Tenta kap 1-6 Flashcards

1
Q

Cultural lag (kulturell eftersläpning)

A

myntades av William Fielding på 1900-talet och innebär att samhällelig reflektion, tänkande och diskussion alltid halkar efter tekniska innovationer och förändringar. Det tar tid att anpassa sig för att utvecklingen går så fort, vissa saker tar tid, tekniken utvecklas snabbare än kulturen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Deskriptiv

A

innebär när vi redogör för något som det är, relaterat till fakta. Beskrivande. T.ex homosexuella ingenjörer döljer sin sexualitet på jobbet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Normativ

A

(kan beskrivas som preskriptivt) Handlar om hur vi vill att saker ska vara. vilka principer bör styra oss i våra liv. Kan också beskrivas som något som bör göras, relaterat till hur vi vill att saker ska te sig. T.ex Homosexuella ingenjörer borde inte behöva dölja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Preskriptiv och Proskriptivt

A

Preskriptivt - kan enligt andra förklaras som något som bör göras.
Proskriptivt - något som inte bör göras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Normer

A

är en slags handlingsregel som är normativ, oskrivna regler, alltså hur vi borde eller bör bete oss. Är inte alltid bra. Vi bör vara medvetna och kompetenta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Regler

A

liknar normer, men i vardagligt tal har de inte en lika tydlig relation till värde som normer har. Behöver inte vara förankrade i en värdering, vi behöver regler för hur vi ska beter oss. Det kan finnas regler som man ska följa men som inte relaterar till etik. Regler ses ofta som något annat än principer, vilka anses mer direkt följa av någon form av etiska argumentationer och etiska värderingar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Principer

A

Är bredare än regler. Något som någon eftersträva att följa. Steget över regler. Man har principer om hur det ska vara. Det rätta är kopplat till principer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Värderingar/värden

A

kopplade till normer, går att se vad som är våra värderingar när vi tittar på normer, många företag har värderingar och skriver hur de jobbar, reflekterar över våra normer. Företag kan t.ex beskrivas ha “kärnvärden”. Det finns två värden och det är intrinsikalt och extrinsikalt värde. Värden behöver inte relatera till etik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Intrinsikalt

A

någonting är värdefullt i sig självt, ett inneboende värde. T.ex miljön kan ha ett intrinsikalt värde - om vi bevarar miljön för vår egen skull. Att må bra och känna tillfredsställelse, trygghet och frihet är ett intrinsikalt värde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Extrinsikalt

A

ett medel för att nå ett annat mål. T.ex miljön kan ha ett extrinsikalt värde - Om vi vill bevara miljön för människornas skull är de ett Extrinsikalt värde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Maximalistiskt etik

A

att uppnå etiskt excellens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Minimalistisk etik

A

att bara göra vad som krävs av en.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Självklarhetens mur

A

ett psykologiskt hinder som begränsar vår uppfattning om verkligheten, ett hinder som gör oss blinda för etiska frågor. Muren är byggd av förväntningar och vanor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Lagens otillräcklighet

A

därför etik finns, vi har lagar som inte är så etiska och det som vi vill ta bort, mycket av rättssystemet byggs på praxis inte lagar, blir svårt när vi har lagar som är otillräckliga

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Tyst kunskap (tacit knowledge)

A

något som ingen har lärt mig, typ hur man låser upp en telefon, sån kunskap vi bara antar att vi kan (bakom självklarhetens mur står man och tror att alla kan detta). Kulturella skillnader syns i tyst kunskap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

I vilka förhållanden kan etiska problem uppstå?

A
  • Kunder, både externa och interna.
  • Medarbetare. Någon kanske blir kränkt och du måste fundera på vad du ska göra, om du ska ingripa eller inte.
  • Leverantörer. Ta emot mutor eller inte.
  • Konkurrenter. Läcka information om företaget.
  • Företag. Värderingar, normer, principer och regler. Ansvar för att följa koden och inte göra något som går emot.
  • Chefer. Arbetet medför ansvar. Man ska motivera, men kan kanske inte uppfylla löften.
  • Student. Ska man hjälpa andra eller fokusera på sig själv?
  • Privatlivet. Konsumtion, Familjefrågor, Ute på stan, Samhällsnormer, Fritiden
17
Q

Vilka är de tre ansvarskomponenterna?

