Socialpsykologi Flashcards

1
Q

Instrumentell aggression och fientlig (hostile) aggression har olika motiv som grund. Redogör för de båda aggressionstypernas olika motiv samt ge ett exempel på vardera typ.

A

Fientlig/impulsiv/emotionell aggression har som syfte att orsaka fysisk eller psykisk skada/lidande.

Instrumentell aggression har som syfte att tillskansa sig fördelar, vid exempelvis rån.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Redogör för frustrations-aggression hypotesen som ursprungligen formulerades av Dollard mfl (1939)

A

Freud säger att man inte får sina drifter tillfredsställda, man bygger upp en inre frustration när man inte når sina mål. Man kan känna sig orättfärdigt behandlad när man inte känner att man blivit rättvist bedömd.

Frustrationens styrka är beroende dels av målinriktningens styrka, dels av hur mycket målsträvan hindras.

Aggressionens styrka är beroende av graden av frustration.

Aggressionen i första hand riktas mot det som orsakar frustrationen, mot det verkliga hindret för måluppfyllelse.

Hämning och behärskning av aggression uppstår i samma mån som aggressionen kan leda till obehagliga konsekvenser för den aggressive, till exempel i form av straff.

Aggressionshämningen i sig själv är en frustration som ökar aggressiviteten mot den eller det som framkallat frustrationen, vilket gör att aggressionen kan ta sig uttryck på omvägar, dvs rikta sig mot annat än det som gett upphov till frustrationen.

Aggressionshandling är en form av katarsis (befrielse) som minskar tendensen till fortsatt aggression.

Frustration - aggressions teori - frustration när man inte får sina drifter tillfredsställda fort nog (Freud). Frustration leder till att man bygger upp en inre aggression som senare kan få utlopp. Frustration orsakar aggression, Frustration uppstår när man inte uppnår sina mål, speciellt om man är nära och om anledningen beror på orättvisa. Reaktion oberoende av moral och annat. Efter aggression blir man mer harmonisk, och mindre benägen att bli aggressiv senare (motbevisat i studier).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Redogör för 5 förutsättningar som måste vara uppfyllda för att bestraffning av aggressivt beteende skall leda till en minskning av framtida aggressivt beteende

A
  1. Förväntat straff måste vara tillräckligt ogynnsamt.
  2. Straffet måste ha hög trolighet att genomföras
  3. Straff har bara effekt om individens negativa upphetsning inte är för stark för att han eller hon ska kunna beräkna kostnaden för ett aggressivt beteende på ett rationellt sätt.
  4. Straff har bara effekt om andra alternativa beteenden finns tillgängliga och är acceptabla.
  5. Straffet måste komma direkt efter den aggressiva gärningen, så att det är uppenbart att straffet är en följd av det aggressiva beteendet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv och redogör för vad som avses med vapeneffekten “Weapons effect”

A

Vapeneffekten är ett fenomen som beskriver hur närvaron av vapen, eller till och med en bild på ett vapen leder till mer aggression hos människor. Speciellt om dessa människor redan är i ett “upphetsat” tillstånd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Redogör för 2 situationella faktorer/variabler som visat sig öka sannolikheten för aggressivt beteende. Beskriv hur denna påverkan ser ut.

A
  1. Alkohol - Enligt “attentional hypothesis” har alkohol en indirekt effekt på aggressivitet genom att reducera en individs kapacitet till uppmärksamhet, vilket förhindrar individen från att göra en omfattande uppskattning av signaler i situationen.
  2. Höga temperaturer - Effekten av hög temperatur på aggression kan förklaras med General Agression Model. Värme ökar känslan av obehag, som i sin tur är en variabel som triggar “negative affective arousal”, detta påverkar i sin tur det kognitiva processandet av sociala stimulanser och leder till ökad risk för aggressivt beteende.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Du har blivit utvald att öka försäljningen av KRAV-märkta produkter hos en större matkedja. Baserat på litteraturen om masskommunikation, hur går du till väga?

