Tenta Flashcards

1
Q

Ange tre olika typer av av proteiner/peptider samt vad de har för funktion.

A

Amylas: Ett enzym som bryter ner kolhydrater.
Albumin: Ett plasmaprotein vars uppgift att “hålla kvar” H2O i blodet, samt kunna transportera fettlösliga ämnen så som läkemedel och hormoner.
Insulin: Ett hormon som stimulerar transport av glukos (Utveckla

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ange två olika funktioner som gliaceller har (Du behöver inte ange de olika gliacellernas namn).

A

Astrocyter: Utgör en del av blod-hjärnbarriären.
Oligodendrocyter: Bildar myelin i CNS.
Schwannceller: Bildar myelin i PNS.
Mikroglia: Hjärnans immunceller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Markera och namnge de fyra loberna i bilden och ange en funktion för varje lob. Markera även primära motorcortex och primära sensoriska cortex. I dessa områden finns en s.k. somatotopisk organisation - vad menas med det?

A

Frontalloben - planering och organisation av tankar.
Parietalloben - Uppfattning om kroppen och dess omgivning.
Temporalloben - Igenkänning av stimuli tex ansiktsigenkänning.
Occipitalloben - Bearbetning av synintryck.

Somatotopisk organisation = Ett sätt för hjärnan att organisera och representera olika delar av kroppen. Olika delar av hjärnbarken är kopplade till specifika delar av kroppen. Detta gör att hjärnan kan effektivt styra kroppsrörelser och känna av beröring på olika platser. Ju fler nervceller vid kroppsområdet desto större område motsvarar det i cortex.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Du jobbar som psykolog på en stressmottagning. Beskriv för en klient så detaljerat som möjligt, men ändå på ett begripligt sätt, vad som händer i kroppen när man får ett sympatikuspåslag och vad syftet är med det som händer i kroppen.

A

Sympatikuspåslag är en fysiologisk reaktion där sympatiska nervsystemet aktiveras. Det är alltså en del av det autonoma nervsystemet som aktiveras när vi upplever stress eller hot. Det har fysiologiska effekter som främjar vår förmåga att fly. Det aktiveras i situationer som upplevs hotfulla, exempelvis stressituationer.
Vid sympatikuspåslag:
Ökad hjärtfrekvens: Hjärtat bultar snabbare för att få mer blod till musklerna och hjärnan vilket ger dig mer syre och energi.
Ökad andningsfrekvens: Andningen blir snabbare och djupare vilket gör att mer syre kommer in i blodomloppet.
Utsöndring av hormoner: Vid stress skickar hjärnan signaler ut till kroppen som bland annat når binjurarna att frisätta adrenalin och noradrenalin vilket är två hormoner som hjälper kroppen förberedas för en “fight or flight” reaktion. Dessutom stimulerar dem nedbrytningen av glykogen till glukos, triglycerider till glycerol och fria fettsyror och proteiner till aminosyror. Dessa ämnen frisätts i blodet och kan användas till energi i form av ATP (tillsammans med O2) vilket främjar vår förmåga att fly.
Blodflödesdiregering: Blodet dirigeras till mindre viktiga funktioner såsom: matsmältning - blodkärlen dra ihop sig. Istället riktar blodet till musklerna och blodkärl i armar och ben vidgas. Blodet blir dessutom mer trögflytande så att vi inte ska förblöda vid en eventuell skada under flykten.
Muskelspänning: Muskelerna spänns och gör sig redo att kämpa eller fly.
Pupillerna utvidgas: Vi ser bättre i svagt ljus vilket kan vara nödvändigt i en kamp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv hur neurotransmissionen i en synaps går till med hjälp av en figur. Ange 3 olika neurotransmittorer och vart de finns lokaliserade i kroppen.

A

3 neurotransmittorer:
Seratonin:
90% magtarmkanalen
10% blodet
1% hjärnan
Dopamin
Substania nigra
Acetylkolin
Hjärnstammen: pons & medulla oblongata
Motorneuronerna
Sympatiska och parasympatiska nervsystemet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad innehåller saliv och vad har de olika beståndsdelarna för funktion?

A

Mer än 99% vatten som blandar matinnehållet och gör det enklare att svälja.
Mukus som fungerar som smörjmedel vid sväljning.
Amylas - spjälkar kolhydrater stärkelse / bryter ner kolhydrater
Lusozym & antikroppar som förhindrar bakterietillväxt i munhålan
Bikarbonat - neutraliserar syra som produceras av bakterier i munhålan och motverkar därigenom att syrorna luckrar upp tandemaljen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Från vilket organ frisätts insulin och när frisätts det? Vad har insulin för effekter?

A

Insulin frisätts från pancreas (bukspottkörteln) när blodglukoset är högt och när kroppen är i vila. Insulin är ett protein som verkar genom att fästa på receptorer på cellmembranet. När insulinet binder till receptorer på membranet sker en kaskad av reaktioner i cellen och glukos kan tas upp genom transportprotein. Glukoset kan antingen lagras i levern och skelettmuskler i form av glykogen, eller användas vid tillverkning av energi i form av ATP, eller så kan det omvandlas till triglycerider.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Förklara hur lungorna skyddas från patogener och skadliga ämnen.