A

Frihet att, Frihet från och Påverkan

18
Q

Vad innebär frihet att?

A

handlar om aktörspecifika aspekter, alltså relaterat till personen som handlar. kräva kognitiv förmåga/duglighet och kunskap (medför det ansvar?). Aktörens förmåga att göra ett val och hens kunskap. Är förknippad med kunskap som innebär både medvetenhet och kompetens eller förmåga. Med kunskap kommer ansvar. Medvetenhet och kunskap är deskriptiv (beskrivande) och normativ (behöver vara medvetna och kompetenta). Handlar om framåtblickande ansvar och bakåtblickande ansvar.

19
Q

Vad innebär frihet från?

A

(kontextspecifikt) kräver frihet från yttre påtryckningar (inkluderar sociala påtryckningar). Fokuserar på externa aspekter, frihet att göra val utan yttre påverkan, vilket gäller de aktörer som har möjlighet att göra ett val (i frihet att). Frågar hur fritt valet är. Det finns olika typer av påverkan som begränsar vår frihet. Explicita hot till implicita normer som påverkar handling, fysiska hot, informella normer, sociala normer, samhällets normer kan göra det svårare att ta ansvar.

20
Q

Vad innebär påverkan?

A

Om någon ska hållas ansvarig för handling (bakåtblickande ansvar) måste man se om hen bidragit till handlingen, om hen har orsakat den. Det första steget är om det finns ett orsakssamband. Hur direkt måste en påverkan vara för att man ska hållas som ansvarig? I framåtblickande ansvar krävs att vi har en påverkan för att kunna ta ansvar. Direkt/indirekt påverkan.

21
Q

Vad innebär Framåtblickande ansvar?

A

kan personen göra ett val? Är hen medveten om vad hen gör? vem/vilka var ansvariga? Det krävs att vi har en påverkan för att kunna ta ansvar.

22
Q

Vad innebär Bakåtblickande ansvar?

A

kunde personen göra ett val? Var hen medveten om vad hen gjorde? vem/vilka har makt att påverka (direkt/indirekt).

23
Q

Vad är Direkt påverkan?

A

försöka påverka direkt som t.ex att prata med folk som man tycker gör fel.

24
Q

Vad är Indirekt påverkan?

A

försöka bidra till något bättre istället för att direkt påverka.

25
Q

Vilka tre roller finns inom ingenjörskap?

A
  1. Utvecklare
  2. Underhåll
  3. Implementerare
  4. Användare
26
Q

Vad är etik?

A

Rörigt. Berör bl a det som är rätt, fel, gott, ont, bra, dåligt. Etik ger svar till det som bör utvecklas och bör undvikas

27
Q

Vilka fyra steg består etik av?

A
  • Medvetenhet
  • Ansvar
  • Kritiskt tänkande
  • Handling
28
Q

Korrelation vs Kausalitet (orsakssamband)

A

Korrelation - två saker håller ihop, verkar ha något att göra med varandra, Kausalitet - något som påverkas av en annan sak, den ena ger den andra. Tuppen och solen.

29
Q

Beskriv medvetenhet

A

Det är svårt att agera etiskt om vi inte är medvetna om etiska problem. Etiska frågor kan vara gömda bakom självklarhetens mur. Väggen är uppbyggd av förväntningar och tegelstenar av vanor. Reflektera + Resonera.

30
Q

Beskriv ansvar

A

göra det etiska problemet till eget, ta ansvar. Det är lätt att säga att det etiska problemet inte är ens egna ansvar, men man måste ta ansvar för sina egna problem. Frihet.

31
Q

Beskriv kritiskt tänkande

A

se problemet ur olika perspektiv, belys fördelar och nackdelar, de goda och dåliga sidorna för att bedöma frågan. Handlar om att tänka själv. Även om andra tycker att en handling är etiskt god, krävs att vi tänker kritiskt och gör en egen bedömning. Kunskap.

32
Q

Beskriv handling

A

man ska inte bara bedöma vad som är rätt i vissa situationer utan även handla utefter. T.ex bör jag inte åka bil till jobbet för miljöpåverkan, men gör det ändå. Etik handlar inte bara om tanke och reflektion utan även handling. Makt.