A

En reklamkampanj baserad på evaluative conditioning. Dels i bild form där kravmärkta produkter visas upp så fördelaktigt som möjligt, gärna i en miljö som ger en känsla av glädje och välbehag. Reklamen ska gärna även innehålla någon känd person som förknippas med hälsa och välmående. KRAV-märkta produkter anser jag vara både “thinking goods” och “feeling goods”. Thinking goods eftersom KRAV märkning ska ge en känsla av kvalité och hälsa, feeling goods eftersom det även skapar en identitet; “Jag är nyttig, hälsosam och tänker på miljön”. Reklamkampanjen blir en mix av att rikta sig till heuristiker, kändisar i reklam men även med starka argument för hälsa och miljö.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

(a) I vilka två kategorier kan man dela upp produkter enligt litteraturen?
(b) Ge exempel på produkter som skulle kunna placeras i de olika grupperna.
(c) Vad för slags mål är kopplade till de olika produktkategorierna?
(d) Vad menas med att matcha meddelandet till produkten?
(e) Ge exempel på argument som skulle kunna matchas till de två olika produktkategorierna?

A

a. Thinking goods - Funktionella mål. Viktiga attribut är prestation, kvalité och pålitlighet. Feeling goods - Identitetsmål/personliga preferenser. Viktiga attribut är smak och design.
b. Thinking goods - exempelvis diskmedel. Feeling goods - exempelvis smycken.
c. Funktionella mål: Produkter ska fylla en praktisk funktion. Upplevelsemål: Produkten ska bidra till en viss känsla. Identitetsmål: Produkten används för att uttrycka en identitet.
d. Det innebär till exempel att om man vill sälja diskmedel (thinking goods) ska man fokusera på funktionella mål. Det vill säga prestationen, kvalitén och pålitlighet. Medan om man vill sälja smycken (feeling goods) ska man fokusera på identitetsmål och personliga preferenser. Det vill säga att sälja in smak och design eller en känsla av identitet.
e. Diskmedel (feeling goods): Räcker längre, renare disk. Smycken: (feeling goods) Exklusivitet, används av personer/kändisar som lyckats i livet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Tendensen att noggrant granska argument påverkas av situationen men också av individen. Beskriv två typer av individuella skillnader som har visat sig vara viktiga för bearbetning av argument och förklara hur dessa skillnader påverkar bearbetningen.

A

Need for cognition: Innebär att individer tycker om att fundera över ansträngande kognitiva problem. Människor med hög “Need for cognition” har en tendens att i större utsträckning möta övertalande argument på ett mer innehållsrelevant sätt än människor med låg “need for cognition”.

Need for cognitive closure: Beskriver individer som gärna vill ha ett svar direkt, oavsett vad svaret innebär.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Attityder kan mätas både på explicita och implicita sätt. Beskriv ett exempel på en explicit mätmetod och ett exempel på en implicit mätmetod. (2p) Beskriv för-och nackdelar med respektive metod.

A

Explicit mätmetod: Självrapporterande frågeformulär. Man får frågor som man ska besvara, ofta på någon form av skala. Exempelvis “Likert scale”.

Fördel: Vid upprepade tester av samma personer har explicita attitydstester visat sig ha hög “reliability”.

Nackdel: Den största nackdelen är att människor har en tendens att ge svar som är socialt accepterade, även personen i fråga är anonym.

Implicit mätmetod: The implicit association test. Testpersonen sitter vid en dator. På skärmen dyker det upp olika ord som är relaterade till attityden man vill testa, tillsammans med positiva eller negativa adjektiv. Testpersonen ska sedan trycka på en knapp, exempelvis vid test av attityder om rasism ska personen trycka på knapp 1 om han ser en vit person eller ett positivt adjektiv, och knapp 2 om han ser en mörk person eller ett negativt adjektiv. Under testet kommer detta att ändras så att personen ska trycka ex 1 om han ser en mörk person eller ett positivt adjektiv, och knapp 2 om det är tvärtom. Detta ska mäta ifall personen är snabbare på att associera exempelvis vita personer med positiva adjektiv, eller tvärtom.

Fördel: Testpersonen har ingen möjlighet att tänka över sitt svar, och man tänker sig då att personen svarar i enlighet med hur han eller hon faktiskt känner. Bra att använda i frågor som kan uppfattas som socialt känsliga.

Nackdel: Kritiker visar att testen ger olika resultat beroende på hur de är utformade. Om man gör testen mer personliga och byter ut de positiva/negativa adjektiven mot “jag gillar/jag gillar inte” så får man andra resultat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

(a) Chaikens Heuristic-systematic Model är en dual-process modell av attitydförändring. Beskriv modellen.
(b) Beskriv också utifrån modellen en situation där människor skulle förväntas använda sig av heuristisk bearbetning av informationen.

