad varians ökar signifikant då flera intressanta prediktorer läggs in i regressionen. Om jag har hypotesen: “Grad av utbildning påverkar större grad av upplevd lycka senare i livet” kanske jag först vill kontroller för andra ovvidkommande variabler som också skulle kunna påverka den upplevda lyckan, dessa kan vara demografiska egenskaper som kön, ålder eller föräldras utbildningsnivå och inkomst. Jag börjar då med:
Modell 1: Kön –> Grad av lycka senare i livet, Ålder –> grad av lycka senare i livet
och fortsätter sedan med andra modeller som:
Modell 2: Föräldrars utbildningsnivå –> grad av lycka i senare i livet
Om min egen modell (Grad av utbildning påverkar större grad av lycka senare i livet) förklarar beroende variabeln (grad av lycka senare i livet) bättre än de andra modellerna, om skillnaden är statistisk signifikant kan man dra slutsatsen att min hypotes har stöd.

26
Q

Vad menas med total varians, förklarad varians och felvarians i samband med
regression?

A

Begreppen används bland annat när vi vill beräkna regressionslinjen och ta reda på hur mycket av en variabel som förklaras av en annan. Genom kvadratmetoden kan linjen som ger den minsta summan av alla kvadrerade avstånd till linjen hittas. Total varians innebär alla kvadrerade datapunkters avstånd till medelvärdet summerat ihop. Förklarad varians, även kallad delad varians, systematisk varians och R^2 är det kvadrerade avståndet mellan modellens påförhand valda medelvärde för varje datapunkt och regressionslinjen. Felvarians innebär det kvadrerade avståndet från alla enskilda datapunkter till regressionslinjen summerat. De tre hänger ihop genom ekvationen
Totalvarians = Förklarad + Felvarians

27
Q

Redogör för varför man i många fall vill rotera faktoraxlarna vid en faktoranalys, och vad som menas med oblique rotation respektive ortogonal rotation?

A

Genom faktoranalys kommer datorn vilja hitta de starkaste korrelationerna vilket innebär att man kan behöva rotera faktoraxlarna. Rotationer som förutsätter icke-korrelerade faktorer kallas ortogonal rotation medan motsatsen, rotationer som förutsätter korrelation mellan faktorerna kallas oblique- eller snedrotation. I ortogonalrotation är vinkeln mellan axlarna “låst” till 90 grader.

28
Q

F-ration är det viktigaste statistiska värdet vid ANOVA. A) Av vilka två typer av varians beräknas ration? B) Vad beskriver de två olika typerna av varians? C) Om grupperna har samma felvarians, innebär det att det finns en skillnad mellan grupperna?

A

A) F-ration innebär att systematisk varians delas med fel varians. F=Sv/FelV. B) Förklarad varians är det kvadrerade avståndet mellan modellens påförhand valda medelvärde för varje datapunkt och regressionslinjen. Felvarians innebär det kvadrerade avståndet från alla enskilda datapunkter till regressionslinje summerat. c) Ja, det kan fortfarande finnas en skillnad mellan grupperna även om de har samma felvarians. Ju högre F-värdet i F-kvoten är desto större sannolikhet för signifikanta skillnader mellan grupperna. En hög förklarad varians (täljaren i kvoten) och en låg felvarians ger ett högt F-värde även om grupperna har samma felvarians kan de ha hög förklarad varians och således utläsa en skillnad.

29
Q

Beskriv några studier (en per design) du vill göra där det vore lämpligt att använda sig av A) oberoende envägs-ANOVA, B) beroende envägs-ANOVA och C) tvåvägs-ANOVA.

