Statistik, begrepp från föreläsningar. Flashcards
-Absolut frekvens
Absolut frekvens = antal observationer som tillhör en viss klass.
-Relativ frekvens
Relativ frekvens = antal observationer (f) som tillhör en viss klass i relation till det totala antalet (n) Typiskt en kvot som uttrycks i procent: (f/n×100)
-Kumulativ frekvens
Kumulativ frekvens antal observationer (f) som inbegriper X-antal klasser. Är ofta relativ och uttryckt som %.
-Klassindelning
I en klassindelning så delar man upp sin empiri efter en given konstant, så som ålder på deltaganden i en undersökning.
-Sannolikhet
Sannolikhet är en lära för att försöka bestämma hur troligt det är att ett visst utfall ska ske. Man brukar dela upp sannolikhet i tre olika delar, Subjektiv, matematisk och empirisk.
Matematisk sannolikhet.
En matematisk sannolikhet är en sannolikhet som kan räknas ut, ofta med hjälp utav division enligt påståendet:
Man dividerar antalet gynnsamma utfall med antalet möjliga.
Subjektiv sannolikhet.
En subjektiv sannolikhet kännetecknas av att en person gör en bedömning helt utifrån sin världsbild. Det kan med andra ord sägas att en subjektiv sannolikhet är en åsikt uttryckt med ett statistiskt språk.
Empirisk sannolikhet.
Empirisk sannolikhet kommer utav att en tittar på sin samlade data och utefter den gör en bedömning av hur sannolikt ett utfall är. Ofta är det “Den bästa gissningen”.
Medelvärde
Medelvärde = summan av alla observationer dividerat med antalet observationer (M eller )
Ett medelvärde är ett värde som ungefärligt representerar en uppsättning värden. Hur representativt medelvärdet är för uppsättningen av värden varierar från situation till situation, men ofta är det ett smidigt sätt att ungefärligt sammanfatta en uppsättning värden.
Median
Median = mittvärdet för en variabel. Hälften av alla variabler är mindre eller lika med medianen (Mdn).
Ibland händer det att ett medelvärde ger en skev bild av helheten, även om det är matematiskt korrekt. Detta kan ske eftersom till exempel ett väldigt stort eller ett väldigt litet värde i jämförelse med de andra värdena i uppsättningen av värden kan komma att påverka genomsnittet kraftigt, som då blir missvisande.
I sådana lägen har man ibland större nytta av att kunna ange medianvärdet. Medianen är det värde som hamnar precis i mitten av en uppsättning värden som sorterats i storleksordning.
Typvärde
Typvärde = det värde som är vanligast förekommande i datamaterialet.
Standardavvikelse
Standardavvikelse = genomsnittlig avvikelse från medelvärdet (SD mäter variationen mellan olika individer i gruppen).
Variationsbredd
Variationsbredd (Vb) är ytterligare ett mått som kan ge oss indirekt information om en uppsättning värden. Variationsbredden definieras som differensen mellan det största och det minsta värdet i uppsättningen av värden. Är variationsbredden stor för en uppsättning värden, då är risken större än annars att medelvärdet kan vara missvisande, eftersom värdena är utspridda över ett stort intervall. Vad som kan anses vara en stor variationsbredd beror dock på sammanhanget.
Varians
Varians = avvikelse från det aritmetriska medelvärdet i kvadrat
Variationskoefficienten– (v = s/m)
Kvoten av Standardavvikelsen och Medelvärdet (relativ spridning).