SOPA 14 Flashcards
Vad är en kärnmening?
Styckets huvudpoäng
Hur gör man för att ange ett citat i löpande text av en vetenskaplig artikel?
Tydligt vem som pratar. Mer än 40 ord indrag i texten. Annars “citat” (efternamn 2014, s.85)
När kan man skriva “m.fl.”?
När det är fler en tre författare som skrivit artikeln
Vad är en effektiv sökstrategi i LUBsearch?
Användning av begreppssökning (frassökning) för att få relevanta sökträffar
Nämn 4 saker som kännetecknar en vetenskaplig text
Artikeln ska vara peer-reviewd och publicerad i en vetenskaplig tidsskrift. IMRaD. Källor.
Vad kännetecknar en bra intervjuguide?
Korta och begripliga frågor. En tydlig koppling till studiens forskningsfrågor. Frågorna ska vara förståeliga och tillgängliga.
Vad betyder intervjukontext
Allt som sker runt omrking intervjun, plats, ljud, kläder, maktposition, ålder.
Vad räknas som plagiat?
-Citera en text utan att källhänvisa
-Att ordagrant återge delar av en källa och byta ut några ord mot synonymer
-Att vara otydlig med vilka som är ens egna tankar och vilka som är andras tankar
Beskriv Harvards referenssystem
Anger referenser i löpande text inom paranteser.
Vad innebär socialt arbete som forskningsområde?
Forskningen i socialt arbete utgör den centrala grunden i ämnet socialt arbete och forskarna har en avgörande roll för att styra hur socialt arbete utförs.
Forskningen i socialt arbete har ingen egen tydlig teoretisk tradition, lånar teorier från andra ämnen.
Forskning i socialt arbete kan beskrivas med hjälp av begreppet topik. Ett mindre delområde som utgörs av frågor och forskningsbara problem som forskarna samlas kring.
Vad är en sambandsanalys?
Bivariat eller multivariat analys, analysen av samband mellan två variabler eller fler. Oberoende variabel påverkar beroende variabel. Samband uppstår inte bara utan forskaren bestämmer variabeln
Kvantitativa studier
Mäta, jämföra, siffror, bredd.
Reliabilitet dvs att den ska gå att upprepa med samma resultat. Hur gör vi urvalet, dvs hur vi drar stickprovet, har betydelse för undersökningens reliabilitet och validitet.
Vilka två grundfrågor har det sociala arbetet präglats av?
Fattigdom och fattigdom. Befolkningen och de sociala problemen (allmänna problemen)
Vad betyder det att en person gett sitt samtycke för att delta i en forskningsintervju?
Personen kan avbryta intervjun närsomhelst utan att behöva ge en förklaring. Samtycke behövs även för inspelning av intervju
Vilka tre olika arenor brukar man prata om inom socialt arbete som forskningsområde?
-Verksamhetsfält/praktik
-Forskning/vetenskap
-Utbildningsämne
Vad är en topik?
Ett delområde med utgångspunkt i en grupp frågor och forskningsproblem som forskarna undersöker och kommunicerar med varandra och med fältet om.
Fattigvårdsdebatten
1500-tal. Fattiga står i centrum i socialt arbete. Urbaniseringen, fattiga blir fler och det lönar sig mer att ta emot allmosa än att arbeta. Idén om att staden har ansvar över att människor ska kunna försörja sig själva växer fram. Ett socialpolitisk system börjar att byggas. Idén om arbetslinjen (arbete ska löna sig) formas. Behovet av att dra gränser mellan vilka som ska ta del av systemet skapas. Gränsdragningar mellan människor, vilka som hör till. In och ut-definierings processer=du blir så definierad som “fattig” att du inte tar dig tillbaka.