A

(a) HSM är en modell som fokuserar på enkla beslutsregler som människor använder för att avgöra validiteten i ett meddelande. Till exempel kan man ha lärt sig från tidigare situationer att uttalanden som är gjorda av experter är mer valida än uttalanden gjorda av icke-experter. Därav utvecklas heuristiken “experter är pålitliga”, vilket gör att man även i framtiden har större tillit till experter än icke-experter.
(b) Utifrån liking-agreement heuristiken kan man anta att om en vän som du tycker om har sett en film på bio och säger att den är bra, så är chansen större att du går och ser filmen än om du hör någon som du inte tycker om säger att filmen är bra. Detta beror på att människor i allmänhet anser att “personer som jag gillar har oftast korrekt åsikter”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

a) Beskriv Festingers Cognitive Dissonance theory.

b) Beskriv också två nödvändiga kriterier för att kognitiv dissonans ska leda till attitydförändring

A

(a) Kognitiv dissonans kallas det när en individ är påtvingad att bete sig på ett vis som strider mot deras attityder. Detta är ett obehagligt tillstånd på ett sätt som kan liknas vid hunger eller törst, därför motiveras individen att minska dissonansen. Motivationen stärks ju högre dissonansen är. Varje gång en individ har olika alternativ att välja på, så finns det ett resonemang bakom det valda alternativet (i annat fall hade individen inte gjort det valet). Men oftast finns det även argument för att välja det bortvalda alternativet (dissonant kognition). Ju fler argument det finns för att ha valt det bortvalda alternativet och ju viktigare de argumenten är, desto högre blir dissonansen. Följaktligen blir även pressen för att reducera dissonansen högre.
(b) Om beteendet som skapar dissonansen upplevs som frivilligt. Om man inte kan rationalisera bort beteendet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

(a) Vad definierar ledarskap?
(b) På basis av tidig forskning (The Classic Trait Approach) menade man att vissa personliga egenskaper kan predicera framgångsrikt och effektivt ledarskap, nämn och beskriv minst fyra av de viktigaste egenskaperna som än i dag anses viktiga

A

(a) Ledarskap definieras kort som förmågan att påverka, motivera och/eller möjliggöra det för andra individer att bidra till effektivare arbetsenheter eller organisationer.
(b) Expertis, Kreativitet. Självförtroende, Integritet, Flexibilitet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

(a) Vad innebär “the classic trait approach”?
(b) Vad innebär det att vara ledare till skillnad mot att vara chef? Nämn skillnader och likheter mellan ledare och chefskap. På vilket sätt skiljer sig dessa yrkespositioner ifrån varandra och vad är de gemensamma nämnarna?

A

(a) Tanken att om man bara har rätt ledarskaps traits så har man förutsättningarna att bli en bra ledare.

(b) Ledare - utmanar status quo, kommunicerar nya visioner o strategier, motiverar, stimulerar andra
Chef - planerar budgeterar, handhar personalfrågor

Personlighetstest och intelligenstest kan visa på ledaregenskaper men är ingen garanti för att personen blir en bra ledare. Idag vet man att ledaregenskaper kan läras in.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

(a) Vad definierar ledarskap?

(b) Vad innebär contingency-modellen? Beskriv vilka faktorer som är viktigt att ta hänsyn till i den modellen.

A

(a) Ledarskap definieras kort som förmågan att påverka, motivera och/eller möjliggöra det för andra individer att bidra till effektivare arbetsenheter eller organisationer.
(b) Contingency modellen menar att det inte bara är egenskaper som avgör om en ledare är bra, utan även situationer och hur de påverkar relationen mellan ledarskapsegenskaper och effektivt ledarskap. Dessa situationsbundna faktorer inkluderar karaktären på uppgifter (struktur och komplexitet), “followers” (deras motivation, kompetens och mognad), samt karaktären i den sociala kontexten (kvalitén på de sociala relationerna, gruppsammanhållningen och storlek på gruppen).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

I forskningen idag pratas det om tre typer av ledarskapsmodeller, dels transnationell och transformativ ledarskapsstil samt laisses-faire ledare. Beskriv dem utförligt var och en och sätt dem även i relation till varandra.

A

TRANSAKTIONELLT LEDARSKAP Ledarskap sker genom “transaktioner” Erbjuda någon sorts utväxling ledaren och de ledda emellan Ledarskap sker genom transaktioner. Effektivt ledarskap vilar på benägenheten och förmågan att ge belöningar i utbyte. En bra transaktionell ledare är en person som är: Tillmötesgående, följsamhet och stöd från de anställda genom att sätta upp tydliga mål och ge belöningar att erbjuda hjälp och assistans att uppfylla de psykologiska behov Använder sig av förhandlingar för att tillgodose personliga intressen

TRANSFORMATIVT OCH KARISMATISKT LEDARSKAP Omforma sina egna behov så de ledda anser att de är deras behov också Den transformativa ledarskapsstilen är en ledare som inspirerar de anställda att omvandla sina egna behov till organisationens behov använder sin karisma för att ge energi och motivera människor att prestera utöver det vanliga

  1. Karisma
  2. Inspirerande motivation
  3. Intellektuell stimulering
  4. Omtanke på individnivå

Den transformativa ledaren inspirerar till en gemensam vision Synliggör framtiden. Har en kommunikationsförmåga som attraherar. Visar hur ömsesidigt intresse kan leda till gemensamma ansträngningar för att nå ett mål. Ger stöd.

Laisses-faire ledare - Detta ledarskap innebär kort och gott en total avsaknad av ledarskap, då personen undviker att leda, undviker att ta sitt ansvar, samt undviker att följa upp sitt och andras arbeten. Personen väljer också att inte dela med sig av sina åsikter. Detta innebär att det inte finns något utbyte mellan ledare och medarbetare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beskriv de viktigaste komponenterna i ett transaktionellt ledarskap, samt de viktigaste komponenterna i ett transformativt ledarskap. Vilken ledarskapsstil är det transaktionella och transformella ledarskapets motsats?

A

Transaktionellt ledarskap - Erbjuda någon sorts utväxling ledaren och de ledda emellan Ledarskap sker genom transaktioner. Effektivt ledarskap vilar på benägenheten och förmågan att ge belöningar i utbyte. Tillmötesgående, följsamhet och stöd från de anställda genom att sätta upp tydliga mål och ge belöningar att erbjuda hjälp och assistans att uppfylla de psykologiska behov Använder sig av förhandlingar för att tillgodose personliga intressen

Transformativt ledarskap - Den transformativa ledaren inspirerar till en gemensam vision Synliggör framtiden. Har en kommunikationsförmåga som attraherar. Visar hur ömsesidigt intresse kan leda till gemensamma ansträngningar för att nå ett mål. Ger stöd. Låter andra få ansvar Involverar aktivt andra i planering och tillåter andra att ta egna beslut. Försöker åstadkomma relationer som präglas av ömsesidig tillit. Får medarbetare att känna sig starka och kapabla. Har klara värderingar och beter sig i enlighet med dessa… Vilket innebär: Låter medarbetare veta att deras ansträngningar uppskattas. Stimulerar till att medarbetare får ny erfarenhet och kunskap. Hjälper medarbetare att komma över hinder.

Motsatsen till dessa är Laisses-faire ledare

17
Q

I en stor undersökning på över 100 manliga och kvinnliga ledare så visade det sig att män och kvinnor i ledarpositionen hade varit lika framgångsrika att uppnå de avsedda målen inom organistsonen men att kvinnor hade fått fler hinder (så kallade glastak/glasväggar) att bryta innan de blev ledare. Redogör och beskriv minst tre av dessa upplevda hinder som utgör glastak/glasväggar

A

Lika uppgiftsorienterade och lika effektiva Skillnaden: män är mer kontrollerande och kvinnor är mer demokratisk i sitt förhållningssätt
Fortfarande huvudansvaret för familj (val mellan familj eller karriär)
Tveksamma till att ha tävlingsinriktade arbetsuppgifter Kvarhängande stereotypiska föreställningar om att kvinnor är följare snarare än ledare
Exkluderade från informella nätverk
Förbisedda på jobb som kräver omlokalisering Upplever sig inte passa in i organisationens kultur

18
Q

Beskriv Moreland och Levines modell för gruppsocialition. Redogör för de fem faser som gruppen och individen går igenom enligt denna modell.

