stilfigurerrr Flashcards
allegori
När det man berättar har en undermening, ett budskap som inte uttrycks klart och tydligt utan kräver en tolkning. (att likna sverige vid en häst som tålmodigt fogar sig under olika ägare (kungar) och hela tiden rör sig framåt trots påfrestningar)
alliteration
Flera ord i rad börjar med samma bokstäver eller ljud. En alliteration skapar en fin rytm i språket samtidigt som syftet kan vara att betona något. (en tiger i tanken)
allusion
Att alludera innebär att hänvisa till eller anspela på någon som många känner till, till exempel en händelse, en film eller ett litterärt verk. (storebror ser dig)
anafor
När man upprepar ett ord eller fras i början av flera meningar efter varrandra. (jag har en dröm…)
epifor
Motsats till anafor, upprepning av ord i slutet av en mening.
antites
När man ställer samman motsatta begrepp: svart och vitt, gott och ont, rätt och fel, stort och smått. (Neil Armstrongs månlandningstal)
apostrofering
att tilltala saker som om de levde, eller frånvarande eller avlidna personer som om de var närvarande. (Nu åker du ut!, utbrast Elin och bar ned tv:n till soprummet)
besjälning
Att ge naturen eller konkreta ting mänskliga drag. (Vinden viskade, väggarna andades)
eufemism
Förskönande eller förmildrande ord som används istället för ord som kan väcka anstöt eller obehag. (glädjeflicka ist för prostituerad eller att kalla en skorpion för sötnos)
hyperbol
När man överdriver något mycket start för att få en retorisk effekt. (jag dör av skratt)
litotes
Hyperbolen motsats, en medveten underdrift ibland med syftet att förstärka något. (att säga “det är lite bistert ute” när det är 30 minusgrader.
liknelse
Jämförelse mellan två begrepp där något av orden “som” eller “liksom” binder samman begreppen. (snabb som blixten)
metafor
När talaren liknar en sak vid en annan utan att använda ordet “som”. (du är min värld, älskling!)
retorisk fråga
En fråga som talaren ställer till publiken utan att förvänta sig ett svar, eftersom svaret förväntar sig vara givet.
stegring
Det innebär att man upprepar sig som i en anafor och samtidigt ökar styrkan och kraften i det som sägs, ofta tre led. (Vi måste ta tag i situationen. Vi måste agera kraftfullt. Vi måste visa omvärlden att vi menar allvar.)