Familj och barn
Efter franska revolutionen börjar man prata om medborgare. Intresset för befolkningen och genomsnittsmänniskan växer. Hög barnadödlighet, låga födelsetal, inte en trygg befolkningstillväxt. Säkra befolkningen genom hälsopolitik och uppfostran av medborgaren, (familjelagstiftning, mödravård, skolplikt). Barn och familj ses som potentiella samhällsproblem: om familjen inte fungerar blir inte barnen goda medborgare. Socialt arbete fokus mot barn, kvinnor, hygien och slumförbättring. Skydda barnen (uppfostran, kontroll på familjen, definiera hotfulla barn för att kunna uppfostra de hårdare.
Diskussion om sociala problem
Problematiserar vad vi förstår och definierar som sociala problem-och de konsekvenser de får. Vad som uppfattas som och hur vi talar om/definierar sociala problem: varierar över tid. Sociala problem definieras genom olika intressen och på olika grunder: lagstiftare, politiker, ansvariga, professioner, grupper av medborgare. Ett socialt problem baseras på en värdering vad som är gott/ont, önskat/oönskat. Definierandet av sociala problem innebär att definiera problembärare. Konsekvenser i form av utpekanden, marginalisering, stigmatisering. Normalitet-avvikelse
Reformpedagogik
1920-1930 tal. Begynnande kritik mot institutionsvård och anstalter. Strömningar av ny uppfattning om de sociala problemen (samhällsrelaterade och inte individbaserade). Fokus på humanism, bildningens möjligheter, möta människan, barnet/människan kan växa/förändras (är bildbar). 1970-1980 tal: Foucaults kritik av institutioner. Behandling och omsorg kontra inlåsning och straff
Människobehandlingens ändamålsenlighet
Vetenskaplig grund och insatsers resultat. Mary Richmond-social diagnosis. Evidensbaserade metoder, gör vi så att vi kan räkna med att få det utfallet? Vad gör evidensbaserade metoder med det sociala arbetet i praktiken? Växer starkt på 80-90 talet. Nedmonterad välfärdsstat, marknadisering NPM. Ökade krav på ett socialt arbete som ger resultat. Vad leder det sociala arbetet till?
Vad forskas det mest om
-Social barnavård
-Fattigdomsforskning
-Omsorg om äldre
-Omsorg om personer med funktionsnedsättning
-Missbruk och missbruksbehandling
-Det sociala arbetets organisationer
Hullhouse, Jane Addams
“Settlement house”-en institution som erbjöd stöd till fattiga och invandrarfamiljer genom utbildning, kulturaktiviteter och sociala tjänster. Socialarbetare bo tillsammans med de utsatta för att komma nära. Ett centrum för social reform och forskning. Exempel på frågeställningar. Kvantitativt: Hur många hushåll lever med mindre än 5 dollar i veckan? Har det blivit fler eller färre?
Kvalitativt: Vad betyder det för en familj att leva med mindre än 5 dollar i veckan? Vilka möjligheter ser människor att ta sig ur situationen?
Kvantitativa metoder för datainsamling
-Enkätundersökningar
-Sekundärstatistisk analys
-Registerdata
-Strukturerade observationer
-Kvalitativ analys av text (dokumentanalys, läser kvalitativt men blir en kvantitativ insamling då många texter behövs)
Olika kvantitativa metoder för dataanalys
Univariat-deskriptiv/beskrivande statistik
Bivariat analys-sambandsanalys mellan två variabler
Multivariat analys-sambands analys mellan fler än två variabler
Sambandsmått
Det statiska sambandet mellan X och Y, hur starkt är det? INTE vara nära 0. Värdet ska ligga nära -1 eller +1 för att det ska vara ett starkt samband. Ligger det nära 0 är sambandet svagt.
Varför behövs sambandsmått?
Måste finnas vissa kvalitetskrav, resultatet måste vara trovärdigt. Kunna bedöma undersökningens och kunskapens kvalitet
Reliabilitet (replikerbarhet)
Mätningar där jag får samma typ av mätning varje gång. Upprepa, replikera min mätning. Rätt andel mjöl
Validitet
Mäter man det man ämnar att mäta, mätglitighet
Objektivitet
Statistik och kvalitativ forskning. Inte personbundet. Vem som helst ska titta på resultatet och komma fram till samma resultat som jag.