A

Gruppsocialisering innebär att gruppen försöker assimilera gruppmedlemmar till gruppens normer och regler. Moreland och Levins modell utmärker fem nivåer av gruppmedlemskap.

Investigation, socialization, maintenance, resocialization och rememberance.

Investigation - Gruppen letar efter människor som kan bidra till gruppens mål. Vissa medlemmar söker efter individer som har de rätta färdigheterna och förmågorna, medan andra medlemmar ser om individerna är kompatibla med resten av gruppens medlemmar.

Socialization - I detta stadiet lär sig den nya gruppmedlemmen vilka normer och regler som gäller i gruppen, samt hut man ska och inte ska bete sig.

Maintenance - Detta stadiet karaktäriseras av hög nivå av engagemang i gruppen, och ses som belönande för både medlemmen och gruppen som helhet.

Resocialization - Om en gruppmedlems lojalitet mot gruppen sviktar, så försöker gruppen att resocialisera den medlemmen och försöker övertala dem att inte lämna gruppen. Detta kan innebära att medlemmen till exempel erbjuds en annan roll inom gruppen.

Rememberance - I detta sista steget så ser gruppen och ex-medlemmen tillbaka på sitt samarbete och utvärderar det. Om samarbetet anses ha varit positivt så finns det kvar en viss grad av lojalitet mellan ex-medlemmen och de kvarvarande medlemmarna av gruppen.

19
Q

Beskriv Latanés och Darley ́s kognitiva modell om hur beslutfattande processen går till när man beslutar sig för om man ska hjälpa någon. Redogör för de fem steg som processen består av. För varje steg så finns det saker som kan gå fel som gör att vi i slutändan inte hjälper till, vilka är det?

A

De fem stegen:

  1. Noterar att händelsen äger rum
  2. Avgöra om det är ett nödläge
  3. Avgör graden av personligt ansvar
  4. Avgör för specifikt sätt att ingripa
  5. Genomför det valda sättet för att ingripa

Anledningar till att man inte ingriper:

  1. Låg eller ingen uppmärksamhet om situationen/händelsen
  2. Läget är inte ett nödläge
  3. Känner inget personligt ansvar att ingripa
  4. Inget möjligt/rimligt sätt att ingripa i situationen
  5. Att man av någon anledning inte genomför det tilltänkta sättet att ingripa
20
Q

Huruvida individer hjälper någon annan beror ofta på situationen. Redogör för 5 faktorer som kan påverka huruvida en person hjälper eller inte.

A
  1. Bystander characteristics - Åskådarens trait/state. Trait kan exempelvis vara hur kompetent personen är och vilka personliga normer han eller hon har. State kan vara sådant som vilket humör personen är på vid tillfället.
  2. Offrets karaktär - Är offret exempelvis berusad och smutsig, eller ren och välklädd?
  3. Samhörighet - Människor hjälper i större utsträckning andra som tillhör ens “in-group”. Denna samhörighet kan vara så simpel som hudfärg.
  4. I vilken utsträckning man känner “arousal”, samt vad man attribuerar denna arousal till. Exempelvis kan hög empati för offret räknas in som “positiv arousal”.
  5. Den upplevda kostnaden/belöningen för att hjälpa till. Kostnad kan till exempel vara tiden det tar att hjälpa till, och belöning kan vara tacksamhet från offret eller hyllningar från publiken.
21
Q

Beskriv Tuckmans modell för gruppers utveckling. Redogör för de fem faser som gruppen går igenom i sin utveckling. Skriv även något kort om den kritik som har förts fram gentemot Tuckmans modell för gruppers utveckling.

A

Formande (forming) - Gruppmedlemmar lär känna varandra (hög osäkerhet)

Stormande (storming) - Gruppmedlemmar motstår påverkan (oense och hög konflikt)

Normerande (norming) - Gruppmedlemmar delar ett gemensamt mål (hög vänskap och sammanhållning)

Funktionerande (performing) - Gruppmedlemmarna arbetar tillsammans mot det gemensamma målet (prestationsrelaterade relationer)

Avslutande (adjourning) - Gruppmedlemmar lämnar med en känsla av fullbordande eller misslyckande (bedrövelse eller lättnad)

Kritik mot modellen innefattar bland annat att den är mycket förenklad och inte alltid stämmer in på verkligheten, Vissa grupper har tex inte en storming fas, andra grupper kan vara i ständig konflikt och vissa grupper går snarare tillbaka ett steg än att fortsätta till nästa fas.

