TDS-frågor 7.2 Flashcards
Förklara vad som främst skiljer vår hjärna från den hos våra apliknande förfäder.
Evolutionen har gjort vår storhjärnas bark mer utvecklad. Det har lett till att vi har mer avancerat språk, förmåga att beräkna & planera.
Beskriv hur hjärnan utvecklas hos foster & små barn.
Från tre månaders ålder bildas varje minut ett par hundra tusen nya nervceller i barnets hjärna. Hjärnan hos nyfödda är även oproportionellt stor, därför föda vi innan hjärnan hinner blir för stor. När barnet är mellan ett halvt och fem år bildas varje sekund ungefär 1 miljon nya synapser i hjärnan.
Varför kan till exempel Japaner inte uttala r-ljudet?
Ofta tränar barn bara ett språk, modersmålet, det gör att nervceller och synapser som behövs för att lära sig språket stimuleras och utvecklas. Men tillexempel japanska barn som aldrig hör bokstaven r lär sig inte heller hur man säger det. Även i vuxen ålder kan dem inte uttala ljudet.
Vad är myelin och hur påverkar det nervtrådarna?
Myelin är ett fettrikt ämne som finns runt nervbanor i hjärnan. Det gör nervimpulserna snabbare, det gör det enklare att lösa problem, planera & tänka igenom olika alternativ.
Vilken del av vår hjärnbark blir sist färdigutvecklad?
Den främre delen av hjärnbarken utvecklas sist. Den är viktig eftersom vi bedömer risker & farliga handlingar med hjälp av den. Det är anledningen till att yngre har sämre impulskontroll.
Berätta om några olika hjärncentra.
Ett hjärncentrum är stora grupper av nervceller som tillsammans bildas olika hjärncentra som i sin tur är specialiserade på vissa uppgifter. Rörelsecentrumet styr till exempel våra rörelser, & syncentrumet tar emot impulserna från våra ögon.
Varför tar olika rörelser olika stor plats i hjärnbarkens rörelsecentrum?
Ju mer komplicerad en rörelse är, desto fler nervceller behövs för att utföra den. De tung - & munrörelser vi gör när vi pratar och fingrarnas exakta rörelser när vi skriver tar därför upp stor plats i hjärnbarkens rörelsecentrum.
Hur går det till när minnen skapas?
Det är tack vare synapserna som hjärnan kan skapa, bevara & plocka fram minnen. Ett minne uppstår genom att vissa synapser förändras på ett speciellt sätt. När korttidsminnen skapas förändras synapserna mindre än när långtidsminnen skapas. Området som kallas för hippocampus som finns vid vår tinninglob är viktig för att nya minnen ska kunna lagras. Det finns inget speciellt ställe i hjärnan för minnen, utan de är utspridda i synapser över hela hjärnbarken.