Skalnivå
Skalnivåer är klassifieringar av variabelvärden beroende på deras mattematiska kvalitet. Poängen med skalnivåerna är att de bestämmer vilka beräkningar som är möjliga att göra på de variabler som analyseras. Beroende på hur vi frågar, dvs hur svarsalternativen är utformade så pratar vi om olika skalnivåer. Syftet med skalnivåer är att kunna jämföra variabler med varandra.
Vetenskapsteori
Ontologi-Vad vi tror om verklighetens natur
Epistemologi-Hur vi kan veta något om verkligheten
Varför så många mått?
Kunna säga något om kvaliteten. Mål=att kunna mäta och eventuellt reda ut samband. Beroende på hur vi frågar får vi olika svar, svaret har olika kvalitet, beroende på kvaliteten kan vi göra olika saker med svaret. Beroende på hur vi frågar så pratar vi om olika skalnivåer.
Nominalskala (skalnivå)
Variabelns värden anger bara olika kategorier utan inbördes rangordning. Exempel på fråga “Vilket kön tillhör du?”, inget av svarsalternativen till frågan väger tyngre än det andra
Ordinalskala (skalnivå)
En form av rangordning, det finns en rangordning mellan talvärlden men vi vet inte om skillnaden mellan olika talvärlden är olika/lika stor, exempelvis attitydfrågor/betyg. Exempel på frågeställning “Hur gammal är du?” Svarsalternativ: Yngre än 18 år, 18-35 år, äldre än 35 år. Vi vet att det är en skillnad mellan svarsalternativen men inte hur stor den är.
Kvot/-Intervallskala (skalnivå)
Vi frågar efter en siffra och får en siffra som svar. Lika stora skillnader på skalan är lika stora i verkligheten. Exempel på frågeställning, “Hur gammal är du” Ange i siffror:
Vi vet alltså vilken ålder de svarande har och skillnaden mellan de olika svaren
Univariat analys/deskriptiv analys
Deskriptiv och beskrivande analys. Ingen sambandsanalys. Tittar på en variabel. Används för att göra en bortfallsanalys. Kan exempelvis vara en fråga på en enkät som inte blivit besvarad av en stor majoritet av de svarande.
Bivariat analys
Om x påverkar y. X är den oberoende variabeln och Y är den beroende variabeln
Samband mellan två variabler (sambandsanalys). Deduktiv arbete i 4 steg.
1. Variabelns fördelning. Baseras på teori/tidigare erfarenhet
2. Finns det ett statistiskt samband?
3. Är sambandet säkert (signifikant)
4. Om ja, då stödjer resultatet hypotesen
Oberoende variabel (x) Beroende variabel (y)
x påverkar y
Samband dyker inte bara upp utan forskare bestämmer vilken variabel som är x & y
P-värdet/signifikans
Hur säkra kan vi vara säkra på att vårt material finns där ute på riktigt. Om vi skulle dra samma stickprov och samband inte fanns, hur stor är sannolikheten att vi skulle få samma resultat. Hur stor är sannolikheten att slumpen gjorde så att våra resultat ser ut som de gör. Desto närmre 0, p-värdet ligger desto bättre, vi kan då vara mer säkra på att sambandet i datamaterialet är på riktigt, slumpen avgör inte.
0,05=en 5% risk att det vi har i vårt datamaterial tillkom av slumpen, 95% finns där ute på riktigt. Desto lägre p-värdet är desto mer signifikant är värdet. PH-värdet varierar mellan 0 och 1
Signifikansnivåer
p>0,05 icke signifikant ns
p<=0,05 signifikant (95%9 *
p<=0,01 mycket signifikant (99%) **
p<0,001 högst signifikant (99,9%) ***
Sannolikheten att resultaten i studien också finns i helheten av gruppen som undersöktes
Vetenskapliga positioner
Realism, fenomenologi, konstruktivism
Kvalitativ kunskapsteori
Djup, undersöker människors upplevelser, kunskap om världen vi lever i.