A

Lungorna skyddas från patogen genom flera olika processer i luftvägarna.
I näshålan värms luften upp och fuktas vid inandning. Näshålan har näshår som filtrerar luften samt producerar slem som fångar upp bakterier ännu mer. Detta gör att när luften når struphuvudet är luften filtrerad, fuktig, varm och delvis renad från mikroorganismer. Detta är viktigt för att skydda lungorna mot infektioner, uttorkning, och nedkylning.
Struphuvudet har stämband och hostreflex vilket skyddar lungorna när partiklar hamnar fel eller när bakterier tar sig nedåt.
Slemmet fångar upp patogener och andra mikroorganismer som vi inte bör andas in och flimmerhåren hjälper också till att fånga upp samt att de rör sig uppåt i luftstrupen så att vi kan få upp slemmet i svalget så att vi kan svälja ner partiklarna.
Bronkerna har även flimmerhår och slem. Dem delas upp i bronkioler och tillslut alveoler.
Alveolernas yta har makrofager som tillhör det ospecifika (medfödda) immunförsvaret och som fagocyterar partiklar/skadliga ämnen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Redogör för hjärtats pumparbete med en enkel figur.

A

Hjärtats pumparbete är avgörande för cirkulationen av blod i kroppen. Den säkerställer effektiv transport av syresatt blod till vävnader och organ, samt återtransport av syrefattigt blod tillbaka till lungorna för syresättning.
Pumparbetet:
Hjärtat är indelat i 4 huvudkamrar:
Höger förmak: Tar emot syrefattigt blod från kropperna via venerna (övre och nedre hålvenerna)
Höger kammare: pumpar det syrefattiga blodet till lungorna via lungartären för syresättning.
Vänster förmak: tar emot syresatt blod från lungorna via lungvenerna.
Vänster kammare: pumpar det syresatta blodet ut till kroppen via aortan.
Pumparbetet kan delas in i flera delar:
Diastole:
Under diastole slappnar hjärtat av och kamrarna fylls med blod.
AV-klaffarna öppnas så att blod kan strömma från förmakarna ner till kamrarna.
Samtidigt stängs klaffarna till artärerna för att förhindra att blod sipprar ut.
Systole:
När kamrarna kontraherar det tack vare hjärtats retledningssystem, vilket stänger AV-klaffarna för att förhindra bakflöde upp till förmakarna.
Kamrarnas tryck ökar vilket gör att artärklaffarna öppnas vilket gör att blod pumpas ut via aortan och lungartären.
Höger kammare pumpar ut syrefattigt blod via lungartären till lungorna för att det ska syresättas. Vänster kammare pumpar ut syresatt blod via aortan ut till kroppen
Hjärtats retledningssystem:
Sinusknutan genererar aktionspotentialer som fungerar som hjärtats egna pacemaker. Den genererar elektriska impulser som sprider sig genom förmakarna vilket får dem att kontrahera vilket gör att kamrarna fylls med allt blod som fanns i förmakarna.
Impulsen når AV-knutan som fördröjer signalen något innan den går vidare till kamrarna via his-bunt och purkinjefibrerna vilket koordinerar kamrarsammandragningen.
Hormoner som adrenalin och noradrenalin kan öka hjärtfrekvensen och hjärtats kontraktionskraft. Samtidigt kan parasympatiska signaler sänka hjärtfrekvensen.
Hjärtatscirkulationssystem kan delas upp i 2:
Lilla kretsloppet som går från hjärtat till lungorna och sedan tillbaka till hjärtat.
Stora kretsloppet som går från hjärtat ut till kroppens alla kapillärer och sedan tillbaka till hjärtat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beskriv vad som händer vid en inflammation. Vilka vita blodkroppar ingår och vad har de för funktion?

A

Inflammation är kroppens svar på en infektion, irritation eller skada. Det är en del av kroppens försvarsmekanism och har som mål att eliminera orsaken till skadan.

När kroppen utsätts för en infektion, irritation eller skada så aktiveras immunsystemet. Celler i det drabbade område, inklusive makrofager, mastceller och andra immunceller känner av skadan och utsöndrar signalmolekyler som kallas cytokiner och kemokiner. Signalerna leder till ett ökat blodflöde till det drabbade området.
Blodkärlen vidgar sig vilket ökar blodflödet och gör att fler immunceller kan nå det skadade området.

Processen leder till att området kan bli varmt, svullet, rött och ibland göra ont.
Inflammationer kan se olika ut beroende på vart det sker i kroppen. Detta är ett exempel på vilka vita blodkroppar som ingår och vad de har för funktion.

Makrofager som är en typ av fagocyt, vilket innebär att det är immunceller som äter upp patogener genom att omsluta dem och skadliggöra dem, finns redan stationerade i vävnader på vissa ställen i kroppen, aktiveras när en skada eller infektion sker. Även dendritceller finns även på platser som är i kontakt med den yttre miljön såsom i huden, slemhinnor och luftvägar. När makrofagerna aktiveras börjar dem både fagocytera patogenerna samt frisätta (detta gör dendritiska celler också) cytokiner som fungerar som en alarmklocka för andra immunceller.
Cytokinerna sprider sig i vävnaderna och blodet och tillkallar fler immunceller. Dem skapar som en vägvisning för immuncellerna så att dem hittar till det skadade/infekterade området.
Neutrofiler kommer från blodomloppet och migrerar snabbt till det inflammerade området. Dem är specialiserade för att angripa patogener och döda infekterade celler. De frigör även bakteriedödande substanser vilket kan leda till vävnadsskada om inflammationen är för kraftig eller för långvarig.
När neutrofilerna gjort sin uppgift dör dem och makrofagerna städar upp. Makrofagerna städar upp genom fagocytos samt frisätter antiinflammatoriska faktorer som bidrar till läkningsprocessen.

