Socialpolitik dk2 Flashcards
Vad är poängen med socialpolitik?
Olika visioner om och försök att skapa ett socialt rättvist samhälle, hur nu detta må uppfattas. Det är i själva verket frågan om rättvisan som gör socialpolitiken till det intressanta studieobjektet som det är.
Vad är socialpolitik?
Direkta eller indirekta statliga åtgärder för att tillförsäkra enskilda individer drägliga levnadsförhållanden, ‘‘välfärd’’, eller med andra ord för att lösa eller förebygga sociala problem. Socialpolitik finansieras genom statlig och kommunal skatt & avgifter. Den omfördelar köpkraft mellan människor i olika faser av livet, främst genom inkomstöverföring (socialförsäkringar och ekonomiskt stöd) samt vård, behandling och socialt stöd (sjukvård, omsorg, socialtjänst, även i privat regi).
Vad är sociala risker och sociala problem?
Sociala risker: livssituationer som hotar individens självständiga försörjning eller välfärd. En risksituation där individen med andra ord inte kan försörja sig själv. T.ex. genom en sjukdom. Kan hända alla.
Sociala problem: Risksituationer som blir särskilt hotfulla för individens eller samhällets välfärd. Ofta permanenta, det blir alltså en del av individens vardag. Man kan säga att det är sociala risker som har eskalerat. Händer inte alla.
Vad menas med socialpolitik som en samhällelig verksamhet
Att socialpolitiken avser de åtgärder eller system som strävar till att påverka eller garantera någon form av grundläggande förutsättningar för människors välbefinnande. Detta sker med hjälp av sociala skyddssystem för att hantera sociala risker eller sociala problem.
Socialpolitik i vid bemärkelse?
Socialpolitik i vid bemärkelse är allt som görs för att främja det mänskliga välbefinnandet såsom att planera att det byggs bostäder, infrastruktur så att människor kan röra sig fritt. Det omfattar en rad olika samhälleliga verksamheter och politikområden (ex. hälsa- och sjukvård, utbildning, miljö - och livsmedelspolitik, arbetspolitik) som verkar för att INDIREKT skapa förutsättningar eller påverka det mänskliga välbefinnandet.
Socialpolitik i snäv bemärkelse?
Syftar på verksamheter som DIREKT eftersträvar att påverka det mänskliga välbefinnandet genom att i första hand garantera någon form av social och ekonomisk grundtrygghet för individer och familjer, samt gynna den sociala gemenskapen och inkluderingen. Exempel på sådan grundtrygghet är möjlighet till inkomstöverföringar i form av ex. sociala försäkringar och sociala understöd (ex. arbetslöshetsskydd och pensioner) samt välfärdsservice i form av ex. social omsorg och socialt arbete. Detta är en SOCIAL TRYGGHETSPOLITIK).
Vad innebär social trygghetspolitik och vilka risksituationer ingår?
Det innebär att samhället garanterar sina medlemmar social trygghet i form av inkomstöverföringar i olika sociala risksituationer.
Ingår:
* inkomstbortfall till följd av sjukdom, funktionsnedsättning, arbetsolycksfall m.m.
- avsaknad av eller begränsad tillgångar för att skaffa hälsovård.
- Otillräckligt familjestöd, speciellt barn och vuxna beroende personer.
Fattigdom eller social exklusion
Vilka sociala försäkringar finns det?
- Pensionsförsäkring
- Sjukförsäkring
- Arbetslöshetsförsäkring
- Olycksfallförsäkring
Sociala understöd?
Understöd för att underlätta livet i olika risksituationer, t.ex. barnbidrag. Gäller alla bosatta i ett land och som kan vara kopplade till andra villkor (ålder).
Ekonomiskt bistånd?
En behovsprövad förmån som är tänkt som en temporär utkomsttrygghet ifall man inte får sin utkomst tryggad genom arbete eller någon annan social trygghetsförmån. Kallas för socialbidrag i Sverige.
Välfärdsservice?
Sociala omsorgstjänster (t.ex. barndagvård och äldreomsorg, socialt arbete) samt hälso- och sjukvård.
Selektiv och generell/universell omfördelning?
Selektiv: försörjningsstöd (alla kan få det)
Universell: barnbidrag (endast vissa kan få det)
Behovsbaserade ersättningar och inkomstbaserade ersättningar?
insatser inom socialpolitiken som delas upp i:
Behovsbaserade: färdtjänst, garantipension, ekonomiskt bistånd, bostadsbidrag, äldrevård…
Inkomstbaserade: inkomstpension, a-kassa, sjukförsäkring…
Beskriv socialförsäkringarnas ersättningsprinciper:
Inomstbortfallsprincipen/standardtrygghet: ersättning i relation till tidigare inkomst, max- och miniminivå finns. T.ex. a-kassa.
Grundtryggheten: de försäkrade får en bestämd summa, oberoende av tidigare inkomst. T.ex. barnbidrag.
Behovsprövning: slutsumman är fixerad och ersättningen anpassas i relation till övrig inkomst. T.ex. bostadsbidrag
Vad är välfärd?
Samlad benämning på människors levnadsförhållande. Bygger på en redogörelse om deras ekonomi, hälsa, utbildning, bostadsförhållanden, m.m.
Vad är en välfärdsstat?
En stat som kombinerar ett kollektivt ansvar för medborgarnas sociala välfärd med en omfattande demokrati samt en viss nivå av levnadsstandard.
Pestoff Välfärdstriangel?
1) Den offentliga sektorn: kännetecknas av att den fungerar i enlighet med politiskt definierande och icke-vinstdirvande mål reglerade via lagstiftning.
2) Marknaden: handlar om privata entreprenörer, privata företag, som i sin verksamhet är vinstdrivande och som producerar och bjuder ut sina varor eller tjänster enligt marknadsekonomins principer. Verksamheter följer med andra ord marknadskrafterna och styrs därmed av utbud och efterfrågan.
3) Familjen: denna aktörsgrupp består av närsamfunden, alltså familj, släkt och vänner. Denna välfärdsaktör är både utanför den politiska sfären och utanför den marknadsekonomiska sfären. Det som bedrivs inom denna sfär kännetecknas främst av intimitet, frivillighet och kärlek och tar sig exempelvis uttryck i form av barnskötsel, vård av sjuka anhöriga eller omsorg om äldre anhöriga i hemmet.
4) Civilsamhället: vanligen syftar man på när man talar om civilsamhället är olika allmännyttiga samfund eller föreningar. Det som kännetecknar aktörerna inom detta fält är att de inte är vinstdrivande och leds av principer om allmännytta, kollektivt ansvar samt frivillighet.
Vad för betydelse har socialpolitiken för socialarbetare?
Det är en sorts ram för det sociala arbetets praktik. Socialpolitiken fungerar som en ram för ansvarsfördelning (vem som tar ansvar för vad - socialpolitiken bestämmer det). Vad det sociala arbetet ska ansvara för och vad som är ett socialt problem osv. Bestämmer vad som ingår i välfärden och när ansvaret ska lägga på individen eller ‘‘samhället’’ och i vilket omfattning. På så sätt normgivande. Socialpolitik har även makt på det sätt att ‘‘ha makt att erkänna sociala problem’’. ‘‘Makt att (om)fördela resurser i samhället’’. Socialpolitiken bestämmer vem som ska få hjälp, och hur mycket.