22
Q

Vad är empati och hur är det kopplat till att människor hjälper varandra?

A

Empati: Emotionellt inkännande i andras sätt att uppleva sig själva och sin situation men med mindre intensiva känslor ungefär som en minnesföreställning är svagare än det ursprungliga intrycket. Inlevelse i andras situation så att man kan se med deras ögon, oberoende av sympati eller inte och då är inriktad på att vara till stöd eller hjälp.

Enligt empathy-atruism teorin så leder empati till altruistiskt hjälpande. Hög empati leder i högre grad till altruistisk motivation för att hjälpa någon. Vid låg empati har man visat att den egoistiska motivationen att hjälpa någon gör att man väljer att avlägsna sig själv från situationen istället för att hjälpa, om tillfälle ges. Människor med hög empati hjälper i högre grad andra även när det finns en möjlighet att avlägsna sig från situationen.

Den egoistiska motivationen till att hjälpa definieras som: Man hjälper till för sin egen skull, hade tid över. Av sociala själ, man ville träffa folk. För att man själv får nya färdigheter genom hjälpen man ger.

Det altruistiska motivet att hjälpa definieras som: Solidaritet med de fattiga och underprivilegierade. Medlidande för de behövande. Identifierar sig själv med människor i nöd. Man vill hjälpa människor i nöd att finna hopp och värdighet.

23
Q

Redogör för och ge ett exempel på hur övertalningstekniken “foot-in-the-door” går till samt namnge den princip som tas upp av Cialdini och anses användas i denna teknik.

A

Principen är att ett litet avtal skapar en bindning mellan den som söker och begäraren. Trots att beställaren endast kan ha kommit överens om en trivial förfrågan ur sin artighet, utgör detta ett band som - när den som försöker rättfärdiga beslutet för sig själva - kan misstas för en äkta samfinans med den sökande eller ett intresse för ämnet av begäran. När en framtida förfrågan görs, kommer den som önskar att känna sig skyldig att agera konsekvent med den tidigare.

“Foot-in-the-door” innebär att man ber om ett litet åtagande för att sedan be om ett större åtagande i linje med första, lilla åtagandet. Ett exempel på den här tekniken var med i en studie där forskarna bad individer i ett grannskap att sätta en liten dekal på bilen i någon form av välgörenhet/medvetenhet-syfte, vilket de flesta går med på. Forskarna frågade sedan om deltagarna kunde gå med på att sätta en större skylt på deras tomt med samma meddelande. De som tidigare satt dekalen på bilen valde 76% att även ha skylten på sin tomt till skillnad från kontrollgruppen. Kontrollgruppen tillfrågades aldrig att sätta en dekal på bilen utan tillfrågades direkt om att placera skylten, endast 17% av de tillfrågade gjorde det då. Den här övertalningstekniken faller under principen Consistency (överensstämmelse) vilket innebär att om vi har gjort ett val känner vi ett tryck att agera utefter det valet.

24
Q

Redogör för hur övertalningstekniken “rejection-then-retreat” går till och namnge den princip som tas upp av Cialdini och anses användas i denna teknik. Namnge även den perceptuella princip som används i övertalningstekniken.

A

Detta är en bra teknik att använda i förhandlingar. Du börjar med att göra ett stort erbjudande, en oacceptabel. Du vet att den andra parten inte håller med om det. Så du bestämmer dig för att göra en koncession för dem. Du ville aldrig ha det ursprungliga erbjudandet ändå. Det är en artificiell nivå från vilken du börjar så att den faktiska begäran du vill göra verkar som en koncession. Men när du gör det, utlöser du ömsesidighet. Det kommer att göra den andra parten i förhandlingar känner sig skyldig att göra detsamma för dig. Om du har gjort en koncession för dem, är de skyldiga dig samma. Det är här den ömsesidiga koncessionen äger rum.

Koncessioner är mycket kraftfulla, eftersom deras effekter håller länge. En person börjar känna sig ansvarig för avtalet. De vet att det är deras beslut (koncession eller ingen koncession) som kommer att göra skillnad mellan en framgångsrik förhandling och ett misslyckande. Så de gör denna koncession, de gör överenskommelsen och de får en personlig tillfredsställelse från den.