A

A) Oberoende envägs-ANOVA innebär att av vi har en oberoende variabel med minst två lägen där varje försöksperson bidrar med data i endast en betingelse dvs. mellangruppsdesign. En studie som vill undersöka hur två olika diagnoser påverkar nivå av ångest (Beroende variabel). Diagnoser (OBV) har då två betingelser t.ex. ADHD och Autism. B) En beroende envägs-ANOVA innebär att vi har en oberoende variabel med minst två lägen men där varje försöksperson bidrar med data i båda/alla betingelserna dvs inomgruppsdesign. Denna design kan lämpa sig om man vill undersöka hur minnetsinlagring påverkas av hastigheten av stimulin där samtliga försökspersoner testar alla betingelser/hastigheter t.ex. Hastighet 1, 2 eller 3. c) En tvåvägs-ANOVA innebär en ANOVA med två oberoende variabler och kan ha inomgrupps- eller mellangruppsdesign eller mixad (beroende eller oberoende eller en av varje på respektive variabel). Vi kanske vill undersöka hur kön och koncentrationsförmåga påverkar resultatet på högskoleprovet.

30
Q

A) Varför behöver man använda sig av post-hoc test vid ANOVA med fler än två betingelser? B) Finns några problem med att använda sig av t ex bonferroni-korrigering?

A

A) För att man fått ut att det finns en signifikanta skillnader, H1 är sann, men man vet inte vart skillnaden finns, alltså i vilka betingelser skillnaden finns. Vi ser att terapimetod påverkar ångestnivå men vi vet inte om det är terapimetod A, B eller C - för att få reda på, och kunna dra slutsatser om det, görs post hoc test. B) Ofta görs ett bonferroni-test. Nackdelen med detta är att det kan göra din data värdelöst. Genom bonferroni så delas alfanivån med antalet jämförelser man gör och vi får därför ut ett nytt p-värde t.ex. 0.05/5 (10 st bonferroni test) och vi får således ut ett nytt p-värde på 0.01. Detta innebär att vårt resultat behöver ha högre effekt för att klara detta nya p-värde för att kunna förkasta nollhypotesen och visa att det faktiskt finns en skillnad, ett fenomen.

31
Q

Systematiska översikter och metaanalyser används ofta i forskning. Beskriv hur man steg för steg lägger upp en metaanalys och ange gärna hur systematiska översikter och metaanalyser förhåller sig till varandra.

A
  1. Definiera forskningsfrågan/välj ansats: bredd/smal ansats
    Fördelar med bredansats är omfattande evidens som kan generaliseras till andra sammanhang, motsatsen är en nackdel med den smala ansatses. Nackdelar kan vara att risken ökar för att blandaihop studier med skilda syften och försvåra tolkningen. För den smala ansatsen är fördelarna att det är lättare att besvara forskningsfrågan och att tillgängliggöra studier för detta.
  2. Bestäm tillvägagångssätt - sökord, vart ledar jag efter studier?
  3. Litteratursökning - t.ex. PubMed, PsychNet
  4. Kodning av studier - tänka på PICO (patient, intervention, control group, outcome), publikationsår, studieort etc.
  5. Uträkning av effektmått som t.ex. cohens d och r. Val av effektmått bestäms av vilken typ av studier.
  6. Kontroll av homogenitet - kontroll av effektstorlekens homogenitet
  7. Tänka på vad som utmärker studier med effekter
  8. Publication bias - Studier som inte visar på skillnader inom området blir oftast inte publicerade i lika stor utsträckning, viktigt att ta fram dessa som underlag i vår metaanalys för att motverka publicationbias
    Skillnaden mellan de båda är att systematiska översikter inte nödvändighetsvis behöver innefatat statistik och statistisa metoder för att sammanslå resultat från oberoende studier. Systematiska översikter behöver inte ta hänsyn till forskningsfrågan och antal studier inom det giva området. Metaanalys är statistiska metoder för att jämföra effektstorlekar och andra parametrar från oberoende studier.
32
Q

Ni får syn på detta resultat: “The effect was almost significant p=.06”. Problematisera kring p- värden och ge minst två nackdelar. Vad är ett p-värde föresten?

A

P-värdet innebär att sannolikheten för att få samma resultat, givet att nollhypotesen är sann. Sannolikheten för att få ett visst resultat och alla mindre sannolika resultat om det vore så att det inte fanns en skillnad, ett fenomen, alltså om H0 vore sann. Ett p-värde på 0.01 innebär således att antingen har det osannolika inträffat (vi har fått en skillnad, ser ett fenomen) som egentligen inte finns, vi har fått fram fenomenet genom att vi träffat 1 gång på 100 eller så är det så att H0 är falsk, och vi kan anta att det finns ett “sant” fenomen.
Kritiken mot p-värden är blandat att nivån, som inom psykologin, ofta sätts till 0.05/5 % alfanivå är godtycklig - det finns inga argument till varför just den nivån är rimlig. Att ett resultat då når strax över alfanivån, som i exempelet innebär att evidensen för den studien plötsligt räknas som låg men hög om den hade 0.04 som signifikant effekt. En annan nackdel är att p-värdet ofta missförstås som en effektstorlek, p-värde visar endast att det finns en skillnad eller inte, men inte hur stor denna skillnaden är. Att stirra sig blind på p-värden säger således inte så mycket om hur väl vår intervention har fungerat, bara ATT den har fungerat. En annan nackdel är massignifikansproblemet - att man kan köra sitt test flera gånger och till slut (efter kanske 20 gånger) få fram ett signifikant resultat. Detta återspeglas i debatten om replikationskrisen där tidigare publicerade studier som nu replikerats inte alltid visar ett signifikant resultat.

33
Q

Hur skulle du kort förklara för en vän som har missat kursen psykologisk forskningsmetod II hur man kan få fram förklarad varians från en korrelationskoefficient, och vad som menas med förklarad varians?

A

Korrelationskoefficienten, r, beskriver sambandet mellan två eller fler variabler med avseende på styrka och riktning. Kan matematiskt anta värdena -1 till 1, där ju närmare -1 och 1 du kommer, desto starkare är sambandet mellan variablerna. Låt oss exempelvis säga att vi har variablerna antal sessioner i KBT (x) och mående (y), där r = 0,4. Vi kan då skönja ett positivt samband där ju fler antal sessioner i KBT du går, desto bättre är måendet.
Med hjälp av denna korrelationskoefficient kan vi även ta reda på någonting annat intressant; den förklarade variansen, alltså hur mycket i variansen i variabel y (måendet) som kan tillskivas variansen i x (KBT). Enkelt uttryckt, hur mycket av skillnaden i måendet kan i detta fall förklaras av skillnader i antal sessioner KBT?. Beräknas genom att kvadrera r (0,4*0,4 = 0,16). Tolkas som att varians i x (KBT) förklarar till 16 % varians i y (mående). De övriga 84 % beror på andra faktorer vi inte har tagit i beaktande, t.ex. sömn, sociala omständigheter o.s.v.

34
Q

Beskriv hur du med hjälp av hierarkisk regression testar en specifik hypotes, exempelvis att betyg i grundskolan kan predicera inkomst senare i livet. Du behöver inte, men får gärna hitta på ett annat konkret exempel.

