Svenska språket Flashcards

1
Q

Förklara teorierna om indoeuropeiskans ursprung.

A

En av teorierna är kurganhypotesen. Hypotesen utgår ifrån att indoeuropeerna flyttade till våra trakter för ca 4000 år sedan från dagens Ukraina och Ryssland. De flyttade sig sedan över stora områden, vilket har lett till att det “gamla” indoeuropeiska språket skilde sig från det “nya” vilket har lett till att det senare utvecklades till ett språk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad kallas det ”urspråk” som nästan alla språk i Europa härstammar ifrån?

A

Det kallas för det indoeuropeiska urspråket

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur många språk talas det ungefär i världen?

A

Det finns 7117 levande språk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nämn tre- fem: a) romanska språk b) västgermanska språk c) nordgermanska språk d) slaviska språk

A

Romanska språk: Rumänska, Spanska, Franska, Latin, Italienska
Västgermanska språk: Engelska, Tyska, Nederländska, Afrikaans, Frisiska.
Nordgermanska språk: Svenska, Danska, Norska, Isländska, Färöiska
Slaviska språk: Polska, Ryska, Vitryska, Ukrainska, Bosniska.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Varför har vi svenskar mycket svårare att förstå finska än t.ex. norska?

A

Det är lättare för oss att förstå till exempel norska än finska eftersom svenska och norska tillhör samma bransch. Vi båda tillhör nordgermanska språk. Däremot tillhör finska det finsk-ugriskt språket. Det är två helt olika branscher.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

När kan man säga att svenskan blev ett eget språk?

A

Det svenska språket utvecklades från fornsvenska och blev ett eget språk under Medeltiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är skillnaden mellan lånord och arvord?

A

Lånord är ord som vi har lånat från andra språk. Arvord är ord som är gamla och har utvecklat inom språket, t.ex. hus och sol

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka perioder brukar svenskans historia delas in i?

A

De olika perioder är Urnordiska (år 300-800), Runsvenska (år 800- 1225), Fornsvenska (år 1225-1526) → Äldre Fornsvenska (år 1225-1375), Yngre Fornsvenska (år 1375-1526), Nysvenska (år 1526-1900) → Äldre Nysvenska (år 1526-1732), Yngre Nysvenska (år 1732-1900) Nusvenska (år 1900/2000).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad skrev man på under den runsvenska perioden?

A

Runstenar var en av de viktigaste sakerna i runsvenska. De var upprättade stenar som restes som minnesmärken över avlidna släktingar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Runsvenskan består mest av arvord. Vad är det?

A

Arvord är ord som är gamla och har utvecklats inom språket.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kristendomen gav oss en del nya ord under denna period. Ge exempel på några?

A

Döpa, Kyrka, Kristen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Den första svenska boken kommer från fornsvenskan. Vad heter den?

A

Västgötalagen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ge exempel på olika texter som finns bevarade från denna tid.

A

Gutalagen, Religiösa texter, Östgötalagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Varför kom de flesta nya orden från tyskan under denna period?

A

Det finns flera olika anledningar till varför de flesta nya orden kommer från Tyskland. Sverige och Tyskland är grannländer och det fanns en kontakt och handel mellan oss två, vilket ledde till att det var mer naturligt att svenskan skulle bli påverkad. Det fanns flera tyska köpmän som bosatte sig i svenska städer och samhällen. Tysktalande påverkade det svenska språket genom att introducera tyska ord samt uttryck. Det finns även en kulturell påverkan på Europa, vilket inkluderade musik, konst, vetenskap samt teater. Detta ledde till att det påverkade svenskan genom lånord.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ge exempel på några tyska lånord.

A

Fönster, betala, kök, tallrik, gaffel, rådman, köpman.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur kan man se att en text är hövisk?

A

Texten är oftast kopplat till hövisk litteratur. Den har stilistiska och tematiska drag. Oftast finns det beskrivningar om kärlek, höviska hjältar, Ramsor osv.

17
Q

Vilken roll spelade Gustav Vasas bibel?

A

Den har en stor roll eftersom det var där de började använda å,ä och ö. Det började även använda Tje- och Sje- ljudet.

18
Q

Vilka bokstäver kom först under denna period (äldre nysvenska)?

A

Å, Ä och Ö.

19
Q

Ge exempel på typiska lånord.

A

Choklad, Telefon, Cirkus, Alkohol, Bil, Bagage.

20
Q

Berätta vad du vet om Then Swänska Argus!

A

Det var Olof Von Dahlin som gjorde den. Det var en veckotidskrift som blev ett stilbildande för det nya sättet att skriva. Tidningen gick i andra-upplysningstiden arvets.

21
Q

a) Vad gör Svenska akademien? b) När bildades den?

A

a) Svenska akademin är den äldsta och mest använda ordboken. b) Den bildades i 1700-talet.

22
Q

Vad betyder förkortningen SAOL?

A

Svenska Akademien ordlista

23
Q

Orden vi fick från franskan på 1700- och 1800-talet hade mycket att göra med underhållning och lyx. Vad kan det säga om den tiden i Sverige?

A

Det vi kan se om Sverige runt det 1700- och 1800-talet är att fler mobilisering har skett då, eftersom de flesta orden handlade om heminredning, mode, konst osv. Exempel på de olika orden är byrå, garderob, hotell, kostym osv. Det är en period där det var ökning av kultur samt hade någon form av ökad ekonomisk stabilitet, vilket senare ledde till att de köpte fler saker som beskrevs som lyx förut. Det har även ökat med olika kontakter i världen, speciellt med fransk kultur eftersom det var många ord som kom från Frankrike.

24
Q

Ge exempel på några lånord från den yngre nysvenska perioden och förklara varför de kom under denna period.

A

Konsert: Det fanns en stor ökning för musik och konst i Sverige. Detta ord blev lånat för att beskriva musikframträdanden.

Telefon: Denna ord lånades från engelska. I den yngre nysvenskan introducerades telefon och då lånade de ett ord från engelska för att beskriva den nya kommunikationsapparaten.

Film: Filmindustrin ökades samt utvecklades eftersom det blev en ökande efterfrågan på filmindustrin. Detta ord blev lånat från engelska.

25
Q

Vilka är de tre största förändringarna inom svenskan under de senaste hundrafemtio åren?

A

Inflytande från engelska: Vi kan se hur engelska har påverkat svenska genom de lånord samt flera olika områden men en av dem är popkultur osv. Detta är en av de största anledningar till varför engelska har påverkat svenska ord samt uttryck.

Förenkling av grammatik: I 1900-talet minskade användningen av kasus och istället blev det vanligare att använda prepositioner och andra strukturer. Detta ledde till att språket blev mer enhetligt samt lättare för andra som inte förstod svenska att förstå.

Förändring i uttal och prosodi: Det har funnits många dialekter som har utvecklats samt påståtts genom åren, detta har gjort att det har förändrat det svenska språket. Det har även förändrat uttalet och ett exempel på detta är skolan.

26
Q

Vilka influenser har påverkat det svenska språket sedan 1900-talets början?

A

Engelska influens: Engelska språket har haft stor påverkan på svenska sedan 1900-talet. Detta kan beror på att den stora globala dominansen som har skett. Det har skett mest inom området vetenskap, popkultur, teknologi osv.
Globalisering: På grund av de ökade globaliseringen har det lett till en ökat kontakt med andra kulturer samt språk. Detta har senare påverkat svenskan genom en ökad användning av främmande ord samt uttryck.
Förändringar i grammatik och stavning: Det har funnits förändringar i grammatik och stavning. Det innebär även att det finns förenklingar av grammatiska regler och förändringar i stavning.

27
Q

Vilken betydelse har Gustav Vasa, Gustav III, Olof von Dalin, Strindberg haft för det svenska språkets utveckling?

A

Gustav Vasa: Han skrev den första bibeln på svenska och inte nog med det, det var även den första bibeln som översatts till svenska. Det blev även en norm för hur man skulle skriva.
Gustav III: Han var ansvarig för Svenska Akademin. Svenska Akademien har skapat ett ökat inflytande från andra språk i Sverige, vilket har en stor inverkan på språkets utveckling. Han var även en förespråkare för språkreformer och försökte alltid rena det svenska språket från onödig påverkan av andra språk. Han prioriterade användningen av svenska litteratur, konst osv. Detta ledde till att det blev att vissa utländska uttryck och låneord ersätts med svenska motsvarigheter.
Olof von Dalin: Han var skapare för Then Swänska Argus som var en tidning och den har även blivit stilbildande för det nya sättet att skriva på.
Strindberg: Oftast säger man att Strindberg har förnyat det svenska språket. När Roman Röda huset kom ut ansågs det även vara en ändring i det svenska språket, som nu kallas för nusvenska.

28
Q

Varför varierar man sitt språk efter vem man talar med? Kan man inte tala på samma sätt hela tiden?

A

Detta kan beror på massor med olika saker. En av de sakerna är kulturen. Språket utvecklas hela tiden, det kan man se genom det ökat inflytande som engelska har i den svenska språket. Att variera språket efter vem man talar kan oftast handla om respekt, det går inte riktigt att prata rinkebysvenska med någon som är äldre eftersom de kommer helt enkelt inte att förstå. Däremot att tala rinkebysvenska med någon som kommer från rinkeby kommer leda till att de faktiskt förstår, jämfört om man pratar ren svenska med dem. De har kanske inte haft möjlighet att lära sig svenska till hundra procent. Detta är från en kulturell faktor samt social kontext, att man pratar annorlunda med folk som man är vänner med eftersom man inte behöver anstränga sig lika mycket.

29
Q

Vad menas med språkdöd?

A

Språkdöd: Det betyder ett språk som inte längre har några modersmålstalare, t.ex. Latin.

30
Q

Olof Dalin påstod i Then Swänska Argus att man hellre vill ”tala och skrifwa utländska, blott derför at det är utländskt”. Du använder nog själv engelska lånord ibland, och många föredrar engelska ord framför svenska ord. Varför, tror du?

A

Jag antar att det är helt enkelt enklare att förstå samt att den passar mer in i olika meningar samt inte låter konstig. Engelska ord rullar mycket bättre på tungan jämfört med svenska språket, det kan vara en anledning till varför folk föredrar engelska än svenska. Engelska är runt oss varje dag, via populärkulturen samt media. Film, TV, musik är oftast på engelska och detta är något vi lyssnar på varje dag, vilket har påverkat hur människor talar samt skriver. Engelska är även en internationell användning av handel, vetenskap och teknologi.