Stoffer og bindinger kap 3 og 4 Flashcards

1
Q

Hva som menes med skallmodellen.

A

Skallmodellen er en modell som beskriver hvordan atomkjernen er bygget opp. Den viser hvordan elektroner fordeler seg rundt atomkjernen i forskjellige energinivå. Elektronene beveger seg i ulike elektronskall som kan ha et bestemt antall elektroner. Skallmodellen består av 3 skall. K-skallen, L-skallen og M-skallen. For å finne elektroner i et skall bruker vi formelen 2n^2 hvor n er nummert på skallen. Så hvis vi prøver å finne ut hvor mange elektroner det første skallet har vil det se sånn ut 2*1^2=2. Så det første skallet vil ha 2 elektroner. Så skallmodellen viser elektron fordelingen til grunnstoff.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

elementærpartikkel

A

Elementærepartikler er de minste byggesteinene i et atom. Det er de grunnleggende partiklene som bygger et atom og bestemmer mange av atomets egenskaper. Vi har tre viktoige elementærepartikler altså elektroner, protoner og nøytroner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

elektron

A

Elektroner er små negativ ladde partikler som beveger seg rundt i atomkjernen i forskjellige elektronskall eller energinivå. Den har lite masse sammenlignet med protoner og nøytroner. Den er ansvarlig for at atomet kan danne kjemiske bindinger med andre atomer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Protoner

A

Protoner er positivt ladde partikler som er i atomkjernen. Den bestemmer atomnummeret til et atom som bestemmer hvilket grunnstoff det er. For eks har hydrogen 1 proton og oksygen har 8 protoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Nøytroner

A

Nøytroner er partikler som ikke har ladning så det er altså nøytrale. De ligger også i atomkjernen sammen med protoner. Den har omtrent samme masse som protoner og bidrar til atomets masse. Antallet nøytroner kan variere i atomer Av samme grunnstoffer og det skaper forskjellige isotoper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva som menes med åtterregelen og bruke elektronskallformelen

A

Åtteregelen er en regel som sier at et atom er stabilt når det har har 8 elektroner i sitt yttereste elektronskall som edelgassene. Atomer prøver å oppnå dette ved å dele, gi fra seg eller ta opp elektroner. Elektronskallformelen er en måte å vise hvordan elektroner er fordelt id de ulike skallene rundt atomkjernen. Formelen er 2n^2.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ulike egenskaper og andre fakta om et bestemt grunnstoff

A

Karbon har atomnummer 6 som betyr at det har 6 protoner i kjernen. Den ligger i gruppe 14 og periode 2. Det forteller oss at karbon har 2 elektroner i det innereste skallet og 4 i det ytterste. Og det er ikke-metall. Den kan være i forskjellige former som diamant og graffit. Det finnes i mange ting som plast, bensin og medisisiner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvordan periodesystemet er bygget opp

A

Periodesystemet er en tabell som viser alle grunnstoffene som finnes. Det er 118 grunnstoffer i tabellen. De er delt inn i perioder og grupper. Hver plass i tabellen viser et grunnstoff med informasjon. Periodenene er de vannrette radene. Det er 7 perioder. Perioder viser grunnstoff med samme antall elektronskall. Hvert grunnstoff i en periode har ett ekstra elektronskall enn det forrige grunnstoffet. Når du går fra venstre mot høyre i en periode øker atomnummeret altså protonene og elektronene fylles opp i elektronskallene. Gruppene er de loddrette kollonene. Det 18 grupper. Grunnstoffene i samme gruppe har like mange elektroner i ytterste skall som gir dem lignende kjemiske egenskaper. Vi har metaller som de fleste grunnstoffene er. De er harde og har høy smeltepunkt. Ikke-metaller som er på høyre siden og er ofte gasser eller faste stoffer ved romtemperatur. Halv-metaller har egenskaper mellom metaller og ikke metaller

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvem Marie Curie var og oppdaget, og kjenne til en person fra «vitenskapens gullalder»

A

Marie curie var en kjent fysiker og kjemiker fra polen som er kjent for sine oppdagelser innen radioaktivitet, Hun oppdaget at alt grunnstoffer kan sende ut usynlig stråling, som hun kalte radioaktivitet. Hun og mannen hennes pierre curie eksperimenterte på dette. Hun oppdaget to nye grunnstoffer, radium og polonium.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Fordeler med radioaktivitet

A

Fordeler med radioaktivitet er at det kan brukes i medisin for å behandle kreft. Strålebehandling kan drepe kreftceller ved å bruke radioaktivestoffer. Det kan også brukes som roykenbilde. Og det kan også brukes for å produsere elektrisitet ved å bruke radioaktive stoffer som uran på et kjernekraftverk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Ulemper med radioaktivitet

A

Ulemper er at radioaktive strålinger kan skade celler og DNA, og kan føre til kreft. Radioaktivt avfall fra kjernekraftverk kan også være farlig. Hvis noe er galt i et kjernekraftverk og radioaktive materialer lekker ut kan det føre til ulykker som tjernobyl og fukushima

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Radium

A

Radium er et radrio aktivt stoff og ble brukt av soldatene i selvlysende materialer som klokker, kompasser og instrumenter som soldatene kunne bruke i mørket

