Tema 3 Flashcards
Psicobiologia
És la ciencia que estudia els fonaments biològics de la conducta, com s’organitza el sistema nirviós i quines són les seves funcions.
Genètica
És la ciencia que estudia els mecanismos de l’herència, com es transmeten els trets de pares a fills. Les unitats bàsiques de l’herència són els gens.
ADN
És una molècula en forma de doble hélix unida per bases químiques.
Genoma
És el conjunt de cromosomes d’un organisme amb els seus gens corresponents. Defineix les capacitats especifiques de cada espècie.
Neurones
Estan compostes per: un cos cel·lular o som, que conté el nucli; un axó, prolongació de la neurona que condueix l’impuls nerviós del soma a una altra neurona; i dentrites, prolongacions del cos cel·lular que actúen com a receptors de senyals procedents d’altres neurones. La seva funció principal és generar i difondre els impulsos nerviosos.
Segons la seva estructura, poden ser unipolars, bipolars o multipolars.
I segons la seva funció, sensorials o aferents, motors o eferents, o interneurones.
Cèl·lues glials
Envolten i mantenen les neurones, són més nombroses que aquestes i constitueixen la meitat de la massa total del cervell. Tenen diferents funcions vitals, com encarregar-se de protegir el cervell enfront de virus i bacteris, realizar funcions de suport i reparació de teixits i produir mielina, que és la capa aïllant que recobreix els axons.
Sistema nerviós
És un sistema electroquímic de comunicació que ens permet pensar, sentir i actuar.
Impuls nerviós
És una ona eléctrica que avança per la superficie de la neurona i les seves prolongacions.
Sinapsi
És la unió entre dues neurones que interactúen i intercanvien información o entre neurones i cèl·lules musculars o glandulars. Fou descoberta per Santiago Ramón y Cajal. Pot ser elèctrica o química.
Neurotransmissors
Són productes químics que tenen la missió de comunicar les neurones entre si. Produeixen diferents reaccions en les cèl·lules adjacents.
Cervell
Coordina tots els sistemes corporals mitjançant els receptors i els efectors.
Els receptors són els que reben i processen els senyals que els òrgans dels sentits han captat i transformen els diversos tipus d’energia en impulsos nerviosos.
En canvi, els efectros són òrgans encarregats d’executar les respostes als estímuls ordenats pel sistema nerviós central. Les respostes poden ser motores o secretores.
A més, el cervell es divideix en dos hemisferis, que controlen el costat oposat del cos (l’esquerre és el més racional i el dret, el més emocional) i són diferents entre ells. Alhora, cada hemisferi es divideix en quatre lòbuls: frontal, temporal, parietal i occipità. I també presenta quatre escorces: la somato-sensorial, la motora, l’auditiva i la visual.
Sistema nerviós
Està format per dos sistemes:
- El central: Controla el funcionament del cos i processa la información de l’exterior i ordena les respostes de l’organisme.
- El perifèric: Transmet sensacions i altres informacions al SNC i resta de parts de l’organisme. Es divideix en sistema somàtic i nerviós autònom.
Patologies cerebrals
Existeixen bastantes. Entre elles trobam les quatre més conegudes, l’autisme, l’epilèpsia, l’Alzeheimer i el Pàrkinson.