Immunförsvaret kan delas upp i både det ospecifika (medfödda) immunförsvaret och det adaptiva immunförsvaret. Vid en inflammation träder först det ospecifika immunförsvaret in och om det sedan behövs träder det specifika/adaptiva immunförsvaret in. Anledningen är att det ospecifika immunförsvaret finns hela tiden i oss och kan aktiveras på en gång. Det har dock inget minne vilket innebär att oavsett om patogener är helt nya och färmmande för vår kropp eller om de har tagit sig in i vår kropp förut så kommer alltid det ospecifika immunförsvaret agera likadant och göra samma läkningsprocess varje gång. Det adaptiva är mer specifikt då B-cellerna producerar antikroppar som är specifikt för dem antigenerna som flaggat vilka patogener som finns i kroppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Aplastisk anemi innebär en brist på röda och vita blodkroppar samt blodplättar och kan uppstå som en biverkan av cytostatikabehandling vid cancer. Vilka symtom kan man förvänta sig uppstå?

A

Röda blodkroppar (erytrocyter) har till uppgift att transportera syre från lungorna till kroppens celler och koldioxid från kroppens celler till lungorna, mer specifikt alveolerna där gasutbytet sker. I dem röda blodkropparna finns hemoglobin med järn i som syret binder till. Syret är en förutsättning för bildande av energi i form av ATP i cellandningen i mitokondrierna. Trötthet är därför ett av symtomen man kan förvänta sig vid brist på röda blodkroppar.
Dem vita blodkropparna (leukocyter) är centrala för kroppens immunförsvar. De är av olika slag och har olika specialicerade funktioner och är nödvändigt för en fungerande immunförsvar. Vid brist på vita blodkroppar blir immunsystemet nedsatt då det kan leda till att vi blir mer infektionskänsliga och får det svårare att bekämpa patogener. Om produktionen av vita blodkroppar helt upphör vilket kan ske vid benmärgsdepression inträder inom dagar döden om inte behandling sätts in.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv cellmembranets uppbyggnad med en enkel figur. Förklara med hjälp av bilden tre olika sätt som ämnen kan passera genom cellmembranet.

A

Cellmembranets uppbyggnad:
Dubbellager av fosfolipider där varje fosfolipid har ett hydrofilt (vattenälskare) huvud som består av en fosfatgrupp och vänder sig mot den yttre eller inre vattenhaltiga miljön. Den har också två hydrofoba (vattenavstötande) svansar, som är gjorda av fettsyror, som vänder sig inåt mot varandra i membranets mitt vilket skapar en barriär mot vattenlösliga ämnen.
Kolesterol som är inbäddade mellan fosfolipiderna och bidrar till att stabilisera membranets struktur och upprätthålla dess flytande karaktär.
Kolhydrater som fungerar som identifieringsmolekyler. Dem hjälper celler känna igen varandra.
Olika proteiner:
- Jonkanaler
- Receptorer
- Transportproteiner
- Enzymer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad får en skada på cerebellum för effekt på motoriken?

A

Då cerebellum hjälper motoriken att finjustera våra rörelser medan vi utför dem kommer skador här göra så att vi till exempel missar objekt vi försöker plocka upp med vår hand, eller att vi går vingligt. Cerebellum jämför våra planerade rörelser med dem rörelser vi utför och finjusterar för att vi ska kunna utföra rörelser utifrån vår planering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Förklara vad som händer under en aktionspotential

A
  1. Innan en aktionspotential befinner sig cellen i vilimembranpotential som vanligtvis ligger runt -70mV. Cellen är mer negativt laddad än utsidan vilket upprätthålls av natrium-kalium-pumpen som pumpar ut 3 stycken natriumjoner från cellen och in 2 stycken kaliumjoner till cellen. Natrium kalium pumpen är en pump som transporterar natrium och kalium med aktiv transport.
  2. En aktionspotential utlöses när membranpotentialen når tröskelvärdet som oftast ligger vid -50mV. Detta sker när en tillräcklig mängd stimulerande signaler når neuronen och orsakar en viss grad av depolarisering vilket innebär att membranpotentialen blir mindre negativ. Om depolariseringen är tillräckligt stark så att tröskelvärdet nås öppnas spänningsstyrda natriumkanaler vilket sätter igång aktionspotentialen.
  3. När de spänningsstyrda natriumkanalerna öppnas en för en flödar natriumjoner in i cellen pågrund av den negativa insidan hos cellen. Natriumjonerna blir fler och fler och rör sig längst axonet pågrund av skillnad i spänning.
  4. När membranpotentialen når sitt toppvärde vilket oftast är ca +30mV börjar processen som kallas repolarisering. Denna fas inkluderar att de spänningsstyrda natriumjonkanalerna stängs och spänningsstyrda kaliumjonkanaler öppnas. Vilket gör att kaliumjoner börja strömma ut ur cellen vilket påverkar membranpotentialen. Eftersom kaliumjoner är positivt laddade minskar membranpotentialen i cellen vilket leder till att cellen börjar återgå till sitt mer negativa värde.
  5. I slutet av repolarisationsfasen kan membranpotentialen bli tillfälligt mer negativ än vilomembranpotential vilket kallas hyperpolarisering och sker för att de spänningsstyrda kaliumkanalerna är långsammare att stängas än natriumkanalerna. Det leder till en mer negativ spänning än vilomembranpotentialen
  6. Hyperpolarisationen återställs med natriumkaliumpumpen och membranpotentialen återgår till vila.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Luften består till största del av kvävgas, syre och koldioxid. Berätta vilken gas som styr vår andning vid havsytenivå, var receptorerna är lokaliserade samt vad de detekterar.

