Stråling og radioaktivitet Flashcards
Hva er bølgelengde?
Bølgelengde er avstanden mellom to bølgetopper.
Hva er frekvens?
Frekvens er antall svingninger per sekund.
Hva er rekkefølgen på det elektromagnetiske spekteret?
Radiobølger Mikrobølger Infrarød stråling Synlig lys UV-stråling Røntgenstråling Gammastråling
Hvor brukes radiobølger?
Radio og TV.
Hvor brukes mikrobølger?
Mikrobølgeovn, radar og mobil.
Hvor brukes infrarød stråling?
Varmesøkende kameraer.
Hvor finnes synlig lys?
Lyspære, lysrør, stjerner.
Hvor finnes UV-stråling?
Sola.
Hvor brukes røntgenstråling?
Røntgen.
Hvor brukes gammastråling?
…
Hvordan får vi lys fra atomer?
Atomet tilføres energi og elektronet hopper opp i et høyere energinivå. Elektronet faller umiddelbart tilbake til sitt opprinnelige energinivå, og avgir energien som lys/EM-bølge. Vi får ulik stråling fordi elektronene kan falle flere trinn eller falle trinnvis.
Hva er emisjonsspekter?
Når vi varmer opp gasser, sendes det ut lys ved bestemt bølgelengde. Ser vi på dette lyset gjennom et spektroskop får vi et emisjonsspekter. Hvert grunnstoff har sitt unike spekter.
Hva er absorpsjonsspekter?
Sender vi hvitt lys gjennom en gass, vil gassen ta opp fotoner i de områdene den normalt sender ut lys. Når vi ser på dette gjennom et spektroskop får vi dannet et absorpsjonsspekter.
Hvordan oppstår nordlys?
Nordlys oppstår når ladde partikler fra sola kolliderer med atomer og molekyler i jordas atmosfære. Tre ting er nødvendige for at nordlys skal oppstå: sola som sender ut elektrisk ladde partikler (solvind) ut i verdensrommet, jordas magnetfelt som styrer partiklene i solvinden mot jordas polområder, og jordas atmosfære som blir truffet av solvinden og sender ut fotoner (lyskvant).
Hvordan dannes stjerner?
En stjerne er et massivt og lyssterkt himmellegeme som består av delvis ionisert gass, såkalt plasma. Stjerner blir til inne i gigantiske tåker av støv og gass, som kalles stjernetåker. Når fusjonen kommer i gang i en stjerne oppstår det en balanse mellom gravitasjonskreftene som forsøker å trekke partiklene i tåken tettere innover og trykkreftene som presser utover på grunn av den høye temperaturen. Denne balansen gjør at den glohete “stoffklompen” blir stabil over svært lang tid.