# Studenten kan gjøre rede for politiets samfunnsoppdrag og legitimitet, dets rolle, funksjoner, oppgaver og maktmidler Flashcards

1
Q

Nevn 3 konstitusjonelle forhold som ligger til grunn for politiets rolle og oppgaver

A

Maktfordelingsprinsippet, folkesuverenitets prinsippet og samfunnskontrakten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er EMK og hvilke rettigheter omhandler denne

A

Europeiske menneskerettighetskonvensjonen er en internasjonal avtale, der statene forplikter seg til å sikre individers frihet og rettigheter.
Omhandler blant annet: rett til liv, forbud mot tortur, rettergang, religion, ytring og forsamlingsfrihet osv.
Etterlevelse kontrolleres av EMD

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv politiets rolle og oppgaver i samfunnet

A

§ 1 – “Ansvar og mål”

“Staten skal sørge for den polititjeneste som samfunnet har behov for. Polititjenesten utføres av politi- og lensmannsetaten.

Politiet skal gjennom forebyggende, håndhevende og hjelpende virksomhet være et ledd i samfunnets samlede innsats for å fremme og befeste borgernes rettssikkerhet, trygghet og velferd for øvrig.”

§ 2 - “Politiets oppgaver”

“Politiet skal:

Beskytte person eiendom og fellesgoder, og verne om all lovlig virksomhet, opprettholde den offentlige orden og sikkerhet og enten alene eller sammen med andre myndigheter verne mot alt som truer den alminnelige tryggheten i samfunnet.

Forebygge kriminalitet og andre krenkelser av den offentlige ro og sikkerhet.

Avdekke og stanse kriminell virksomhet og forfølge straffbare forhold i samsvar med regler gitt i eller i medhold til lov.

Yte borgerne hjelp og tjenester i faresituasjoner, i lovbestemte tilfeller og eller når forholdene tilsier at bistand er påkrevet og naturlig.

På anmodning yte andre offentlige myndigheter vern og bistand under deres tjenesteutøvelse når dette følger av lov eller sedvane

Samarbeide med andre myndigheter og organisasjoner tillagt oppgaver som berører politiets virkefelt så langt regler gitt i eller i medhold av lov ikke er til hinder for dette

Utføre andre oppgaver som er fastsatt i lov eller som følger av sedvane, herunder oppgaver som i lov er lagt til den alminnelige namsmannen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly