tenta plugg Flashcards

1
Q

Centralförbundet för socialt arbete (CSA) beskrivs i litteraturen som en viktig verksamhet för det sociala arbetets utveckling i Sverige. Beskriv vad CSA verkade för och redogör för minst två saker som de lyckades åstadkomma.

A

CSA var en filantropisk förening som bildades vid sekelskiftet på 1900-talet, det var en sammanslagning av olika organisationer som alla tidigare hade jobbat på sina egna håll och som nu blev ett förbund. CSA bildades när den sociala frågan var som störst och jobbade med att utveckla det sociala arbetet och påverka socialpolitiken. De sociala problemen som var störst under denna tid var fattigdom, bostadsbrist och sjuklighet.
CSA åstadkom mycket t.ex. att man var med och påverkade den socialpolitik och verksamhet som fanns i samhället genom uppbyggnaden av både socialdepartementet och socialstyrelsen som i sin tur fick en stor betydelse för det sociala arbetet och innebar att staten tog ett större ansvar.
CSA startade upp utbildningen för socialarbetare och kallade det för ``institutet för socialpolitik och kommunal utbildning och forskning´´ detta var alltså först privat men övertogs lite senare av staten.
socialdepartementet - sköter frågor om social omsorg, .t.ex. vården
socialstyrelsen - är de som arbetar under socialdepartementet i hierarkin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Utgå ifrån litteraturen och definiera begreppet socialt problem. Visa med ett exempel på ett konkret socialt problem att du har förstått innebörden av begreppet.

A

Eftersom socialt arbete förändras hela tiden så förändras även definitionen av vad sociala problem är.
Kortfattat är det ett socialt problem när det rör en större mängd individer som kräver någon form av åtgärd, det ska även innebära brister i deras levnadsförhållanden som gör att de inte uppnår diverse minimikrav inom till exempel ekonomi, hälsa och säkerhet.
Alkohol, narkotika kriminalitet, hemlöshet och prostitution tas lite som givna när det kommer till socialaproblem och kallas därför för ``problemgrupper´´.
Exempel på problem i dagens samhälle är familjevåld, missbruk, rasism, fattigdom och kriminalitet. De sociala problemen förknippas den den sociala sfären och innebär en störd social relation mellan olika grupper, individer eller samhälle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv vad ett filantropiskt arbetssätt inom socialt arbete innebär och ge ett exempel på hur detta arbete kunde se ut i början av 1900-talet.

A

Filantropiskt arbetssätt innebär att det sker ideellt, och de jobbar mot att förbättra de sociala problemen och förebygga att nya sociala problem uppkommer, exempel på filantropiska föreningar i dagens samhälle är bris och röda korset. Filantropin står för att de vill hjälpa individerna och kräver ingen speciell motprestation utan bara ett moraliskt beteende tillbaka.
Det filantropiska arbetet i början av 1900 -talet bestod mestadels av kvinnor från borgarklassen som var hemmafruar, det såg som kvinnans ``uppgift´´att omvårdnar, i början arbetade de mycket på fabriker och kallades “fabriks systrar´´, de strävade efter att få till en bättre arbetsplats. Detta professionaliserades kort därpå då de insåg att arbetet som fabriks systrarna genomförde behövdes, därmed blev de istället anställda med betalning.
CSA var en förening som band samman alla de filantropiska föreningarna så de arbetade tillsammans, detta skedde vid 1920-talet och var ett framgångsrikt sätt för att introducera de nya sociala reformerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Redogör för synen på fattigdom under perioden innan välfärdssamhällets framväxt (dvs. innan 1920-talet). Relatera gärna till hur det sociala arbetet såg ut under denna tid.

A

Fattigdomen har varit en fråga ända sedan sociala problem började att definieras.
Först var det kyrkan som hade ansvaret för att ta hand om de fattiga, och det sågs inte som skamligt utan mer som att man gjorde en god gärning och hjälpte de fattiga. På 1500-talet började synen på fattiga att ändras till att ses som ett personligt misslyckande. Från mitten på 1600 talet hade varje socken ett fattighus där de fattiga gick mellan gårdar för mat och husrum, på så sätt hjälptes man åt ta han om de fattiga.
Senare på 1800-talet under urbaniseringen ökade återigen fattigdomen och samhället fick en oro om att det skulle bli en revolution, vilket var fallet i Frankrike. Även tiggare som sågs som problem var en fråga för fattigvården och fattighärbärgen. Sent 1800 tal kom lösdriverilagen som innebar att man inte kunde gå strosa runt mellan ställen utan att kunna försörja sig då det ansågs att det kunde skada allmän säkerhet, ordning och sedlighet. Under 1870-talet började filantropins inflytande minska mycket med anledning av att de fick en del kritik för sitt synsätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad innebär ett ”selektivt” respektive ett ”generellt/universellt” perspektiv på välfärd?

