Swedish Flashcards
Test
Ungefär hur många språk finns det i världen?
Det finns ca 5 000 språk i värden, som är delade mellan ca 200 länder. Alltså mer än ett språk per land
De flesta europeiska språk härstammar från ett gemensamt språk. Vilket?
Urindoeuropegiska
Vad betyder/innebär uttrycket språkfamilj?
Språk som har mycket stora likheterna med varandra sägs det att det är besläktade och kommer från samma urspråk
Alltså de som kommer från samma urspråk hör till samma språkfamilj
Ex, svenska,danska och norska hör med varandra.
Ge exempel på två stora språkfamiljer?
Det stora språkfamiljerna är : Indoeuropeiska som pratas av ungefär ca 3 miljoner personer och grenar sig i ett tiotal grenar, det vill säga språkgrupper. Svenska och franska är exemple på språk i den språkfamiljen. Finsk-ugriskan är en annan språkfamilj som finska och ugniska är med i.
Till vilken språkfamilj hör svenskan?
Den svenska språk tillhör den Indoeuropeiska språkfamiljen - > den nordgermanska språkgruppen.
Urnordiskan.
Urnordiska varade mellan ca år 200 - 800 och kom med den 24 - typiska futharkar = Den urnordiska runraden innehöll 24 runor. Ordet futhark kommer av de sex första runorna i runraden. Urnordiskan börjar skilja ut sig från urgemanska på olika sätt bl a försvann vissa ljud - såsom j-ljud och w-ljud - i början av ord
Runsvenskan
Runsvenska varade mellan ca 800 - 1225 och den typiska 24 runraden byts mot den 16-typiska runraden - futhark. Futhark kommer av de sex första runorna i runraden. Det finns en tre meter hög röksten i Sverige som är värdens längsta runskrift men går bara att delvis tyda. Runorna är vårt äldsta skriftliga källa och skildrar vikingarnas färder till främmande länder och fredliga bedrifter, ex bygge av vägar och broar. Den kristna missionärerna kom till norden på 800-talet. Med det kom kristendom och språk som Latin och Grekiska där svenska fick ord som köpa,kloster och kyrka (viktiga ord på den tiden). De dubbla vokalerna ,diftonger försvinner från den östnordiska språket som gör att det övergår till att bli enkla vokalljud.
Runorna
Runorna ristades på stenar, klipphällar och i trä. är vårt äldsta skriftliga språk kommer med det normal runor som vi vet idag. kortkvistar är svenska-norska runor. Runorna berättar om vikingarnas färder till främmande länder, fredliga bedrifter (vad de har gjort) ex bygge av vägar och broar. runorna färgades med svart eller rött.
Vad innebär arvord
ord som kan läsas i runinskrifterna är arvord = ord som funnits med från början i ett språk, ex moder, fader, barn, svärd.
Vad innebär lånord
Ett lånord är ett ord som ett språk har lånat från ett annat språk och gjort till sitt eget. ex tyska språket -> Hansan = ett förbund av tyska köpmän
Den fornsvenska perioden kan delas in i två delar. Vilka två?
Fornsvenska är den språkhistoria benämningen på den svenska språket mellan 1225 och 1526. Fornsvensk delas in i Äldre fornsvenska och yngre fornsvenska. Man säger att äldre fornsvenska började 1225 för det var då äldre västgötalangen skrevs = den äldre svenska boken
vad hände under den äldre fornsvenska perioden
Den äldre fornsvenska perioden varade mellan 1225 och 1375. Man säger att äldre fornsvenska började 1225 för det var då äldre västgötalagen skrevs = den äldre svenska boken. Det svenska språket fick lånord från tyska, som Hansan = ett förbund av tyska köpmän som gjorde flera ord handel och inköp ord till svenska språket. Runalfabetet byts ut till latinska alfabetet vi vet idag med kyrkans spridning samt nya tecken skapades som ger tillgång till lika många tecken som i det latinska alfabetet. Den äldsta lagstiftningen som är bevarade är “äldre västgötalagen”
När kom Magnus Erikssons landslag till
Magnus Erikssons landslag kom till 1350-talet och ersatte successivt de olika landskapslagarna och den äldsta landsomfattande lagsamlingen.
Vad är prefix, ge exempel
Prefix är förstavelser på ord, exempel o - salig = osalig där “o” är en prefix
Vad är suffix, ge exempel
Suffix är efterstavning, exempel trött - sam = tröttsam där “sam” är fuffix
vad hände under den yngre fornsvenska
varade mellan 1375 - 1526 under kalmarunionen (1397 - 1523) mellan Danmark, Norge och Sverige -> Danismer. Digerdöden. Vadstena kloster invigdes 1384 tack vare heliga Birgittas uppenbarelse om att stifta att kloster, men hennes dotter blev den första abbedissan. Religiöst och politiska skrifter. Det tyska språket hade en stor påverkan, framför allt på ordförrådet: arbete, betala, möjlig, som alla är tyska lånord. Var språkliga förändringar med vokalsystemet och skriftspråket ersätts bokstäverna æ och ø av ä och ö, som gedde ändras vissa uttal, med ordet gaa -> gå.
Vad hände under den äldre nysvenska perioden
Den äldre nysvenska perioden varde under 1526 och 1732. Den kristna reformationen inträffade (Martin Luther, avlatsbrev) som gjorde att Sverige blev protestantisk och 1526 utgivning av “nya testamentet” på svenska som markerade början på äldre nysvenska för det gav ett gemensam modell för hur skriftspråket skulle se ut. . 1541 utgavs hela bibeln på svensk., vilket fick heta “Gustaf Vasas Bibel” - > språkliga utvecklingen fortsatte som blev kallat riksspråk en omfattande standardisering, tack vare den Svenska akademien som instiftades 1786 av Gustaf Vasa.
Vad gjorde boktryckarkonsten för Sverige.
Boktryckarkonsten kom till, som gjorde att fler kunde läsa böcker och läskunnigheten ökade. Kyrkolagen 1686 med husförhör på delar av bibeln ökade också läskunnigheten
Vilka tre nya bokstäver kom till med Gustaf Vasas Bibel
bokstäverna: Å Ä Ö
Vilka länder tog vi lånord ifrån? och exempel på ord som kom under den äldre nysvenska.
Franska med först lånord om krigstermer som “Batteri” och “batalj”. Med senare lånord för de högre samhällsklasserna ex “biljett” och “korset”
Vilka olika stavning finns det i Gustaf Vasas bibeln?
v uttalas som ett u och v ersätter ff. Å , Ä, Ö kommer till
Vad hände under den yngre nysvenska perioden
Den yngre nysvenska perioden varade mellan 1732 - 1906. Den yngre nysvenska perioden säger man började 1732 för det var då veckotidningen “den swänska argus” började ges ut av Olof von Dahlin.
Den Svenska Akademien bildades 1786, men vad bidrog det med och fortsätter att göra för svenska språket
Svenska Akademien huvuduppgift var att skydda det svenska språket genom att formulera en grammatik och utarbeta en ordbok för svenskan. framställde en viktig princip för stavning - att konsonanter ska dubbeltecknas efter ett kort vokal, vilket gav: att, upp, till. stavning som vi fortfarande har i vår stavning. Akademien rekommenderade försvenskade stavningar av lånord från franska i början och senare Engelska. Gjorde att svenska blev ett vetenskapsspråk.
Vilken svensk tidning började ges ut 1830? vilket ledde tidningen till?
Aftonbladet utges 1830 som var den första svenska moderna tidning och gjorde att nyheter sprids snabbare.