Staffrätt och processrätt kap 4 Flashcards
Vilka 4 olika typer av brott finns?
brott mot person
förmögenhetsbrott
brott mot allmänheten
brott mot staten
Processrätt
behandlar regler som styr rättegången. Till processrätt brukar även utsökningsbalken, konkurslagen och skuldsaneringslagen räknas.
Vad är ett brott
Handlande som enligt lag kan leda till straff.
Vad är skillnaden mellan allmänna straffrätten och specialstraffrätten?
Brott som beskrivs i brottsbalken tillhör den allmänna straffrätten och brott som beskrivs i annan lagstiftning tillhör specialstraffrätten.
Vad är ett brottmål?
Ett mål där någon - ofta åklagaren genom allmänt åtal - yrkar att någon skall dömas till brottspåföljd för att ha begått en brottslig gärning.
Vad är en brottspåföljd, ge exempel?
Böter, fängelsestraff, villkorlig dom, skydstilsyn
Vilken är den viktigaste lagen när det gäller straffrätt?
Brottsbalken
Böter
Brottspåföljd och straff som innebär att den dömde ska betala pengar till staten.
Vilka är ursäktande omständigheter vid brott?
nödvärn
nödrätt
samtycke
Vad innebär ursäktande omständigheter?
innebär att annars brottsliga beteenden kan accepteras
Hur går processen vid brottmål till?
När ett brott begås utreds det av polisen efter en anmälan. Åklagaren leder förundersökningen och tar därefter ställning till om det går att bevisa att en viss misstänkt person har begått provet, och väcker åtal genom att skicka in en ansökan om stämning mot en viss fysisk person till tingsrätten.
Om stämningsansökan uppfyller vissa formella kriterier utfärdar tingsrätten stämning mot den åtalade. Det innebär att den åtalade måste ange sin inställning till åtalet, om de erkänner eller förnekar. I åklagarens stämningsansökan beskrivs hur den åtalade påstås ha begått det aktuella brottet. Tingsrätten är bunden av gärningsbeskrivningen och får alltså inte döma den åtalade för något handlande som inte finns nämnt där.
Om brottet är av en viss svårighetsgrad eller om den åtalade har speciella behov kan tingsrätten utse en offentlig försvarare (en advokat). Man har inte någon specifik rätt att få offentlig försvarare men tingsrätten försöker i möjligaste mån tillgodose den åtalades önskemål om offentlig försvarare, och man har alltid rätt att skaffa en privat försvarare (måste inte vara jurist).
Om målsäganden behöver juridisk hjälp under rättegången kan domstolen utse ett målsägandebiträde (som är jurist).
Under huvudförhandlingen lägger åklagaren och den åtalade fram sina inställningar till åtalet och utvecklar sina ståndpunkter. Den åtalade får möjlighet att berätta sin version om vad som har hänt, om det finns målsägande och vittnen hörs de också av domstolen.
Åklagaren har bevisbördan vilket innebär att han/hon måste bevisa att den tilltalade har begått handlingen, och att den tilltalade anses oskyldig tills motsatsen bevisats. Beviskravet är mycket högt och det ska vara “ställt bortom rimligt tvivel” att den tilltalade är skyldig.
Efter huvudförhandlingen håller rätten en överläggning, det vill säga bestämmer hur de ska döma. Överläggningen är inte offentlig. Juristdomaren redogör för sin uppfattning om bevisningen i målet samt vad lagen och domstolspraxis säger tex angående vilken påföljd som ska väljas. Därefter framför nämndemännen sin uppfattning i tur och ordning.
Nämn de processrättsliga principerna.
koncentrationsprincipen
omedelbarhetsprincipen
muntlighetsprincipen
förhandlingsprincipen
offentlighetsprincipen
kontradiktoriska principen
koncentrationsprincipen
innebär att allt material ska läggas fram under en sammanhängande huvudförhandling
omedelbarhetsprincipen
endast det som tagits upp och kommit fram under huvudförhandlingen får läggas till grund för domen. Innefattar också bevisomedelbarhet, bevisning ska presenteras på bästa sätt.
muntlighetsprincipen
allt processmaterial ska läggas fram muntligen. Bla vittnen ska höras inför domstolen och får inte läsa innantill.