Styringsrett: ytelser fra tredjepart (ONLINE) Flashcards
Hva står § 5-1 (1): for?
“Fordeler vunnet ved arbeid”
Selv om de er gitt av noen andre enn arbeidsgiver, er summen skattepliktig. Det har altså ikke noe å si hvem eller hvordan man før penger fra, hvis det er inntekt på bakgrunn av arbeid, skal den skattes.
Det er i hovedsak arbeidsgiver sitt ansvar å selv innrapportere og å betale skatt av denne typen inntekter.
Hva sa lovendringen i skatteforvaltningsloven første januar i 2019?
Det fortalte at det var arbeidsgiver sin oppgave og ansvar å innrapportere økonomiske ytelser. Dette gjelder også fra tredje parter.
Hva fortelle opplysningsplikten i skatteforvaltningsloven?
Den forteller en plikt å betale arbeidsgiveravgift. Arbeidstaker er pliktet å fortelle arbeidsgiver om tips de får slik at de kan skatte av det. Denne summen må arbeidsgiver vite for å kunne beregne riktig arbeidsgiveravgift.
Hva har tidligere vært et problem med tips?
Innrapporteringen av tips og antall tips oppgitt til beskatning har vært feil/holdt tilbake. Dette trolig for å unngå å betale mer skatt og dårligere retningslinjer.
Hva forteller folketrygdloven §23-2?
Innkommende tips inkluderes i beregningen til virksomheten, selv om summen ikke er en del av virksomhetens lønnsomhet.
Hva er diskusjonen mellom tips og arbeidsgiveravgift?
Spørsmålet er om arbeidsgiver kan legge tips til sin lønnsomhet og dermed bruke denne ekstra summen å betale utgiften til arbeidsgiveravgift. Arbeidsgiver har styringsrett, men spørsmålet her er om dette er for langt siden den gjør endringer av økonomiske ytelser i arbeidsforholdet.
Hva er styringsrett?
Det er en rett som gir arbeidsgiver en kompetanse til å ensidig endre enkelte vilkår i arbeidsavtaleforholdet.
Det er en egen, selvstendig rettsnorm - et eget kompetansegrunnlag. Men endringer må være innenfor styringsrettens grenser.
Kan arbeidsgiver forby sine ansatte å få gaver og ytelser fra kunder?
Ja
Eksempelvis
I en klesbutikk. Det er svært uvanlig for kunder å tipse han i skranken. Dette kan arbeidsgiver ha gitt beskjed om at ikke er lov dersom det skulle skje.
Problemet blir dersom arbeidsgiver aksepterer ytelser og gaver, men vil bruke disse til å dekke sine egne økonomiske forpliktelser.
Hva er sammenhengen mellom styringsrett og arbeidsavtale?
Begge disse fungerer sammen som gjensidig avhengig rettsgrunnlag. De utfyller og presiserer hverandre. Men likevel er ikke styringsretten en avklart rettslig størrelse. Den har en vid definisjon som i midlertid har liten til ingen indikasjon på hvilket spillerom arbeidsgiver har til å gjøre endringer av økonomiske ytelser. Så for vite hvor langt styringsretten går, må vi kartlegge dens ytre grenser (annet kort)
Hva begrenser styringsretten?
Styringsretten begrenses av de rammene som legges av andre rettsgrunnlag, for eksempel lover og tariffavtaler.
Kort fortalt kan vi si at arbeidsgivers handlingsrom begrenses av ulike faktorer som lovgivning, tariffavtaler, individuelle avtaler, ulovfestede saklighetskrav, urimelighetsvurderinger (§36), læren om berettigede forventninger og så videre.
Hva menes med restkompetanse?
Det skal være hva styringsretten kan gjøre etter alle reglene. Altså vi sitter igjen med en “rest” av hva arbeidsgiver kan foreta seg i kraft av den heteronome kompetansen.
Det er denne restkompetansen som danner utgangspunktet når vi skal vurdere hvorvidt arbeidsgiver kan gripe inn å gjøre endringer i etablerte avtaler.
Forklar hva som menes med “endringsretten”
Når arbeidsgiver og arbeidstaker inngår en avtale har fremdeles arbeidsgiver evne til å endre avtalen ensidig i sin favør. Altså kan arbeidsgiver foreta visse endringer på tross av bindende avtaler. Men dette er bare mulig dersom arbeidsgiver ikke har gitt avkall på denne “endringsretten”. (Hvordan dette skjedde var veldig rart/dårlig forklart videre)
Hva er et eksempel på at “endringtsretten” er mistet?
Dersom arbeidsgiver og arbeidstaker inngår en avtale om hva jobben innebærer. Alt er klar og det er tydelig at ekstra småting som arbeidstaker må gjøre, kan forekomme. Dersom stillingens “grunnpreg” blir endret på grunn av endringen til arbeidsgiver, er ikke dette lov. For eksempel at stillingen plutselig forventer mye mer og nye ting fra deg. (mener dette er korrekt, men sto dårlig)
Hva menes med at det foretas en “avveining”?
Det betyr at dersom arbeidsgiver vil endre noe, må det være saklig. Det skal foretas en avveining mellom partenes behov og de ulemper den enkelte disposisjonen måtte medføre for den som rammes.
Hva er forskjellen på pengeytelser og naturalytelser?
Rene pengeytelser (kontantutbetalinger) er ulike varianter av lønn, mens naturalytelser er for eksempel fri bruk av firma hytte for arbeidstaker i virksomheten
Hva menes med begrepet grunnpregstandard?
Dette referer til ideen om at det ikke er tillatelig at stillingens grunnpreg endres uten at arbeidsgiver følger oppsigelsesreglene, og diskusjonen har stått sentralt i endringsdiksusjoner i lang tid. Poenget med grunnpregstandarden er sammenligning av situasjonen før og etter endring, og formålet er å avgjøre hvorvidt stillingens “grunnpreg” er endret som følge av endringen. (side 392)
Vet ikke helt om jeg skjønte denne selv, men men.