A

Multipel regressionsanalys syftar till analys av data där flera oberoende variabler (prediktorvariabler) har en påverkan på en beroende variabel (kriterievariabel). Dessa kan genomföras på olika sätt, exempelvis:
1) Standard multipel regressionsanalys
Det statistiska datorprogram vi nyttjar kastar simulant in samtliga prediktorvariabler för att ta fram en så stor del av den förklarade variansen som möjligt. Nyttjas alltså för att beskriva i så hög utsträckning som möjligt vad som förklarar variansen (skillnaderna) i vår kriterievariabel.
2) Hierarkisk regressionsanalys
Forskaren bestämmer själv i vilken ordning som prediktorvariablerna sätts in, för att på sådant sätt kunna bedriva en typ av modelljämförelse. Detta med syfte att exempelvis testa en hypotes om hur en specifik prediktorvariabel påverkar en kriterievariabel. Vi kan exemplifiera detta utifrån fallbeskrivningen ovan:
Vi är intresserade att testa hypotesen om att betyg i grundskolan kan predicera inkomst senare i livet. Vi kan på goda grunder misstänka att den finns flera andra prediktorvariabler som kan påverka den inkomst som erhålls i senare ålder, t.ex. om man gick gymnasiet, gick högskola/universitet, längden på arbetslivserfarenhet, demografiska variabler o.s.v. Dessa variabler vill vi först kontrollera för. Detta med syftet att isolera sambandet mellan grundskolebetyg och senare inkomst. Vi genomför därför först analys av de kända faktorerna vi vill kontrollera för (låt oss kalla detta en analys av modell 1). En viss förklarad varians presenteras då. Vi adderar sedan den prediktorvariabel vi är intresserad av att testa, alltså grundskolebetyg (låt oss kalla detta modell 2). Om modell 2, d.v.s. när vi adderar den prediktorvariabel vi ämnar undersöka, ökar den förklarade variansen (jämfört med modell 1) på ett signifikant vis kan vi konstatera att stöd har erhållits för att förkasta nollhypotesen (grundskolebetyg kan ej predicera inkomst senare i livet). Modell 2 har alltså ett högre förklaringsvärde till variansen i senare inkomst jämfört med Modell 1.

35
Q

F-värdet är systematisk varians/felvarians. Ge en djupare beskrivning om vad de två olika typerna av varians innebär och hur de hänger ihop med F-värdet.

A

Liksom beskrivet i föregående fråga så består alltså den totala variansen (all uträknad varians i datasetet) av de två komponenterna systematisk varians och felvarians. Systematisk varians förklarar andelen av variansen i datasetet som kan tillskrivas manipulation av våra variabler (summan av de kvadrerade avstånden mellan respektive betingelses medelvärde till datasetets totala medelvärde). Felvarians anger den andelen av varians i datasetet som beror på allt annat än just manipulationen av variablerna, t.ex. mätfel, inidividuella skillnader mellan betingelserna (om det är mellangruppsdesign). Formuleras som summan av de kvadrerade avstånden mellan respektive betingelses observationer till dess betingelses medelvärde).
F-värdet är ett viktigt mått i samband med ANOVA, där man vill se hur stor andel av den totala variansen som, enkelt uttryckt, förklaras av manipulationerna av våra variabler och inte av något som vi ej kontrollerat för. Beräknas genom att dividera systematisk varians med felvarians. Beskriver alltså proportionerna i vilken den systematiska variansen förklarar den totala variansen jämfört med felvariansen. Om vi får F-värde = 10, så kan vi alltså konstatera att manipulationen av våra variabler förklarar 10 gånger mer av den totala variansen jämfört med felvariansen, som exempelvis mätfel eller individuella skillnader mellan studiens deltagare (om det är mellangruppsdesign). Ju högre F-värde, desto mer tillskrivs den systematiska variansen betydelse att förklara den totala variansen. I förlängningen ger detta oss bättre stöd för att förkasta nollhypotesen.

36
Q

Vad behöver man tänka på när man designar en studie om man vet att man kommer att behöva använda post-hoc test med korringering för multipla jämförelser?