A

Selektivt: När insatserna är riktade mot en individ eller en liten grupp som uppfattas som utsatta, till exempel fattiga. Man la vikt vid att det fanns ``rätt och fel´´fattiga.
De sociala problemen berodde alltså på individen själv och även förklaringarna var individuella.
Generellt/ universellt: Är det breda i samhället man bedömer olika brister och problem i samhället och hittar lösningar till dess till exempel barnbidraget, här är förklaringen mer på ett övergripande plan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv vad som kännetecknar en profession

A

kollektiv nivå: hur yrkesgrupp eller professionen hanterar och arrangerar relationen till staten,
Profession är en organisation som har ett specifikt samhällsuppdrag med en lagstiftning inom området. Inom professionen har de samma syn på yrket och jobbar med sina specifika frågor. Det finns två olika nivåer, kollektivt och individuell. Kollektiv nivå är hur en hel yrkesgrupp eller profession är i relation till staten och andra grupper i samhället. De har sett ett samband mellan antal år i yrket (erfarenhet) och ökad professionalisering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Socialarbetaren har ett handlingsutrymme. Beskriv vad det innebär och anknyt till ett tydligt exempel som visar hur handlingsutrymmet kan möjliggöras eller begränsas inom socialt arbete.

A

Handlingsutrymme innebär den möjlighet man som socialarbetare har att agera utifrån vilka villkor organisationens uppdrag har. Det krävs även stor kunskap hos socialarbetaren då handlingsutrymme inte bara innebär möjligheten att välja utan också att man ska kunna bedöma vad som är rimligt och meningsfullt. Dvs, handlingsutrymme skapas mellan organisation och profession. Även om socialarbetaren känner sig bunden av regler finns det alltid glapp mellan dessa och de behöver göra en samlad bedömning av situation och sammanhang. Både organisationen och professionen har sina gränser men om man har en stark profession så kan man lättare påverka organisationen, å andra sidan kan en svag profession lätt bli organisationens verktyg. Detta gäller främst på generell nivå men även den individuella nivån. Handlingsutrymme innebär inte att regler saknas men innebär möjligheten att agera mellan reglerna som finns. Media har stor påverkan, både positivt och negativt. Det blir en debatt om socialarbetares handlingar är möjliga eller omöjliga. Ett exempel på när handlingsutrymmet inte är särskilt stort är när en individ söker ekonomiskt bistånd så har de sina mallar med krav att gå efter och uppfylls inte dessa så kan de inte påverka så mycket = ett minimalt handlingsutrymme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Emotioner är en central del av det sociala arbetet. Utgå ifrån ett av följande begrepp: tillit, sympati eller emotionell energi. Beskriv begreppet utifrån kurslitteraturen och ge exempel på hur det kan hjälpa oss att förstå vad som händer i sociala relationer.

A

Sympati är ett interaktivt begrepp. Det skapas genom att den ene svarar något hos den andre. Det är ett positivt laddat begrepp som utgår från möjligheten till perspektivväxling, att förstå den andre och reagera utifrån det. Sympatin anses som självklar i våra liv och är en del i de sociala band som håller samhället samman. Sättet att förstå sympatin ger ett viktigt bidrag till att förstå vissa processer i arbetet med klienter. Att ge sympati märks genom att känna sig förstådd och känna gemenskap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Goffmans dramaturgiska perspektiv kan användas för att förstå mötet mellan socialarbetare och klient. Använd minst två av hans begrepp för att förklara hur.