A

Vid havsytenivå styrs vår andning främst av koldioxidhalten i blodet. Koldioxidhalten signalerar till kroppen när vi behöver andas mer för att bibehålla balans i blodets pH.

När vi andas in syre sker gasutbytet i alveolerna där syret binder till hemoglobinet i de röda blodkropparna. Syret förs genom kroppens blodomlopp till kroppens kapillärer där näringsutbytet sker. Cellerna får syret som blodets röda blodkroppar levererat och blodet tar emot koldioxid från cellerna som bildats som en biprodukt vid cellandningen. Syret och koldioxid transporteras mellan blodet och cellerna genom diffusion som innebär att dem rör sig automatiskt på grund av skillnad i koncentration. När koldioxidet når blodet reagerar det med vatten och bildar kolsyra. Men på grund av att kolsyra är ett instabilt ämne så omvandlas det till bikarbonat och väte som transporteras runt i blodet. Vätet gör blodet surare vilket minskar blodets pH värde.

Det finns 2 olika receptorer som känner av blodets pH värde, dels centrala kemoreceptorer och även perifera kemoreceptorer. Dem centrala är belägna i medulla oblongata och kontrollerar cerebrosspinalvätskan i CNS och mängden vätejoner. När det blir mycket vätejoner gör det blodet och cerebrosspinalvätskan sur vilket kan skada kroppen. När cerebrosspinalvätskan innehåller för mycket väte ser medulla oblongata att öka andningsfrekvensen så att vi blir av med mer koldioxid. De perifera kemoreceptorerna finns belägna främst i aortan och kontrollerar också blodets pH genom att skicka signaler till andningcentrum att öka andningsfrekvensen vid för mycket väte i blodet eller för lite syre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Var i magtarmkanalen frisätts bukspott, vad innehåller det och vad har de olika beståndsdelarna för funktion?

A

Bukspott produceras i bukspottskörteln (pancreas) och frisätts i tolvfingertarmen som är den första delen av tunntarmen. Bukspott innehåller enzymerna trypsin, amylas och lipas, samt bikarbonat. Trypsin bryter ner proteiner till aminosyror, amylas bryter ner kolhydrater till glukos, och lipas bryter ner fett till fria fettsyror. Bikarbonat neutraliserar den sura miljön (saltsyran) från magsäcken så att tolvfingertarmen inte skadas.

17
Q

Beskriv den såkallade HPA-axeln med en enkel figur. Vilket hormon bildas? Vad innebär feedback hämtning av hormonet?

A

Hypotalamus frisätter hormonet CRH som stimulerar hypofysen att frisätta hormonet ACTH som via blodet transporteras och når binjuren. När binjuren får signalen så utsöndrar den hormonet kortisol. Kortisol är ett hormon som har förmågan att kunda binda till två olika receptorer. Den ena typen av receptorer finns belägna i hjärnan och den andra typen av receptor finns beläget i nästintill alla celler. Kortisol har förmågan när det binder till receptorerna ute i cellerna att öka nedbrytningen av glukos, protein och fetter vilket är livsnödvändigt i situationer som svält. Kortisol har även förmågan att omfördela vår energikonsumtion från immunförsvaret till nedbrytning av glukos för att kunna driva cellulära processer och skapa ATP. Kortisol är därför ett hormon som är livsnödvändigt för överlevnad.
Feedback hämtning innebär att när kortisol utsöndrats från binjuren och frisätts i blodet så kontrollerar hypotalamus och hypofysen nivåerna av kortisol. När nivåerna är bra så slutar hypotalamus att frisätta CRH och hypofysen slutar utsöndra ACTH.

18
Q

Beskriv skillnaderna mellan det ospecifika och det specifika immunsystemet. Ange några olika typer av vita blodkroppar som ingår i de två olika systemen och vad de har för funktion.

A

Ospecifika immunsystemet:
Det är medfött
Det kan angipa en mängd olika patogen
Det blir inte starkare allt eftersom
Det är kroppens första försvarslinje som reagerar snabbt på patogener.
Det känner inte igen återkommande patogener och har därför inget “minne” utan det agerar likadant varje gång främmande ämnen tar sig in i kroppen.
Huden och slemhinnor fungerar som en skyddande barriär som förhindrar att patogener tar sig in. Svett och magsyra har också egenskaper att döda patogener.
Så fort patogener har upptäckts börjar det ospecifika immunsystemet att reagera på det.