A

Ett problem med ANOVA-analys, där det är fler än två betingelser, är att analysen kan konstatera att skillnader råder mellan minst två betingelser men ej var dessa skillnader återfinns. För att ta reda på var skillnaderna specifikt hittas behöver vi genomföra post hoc- testning. Inte sällan brukar detta ske genom upprepade t-test, där samtliga betingelser jämförs parvis. Detta görs med en förutbestämt acceptabel risk för att begå ett typ 1-fel (felaktigt förkasta nollhypotesen). Denna risk beräknas utifrån en alfanivå, låt oss säga 0,05 (5 %). Vid respektive parvis t-testning löper man alltså 5 % risk för att identifiera en skillnad trots att en sådan inte finns (beror enkom på slumpen). Ett problem uppenbarar sig dock här; ju fler parvisa jämförelser vi gör, ju högre blir den sammantagna risken för att vi begår ett typ 1-fel (med hänvisning till sannolikhetslära). När vi har genomfört våra samtliga jämförelser så har vi en betydligt högre sammantagen risk för att vi vid någon av dessa felaktigt förkastat en sann nollhypotes, än de 5 % vi initialt sett som acceptabel. Detta problem brukar adresseras med en korrigering av alfanivån, t.ex. bonferroni-korrigering.
Hur går en bonferroni-korrigering då till? Alfanivån divideras med antalet jämförelser som genomförs. Sker fem parvisa jämförelser blir alltså uträkningen alfanivå/5 (i vårt exempel 0,05/5 = 0,01). Respektive parvis t-testning genomförs då med en risk på 1 % för typ 1-fel, vilket gör att den sammantagna risken för samtliga jämförelser förblir på runt 5 %, vilket var den förutbestämt acceptabla risken. Ett nytt problem uppenbarar sig dock här! En sådan pass låg kritisk gräns, 1 %, gör det väldigt svårt för resultat att vara statistiskt signifikanta och risken för typ 2-fel (felaktigt behålla en falsk nollhypotes) ökar därmed. Vår data får mycket dåliga möjligheter till att kunna förkasta en nollhypotes, då kraven blir för stora.
Vid designen av en studie, där man på förhand vet om att post hoc-test med korrigering kommer genomföras, behöver man hitta sätt att öka dess power så mycket som möjligt (minska risken för typ 1-fel). Detta genom att ha ett större deltagarantal än om eftertester och korrigering ej hade varit aktuellt.

37
Q

Ett centralt begrepp i faktoranalys är faktorladdning, förklara vad det används till.

A

Faktorladdning beskriver i den utsträckning en manifest variabel korrelerar med en latent sådan (faktor). Kan anta värden mellan 0 och 1, där ju närmare ett faktorladdningen är, desto starkare är korrelationen. Gränsvärdet stipuleras som 0,4 - understigs detta konstateras det att variansen i manifest variabel ej på adekvat vis kan förklaras av variansen i latent variabel.
Faktorladdning kan presenteras grafiskt i en komponentmatris, där de manifesta variablerna representeras av datapunkter och respektive latent variabel är respektive axel. Ju kortare avstånd det är mellan en manifest variabel till en axel, ju högre är fakorladdningen (starkare korrelation).
Exempel: Ponera att den manifesta variabeln “antal vänner” har mycket hög faktorladdning med avseende på den latenta variabeln “extraversion”. Då gäller korrelationen ju högre extraversionen är, ju fler vänner har man.

38
Q

Redogör för hur metanalyser genomförs från början till slut.

A

Nedan kommer respektive steg i metanalyser redogöras för, liksom kortare beskrivning vad som bör göras vid varje steg.
1) Definiera forskningsfråga.
- Vad är det egentligen som ska undersökas? Är vi exempelvis intresserade över att genomföra en systematisk översikt av studier kring en specifik typ av behandling för en specifik typ av symtombild? Det är viktigt att forskningsfrågan inte är formulerad på ett för snävt eller för brett sätt. Vid ett för snävt kan det bli svårt att få tillgång till tillräckligt många studier. Vid en för bred forskningsfråga blir problemet i stället att urvalet blir för stort, där det blir svårt att ta ställning till vad man egentligen söker efter vilka typer av studier.
2) Bestäm tillvägagångssätt.
Hur ska denna metaanalys rent praktiskt gå till? Inklusions- och exklusionskriterier stipuleras angående vilka studier som kommer att få ingå samt ej ingå. Vilka typer av forskningsdesigner är adekvata? Vilka populationer ska studierna ha genomförts på?, o.s.v.
3) Genomför litteratursökning.
Sök i olika databaser, med specifikt formulerade söksträngar, efter studier som ska innefattas i metanalysen. Viktigt att också redogöra för vilka databaserna är samt hur söksträngarna är formulerade. Om möjligt, givet att forskaren sitter på kontaktnätet och kunskapen, ska gärna andra forskare som är aktiva i forskningsområdet kontaktas. Möjligtvis sitter de på opublicerade studier, vilka med fördel kan ingå i metanalysen. Inte sällan brukar studier med dåliga resultat förbli opublicerade, men även dessa är relevanta för den systematiska översikten.
4) Kodning av studier.
En standardisering genomförs så samtliga studier blir jämförbara.
5) Uträkning av effektmått.
Ta fram effektstorlekar och standardavvikelser.
6) Kontroll av homogenitet
Är homogeniteten i de olika studiernas populationer ungefär densamma? Är de jämförbara?
7) Ta reda på om något utmärker de studier som påvisar effekter.
Titta noga på studierna som påvisar signifikanta effekter. Finns det några gemensamma nämnare där som behöver identifieras? Är det några särskilda mätmetoder som nyttjas, är de av samma storlek o.s.v. Är bra då detta kan påverka de slutsatser som dras utifrån dem.
8) Publikationsjäv
Utges vara sista steget, men ska egentligen genomsyra hela förfarandet. Vilka biases (jäv) kan ha förekommit, vilka i förlängningen eventuellt undergrävit trovärdigheten och verklighetsförankringen i min metaanalys. Har jag gjort det enkelt för mig i urvalet? Har mina inklusions- och exklusionskriterier varit för konservativa eller liberala? Har jag utelämnat vissa studiers resultat, för att framföra en mer effektfull slutsats?