A

Backstage - refererar till det privata området där människor förbereder sig för sina roller och kan vara avslappnade och autentiska utan sociala fasader. Vid första mötet mellan socialarbetare och klient kan begreppet användas för att förstå att klienten inte behöver upprätthålla en social fasad. Det är en plats där klienten är benägen att dela verkliga känslor och tankar. Genom att vara medveten om “backstage” kan socialarbetaren skapa en atmosfär av förtroende, förståelse, underlättande för en meningsfull kommunikation och uppbyggnad av en stark arbetsallians. Att respektera klientens privata sfär är avgörande för att skapa en ömsesidig och givande relation.
Intrycksarbete - handlar enligt Goffman om hur människor medvetet eller omedvetet anpassar sitt beteende för att skapa önskade intryck hos andra. Vid det första mötet mellan socialarbetare och klient innebär detta att både socialarbetaren och klienten kan anpassa sitt agerande för att skapa ett ömsesidigt förtroende och förståelse. Medvetenhet om intryck arbetet är avgörande för att bygga en positiv och förtroendefull interaktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad innebär en arbetsallians?

A

En arbetsallians beskrivs som en form av samarbete som bygger på deltagarnas, i detta fall klient och behandlare, gemensamma uppfattningar och överenskommelser om vad man vill uppnå eller åstadkomma under behandlingstiden. Man relaterar till varandra i flera parallella sammanhang. De personer som möts och etablerar allianser och relationer definierar och omdefinierar varandras roller utifrån givna förutsättningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Det sociala arbetet sker i olika typer av verksamheter som har olika organisationsformer. Beskriv grunderna för socialt arbete inom offentlig, ideell och privata sektor.

A

Offentlig sektor - Handlar om att tillhandahålla samhällstjänster för att främja välfärd och social rättvisa. Finansieringen finns i skattepengar och offentliga medel. Exempel är socialtjänsten, barn- och ungdomsvård.
Ideell sektor - Är driven av en social mission, adresserar specifika sociala utmaningar. Finansiering finns i donationer, bidrag och icke-vinstdrivande källor. Exempel är röda korset och välgörenhetsorganisationer för hemlösa
Privata sektor - Handlar om att erbjuda kommersiella tjänster för att möta sociala behov. Finansiering finns i klientavgifter och försäkringsutbetalningar. Exempel är privata vårdinrättningar, terapeutiska kliniker

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad innebär följande begrepp och hur kan de fördjupa vår förståelse om organisationerna:
a.Handlingsutrymme
b.Gräsrotsbyråkrat/gatubyråkrat
c.Evidensbasering/evidensbaserad
d.Huvudmannaskap
e.Brukarinflytande
f.samverkan

A

a. Handlingsutrymme innebär den frihet och befogenhet som en socialarbetare har att fatta beslut, genomföra interventioner och samarbeta med klienter för att främja deras välbefinnande . Balansen mellan handlingsutrymme och professionella riktlinjer är avgörande.

B.Gräsrotsbyråkrat/gatubyråkrat är en professionell som arbetar direkt med människor på lokal nivå, fokuserar på konkreta behov och utmaningar, och strävar efter social rättvisa genom aktivt engagemang och anpassning till det verkliga livet i samhället.

c.Evidensbasering/evidensbaserad praktik innebär att socialarbetare tar beslut och genomför interventioner baserat på den bästa tillgängliga vetenskapliga evidensen. Det innefattar användning av forskning, anpassning till individuella behov och kritisk reflektion. Målet är att säkerställa att insatser är effektiva och väl anpassade till klientens behov.

d.Huvudmannaskap inom socialt arbete innebär det övergripande ansvaret och ledarskapet för en organisation, tjänst eller insats. Det inkluderar ledarskap, övervakning och utvärdering, policyutveckling samt kommunikation och samarbete med olika intressenter för att stödja effektivt socialt arbete.

e.Brukarinflytande innebär att ge klienter och användare möjlighet att påverka beslut och processer som rör deras liv och behandling. Det främjar delaktighet, respekt för individens rättigheter, öppen kommunikation, samarbete som partners samt utbildning och information för att stödja välgrundade beslut. Målet är att skapa mer jämlika och respektfulla relationer mellan professionella och klienter.

f.Samverkan innebär att olika aktörer samarbetar för att gemensamt lösa komplexa sociala problem och främja klientens välbefinnande. Det involverar gemensamma mål, delad ansvarighet, öppen kommunikation, koordinering av insatser och respekt för mångfald. Målet är att skapa effektiva och hållbara lösningar genom att dra nytta av olika expertiser och resurser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad innebär anpassning till klientrollen? Resonera utifrån kurslitteraturen och ge ett exempel

A

Anpassning till klientrollen inom socialt arbete innebär att yrkesutövaren anpassar sitt tillvägagångssätt efter klientens unika behov och preferenser. Det handlar om att vara flexibel i kommunikation, teknik och tempo. Ett exempel kan vara att en terapeut anpassar sig till en klient genom att vara mer direktiv med tydliga riktlinjer om klienten föredrar struktur, eller mer icke-direktiv och utforskande om klienten föredrar det. Målet är att skapa en trygg och givande relation som främjar klientens välbefinnande och personliga tillväxt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad innebär New Public Management (NPM)? Redogör för några kännetecknande grunddrag.

A

NPM etablerades under 1900-talet och kan beskrivas som en allmän förändring av hur den offentliga sektorn skulle styras och organiseras. Kännetecknande drag inkluderar:
Resultatorientering - fokus på mätbara resultat för att öka effektivitet och ansvarighet
Kostnadsminimering - Införande av konkurrens mellan olika leverantörer för att förbättra kvalitet och effektivitet
Decentralisering och avreglering - Delegering av beslut och öppning för privata aktörer för att öka flexibilitet och konkurrens

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

När kan makt vara produktiv respektive repressiv? Beskriv vad det innebär och exempel av relevans för socialt arbete.

A

Makten kan vara produktiv och repressiv.
Om makten blir produktiv leder de till att klienten känner sig nöjd och den hjälp och stöttning som erbjuds blir en fördel i vardagen. Där kan man använda exemplet att ifall makten blir produktivt använd kommer brukaren känna sig nöjd för det stöd denne får tillgång till. Detta blir optimalt för vad denne behöver och vill ha för att deras vardag ska fungera.

Medan om makten används repressiv handlar det inte om makt i form av att optimera en vardag där stöd behövs. Repressiv makt handlar om att förbjuda eller ett fråntagande. Där makten blir ett verktyg för att förhindra olagliga incidenter eller farliga situationer. Ett exempel för att beskriva repressiv makt är att en polis stannar en bil för fortkörning och ger böter.

produktiv - I syfte att hjälpa eller förbättra.
repressiv - I syfte att förhindra eller förbjuda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad menas med intentionell respektive relationell makt?

A

intellektuell makt handlar om att ha inflytande och kontroll genom idéer, kunskap och information. Det handlar om att påverka och forma tankar, åsikter och handlingar hos andra människor.
Medans relationell makt handlar om makt som utövas genom relationer och social interaktion. det handlar om att ha inflytande och kontroll över andra människor genom att använda sig av relationer, sociala positioner och nätverk. Det kan handla om att ha makt över andra genom att kunna påverka deras beteenden, beslut och åsikter genom relationer och sociala band.

17
Q

Begreppet pastoralmakt kan hjälpa oss förstå aspekter av socialt arbete både historiskt och idag. Redogör för vad begreppet innebär. Ge även exempel på hur pastoralmakt kunde utövas historiskt och hur den utövas idag

A

pastoralmakt kan beskriva en form av maktutövning. Det handlar om den auktoritet och inflytande som präster, pastorer eller andliga ledare har över sina följare eller medlemmar. Pastoral makt utövas idag på olika sätt beroende på religiös tradition och praxis. Pastoralmakten kan även påverka samhället utanför religiösa institutioner genom att forma människors värderingar, moral och syn på olika frågor. Det kan ha inverkan på politik, sociala normer och etiska diskussioner. Ett exempel på pastoralmakt i socialt arbete kan vara när en socialarbetare hjälper en klient att hantera en svår livssituation, som en skilsmässa eller förlust av arbete. Socialarbetaren kan erbjuda rådgivning och stöd, hjälpa klienten att utveckla coping-strategier, och övervaka klientens framsteg över tid.

18
Q

Redogör för begreppet pastoralmakt och diskutera med hjälp av ett exempel hur det hjälper oss att förstå klientens position i förhållande till socialarbetaren

A

Pastoralmakten har förändrats över tid, kyrkan har idag inte samma inflytande på befolkningen som tidigare. Den moderna pastoralmakten har levt vidare i välfärdsstatens hjälpande, vårdande och kontrollerande situationer.
kännetecken för den nya pastoralmakten:
målet för maktutövning har förändrats
istället för garanterad frälsning efter döden är garantin på frälsning här och nu.
Frälsning i dag menas med: hälsa, välmående, livskvalitet, trygghet och säkerhet.

pastoralmakten nu bygger på en närgången analys där målet är att fokusera på dennes problem, svårigheter, svagheter och tillkortakommande. vilket gör att pastoralmakten nu har en positiv benämning inom dagens makt.

