Stjärnfrågor Flashcards

1
Q

*Vilka är massmediernas uppgifter?

Varför är fria medier och journalister viktiga i en demokrati?

(För att kunna besvara frågan ska du:
Läsa s. 196 - 197 i SO-boken för att kunna besvara frågan.
Gå igenom dina anteckningar.
Titta på begreppafilmen: https://app.begreppa.se/videos/samhallskunskap/medier/mediernas-uppgifter
Läs de artiklar vi arbetat med på lektionerna:
https://sverigesradio.se/artikel/journalister-i-myanmar-riskerar-livet (Offentlig medieorganisation/public service)
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/detta-vet-vi-terrordadet-i-moskva (Offentlig medieorganisation/public service)
Rysk tv beskyllde Ukraina för Moskvadådet med fejkat klipp - DN.se (Komersiell medieorganisation)
)

A

Massmedierna har flera viktiga uppgifter i en demokrati;
- granska makten (demokrati & diktatur)
- informera (demokrati & diktatur)
- bilda opinion
- underhålla

  • Granska makten:
    Medierna ska granska dem som har makten i samhället; politiker, myndigheter och chefer i företag, till exempel. Medierna granskar att de följer lagarna och när makthavare tar viktiga beslut ska medierna rapportera om det. Det här är en viktig del av demokratin. Därför kallas medierna ibland den tredje statsmakten eftersom att medierna har stor makt att påverka frågor i samhället. Regeringen är den första statsmakten och riksdagen är den andra statsmakten och medierna den tredje statsmakten.

Tack vare offentlighetsprincipen har journalister (och även vanliga medborgare såklart) rätt att ta del av myndigheternas och de styrande organens handlingar (beslut, domar, brev, utredningar, politikers mejl och kvitton etc), och trycka dem om man vill. Den rättigheten är än i dag rätt unik i världen. Offentlighetsprincipen finns där för att skydda medborgarna från politikers maktmissbruk. Ett exempel på undantag från offentlighetsprincipen är information om patienters sjukdomar och många av polisens och militärens dokument.

  • Granskning av makten i diktaturer:
    Personer som vågar granska eller kritisera diktatorn eller de styrande i ett land kan bli misshandlade, fängslade eller mördade. Myanmar är ett av världens farligaste länder att jobba som journalist, det slår Reportrar utan gränser fast i sin årliga Pressfrihetsindex för 2023. Trots det finns det journalister som riskerar livet för att rapportera om militärjuntans allt grymmare övergrepp mot civilbefolkningen. Magda Gadd, svenskt krigskorrepondent tog sig in i landet illegalt och bevittnade militärjuntans våld mot den muslimska folkgruppen rohingyer som helt saknar medborgerliga rättigheter i landet.
  • Mediernas roll som informationsspridare:
    Medierna i en demokrati ska också informera människorna i samhället om vad som sker i Sverige, men också i omvärlden. Människorna måste ha information för att kunna bilda sig en egen åsikt om frågor i samhället. I en demokrati är det medborgarna som röstar fram våra politiker, och för att kunna göra ett klokt val måste väljarna ha tillgång till information - en av de viktigaste sakerna i en demokrati är fri informationsspridning. I Sverige har vi offentliga medieorganisationer, Public service, som ägs av medborgarna i Sverige. Syftet med public service är att alla människor ska få oberoende fakta inför vardagsbeslut eller inför ett val. Det är viktigt i vår demokrati. Ingen ska kunna lägga sig i vad som tas upp i till exempel nyheterna, inte ens statsministern.
  • Begränsad information i diktaturer - censur och propaganda:
    Nyhetsorganisationer i diktaturer är ofta censurerade, det råder inte pressfrihet. Negativ information om diktatorn eller landet har tagits bort. Diktatorer och totalitära regimer vill inte ha fri informationsspridning eftersom det minskar deras makt och kontroll. I många länder är medierna inte fria att sprida information om vad som händer och sker inom landet eller runt om i världen. I Ryssland finns det idag oberoende tidningar och TV-kanaler, men de har det mycket svårt. De försvinner nästan helt i konkurrensen från de stora statligt betalda TV-kanalerna som hyllar Putin. Journalister som använder begreppen; invasion, angrepp och krig i sin nyhetsrapportering om Rysslands invasion av Ukraina riskerar 15 års fängelse. I Ryssland förekommer mycket propaganda (innebär att man försöker påverka människor att tänka, tycka och göra på ett visst sätt) DN nyheter skriver i artikel från den 23 mars 2024 att den den ryska propagandakanalen NTV har använt ett fejkat klipp för att peka ut Ukraina som delaktigt i Moskva dådet i mars. I den manipulerade videon medverkar Ukrainas säkerhetsrådgivare med en sannolikt AI-klonad röst, skriver BBC. Ukraina har enligt artikeln tillbakavisat alla uppgifter om att landet är inblandat i fredagens dåd i Moskva. Terrorgruppen IS har tagit på sig attacken. Samtidigt har Kreml instruerat statsstyrda medier att ”betona spår” som pekar på ukrainsk inblandning, skriver ryska oberoende Meduza med hänvisning till anonyma medarbetare på Kremllojala medier enligt SVT nyheter.
  • Mediernas roll som opinionsbildare:
    Medierna ska också bilda opinion (att väcka åsikter). Medierna rapporterar om olika händelser - vi som tar del av informationen kan då bilda vår egen åsikt. Medierna fungerar också som en plats/arena där vi kan uttrycka våra egna åsikter. Det betyder att myndigheter, privatpersoner, organisationer, företag, politiska partier och andra får säga vad de tycker i olika medier. Som privatperson kan du skriva en insändare till en tidning och därmed uttrycka dina åsikter.
  • Medierna ska också underhålla - massmedier producerar också underhållning. Kultur och sport till exempel.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly