Systemintegration - frågor Flashcards

1
Q

Vad är HTTP och vad är dess syfte?

A

HTTP = Hyper Text Transer Protocol.
De är ett kommunikationsprotokol som används för att överföra webbsidor på internet. Syftet med detta är att tillhandahålla en metod för HTML-sidors webservrar till en webbklient / browser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är skillnaden mellan URI och URL?

A

URI (Uniform Resource Identifier) är ett identifieringsnamn för en resurs, medan
URL (Uniform Resource Locator) är platsen för resursen. URI är alltså mer allmänt och kan användas för att identifiera resurser oberoende av plats, medan URL specifikt anger platsen där resursen finns. Sammanfattningsvis är en URL en typ av URI som inkluderar nätverksplatsen och protokollet, medan en URI är en mer allmän term som kan hänvisa till vilken typ av identifierare som helst för en resurs, inklusive URL:er.
en URL är en typ av URI. En URL specificerar en resurs och dess placering på nätverket, medan en URI bara identifierar en resurs.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är REST och vad är dess syfte?

A

REST en arkitekturstil för att bygga webbtjänster med hjälp av HTTP-protokollet på ett standardiserat och skalbart sätt. Det gör API:er enklare att använda och förstå, och det är populärt inom webbutveckling idag.

I grund och botten handlar REST om att använda HTTP-protokollet på ett sätt som är konsistent och standardiserat. En RESTful API använder HTTP-metoder som GET, POST, PUT och DELETE för att manipulera data och resurser på ett enhetligt sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är JSON och hur används det för att utbyta data mellan system?

A

JSON är vanligtvis använt som ett format för att överföra data mellan en webbtjänst och en klientapplikation. Till exempel, när en webbtjänst svarar på en begäran från en klientapplikation, kan den svara med JSON-data som kan tolkas och användas av klienten.

Sammanfattningsvis är JSON en enkel syntax för att representera data i en lättläst och lättförståelig struktur. De används vanligtvis som ett format för att överföra data mellan en webbtjänst och en klientapplikation, eftersom det är enkelt att läsa och skriva av både människor och datorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är CORS och vad är dess syfte?

A

CORS är viktigt för att möjliggöra användningen av tredjeparts-API:er och andra webbtjänster från en webbsida, och det är en del av den moderna webbutvecklingen. Det är dock viktigt att säkerställa att rättigheter till resurser inte missbrukas, så det finns regler som måste följas för att använda CORS på rätt sätt.

Sammanfattningsvis är CORS en teknik som används av webbläsare för att tillåta webbsidor att begära resurser från andra domäner. Det fungerar genom att lägga till specifika HTTP-headers till webbsidans svar, och det är viktigt för att möjliggöra användningen av tredjeparts-API:er och andra webbtjänster från en webbsida.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är viktigt att tänka på vid planering och genomförande av ett
systemintegrationsprojekt?

A
  • Att det finns klara krav från kund och klara mål att uppnå.
  • Att det skapas en detaljerad integrationsplan.
  • Att datakvalitet och dataöverföring är identifierade.
  • Att systemet är noggrant testat för att säkerställa att de fungerar som de ska och att den har all funktionalitet som de är tänkt att systemet ska.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är RPA?

A

RPA står för Robotic Process Automation och innebär att man använder datorprogram för att automatisera repetitiva uppgifter. Det sker genom att skapa en serie av instruktioner som talar om för programmet vad det ska göra, och sedan kan programmet köras på en dator för att automatisera uppgiften. RPA är användbart för att minska manuellt arbete, spara tid och pengar, och förbättra noggrannhet och effektivitet i företags- och organisationsprocesser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är ett API?

A

Sammanfattningsvis är API en förkortning för Application Programming Interface och fungerar som en katalog med instruktioner som talar om hur två program ska prata med varandra. API:er används för att överföra data mellan applikationer och möjliggör utvecklingen av mer avancerade och komplexa program. Den vanligaste formen av API är en webb-API.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är skillnaden mellan RPA och API? Kan de användas tillsammans i komplexa processer?

A

API och RPA kan användas tillsammans för att skapa mer automatiserade och integrerade system. RPA kan integreras med API:er för att hämta och bearbeta data från olika källor och utföra mer avancerade och komplexa uppgifter. Ett exempel är att automatisera processen för att fylla i formulär på en webbsida genom att hämta data från ett externt system via API:et.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är SMTP och vad används det till?

A

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) är ett sätt att skicka e-postmeddelanden mellan datorer över nätverk. Det fungerar genom att avsändaren skickar meddelandet till sin SMTP-server, som därefter vidarebefordrar det till mottagarens SMTP-server. Meddelandet kan därefter hämtas av mottagaren från sin e-postserver. SMTP används som en del av e-postsystemet för att transportera e-postmeddelanden mellan datorer på nätverket och för att verifiera avsändaren av meddelandet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är en central databas och varför är den fördelaktig i en integrationslösning?

A

Sammanfattningsvis är en central databas en fördelaktig lösning i en integrationslösning eftersom den möjliggör delning av data mellan olika system på ett effektivt och enkelt sätt. Detta minskar risken för inkonsekvenser och felaktig data och kan ge bättre prestanda och skalbarhet jämfört med en situation där varje applikation har sin egen databas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vilken roll spelar återanvändning av tidigare lösningar eller best practice i
systemintegrationsprojekt?