Vita blodkroppar:
Neutrofiler
Dem är snabba att nå infekterade områden.
Dem fagocyterar.
Dem dör oftast efter att ha fagocyterat.
De döda neutrofilerna bidrar till varbildning.
Makrofager
Stora fagocyter
Stationära makrofager utsöndrar cytokiner
Patrullerar runt omkring i olika vävnader i kroppen
Efter att ha fagocyterat kan dem aktivera det specifika immunsystemet genom att visa upp antigenerna.
Mastceller
Finns i vävnaden
Vid infektion eller skada utsöndrar de histamin vilket ökar blodkärlens permeabilitet så att fler neutrofiler och monocyter kan ta sig till området.
Monocyter
Börjar produceras i benmärgen vid en inflammation
När dem når det inflammerade området blir monocyterna till makrofager
Fagocyterar patogen
Dendritceller
Fungerar både för det ospecifika och det specifika immunsystemet.
Dem är antigenrepresenterande celler som aktiverar T-celler i det specifika immunsystemet.
Dem fångar upp patogener, bryter ner dem och presenterar antigenet för att aktivera T-celler
Dem startar igång en specifik immunrespons.
NK-celler
Dödar infekterade celler och cancerceller.
NK-celler släpper ut proteiner som förstör den infekterade cellens membran

Specifika immunsystemet:
Det utvecklas allt eftersom
Kan endast angripa specifika antigen
Det är mer specifikt då det agerar på specifika patogener
Det tar längre tid att aktivera eftersom det involverar specialiserade vita blodkroppar som måste “lära sig” känna igen specifika antigener.
Förmågan att skapa ett immunologiskt minne vilket gör att det kan komma ihåg dem patogener som dem angripit innan. Dem känner igen antigenet på patogenens yta.
Den första responsen mot en ny patogen tar ofta längre tid, ofta några dagar, då specifika antikroppar ska produceras och celler aktiveras.
Efter infektionen bildas minnesceller som snabbt kan aktiveras vid en ny infektion av samma patogen vilket ger en snabbare respons.

Vita blodkroppar:
B-celler
Producerar antikroppar som är proteiner som binder till specifika antigen och hjälper till att neutralisera patogener eller göra dem mer igenkännliga för andra delar av immunsystemet.
När dem stöter på sin specifika antigen aktiveras dem och kan börja producera antikroppar
Vissa B-celler blir till minnesceller som stannar kvar i kroppen för att svara snabbt vid framtida infektioner
T-celler
Känner igen och förstör infekterade celler.
T-hjälpar-celler hjälper till att aktivera andra immunceller
Cytotoxiska T-celler är specialiserade på att känna igen och döda kroppens egna celler som blivit infekterade
Regulatoriska T-celler fungerar som immunsystemets broms som hjälper till att förhindra en överdriven immunrespons
Minnesceller
Efter en infektion skapar både B-celler och T-celler långlivande minnesceller
Dem gör att det specifika immunförsvaret kan agera snabbare och mer effektivt om samma patogen återkommer.

19
Q

Var produceras galla? Hur påverkas matsmältningen om vi inte producerar galla?

A

Galla produceras i levern, lagras i gallblåsan och utsöndras i tolvfingertarmen. Galla innehåller gallsalter som finfördelar fett på det sätt att dem bryter ner fettmolekyler till mindre fettdroppar. Detta görs för att enzymet lipas ska kunna fortsätta nedbrytningen av fett. Om vi inte producerar galla skulle nedbrytningen inte ske lika effektivt och vi kan komma få fett i avföringen.

20
Q

Förklara följande transportmekanismer, för hur substanser kan ta sig över cellmembranet, gärna med exempel.
Faciliterad diffusion
Aktiv transport

A

Faciliterad diffusion är en diffusion från hög till låg koncentration av ett ämne, men där ämnet i sig själv inte kan passera cellmembranet. Det krävs då hjälp av ett transportprotein, till exempel en jonkanal. Till exempel kan acetylkolin binda till nikotinreceptorer som i sin tur öppnar kanalen så att en natriumjon kan förflyttas över cellmembranet. Detta kräver inte ATP utan sker pågrund av skillnad i koncentration.

Aktiv transport kräver energi då ämnen ska transporteras mot koncentrationsgradienten, dvs från låg till hög koncentration. Ett exempel är natriumkaliumpumpen som pumpar ut 3 natriumjoner och in 2 kaliumjoner för att hålla cellens membranpotential negativ.

21
Q

I kroppen finns 3 olika typer av muskelvävnad, vilka är de och var i kroppen finns de?

A

Skelettmuskulatur = våra vanliga muskler såsom biceps. De behövs för att vi ska kunna röra på oss och finns i dem stora delarna av kroppen såsom armar och ben.
Hjärmuskulatur = finns i hjärtat och genomför pumparbetet. Musklerna kan inte nybildas.
Glatt muskulatur = Omger ihåliga organ som luftvägar, magsäck, tarm och blodkärl. Glatt muskulatur gör att dem kan ändra form vilket är nödvändigt vid exempelvis hosta och att knåda mat, samt attreglera blodflöda i blodkärl.

22
Q

Vad är ett centralt motoriskt program, ge två exempel.

A

Ett centralt motoriskt program är en typ av inbyggt rörelseprogram i kroppen - en sekvens av rörelser med specifikt syfte. Nervcellerna för dem motoriska programmen sitter i hjärnstammen och har axon till musklerna som utför rörelserna.
Exempel på centrala motoriska program:
Sväljning och hostning
Andning - kontinuerligt CMP
Tuggning - kan aktiveras vid behov

23
Q

Var finns cerebrospinalvätska och vad har det för funktion?

A

Cerebrospinalvätska är en vätska som omger och skyddar hjärnan och ryggmärgen. Dels finns cerebrospinalvätska mellan två av hjärnhinnorna, det finns inuti hjärnan i ventriklar och i centralfåran i ryggmärgen.
Cerebrospinalvätska fungerar som en stötdämpare som skyddar hjärnan och ryggmärgen mot mekaniska stötar såsom ett slag mot huvudet.
Den bidrar till att transportera näringsämnen, hormoner till hjärncellerna. Den avlägsnar även avfallsämnen.

24
Q

Vad har det sympatiska nervsystemet för centrala (mentala/psykiska) effekter?

A

Det sympatiska nervsystemet ökar vaksamheten och gör en mer fokuserad och uppmärksam. Vakenhetsgraden är starkare och känslor som rädsla och aggression kan uppstå från amygdala.

25
Q

Det första steget i urinbildningen är filtration. Vad filtreras och vad stannar kvar i blodet?

A

Filtreras: Vatten, joner (som natrium och glukos) och andra små molekyler
Filtreras ej: röda blodkroppar, stora plasmaproteiner

26
Q

Vad är cytokiner och vad har de för övergripande funktion?

A

Cytokiner är små proteiner som fungerar som kommunikatörer mellan immunceller. Dem startar, upprätthåller, koordinerar och avslutar en inflammation. Dem kan delas in i två olika grupper; proinflammatoriska cytokiner och antiinflammatioriska cytokiner. Proinflammatoriska cytokiner startar eller förstärker en inflammation när det behövs. Antiinflammatoriska cytokiner avslutar eller minskar en inflammation vid behov. Detta görs för kroppens överlevnad och krävs för att inte skada kroppen på något sätt.

När kroppen blir angripen av patogener kan exempelvis makrofager producera och frisätter cytokiner som fungerar som kroppens alarmklocka. Dem skickas ut i blodet och tillkallar immunceller för att sedan vägleda dem till det skadade/angripna området.

27
Q

Vad har DNA för funktion i cellen?

A

DNA bär den genetiska informationen för varje organism vilket är avgörande för att styra cellens alla processer och egenskaper.
DNA består av 2 nukleotidkedjor som är vridna runt varandra i en form som liknar en dubbelhelix. Nukleotidkedjor består i sin tur av kvävebaser där 3 kvävebaser kodar för en aminosyra. DNAinnehåller den genetiska instruktionerna i form av gener. Gener är en sekvens av nukleotider som kodar för proteiner.
DNA styr proteinsyntesen som är processen där celler skapar proteiner som behövs i kroppen.

28
Q

Var i kroppen finns fettvävnad? Ange minst två lokalisationer. Vad har fettvävnad för funktioner?

A

Fettvävnad finns utspridd på flera olika platser i kroppen men de två huvudsakliga lokalisationerna är dels under huden och djupt inne i buken och omger de inre organen.
Fettvävnaden under huden är den mest synliga formen av kroppsfett. Det fungerar som en energireserv och bidrar till att skydda kroppen mot kyla. Fettvävnaden inne i buken skyddar de inre organen men för mycket av denna typ av fett kan leda till hälsorisker såsom diapetes och hjärtsjukdomar.
När vi får i oss fett i mat bryts det ner på dess väg genom kroppen för att i tunntarmen kunna tas upp och transporteras till levern, musklerna och fettvävnad. Dessa tre olika delar lagrar fett i form av triglycerider som består av fria fettsyror och glycerol. När vi behöver energi kan kroppens olika delar bryta ner det lagrade fettet!

29
Q

Vad är skillnaden mellan primära kortexområden och accosiationskortex? Ange två olika primära kortexområden och ange vilken lob dem är lokaliserade i.

A

Primära kortexområden är ansvariga för att ta emot och bearbeta sensorisk information direkt från sinnesorganen, eller för att styra direkta motoriska kommandon till musklerna. Dem fungerar som det första steget i informationsbearbetningen utan att tolka eller bearbeta informationen vidare. Dem har direkta förbindelser mellan motoriska eller sensoriska neuron vilket inte assosiationsområdena har.

Associationskortex fungerar som ett bearbetningscentrum där de primära kortexområdena integreras och bearbetas. Assosiationsområdena bearbetar information från flera sinnen samtidigt och kopplar samman dem för att vi ska få en helhetsbild av situationen runt om oss. Detta möjliggör tolkning och planering.

Primära motoriska cortex är lokaliserat i frontalloben och är ansvarig för att utföra och kotnrollera frivilliga rörelser genom att skicka signaler till skelettmusklerna.
Primära visuella kortex är lokaliserat i occipitalloben och tar emot och bearbetar visuell information direkt från ögonen.

30
Q

Ange två olika hjärnstrukturer som deltar i regleringen av emotioner.

A

Regleringen av emotioner kan framförallt kopplas till limbiska systemet som består av olika delar. 2 hjärnstrukturer som deltar i reglering av emotioner ingår i det limbiska systemet och är amygdala och talamus. Även hippocampus har en stor inverkan.

31
Q

Beskriv några fysiologiska, metabola och centrala (psykiska/mentala) effekter av sympatikusaktivering vid ett hot, samt förklara hur dessa effekter hjälper en individ att fly eller slåss.