Kvalitativ metod för datainsamling
-Individuella intervjuer
-Gruppintervjuer
-Observationer
-Kvalitativ analys av text
Kvalitetskrav inom kvalitativ forskning
Pålitlighet, lyfta fram vilka grupper och vilka positioner jag undersökt i min studie
Trovärdighet & överförbarhet, arbeta med materialet för att visa att det är överförbart till liknande kontext
Bekräftelsebarhet, hur personen jag intervjuade upplevde mig, hur kan jag ha påverkat resultatet av intervjun? Självreflektion
Vetenskaplig position Realism
Det finns en enda verklighet. Vilken existerar “där ute” oberoende av vår kunskap om den. Vi får kunskap genom våra sinnen. Utanför mitt tänkande finns det en verklighet. Realism=positivism
Vetenskaplig position Fenomenologi
Kunskap om verkligheten nås genom människors subjektiva meningsvärldar och genom tolkningar av deras verklighet. Om det finns en verklighet utanför oss kan vi inte få tillgång till den utan att vi har ett filter mellan oss. Kunskap genom människors tolkningar.
Vetenskaplig position Konstruktivism
All kunskap om verkligheten fås genom språket och sociala sammanhang. Det som finns bortom våra kategorier vet vi ingenting om. Filter hindrar oss från att veta det som finns bortom kategorierna
Perspektiv på kunskap Realism
Kunskap genom sinnesintryck
Perspektiv på kunskap Empirism
Sinneserfarenhet som grund för hur vi vet, kopplade till att verkligheten kan nås genom intryck och sinnen
Perspektiv på kunskap Positivism
Kunskap baseras på fakta som kan observeras med sinnena. Verkligheten kan mätas, forskningsresultat ska spegla en “verklighet” där ute. Kopplade till att verkligheten kan nås genom intryck och sinnen
Vetenskaplig metod
Ofta kvantitativa undersökningar. Forskaren samlar in stora datamängder, definierar avgränsande variabler, söker kausala samband, beskriver generella mönster, framställer resultat i siffror, diagram, tabeller etc. statistik
Teoretiskt förnuft
Vetande, att kunna förklara hur något förhåller sig och varför
Tekniskt förnuft
Kunnande, att veta hur man gör, kunna genomföra någonting.
Praktiskt förnuft
Att kunna interagera med människor
Kvalitativ studie
Bygger på insamling och analyser av mindre men mer komplexa datamängder. Ofta intervjustudier, observationer och dokumentstudier. DJUP
Kvantitativ studie
Bygger på kvantifierbara data. Presenteras genom siffror, diagram, tabeller. Ofta genom enkätstudier. Hypotesprövning, kausalitet, generalisering. BREDD
Realism
-Ontologi
-Epistemologi
-Vetenskaplig metod
Ontologi=det finns en enda objektiv verklighet. Den existerar oberoende av vår kunskap om den
Epistemologi=Vi får kunskap genom våra sinnen. Verkligheten kan mätas. Forskningsresultat speglar verkligheten.
Vetenskaplig metod=Kvantitativa metoder
Fenomenologi
-Ontologi
-Epistemologi
-Vetenskaplig metod
Ontologi=Fenomen finns bara om någon erfar det. Subjektens olika upplevda verkligheter är de utifrån vilka människor skapar mening.
Epistemologi=Kunskap kommer från subjekten & nås genom att ta del av människors livsvärldar, tolkningar & meningskohort
Vetenskaplig metod=Kvalitativ metod, det finns fler sanningar, fokus på det unika
Konstruktivism
-Ontologi
-Epistemologi
-Vetenskaplig metod
Ontologi=Världen blir till för oss genom kategorier och sociala konstruktioner. Vi har inte tillgång till en objektiv värld “där ute”
Epistemologi=Kontext, tid och rum är avgörande. Något som är sant i ett sammanhang kan vara falskt i ett annat
Vetenskaplig metod=Främst kvalitativa undersökningar, språkliga praktiker & diskurs. Undersöker hur tex. maktrelationer, kategorier, och klassifieringar. Analysobjekten antas vara föränderliga.