Dessa känslor är starka och bor hos oss. Och kommer att påverka våra framtida avtal med den personen också.

Princip - Reciprocation dvs återgäldande

Perceptuell princip - perceptuell kontrastprincip där, till exempel, om du börjar med ett högre pris, verkar det lägre priset i kontrast mycket mindre och leda till ett köp

25
Q

Redogör för hur övertalningstekniken “throwing-a-low-ball” går till och namnge den princip som tas upp av Cialdini och anses användas i denna teknik.

A

Erbjuder något väldigt fördelaktigt för att sedan dra undan det fördelaktiga varpå kunden köper ändå

Ex.vis bil för 20.000 kr billigare men sen läggs 20.000 på i alla fall för däck och fälgar
Eller billig flygbiljett som kommer kosta det dubbla eller mer med alla tillägg.

I denna teknik börjar du genom att erbjuda din produkt eller tjänst till ett lägre pris. På så sätt eliminerar du inköpsbarriärer.

I det ögonblick de bestämmer sig för att köpa produkten sker något. I deras sinne blir de ägare av produkten. Har du någonsin upplevt en plötslig ökning av kärlek till någonting som du just fått dig själv? När vi fattar ett beslut att köpa en produkt utvecklar vi en rad anledningar till varför det är den bästa produkten någonsin! Vi blir kär i det. När den här mekanismen slår in går du vidare till nästa steg i tekniken: du korrigerar priset till det ursprungliga. Om din kund vill behålla produkten måste de betala mer. Och eftersom de nu utvecklat många anledningar till varför de vill ha det, är de mer benägna att göra det.

Denna teknik föreslår traditionellt att “göra ett misstag” med det första priset. Du visar din produkt med, t ex 70% rabatt, och när en person är redo att köpa, informerar du dem om att du tyvärr gjort ett misstag eftersom den här produkten inte är till försäljning.

Inte alla kanske känner sig bekvämt med detta. Men oroa dig inte, det finns andra sätt att utnyttja den låga bolltekniken. Du kan ge bort prover och gratis prov för din produkt och tjänster. Medan de går, kan din kund se och använda produkten och på samma sätt som beskrivits ovan kommer de att utveckla en rad anledningar till varför denna produkt är helt enkelt fantastisk. När provet eller gratis provet slutar, kommer de troligtvis att ta upp ditt fulla erbjudande.

Princip - Consistency, överensstämmelse

26
Q

Ange och klargör tre argument för/bevis på motivationsstyrd kognition.

A

När vi har ett riktningsmål, alltså önskar oss ett specifikt utfall t ex. jag vill ha just DEN lägenheten är vår kognition i beslutfattandet motivationsstyrd av ett önsketänkande. Vilket leder till att följande mekanismer kan uppstå:

Selektiv minnessökning - vi letar och hittar i minnet minnen som stödjer att den här sortens lägenhet (våningsplan, storlek, utsikt) är bra.

Selektiv generering av teorier - människor som bor på vån 3 är lyckligare.

Selektiv kognitiv granskning - önskad info accepteras utan evaluering.

Oönskad info ignoreras.

27
Q

Ge två exempel på “mood-kongruenta” bedömningar från tidigare forskning. Redogör dessutom för två förklaringar till varför dessa bedömningar påverkas av mood.

A

Mood congruent memory:
Tillgänglighetsheuristiken/ Attitydtillgänglighet gör att vår nuvarande sinnesstämning påverkar våra bedömningar och minnen

En studie av Forgas lät biobesökare efter att ha sett en film skatta sitt humör (sinnesstämning).

Grupp 1: Efter en sorglig film skattades lägre humör.
Grupp 2: Efter en komedi mättes istället högre/ bättre sinnesstämning.

Mood as information:
När jag får frågan ställer jag den till mig själv: Hur känner jag inför tanken på Kalle?
Har jag vid tillfället låg sinnesstämning överlag finns risken för felattribution, nämligen att jag bedömer att Kalle inte är något vidare. Baserat på min affekt-källa då frågan ställdes.

28
Q

Ett robust forskningsfynd inom social kognition är att människor ofta gör mer positiva bedömningar (av saker, andra människor eller sig själva) när de är på gott humör än när de är på dåligt humör. Redogör för två olika förklaringar till detta fenomen.