39
Q

Varför föredras Pearsons r framför kovarians?/ Varför är korrelationen ett bättre sambandsmått än kovariansen?

A

Olika kovarians-mått (en mätning av hur två variabler varierar tillsammans) är ej jämförbara - går ej att använda om man ska jämföra samvariationen mellan olika studier. Exempelvis om en studie har undersökt längden på normalpopulationen i cm och en annan i mm så kommer kovarians-måtten att se helt olika ut. Kovarians-måttet tar inte heller hänsyn till spridning.
Korrelationsmåttet r är standardiserat - en viktad version av kovarians, beror ej på spridning - olika r kan jämföras med varandra.

40
Q

Ange två fall där man genom en inspektion av en så kallad scatterplot kan se att en stark korrelation kan vara missvisande./Ange tre fall där korrelationer i form av Pearsons r kan vara missvisande!

A

Pearsons r ger missvisande/felaktiga resultat vid (icke-out-två-variationer):
Vid icke-linjära samband (enligt Pearson får vi inte fram ett samband trots att det finns, det är viktigt att inte bara kolla på korrelationskoefficienten (r) du får ut utan även scatterploten).
Vid outliers (outliern gör så att det ser ut som ett snyggt samband men det är ju missvisande).
När man har tagit sample från två populationer och får ett samband som inte existerar. T.ex. vuxna och barn vid korrelation mellan skostorlek och lön.
När man har en för begränsad variationsvidd = begränsad range. Måttet man använder är för snävt och fångar inte in hela konstruktet/populationen. Datan kan inte upptäcka ett samband med för begränsad variationsvidd, vi får inte hela bilden (sambandet kan finnas i verkligheten men inte i den insamlade datan).

41
Q

(Vad menas med variationsvidd (restriction of range)? Hur kan begränsningar av variationsvidden hos variabler påverka resultatet av en korrelationsstudie?)

A

När man har en för begränsad variationsvidd = begränsad range. Måttet man använder är för snävt och fångar inte in hela konstruktet/populationen. Datan kan inte upptäcka ett samband med för begränsad variationsvidd, vi får inte hela bilden (sambandet kan finnas i verkligheten men inte i den insamlade datan).

42
Q

Förklara kort skillnaderna mellan regression och korrelation.

A

Korrelation är ett mått på styrkan och riktningen på ett samband mellan två (eller flera) variabler. Regression är en vidareutveckling på korrelation, genom att ta fram en funktion utifrån observerade data tillåter den oss att predicera data samt kan beskriva hur sambandet ser ut.
En regressionsanalys ger oss möjligheten att göra prediktioner. En korrelation behandlar bara sambandet mellan variablerna.