A

Att återanvända tidigare lösningar eller best practices innebär att man inte behöver uppfinna hjulet på nytt varje gång man löser ett problem. Istället kan man använda sig av befintliga lösningar eller erfarenheter för att snabbare och mer effektivt bygga en ny lösning.

Sammanfattningsvis spelar återanvändning av tidigare lösningar eller best practices en viktig roll i systemintegrationsprojekt eftersom det kan öka effektiviteten, minska kostnaderna och förbättra kvaliteten på integrationslösningen genom att dra nytta av befintliga lösningar och erfarenheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka olika faser ingår i ett systemintegrationsprojekt och vad kännetecknar varje fas?

A

Ett systemintegrationsprojekt består vanligtvis av följande faser: planering, analys, design, implementering, testning, driftsättning och underhåll. Under varje fas utförs specifika uppgifter för att skapa en fungerande integrationslösning mellan olika system.
- Planering: Man planerar kring de blivande projektet.
- Analys: Man analyserar nuvarande system för att se vilken data som ska föras över samt hur de olika system ska kopplas ihop.
- Design: I designfasen skapas en arkitektur för integrationslösningen. Denna arkitektur beskriver hur de olika systemen ska kopplas ihop och vilka teknologier och protokoll som ska användas.
- Implementering: Under implementeringsfasen skapas själva integrationslösningen.
Test: Under testfasen kontrollerar man att integrationslösningen fungerar som den ska.
Drift: Efter man har testat de nya systemet sätter man de i drift.
Underhåll: Efter driftsättning går man in i en underhållsfas. Under denna fas övervakar man integrationslösningen och utför nödvändiga uppdateringar och underhåll av systemet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad står XML för och vad är dess syfte?

A

XML står för “Extensible Markup Language” och är ett sätt att strukturera data på ett läsbart sätt för både människor och maskiner. Det är ett textbaserat format där data lagras som taggar och element som kan definieras av användaren. Detta gör det möjligt att skapa strukturerad data som kan läsas och förstås av olika program och system, oavsett vilken plattform eller programmeringsspråk de använder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är skillnaden mellan HTML och XML?

A

Skillnaden mellan de två ligger i deras syften och användningsområden. Sammanfattningsvis kan man säga att HTML används för att skapa webbsidor och beskriva hur innehållet ska visas för användaren, medan XML används för att strukturera och kategorisera data på ett standardiserat sätt för att underlätta utbyte av data mellan olika system och applikationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad menas med att XML är “självbeskrivande”?

A

Att XML är “självbeskrivande” innebär att XML-dokumentet innehåller all information som behövs för att tolka och förstå dess innehåll. Detta beror på att XML använder taggar och element som definierar strukturen och kategoriseringen av datainnehållet i dokumentet.

17
Q

Vad är SOAP och vad används det för?

A

SOAP står för “Simple Object Access Protocol” och är en protokollstandard som används för att utbyta meddelanden mellan datorer över ett nätverk, vanligtvis via HTTP-protokollet. SOAP är en XML-baserad protokollstandard och används ofta för att skapa webbtjänster som kan användas av andra program och system över internet. Med SOAP kan program och system kommunicera och utbyta data på ett standardiserat sätt, oavsett vilket språk eller plattform de använder.

18
Q

Används SOAP fortfarande idag?

A

SOAP används ofta inom stora företag och organisationer där säkerhet och pålitlighet är särskilt viktigt. SOAP har en inbyggd säkerhetsfunktion som krypterar data och meddelanden, vilket gör det till en föredragen metod för att utbyta känslig data, som t.ex. finansiell information, mellan olika system och applikationer.

SOAP används också i situationer där det krävs ett mer formellt och standardiserat sätt att utbyta data mellan olika system och applikationer, t.ex. inom hälso- och sjukvården där det finns specifika standarder och krav för utbyte av patientinformation.

19
Q

Vad är majoriteten av dagens API:er och vad är skillnaden mellan dessa och SOAP?

A

Skillnaden mellan REST API och SOAP ligger i hur de kommunicerar och hanterar data. Medan SOAP använder ett XML-baserat format för att kryptera och hantera data, använder REST API HTTP-metoder som GET, POST, PUT och DELETE för att skicka och ta emot data i olika format som t.ex. JSON och XML. REST API är också mer flexibla i att de inte har en fast struktur eller format för hur data ska skickas och tas emot, vilket gör dem lättare att implementera och använda i en mängd olika situationer.

20
Q

Finns de system som använder både SOAP och REST?

A

Ja, det finns system som använder både SOAP och REST. Detta kan bero på olika faktorer som exempelvis att systemet har implementerats vid olika tidpunkter eller att det finns olika delar av systemet som kräver olika API-stilar. Det är vanligt att större system har en mix av olika API-stilar, där vissa delar använder SOAP och andra REST. Det är dock viktigt att notera att implementeringen av två API-stilar kan göra systemet mer komplext och svårare att underhålla, vilket är något som bör beaktas vid utveckling av systemet.