A

Vid sympatikusaktivering av hot kan kroppen antingen förberedas för att undkomma hotet eller konfrontera det. Denna respons startar av det sympatiska nervsystemet som utlöser en rad olika fysiologiska, metabola och centrala effekter.
Fysiologiska effekter:
Ökad hjärtfrekevens vilket ökar blodtrycket. Det säkerställer att mer syrerikt blod kommer till kroppens celler för att cellulära processer ska gå snabbare för att bilda ATP. Genom att öka blodtrycket förbereds musklerna att utföra en kraftfull respons
Luftrören vidgas för att öka inflödet av syre ner till lungorna.
Pupillerna utvidgas för att vi ska kunna se bättre i mörker och på långt håll.
Blod omfördelas från matspjälkningen till muskler för att energin ska till att överleva hotet.
Metabola effekter:
Levern bryter ner glykogen till glukos och fettvävnaden frisätter fria fettsyror till blodet. Detta fungerar som snabba energikällor som musklerna kan använda.
Ämnesomsättningen ökar för att energiförbrukningen ska öka. Detta gör att kroppen kan utnyttja energireserver effektivare.
Centrala effekter:
Förhöjd uppmärksamhet och vakenhet för att göra oss beredda på kommande hot eller faror. Stresshormonerna som noradrenalin och kortisol frigörs vilket förbättrar fokus och medvetenhet.
med sympatikusaktivering ökar hjärnans förmåga att fatta snabba beslut och öka reaktionstiden. Detta är avgörande för att besluta sig om man ska fly eller slåss.

Hur dem hjälper:
= Det hjälper individen att anpassa kroppen och sinnet för att överleva.
Energi och resurser riktas om till dem viktigaste systemen.
Förbättrad uppmärksamhet och reaktionstiden säkerställer att individen kan agera snabbt

32
Q

För att undersöka om man haft Covid-19 kan man mäta antikroppar i blodet. Det verkar dock som om att man kan ha skydd mot Covid-19 även ifall man inte har antikroppar, men istället har s.k. T-cells immunitet. Förklara vad antikroppar är och vad de har förfunktion, samt förklara hur T-celler angriper virus såsom SARS-Cov-2 (viruset somorsakar Covid-19).

A

Antikroppar produceras av B-celler som är en typ av vit blodkropp. Antikroppar har förmågan att känna igen och binda sig till specifika antigen som finns på patogeners yta. Varje antikropp är specifik för ett visst antigen.
Funktioner hos antikroppar:
Antikroppar kan binda till patogener och förhindra att dem infekterar celler vilket gör att dem neutraliserar dem.
Antikroppar kan även “markera” patogener för fagocytering vilket gör det lättare för makrofager att identifiera och angripa dem.

T-celler är även en viktig del av immunsystemet. Till skillnad från antikroppar som bekämpar virus som kommer in i kroppen från andra organismer så kan T-celler döda infekterade celler inuti kroppen. Så dem celler som blivit infekterade av patogener kan dödas av T-celler.
Det finns olika T-celler som tex cytotoxiska t-celler och t-hjälpar-celler. Cytotoxiska t-celler är ansvariga för att identifiera och döda kroppens egna infekterade celler. Dessa celler kan alltså vid exemplet frågan tar upp, döda dem infekterade cellerna som SARS-Cov-2 har infekterat i kroppen. T-hjälpar-celler kan aktivera B-celler och cytotoxiska T-celler. Dem hjälper alltså kroppen att ropa på hjälp när det behövs och kan se till så att B-celler producerar specifika antikroppar för dem patogenerna som tagit sig in, eller tillkalla cytoxiska T-celler som dödar dem infekterade cellerna. T-hjälpar celler kan även frisätta cytokiner som tillkallar fler immunceller till platsen och hjälper till att döda patogener.

Även fast T-celler inte har samma påverkan som antikroppar så är det nödvändigt för oss att ha i kroppen för långsiktig överlevnad. Antikropparna hade kunnat angripa dem specifika patogenerna som tagit sig in, medan T-cellerna antingen kan döda dem infekterade cellerna eller tillkalla på hjälp.

33
Q

Vad har plasmaproteinet albumin för funktion?

A

Albumin transporterar fettlösliga ämnen i blodet såsom hormoner och läkemedel, men har också egenskapen att “hålla kvar” vatten i blodet genom osmos. Tack vare den egenskapen behålls även blodtrycket. Det är ett protein som därför är livsviktigt att ha i vårt blodomlopp.

34
Q

Definera begreppet hjärtfrekvens.

A

Hjärtfrekvens syftar till hur många slag hjärtat slår per minut.

35
Q

Ange tre olika funktioner som levern har och förklara vad konsekvenserna blir för kroppen när levern inte klarar av att utföra dessa funktioner pga tex skrumplever.

A

Levern lagrar glukos i form av glukogen vilket är nödvändigt för att kunna driva cellulära processer. När kroppen till exempel är i svält eller kräver plötslig energi behöver kroppen använda sig av dem resurser vi har lagrat i kroppen. Därav är leverns förmåga att lagra glukos livsnödvändig.
Levern renar även blodet från toxiner vilket är nödvändigt för att hjärnan och hjärtat inte ska få i sig farliga läkemedel eller gifter.
Levern producerar även galla som innehåller gallsalter som har förmågan att bryta ner fettmolekyler till fettdroppar som behövs för att enzymet lipas ska kunna bryta ner fettet ytterligare i tolvfingertarmen.