A

Mood congruent memory - Om vi får frågan “ Hur är Kalle?” då vi är på dåligt humör tycks vi lättare få fatt på minnen av Kalles sämsta sidor. Våra minnen som är kongruenta med vår sinnesstämning tycks vara mer lättillgängliga. Vilket gör att vår bedömning av Kalle påverkas därför.

Mood as information - Är jag på gott humör bedömer jag min omgivning i ljusare färger. Jag tänker mer heuristiskt och känner ingen anledning att använda ett mer systematiskt system 2- tänkande då allt ändå känns så rätt.Vill inte heller riskera att förstöra den goda stämningen/ känslan i nuet genom att “leta fel”.

Sinnesstämning påverkar dock inte bedömningar om vi har ett starkt riktningsmål, eller vid direkt framplockning (ur minnet) av en tidigare bedömning

29
Q

(a) Beskriv två sätt (mekanismer) varmed motivation (önskningar, mål) kan påverka bedömningar. Illustrera gärna med exempel.
b) På vilket sätt kan vårt humör (mood) påverka användande av stereotyper vid personbedömningar?

A

(a) Motivated reasoning är en mekanism som beskriver att vår grad av motivation styr hur vi tänker. Om vi önskar något väldigt starkt och innerligt kan en känsla av upphetsning infinna sig. Under ett tillstånd av hot cognition tenderar vi att använda genvägar(heuristiker) då vi bedömer och fattar beslut. Uppstår ett önsketänkande ett sk riktiningsmål finns risken att vi bortser från viktig information och enbart tar till oss det som stödjer min målbild.
(b) Affekt (känslor och humör) är en annan mekanism som påverkar våra bedömningar.

30
Q

Benämn tre huvudtyper av mål (goals) som kan påverka bedömningar. För var och en av dessa typer av mål, förklara på vilket sätt den kan påverka bedömningar.

A

Riktningsmål (- önskleläge) . Vi blir målmedvetna och kan drabbas av hot cognition som leder till att vi i större utsträckning tillgriper heuristiskt tänkande i bedömning och beslutsfattande. Stereotyper kan passera utan vidare reflektion.

Accuracy goals - Korrekthetsmål . då det är angeläget att exakt rätt beslut fattas går vi mer systematiskt tillväga i våra bedömningar.

Slutförandemål - Det är viktigt att komma till beslut oavsett vilket. Att stänga affären. Om man har ett starkt need i det här läget kan man vara beredd att tillgripa heuristiker och stereotyper som beslutsunderlag (System 1). Vid svagt need - vill man istället dra ut på det lite till och fundera ett extra varv. För sakens skull eller av beslutsvånda

31
Q

(a) Riktningsmål (directional goal) kan påverka våra bedömningar. Förklara kort innebörden av riktningsmål.
b) förklara, gärna med exempel, hur och varför ett riktningsmål kan påverka hur mycket ansträngning (effort) vi ägnar åt att göra en bedömning.
c) Förklara, gärna genom ett exempel, hur och varför ett riktningsmål kan påvrka huruvida vi använder oss av negativa stereotyper vid personbedömningar.

A

(a) Ett riktningsmål är vårt önskade läge. Det är en specifik resa, just det jobbet eller den lägenheten.Det målbilden väcker vårt begär och kan smalna av synfältet. Vi kan drabbas av hot cognition.

(b) förklara, gärna med exempel, hur och varför ett riktningsmål kan påverka hur mycket ansträngning (effort) vi ägnar åt att göra en bedömning.
Då riktningsmålet är så angeläget för oss blir våra affekter starka och vi blir ivriga att nå det. Därför är vi inte lika benägna att stanna upp och grundligt utvärdera alternativ. Vi blir otåliga och använder genvägar mot beslut samt skaffar oss argument som är selektivt utvalda i linje med vad vi vill höra.

(c) Förklara, gärna genom ett exempel, hur och varför ett riktningsmål kan påverka huruvida vi använder oss av negativa stereotyper vid personbedömningar.

Om det gynnar vårt mål kan vi avfärda personer som vi bedömer är olämpliga enligt en negativ stereotyp. T ex om jag ska anställa någon och på förhand inriktat mig på (riktningsmål) att det ska vara en kvinna kan alla män som söker tjänsten bli bortvalda utan rättvis bedömning för att jag har en stereotypisk uppfattning om att kvinnor klarar uppdraget bättre