Tenta 1 Flashcards

1
Q

yVarför finns det flera definitioner på lärande

A

Att lärande är så komplext. Det kan vara många olika saker. VI kan ge exempel på vad lärande är men finna svårighet i att hitta vad som är gemenast med de olika typerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv relationen mellan undervisning och lärande

A

Undervisning och lärande är inte samma sak. Undervisning är något vi kan planera, didaktik. Lärande är något vi gör hela tiden. Vi lär oss nya saker vare sig det sker under undervisning eller i livet som stort.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad innebär primär- och sekundär socialisation? Beskriv likheter och skillnader.

A

Primär socialisationen är när människan utvecklar sin identitet, lär sig att förstå språk, sociala färdigheter. Alltså vardagliga saker som formar männsikan.
Den sekundära socialtisationen sker bla i när den primära inte längre räcker till. Skolan kan vara en mekanism för den sekundära socialisationen. Skolan erbjuder kunskap som vardagen inte kan tillhandahålla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka är didaktikens centrala frågor och vad innebär dessa för en lärares verksamhet?

A

Vad, hur,varför och när. Hur ska vi presentera ett visst innehåll? Vad är viktigt att lära och var börjar man? Vad kan en viss elev i en viss ålder förstå? Hur mycket övning behöver man? Hur lär man bäst ut en färdighet som att läsa? När kan man börja lära sig främmande språk? Hur skapar man intresse mm?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

När och i vilket sammanhang växte behaviorismen fram?

A

Den grundläggande fråga behaviorister ställer sig är hur uppkommer och färndras beteenden? Behaviorismen utvecklades under slutet av 1800-talet och grunden för detta perspektiv utgörs av den ryske fysiologen Ivan Pavlov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv vad lärande innebär utifrån ett behaviouristiskt synsätt?

A

Den behavioristiska utgångspunkten är således att lärande kan beskrivas i termer av förändringar av beteende. Den metafor man använder sig av är att lära är att förvärva ett nytt beteende - detta är så att säga behaviorismens svar på vad fråga. Hur fårgan besvaras genom betigningens och förstärkningens funktion. Genom att förstärka beteenden och stimulans-respons-förbindelser kan man bygga upp nya beteenden.
För en behaviorist är observerbara beteenden det som är verkligt, påtagligt och synbart allt annat vet vi inget om och är därav ovetenskapligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad innebär klassisk betingning och operant/instrumentell betingning?

A

Klassisk betigning är en typ av assosiativt inlärning. Det betyder att en organism lär sig att koppla när de blir utsatta för en stimulans ger en respons. Man kan då betinga något för att få samma respons.
Operant betigning - beteenden som belönas, förstärks, tenderar att upprepas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär utsläckning?

A

Det betyder att beteenden upphör eller försvagas om det inte längre efterföljs av förstärkande konsekvenser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebär förstärkning?

A

Att ge förstärkande konsekvenser till önskat beteende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv Skinners intresseområde och bidrag till behaviorismen.

A

Skinner ägnade sin forskning åt att studera operant betigning och förstärkningens natur. Han bedrev själv sin forskning nästan uteslutande med djur. Hans forskning fick en otrolig genomslagskraft och kom att präga studiet och förståelsen av inlärning under flera decenier under mitten av 1900- talet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebär utbildningsteknologi och vilka konsekvenser har denna fått i undervisning?

A

Det innebär att skapa program/ hjälpmedel i undervisnings syfte som går ut på att förmedla färdigheter. Dessa program fungerar genom förstärkning och delas upp i moment där eleven blir förstärkt när hon klarar delmål.
Utbildnings teknologin växte fram ur undervisningsteknologin och den har utvecklats till ett sätt att systematiskt sätt organisera utbildning där man bryter ner komplexa arbetsuppgifter i deras beståndsdelar som man sedan låter arbetaren lära sig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Behaviorismens syn på lärande är atomistisk, vad innebär det?

A

Behaviorismens syn är atomisk betyder; helheten (en färdighet eller ett beteende) är så att säga summan av delarna. Det är värt att detta sammanfaller med framväxten av “det löpande bandet”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilka är behaviorismens styrkor och svagheter?

A

Chomskys kritik går bla ut på att det som är väldefinerat stimuli i en kontrollerad, exprimentell situation inte går att jämföra med vad som händer i en konverasation mellan människor där mängder av signaler uppträder samtidigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv vad lärande innebär utifrån kognitiva lärandeteorier.

A

Lärande utifrån ett kognitivt synsätt är synen på att människans hjärna är som en container som tar in information och tänkandet som mekaniska processer som löper på egen hand och söker av information i minnesmoduler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad vet vi idag om människans minne? Vad innebär korttidsminne/arbetsminne?

A

Kortidsminne menas med det minnet som närmast kan återge tex om vi får ord upplästa för oss så ka vi i genomsnitt återge 5 till 7 ord. Korttidsminne benämns nuförtiden som arbetsminne. Litteratuten liknar det med datorns RAM minne som gör det möjligt för datorn att ha igång flera processer samtidigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad handlar assimilering, ackommodation och kognitiv balans samt kognitiv konflikt om?

A

Assimilation kan något förenklat sägas vara att individen tar intryck och erfarenhter och integrerar dem i sina redan utvecklade kognitiva strukturer eller scheman. Man fylls så att säga på med erfarenheter som har en nära koppling till vad man tidigare vet och känner till.
Ackommodation innebär att individen ändrar sitt sätt att tänka, de kognitiva schemana omorganiseras. Vi ackommoderar när vi gör erfarenheter eller stöter på sakförhållanden som inte stämmer in med det vi vet.
När våra kognitiva scheman förändras vid ackommodation för att uppnå kognitiv balans. Alltså där våra inre föreställningar om omvärlden kommer i balans med vad vi upplever.
Kognitiv konflikt uppstår när barnet själv inte själv uppfattar att det förstår ett specefikt fenomen. Då tvingar barnet ackommodera till nya tankar.

15
Q

Vad innebär det att “chunka” information?

A

Chunka information betyder att ge information en kategori så att det blir lättare att komma ihåg dom. Boken ger exempel om olika förnamn. En svensk kan se att namnen är namn från kungafamlijen och kan därav “chunka” informationen och lättare komma ihåg. Men möjlighet till att chunka är lokalt.
Boken tar också upp exempel om siffer följder där man kan chunka in siffror efter minnesregeler som 00 46 är SWE landsnummer 018 är riktnummer till Uppsala. På så sätt kan man lägga undan sådan info och försöka komma ihåg resten.

16
Q

Vilka är de olika utvecklingsstadierna, enligt Piaget?

A

Det sensomotoriska stadiet 0 till 2 år
Det preoperationella stadiet 2 till 7 år
De konkreta operationernas stadium 6 till 11 år
De formella operationernas stadium 11 år och uppåt

17
Q

I vilket sammanhang växte pragmatismen fram?

A

Pragmatismen växte fram under andra hälften av 1800- talet. Det var inte enbart en psykologisk vetenskap utan även en social strömmning och social rörelse. Det växte fram ur industrialismen där klyftorna i samhället växte, vissa gjorde snabba pengar och arbetarna hade det svårare. Samhället blev allt mer heterogent med invadnringen som bidrog till att alla inte ens pratade det första språket i skolan.

18
Q

Beskriv grundtankarna i John Deweys syn på lärande, skola och utbildning?

A

Dewey stod för en skola som knyter an och bidrar till människors liv, vardag och intressen. Han var motståndare till den katerstyrda och aktoritära skolan som enligt han passiviserade barnen och skapade pseudoverklighet utan kopling till barnens liv. Han ville åt en mer inqury baserad skola. Där barn gör utflykter, får se saker på riktigt och uppleva det. Sedan lära sig på ett problembaserat sätt. Passiva barn tappar intresset för lärande. Skolan ska därför göra eleverna nyfikna och aktivera barnen.

19
Q

Vad innebär lärande genom inquiry?

A

Inqury innebör att vi engagerar oss i ett problem, vi visar “an active concern with problems”, arbetar systematiskt och omvandlar det till något som vi förstår eller behärskar. Vi arbetar oss igenom något som ger motstånd och resultat blir något form av behärskning som berikar vår erfarenhet.

20
Q

Vad utmärker ett pragmatiskt synsätt på kunskap och lärande?

A

Pragmatiker är skeptiska till traditionell filosofi och kunskapersvärde. Om det ska vara någon nytta med filosfi ska inte filosoferna sitta på sin kammare och fundera fram teorier, utan det måste vara applicerbart i verkligheten. Istället för de eviga sanningarna ska man ha teorier som hjälper människor att ta beslut i vardagen. Teorier och sanningar måste ha någon form av “cash value” och vara användbar i vardagen.

21
Q

Vad finns det för kritik mot pragmatismen kopplat till lärande, skola och utbildning?

A

Konservativ kritik är att den pragmatiska skolan kallar flum skola eller på engelska anything goes

22
Q

Vad betonas som centralt inom sociokulturell teoribildning?

A

Människan är en biologisk, social och historisk varelse. Vad hon kan och lär kan förstås både mot bakgrund av hennes biologiska förutsättningar och hennes sociokulturella erfarenheter i den tid hon råkar leva.

23
Q

Vad handlar lärande om enligt Lev Vygotsky?

A

En centralutgångspunkt, som avgör hur man ser på lärande, är att människans förmågor - hennes fysiska, intellektuella och sociala - inte bestäms av hennes biologiska förutsättningar, utan hon kan utveckla och använda redskap.

24
Q

Vad menas med socialt/kollektivt minne?

A

Detta sociala minne med sina berättelser och sin information är en utgångspunkt för lärande för nya generationer och det överstiger i sitt omfång och sin rikedom med bred marginal vad en enskild individ kan lära och minnas.

25
Q

Vad innebär appropriering?

A

Den grundläggande metaforen för lärande i den sociokulturella taditionen är appropriering, som kan översättas ‘ta till sig’, ‘låna in’ och ‘ta över och göra till sitt’. Det lilla barnet möter i interaktion med vuxna språkliga uttryck och sätt att bete sig som barnet lär sig känna igen och efter hand tar över för eget bruk.

26
Q

Vad innebär “den närmaste utvecklingszonen” och scaffolding?

A

Den närmaste utvecklingszonen betyder gapet mellan den utvecklingszon barnet befinner sig i och avståndet till det de ska lära sig. Det ska den lärande personen överbygga med hjälp av barnens ansträgning alt lärarens vägledning och det kallas scaffolding.

27
Q

Vygotsky använde begreppet medierande redskap. Beskriv vad detta begrepp innebär och varför begreppet är centralt i diskussioner om lärande.

A

I många av våra instutitioner exempelvis skolan används specifika språkliga kategorier som medierar världen på sätt som är relevanta för respektive verksamhet. Ska man agera i dessa miljöer, måste man vara förtrogen med och kunna använda desras specifika medierande redskap.
Att vi låter redskapet mediera för handlingar betyder att tex använda en spade som vårt medierade redskap att för att gräva är mycket bättre än att använda händerna. Redskapen behöver inte vara fysiska. Det kan även vara språkliga redskap som procent, kilometer osv.