19
Q

Redogör för begreppet doxa och diskutera med hjälp av ett exempel hur det hjälper oss att förstå socialarbetarens handlingsutrymme.

A

Begreppet doxa kommer ifrån den grekiska filosofin och används för att beskriva de grundläggande antaganden och föreställningar som finns inom en viss grupp eller samhälle. Det kan ses som en form av kollektivt tänkande och uppfattningar som är accepterade och delas av majoriteten inom en viss kultur eller samhällsgrupp. Doxa kan påverka hur vi ser på världen och vad vi anser vara sanning eller normer inom gemenskap.
I ett klientmöte kan doxa hjälpa oss att förstå och navigera de gemensamma uppfattningar och värderingar som finns inom klientens kultur eller samhällsgrupp. Genom att vara medveten om och respektera klientens doxa kan vi skapa en mer effektiv och meningsfull kommunikation. Det kan hjälpa oss att bygga förtroende

20
Q

symbolisk makt

A

Att man ska anpassa sig, en förväntning eller fördel.

21
Q

mikromakt

A

Maktutövningen sker i det sociala samspelet i vardagen. Mikromakten kan vara en situation där du frågar någon i din närvaro och inte får svar därmed bildas oroliga tankar.

22
Q

motmakt.

A

reaktion på maktutövning, skapas där makt finns. Där makten finns, där finns motstånd.

23
Q

Redogör för innebörden av empowerment. Beskriv några paradoxer som brukar diskuteras i relation till begreppet.

A

Innebörden av empowerment handlar om att stärka människor och erbjuda verktyg, resurser och kunskap för att ta kontroll över sina egna liv och fatta egna beslut. genom att främja självstängingeten och självbemestrandet kan vi hjälpa människor att öka sin egen förmåga att hantera utmaningar och förbättra livskvaliteten.
Paradoxer handlar om att utmana vårt sätt att tänka. En paradox är en situation eller ett påstående som verkar vara motsägelsefullt eller självmotsägande. Genom att ifrågasätta och ifrågasätta de självmotsägande kan ett ökat självförtroende eller självkänsla skapas vilket inom empowerment blir till en fördel.

24
Q

Vad innebär paternalism? Utgå från kurslitteraturen. Beskriv och ge exempel av relevans för socialt arbete.

A

Paternalism innebär att individens valmöjligheter begränsas med motivet att det är för individens eget bästa. Individen vet inte själv vad som är bäst för denne utan det vet “experter”. Exempel: En kvinna (rullstolsburen) bad sitt hemvårdsbiträde handla standardmjölk men blir tilldelad lättmjölk (fettsnålt), detta pga att hemvårdsbiträdet hade fått info på en kurs i socialförvaltningens regi om att det är farligt för personer som sitter i rullstol att äta fet mat.

25
Q

Vad innebär intersektionalitet? Beskriv innebörden kortfattat med utgångspunkt i kurslitteraturen och ge exempel som är relevant för socialt arbete

A

Könsstrukturer samspelar med andra maktstrukturer som klass och etnicitet. Det innebär att ojämlikhet och orättvisor mellan olika grupper skapas och upprätthålls genom en komplex dynamik där dessa strukturer vävs samman. Exempel: Kvinnor splittras på grund av strukturell ojämlikhet med grunden i klass- och etnicitet strukturer. Kvinnor kan ibland ha mer gemensamt med män då tex, såsom jobb/utbildning.

26
Q

Mattsson resonerar om kön som en social konstruktion. Utgå från kurslitteraturen och beskriv vad detta innebär.

A

Kön är en social konstruktion eftersom kön är en företeelse likt andra idéer som utgår från oss människor. Detta innebär att vi människor har en bild av vad det innebär att vara en man respektive en kvinna och kategoriserar gärna dessa i två olika kategorier, på så sätt kan kommunikationen bli enklare. I kurslitteraturen förklaras det att man föddes som pojke eller flicka men att varje människa skapar sin egen bild av sig själv och sin verklighet oberoende av vilket kön man föds med. Industrialiseringen har säkerligen medfört en tolkning av vad en man respektive kvinna förväntas göra och inte göra. Kvinnan arbetade tidigare som hemmafru tillexempel.