43
Q

Vad innebär effektstorlek? Hur vet man vad som är en stor effektstorlek? Vad innebär en stor effektstorlek vid korrelationer?

A

Effektstorlek (ES) är en familj av mått som används för att beskriva resultatskillnader. Till skillnad från signifikansanalyser påverkas inte dessa storleksmått av stickprovsstorlek. Man använder vanligen endera av följande:
Den standardiserade skillnaden mellan två medelvärden.
Sambandet mellan den oberoende behandlingsvariabeln och den beroende utfallsvariabeln.
Man har hittat en signifikant skillnad och ska ta reda på hur stor den skillnaden är, det är effektstorleken.

44
Q

När och varför använder man sig av ett kontrasttest? Vad är den huvudsakliga skillnaden mellan ett liberalt och ett konservativt kontrasttest?

A

När man gör en ANOVA får man bara fram om det finns en signifikant skillnad eller inte, därför behöver man göra ett eftertest (post hoc test) för att undersöka var skillnaden ligger. Det finns tre olika typer av eftertest:
Kontrasttest
Används för att studera mellan vilka medelvärden en signifikant skillnad föreligger. Parvisa kontraster är oftast baserade på t-värdet (man använder ofta t-test). Det finns en lång rad eftertest som varierar från liberala till konservativa. Vilket som bör användas varierar från situation till situation. Bonferroni´s är ett exempel på ett eftertest. Den huvudsakliga skillnaden mellan liberala och konservativa test är att det är svårare att hitta var det signifikanta resultatet är med ett konservativt test än med ett liberalt.

Trend-test
Används för att studera om medelvärdena för grupperna bildar ett visst mönster (trend). Något förenklat kan man säga att man testar huruvida en trend är så pass tydlig att det är osannolikt att den skulle uppstå om data i de olika betingelserna var tagna ur samma population.

Simple effect
När man har en signifikant interaktionseffekt bör man studera vad som kallas ”simple effects”. Man studerar den effekt en OBV har på den beroende variabeln för vart och ett av lägena på en annan OBV (moderator).

45
Q

Vad är den huvudsakliga skillnaden mellan a priori test och post hoc test?

A

Båda testen används för att studera mellan vilka medelvärden signifikant skillnad föreligger.
A priori - då man innan man gör testet tro sig veta vilken riktning skillnaden är i, ex att en viss behandling är bättre än en annan. Ensvansad signifikansprövning använder man sig av när man har en riktad hypotes d v s man säger i vilken riktning skillnaden kommer att gå, t ex grupp A kommer få högre poäng än grupp
Post hoc = då man inte vet innan (vilket oftast används).
Då har man alltså redan bestämt vilka medelvärden man skall jämföra.
B.
- Post hoc test: används när man inte på förhand bestämt vilka grupper/betingelser man skall jämföra. Post hoc test är aldrig ensvansade test eftersom de görs efter det att man studerat hur data ser ut. Det finns en lång rad post hoc test som varierar från liberala till konservativa. Vilket som bör användas varierar från situation till situation. Minskar risken för typ 1 fel. Man använder oftare post hoc test än a priori test = man har oftare oriktade hypoteser.

46
Q

Redogör för de 4 kriterier som data skall uppfylla för att du skall kunna göra en oberoende envägs-ANOVA./ När ska du använda dig av en oberoende (även kallad faktoriell) ANOVA?

A

För att en ANOVA skall vara ett lämpligt analysverktyg bör följande fyra punkter vara uppfyllda:
Den beroende variabeln skall vara på ”minst” intervallskala (möjligtvis ordinalskala med mer än 6 skalsteg) .
Homogen varians (ungefär samma varians från medelvärde mellan de två olika grupperna).
Normalfördelat data.
Datapunkterna skall vara oberoende (varje försöksperson ska bara bidra med en datapunkt i en betingelse).

47
Q

Räkna upp och beskriv minst fem aspekter av en väl genomförd metaanalys. Hur gör man för att det ska bli tillförlitligt och bra?

A