När levern inte kan utföra dessa funktioner kan kroppen inte lagra glukos som den ska vilket påverkar dem cellulära processerna och vår energinivå.
När levern inte kan bryta ner toxiner och avgifta farliga ämnen åker dem istället runt i blodet och kan nå hjärnan och hjärtat. Detta är mycket farligt då konsekvenser såsom att delar av hjärnan förstörs kan ske.
När levern inte kan producera galla kommer nedbrytningen av fett inte gå som den ska vilket gör att lagringen av fett påverkas.

36
Q

Vad är ett hormon? Förklara hur hormon verkar, samt ge exempel på två olika hormonoch ange en effekt för respektive hormon.

A

Hormoner produceras ofta i körtlar och transporteras i blodet. Hormoner fungerar som budbärare och reglerar olika kroppsfunktioner. Det finns både vattenlösliga och fettlösliga hormoner och det som bestämmer om ett hormon är det ena eller det andra beroro på vart dem har producerats. Vattenlösliga hormoner binder på membranreceptorer vilket utgör en kaskad reaktioner inuti cellen. Effekterna av vattenlösliga hormoner är ofta snabba och kortvariga. Fettlösliga hormoner är oftast steroider och diffunderar över membranet och binder till intracellulära receptorer. Dem aktiverar eller stänger av specifika gener vilket därmed styr proteinsyntesen. Effekten av fettlösliga hormoner är oftast långsammare men varaktigare eftersom de påverkar proteinproduktionen.

ADH och aldosteron är två olika hormoner men som båda påverkar blodtrycket och urinets koncentration. ADH är ett vattenlösligt hormon som produceras av hypofysen och frisätts i blodet. När det når njurarna åker det igenom filtrationen i glomerulus och tar sig igenom tubulin till samlingsröret. I samlingsröret har ADH effekten att kunna öppna akvaporiner genom att binda till receptorer i samlingsröret som möjliggör att vatten återförs till blodet. ADH utsöndras från hypofysen vid vätskebrist och gör därmed att urinet blir mer koncentrerat.
Aldosteron utsöndras från binjurarna när antingen saltnivåerna i kroppen är för låga eller när blodtrycket är för lågt. Det frisätts till blodet och når njurarna som även där filtreras och åker igenom till tubulin. Aldosteron har som förmåga att kunna binda till receptorer i njurcellerna som berättar för njurcellarna att skapa fler natrium-kalium-pumpar i tubulin som släpper ut natrium från tubulin in till blodet. Detta medför att vatten även automatiskt åker med pga osmos. Detta gör att blodvolymen ökar och urinet blir mer koncentrerat.

37
Q

Beskriv proteinsyntesen, var i cellen sker proteinsyntesen?

A

Proteinsyntesen är processen där celler skapar proteiner. Proteinsyntesen är en central process som ingår i alla organismers celler. Processen kan delas upp i två delar: transkription och translation.

Transkription:
För att börja skapa ett protein behöver cellen en mall vilket finns i form av DNA. DNA finns i cellkärnan.
När en cell behöver producera att visst protein, öppnas en specifik del av DNA upp sig. Öppningen gör att en kopia kan göras av genen vilket kallas mRNA.
mRNA är en sträng med nukleotiderna ACGU som nu transporteras ut ur kärnan.
Translation
Efter att mRNA har bearbetas och kodats ihop rätt i kärnan transporteras det ut ur kärnan och in i cytoplasman där det binder till en ribosom. Ribosom är den del som översätter mRNA till ett protein
För att bygga ihop ett protein behövs det aminosyror, det finns 20 st aminosyror och fungerar som byggstenerna i proteiner.
Varje tRNA bär på en specifik aminosyra. Varje tRNA har en specifik kod som ska matcha med ett kodon på mRNA. Ett kodon = 3 baser på mRNA som kodar för en specifik aminosyra.
Ribosomen läser av mRNA i kodon och matchar ihop med rätt aminosyra leverat av tRNA. Tillsammans bildas en peptidkedja som växer och växer i takt med att ribosomen rör sig längst mRNAt.
När ribosomen når ett stoppkodon avslutas proteinsyntesen och ribosomen släpper ifrån sig peptidkedjan som nu är ett färdigt protein.

38
Q

Vad händer med en neurotransmittor efter att den har frisatts i synapsklyftan i en synaps?

A

Efter att en neurotransmittor har frisatts i synapsklyftan (vilket är utrymmet mellan den presynaptiska delen av en nervcell och den postsynaptiska delen av en annan nervcell, som tillåter nervceller har “kommunikation” med varandra) kan olika saker ske med neurotransmittorerna.

Neurotransmittorer frisätts av den presynaptiska delen av vesiklar som är små blåsor. Neurotransmittorerna diffunderar över klyftan och binder till specifika receptorer på den postsynaptiska delen av en annan nervcell. Bindningen leder till en aktivering av cellen som antingen kan öka sannolikheten av en aktionspotential eller minska sannolikheten för en aktionspotential hos cellen.

Efter att neurotransmittorn bundit till receptorerna så släpper den receptorerna och kan då antingen brytas ner av ensymer i synapsklyftan, eller återupptas av den presynaptiska nervcellen genom en pump, eller diffundera bort från synapsklyftan och inte tas upp av någon cell (detta sker dock i en mycket liten utsträckning).