27
Q

Vad innebär företrädarskap? Utgå från kurslitteraturen. Redogör för innebörden och ge exempel

A

Empowerment syftar till att stärka utsatta grupper och bidra till att öka deras makt, inflytande och självkänsla. Företrädarskap är ett begrepp som beskriver denna process, individer/grupper står bakom de maktlösa klienternas intressen i förhållande till mäktiga grupper och sociala strukturer. Detta sker i rättsliga sammanhang, advokat ofta inblandad. Exempel: Socialsekreterare tar kontakt med ett bostadsföretag och argumenterar för att den bostadslösa klienten omedelbart behöver en bostad.

28
Q

Vad innebär brukarmakt? Utgå från kurslitteraturen. Redogör för innebörden och ge exempel.

A

Brukarmakt och Brukarperspektiv: Klienten befinner sig i underläge i socialt arbete och socialarbetaren intar ett brukarperspektiv, med ett syfte att ge klienten möjligheter till delaktighet och utöva inflytande. Exempel på tre olika brukarinflytande: individuellt inflytande, påverkan av verksamheten, påverka lagar genom tex politik.

29
Q

I Svensson m fl diskuteras dynamiken i möten mellan socialarbetare och klient. Ge utifrån boken exempel på
a. socialarbetares positioneringar
b. klienters positioneringar

A

a) socialarbetares positioneringar - behandlare, stödjare, administratör, kontrollör
b) klienters positioneringar - förändrare, pratare, passiv, motståndare
Vad kan du säga om det sättet att analysera interaktionen i ett möte. - Klienten kan vara väl medveten om den makt socialarbetaren har (statlig makt som pengar i form av försäkring och tvångsomhändertagande tex) och därmed röra sig runt socialarbetarens maktutövande för att få någonting önskvärt. Man kan inta olika positioner i en roll, och även byta position under ett samtal. Den position man intar påverkar sedan vilka handlingar man utför, men också hur man betraktar det som sker. Exempel: behandlare = vill finna många möjligheter och lösningar för utvecklingen av sig själv och arbetet, förväntar sig därför ett gott samarbete från klienten. förändrare = klienten har ett problem eller behov som är möjligt att göra något åt, med viss hjälp kan denne själv påverka.

30
Q

I litteraturen omtalas följande aspekter av det professionella mötet. Vad kan du säga om ett normerande förhållningssätt

A

i socialt arbete utgår man ifrån att alla människor är värdiga, frågor att fundera över som utgångspunkt i arbetet är: Vad gör människovärdesprincipens innebörd och grund? Vad gör en handling eller regel rätt? Vad är ett gott liv och ett gott samhälle? Vilket slags personer bör vi vara från en etisk synpunkt?

31
Q

I litteraturen omtalas följande aspekter av det professionella mötet. Vad kan du säga om socialt kapital

A

den tillit som finns i samhället, tvärtemot KASAM som handlar om individens känsla av sammanhang

32
Q

I litteraturen omtalas följande aspekter av det professionella mötet. Vad kan du säga om interaktion och utbyte i det professionella mötet

A
33
Q

I litteraturen omtalas följande aspekter av det professionella mötet. Vad kan du säga om mötets nivåer

A

strukturell nivå: ramar att följa utifrån regler, förhållningssätt och metoder. positionell nivå: påverkan av faktorer som klass, etnicitet och kön. rationell nivå: den faktiska interaktionen och dess historia, mikromakt bildas genom mer eller mindre svårfångade signaler såsom ansiktsuttryck. upplevelsenivå: mötet som äkta med mycket känslor och närvaro, hur det upplevs av deltagarna.

34
Q

I litteraturen omtalas följande aspekter av det professionella mötet. Vad kan du säga om anpassning till yrkesrollen

A

i arbetet med klienten använder professionen sig av sitt handlingsutrymme dvs organisationen ramar och regler, kan vara både positivt och negativt, kan förekomma situationer då professionen anser en åtgärd som går utanför organisationens ramar och regelverk som bättre

35
Q

I litteraturen omtalas följande aspekter av det professionella mötet. Vad kan du säga om vårdande makt

A

vårdande makt är en makt som utgår ifrån att den som ger vården, eller utför det sociala arbetet, vet bäst