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Polonium

A

Polonium ble brukt til å lage små radioaktive batterier som ga varme, De ble brukt i kaldt vær for å varme opp utstyr, klær og telt for soldatene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

ionebindinger

A

En ionebinding skjer når et atom gir fra seg eller tar opp ett eller flere elektroner til et annet atom. Dette skjer mellom metaller og ikke-metaller. Et metallatom som for eksempel natrium gir bort ett elektron til et ikke-metallatom, som klor. Når natrium gir bort ett elektron blir det positivt ladet og når klor tar det opp blir det negativt. De motsatte ionene tiltrekker hverandre og bindes sammen av elektriske krefter i bindingen. Dette danner salt, natriumklorid er vanlig kjøkken salt. Og har høy smeltepunkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Elektronparbindinger

A

Elektronparbindinger skjer når to atomer deler ett eller flere eketronpar. Det skjer mellom ikke-metaller. Atomene deler elektroner for å oppnå et fult ytterste elektronskall.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Metallbindinger

A

Metallbindinger skjer mellom metallatomer. I metallbindingene deler metalllatomene sine yttereste elektroner fritt mellom atomene i et metall. De fri elektronene kalles elektronsjøen og fungerer som lim og holder de positive ionene ammen. De negative elektronene tiltrekker de positive og det er metallbinding. Vi finner metallbindinger i både rene metaller og legeringer. I en legering er metallet tilsatt andre stoffer. For eks stål og messing. Stål er jern og karbon. Messing er kobber og sink.

16
Q

Hva som menes med en kjemisk forbindelse

A

En kjemisk forbindelse er et stoff som består av to eller flere forskjellige grunnstoffer som er bundet sammen gjennom kjemiske bindinger. Det skjer ved at atomene i grunnstoff kan binde seg sammen for å oppnå fult ytterste skall. Det skjer ved at de deler, gir fra seg eller tar opp elektroner. Bindingene mellom atomene kan være: Ionebinding, elektronparbinding og metallbinding. Eks h2o. Naci som er bordsalt pga ionebinding.

17
Q

Kjemisk reaksjon

A

Kjemiske reaksjoner er når stoffer reagerer med hverandre, som noen ganger danner nye stoffer. Det skjer ved at de kjemiske bindingene brytes ned og nye bindinger dannes. Det som skjer i en kjemisk reaksjon er at reaktanter som er stoffene som reagerer i starten av reaksjonen så vil produktene altså de nye stoffene som dannes etter reaksjonen. Kjennetegn er endret farge, gassbobler kan dannes, faststoff som dannes i en væske eller at temperaturen endres. Fotosyntese er et eks.

18
Q

karbon

A

Karbon er et grunnstoff som kan binde seg på. Alt levende på jorda inneholde karbon, og det finnes i både organiske og uorganiske forbindelser. Karbon har ikke elektroner i det ytterste skallet og vil danne fire bindinger med andre atomer for å fylle opp skallet sitt.

19
Q

Organiske forbindelser

A

Organiske forbindelser er kjemiske forbindelser som inneholder karbon. D kan også inneholde hydrogen, oksygen og fosfor. De organiske stoffene deles inn i forskjellige grupper etter hvordan de er bygget opp.
For eksempel. Hydrokarboner, alkoholer og organiske syrer.
Kjennetegn er at alle forbindelser inneholder enten karbon eller hydrogen. De er byggesteinene i protein, fett, karbohydrater og DNA som er stoffene i kroppen vår. EKS på det er metan, sukker som er en viktig energikilde i kroppen. Og plast, mange typer plast er laget av karbon.

20
Q

Uorganiske forbindelser

A

Uorganiske forbindelser er stoffer som enten ikke inneholder karbon eller som gjør men ikke regnes som organiske fordi de ha ren annen kjemisk oppbyggning. Mange uorganiske forbindelser inneholder ikke karbon som co2. De fleste uorganiske forbindelsene finnes i jordskorpen, atmosfæren og havet. Eks på det er Vann.

21
Q

Hva er plast?

A

Plast er kunstig materiale som lages ved å koble sammen små organiske molekyler til lange kjeder som vi kaller polymerer. Skjellet til plasten er lange kjeder som består av hydrokarboner. Plast lages som regel fra oljie eller naturgass, som er ikke- fornybare ressuser. Eks på plast er polyeten og polypropen. Polyeten lages ved å koble sammen mange etenmolekyler mens polypropen lages ved propenmolekyler.

22
Q

Hvorfor er plast dårlig?

A

Plast er dårlig for miljøet fordi det nesten ikke kan brytes ned i naturen. Det kan ta flere hundre år før det forsvinner og havner overalt. Det skader dyrelivet, særlig i havet hvor dyr kan spise det og bli fanget i det. Itillegg brytes plast opp i små biter kalt mikroplast som kan inn i næringskjedene og vi mennesker kan få de i kroppen.

23
Q

Ulike egenskaper til en utvalgt organisk eller uorganisk forbindelse (husk fra plakaten)

A

Eddiksyre er en organisk forbindelse som tilhører en gruppe stoffer som kalles karboksylsyrer.Eddiksyre har kovalente bindinger inni molekylet. Den har enkelbinding mellom karbon og hydrogen og dobbelbinding mellom karbon og oksygen. Egenskapene er at den har en sursmak. Det er løselig i vann, sterk lukt. Og reagerer med baser som natron og danner salt, vann og karbondioksid. Det blir ofte brukt i mat og rengjøringsmiddel fordi det kan løse opp kalk og fett.

24
Q
A
25
Q

Isaac newton

A

Isaac Newton var en engelsk vitenskapsmann som er kjent for ting som

Tyngdekraften – Han oppdaget at alt som har masse, tiltrekker hverandre. Dette er grunnen til at ting faller ned på bakken.
Bevegelseslover – Han beskrev hvordan ting beveger seg, som for eksempel hvorfor en ball ruller eller en bil stopper.