Study 2 Flashcards

1
Q

Ge exempel på hur några olika entreprenadformer kan påverka möjligheten attdra nytta av BIM. Problem/ möjligheter?

A

Delad- och General entreprenadformer-
Beställaren måste själv vara påläst om BIM och ställa krav på att det ska användas. - Finns kunskapen så blir det effektivt och BIM kan vara till nytta för att ha logistik genom arbetet, samtidigt kan beställaren säkert stöta på mindre UE som inte jobbar med BIM ännu. för att dra full nytta måste alla vara beredda att jobba i BIM-
PROBLEM: Saknas kunskapen kan detta vara ett problem då vissa UE kanske idags läget är mer vana att jobba med BIM och blir oeffektivt om man går tillbaka.
Totalentreprenadformer
BIM vanligast vid totalentreprenad eftersom de flesta kompetenserna är i samma företag vilket leder till störst vinning.
- Lättare att veta vem som har ansvar/ägare av modellen.
- Vid totalentreprenad har man stort intresse för samordning.
PROBLEM: Skulle beställaren ha engagerat en arkitekt separat för bygglov och förfrågningsunderlagkan dock denna redan ha gjort en design-modell, som inte utnyttjats alls för BIM. Om du minns kurvan tid-påverkansmöjlighet-uppbunden kostnad är det ju i tidigt skede man har störst nytta av BIM-modellen. Totalentreprenören blir sålunda ofta uppbundet av ett dåligt förfrågningsunderlag medan beställaren ofta inte förstår konsekvenserna av detta förrän senare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

• Vad menas med interoperabilitet utifrån proprietära eller slutna filformat (ex dwg) jämfört med öppna filformat (ex IFC)?

A

Från netet: Öppet filformat Ett öppet eller neutralt filformat gör det möjligt att utbyta information mellan olika CAD-program och andra mjukvaror. En förutsättning för att arbetsmetoden BIM ska fungera på ett effektivt sätt är att information ska kunna växlas mellan olika mjukvaror och operativsystem genom de olika skedena i byggprocessen. Ett öppet filformat möjliggör export från ett program till ett annat. Detta är nödvändigt när konsulter från olika företag har behov av att samordna modeller som skapats i olika programvaror för att göra en samordningsmodell (Netcommunity, 2014). IFC är ett exempel på ett öppet filformat som idag blivit något av en standard och används av mer än 600 medlemsföretag över hela världen. Det är dock långt ifrån alla som använder sig av detta öppna filformat, vilket idag kan vara problematiskt när flera aktörer är involverade i ett projekt. IFC är framtaget av BuildingSMART och står för Industrial Foundation Classes.IFC-certifiering förbättrar din förmåga att dela projektinformation över discipliner och tekniska tillämpningar under projekttiden. Med hjälp av IFC-formatet kan du exportera dessa ritningar till andra IFC-certifierade program som annars inte skulle öppna en DWG-fil. Till exempel bygga modeller dras i AutoCAD Architecture sparas i en DWG-format. Du kan exportera ritningen med hjälp av IFC-formatet. På samma sätt kan du importera en IFC-fil för att skapa och arbeta i en DWGsom ursprungligen skapades i ett annat land än DWG-format.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad menas med 4D och 5D-begreppen?

A

Med 4D menas att även tidsplanen inkluderas imodellen.5D Med 5D menas att utöver tidsplanen kopplas också kalkylen till modellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad menas med Augmented Reality?

A

AR (Augmented Reality) om att förstärka och förbättra verkligheten. Den riktiga världen är spelrummet och hårdvaran man använder sig av (i dagsläget våra telefoner) adderar det lager på verkligheten som är spelet.Eftersom alla känner till Pokémon Go så är det ett tacksamt exempel att använda sig

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad menas med Virtual Reality?

A

RealityÄven här så är namnet ganska självförklarande. Där Augmented Reality förstärker vår värld så skapar VR en helt ny värld istället. Vi kopplar bort oss från verkligheten och kliver in i ett annat universum. Tanken med VR är att man skall styra sin spel-karaktär med hjälp av sin egen kropp och på så sätt uppnå den ultimata verkligehetskänslan .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly