Socialpolitik dk2 Flashcards

1
Q

Vad är poängen med socialpolitik?

A

Olika visioner om och försök att skapa ett socialt rättvist samhälle, hur nu detta må uppfattas. Det är i själva verket frågan om rättvisan som gör socialpolitiken till det intressanta studieobjektet som det är.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är socialpolitik?

A

Direkta eller indirekta statliga åtgärder för att tillförsäkra enskilda individer drägliga levnadsförhållanden, ‘‘välfärd’’, eller med andra ord för att lösa eller förebygga sociala problem. Socialpolitik finansieras genom statlig och kommunal skatt & avgifter. Den omfördelar köpkraft mellan människor i olika faser av livet, främst genom inkomstöverföring (socialförsäkringar och ekonomiskt stöd) samt vård, behandling och socialt stöd (sjukvård, omsorg, socialtjänst, även i privat regi).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är sociala risker och sociala problem?

A

Sociala risker: livssituationer som hotar individens självständiga försörjning eller välfärd. En risksituation där individen med andra ord inte kan försörja sig själv. T.ex. genom en sjukdom. Kan hända alla.

Sociala problem: Risksituationer som blir särskilt hotfulla för individens eller samhällets välfärd. Ofta permanenta, det blir alltså en del av individens vardag. Man kan säga att det är sociala risker som har eskalerat. Händer inte alla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad menas med socialpolitik som en samhällelig verksamhet

A

Att socialpolitiken avser de åtgärder eller system som strävar till att påverka eller garantera någon form av grundläggande förutsättningar för människors välbefinnande. Detta sker med hjälp av sociala skyddssystem för att hantera sociala risker eller sociala problem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Socialpolitik i vid bemärkelse?

A

Socialpolitik i vid bemärkelse är allt som görs för att främja det mänskliga välbefinnandet såsom att planera att det byggs bostäder, infrastruktur så att människor kan röra sig fritt. Det omfattar en rad olika samhälleliga verksamheter och politikområden (ex. hälsa- och sjukvård, utbildning, miljö - och livsmedelspolitik, arbetspolitik) som verkar för att INDIREKT skapa förutsättningar eller påverka det mänskliga välbefinnandet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Socialpolitik i snäv bemärkelse?

A

Syftar på verksamheter som DIREKT eftersträvar att påverka det mänskliga välbefinnandet genom att i första hand garantera någon form av social och ekonomisk grundtrygghet för individer och familjer, samt gynna den sociala gemenskapen och inkluderingen. Exempel på sådan grundtrygghet är möjlighet till inkomstöverföringar i form av ex. sociala försäkringar och sociala understöd (ex. arbetslöshetsskydd och pensioner) samt välfärdsservice i form av ex. social omsorg och socialt arbete. Detta är en SOCIAL TRYGGHETSPOLITIK).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad innebär social trygghetspolitik och vilka risksituationer ingår?

A

Det innebär att samhället garanterar sina medlemmar social trygghet i form av inkomstöverföringar i olika sociala risksituationer.

Ingår:
* inkomstbortfall till följd av sjukdom, funktionsnedsättning, arbetsolycksfall m.m.

  • avsaknad av eller begränsad tillgångar för att skaffa hälsovård.
  • Otillräckligt familjestöd, speciellt barn och vuxna beroende personer.

Fattigdom eller social exklusion

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka sociala försäkringar finns det?

A
  • Pensionsförsäkring
  • Sjukförsäkring
  • Arbetslöshetsförsäkring
  • Olycksfallförsäkring
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Sociala understöd?

A

Understöd för att underlätta livet i olika risksituationer, t.ex. barnbidrag. Gäller alla bosatta i ett land och som kan vara kopplade till andra villkor (ålder).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Ekonomiskt bistånd?

A

En behovsprövad förmån som är tänkt som en temporär utkomsttrygghet ifall man inte får sin utkomst tryggad genom arbete eller någon annan social trygghetsförmån. Kallas för socialbidrag i Sverige.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Välfärdsservice?

A

Sociala omsorgstjänster (t.ex. barndagvård och äldreomsorg, socialt arbete) samt hälso- och sjukvård.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Selektiv och generell/universell omfördelning?

A

Selektiv: försörjningsstöd (alla kan få det)

Universell: barnbidrag (endast vissa kan få det)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Behovsbaserade ersättningar och inkomstbaserade ersättningar?

A

insatser inom socialpolitiken som delas upp i:

Behovsbaserade: färdtjänst, garantipension, ekonomiskt bistånd, bostadsbidrag, äldrevård…

Inkomstbaserade: inkomstpension, a-kassa, sjukförsäkring…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Beskriv socialförsäkringarnas ersättningsprinciper:

A

Inomstbortfallsprincipen/standardtrygghet: ersättning i relation till tidigare inkomst, max- och miniminivå finns. T.ex. a-kassa.

Grundtryggheten: de försäkrade får en bestämd summa, oberoende av tidigare inkomst. T.ex. barnbidrag.

Behovsprövning: slutsumman är fixerad och ersättningen anpassas i relation till övrig inkomst. T.ex. bostadsbidrag

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är välfärd?

A

Samlad benämning på människors levnadsförhållande. Bygger på en redogörelse om deras ekonomi, hälsa, utbildning, bostadsförhållanden, m.m.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är en välfärdsstat?

A

En stat som kombinerar ett kollektivt ansvar för medborgarnas sociala välfärd med en omfattande demokrati samt en viss nivå av levnadsstandard.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Pestoff Välfärdstriangel?

A

1) Den offentliga sektorn: kännetecknas av att den fungerar i enlighet med politiskt definierande och icke-vinstdirvande mål reglerade via lagstiftning.
2) Marknaden: handlar om privata entreprenörer, privata företag, som i sin verksamhet är vinstdrivande och som producerar och bjuder ut sina varor eller tjänster enligt marknadsekonomins principer. Verksamheter följer med andra ord marknadskrafterna och styrs därmed av utbud och efterfrågan.
3) Familjen: denna aktörsgrupp består av närsamfunden, alltså familj, släkt och vänner. Denna välfärdsaktör är både utanför den politiska sfären och utanför den marknadsekonomiska sfären. Det som bedrivs inom denna sfär kännetecknas främst av intimitet, frivillighet och kärlek och tar sig exempelvis uttryck i form av barnskötsel, vård av sjuka anhöriga eller omsorg om äldre anhöriga i hemmet.
4) Civilsamhället: vanligen syftar man på när man talar om civilsamhället är olika allmännyttiga samfund eller föreningar. Det som kännetecknar aktörerna inom detta fält är att de inte är vinstdrivande och leds av principer om allmännytta, kollektivt ansvar samt frivillighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Vad för betydelse har socialpolitiken för socialarbetare?

A

Det är en sorts ram för det sociala arbetets praktik. Socialpolitiken fungerar som en ram för ansvarsfördelning (vem som tar ansvar för vad - socialpolitiken bestämmer det). Vad det sociala arbetet ska ansvara för och vad som är ett socialt problem osv. Bestämmer vad som ingår i välfärden och när ansvaret ska lägga på individen eller ‘‘samhället’’ och i vilket omfattning. På så sätt normgivande. Socialpolitik har även makt på det sätt att ‘‘ha makt att erkänna sociala problem’’. ‘‘Makt att (om)fördela resurser i samhället’’. Socialpolitiken bestämmer vem som ska få hjälp, och hur mycket.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Det sociala medborgarskapet?

A

Ett slags ömsesidig förbindelse mellan individen och staten, där staten å sin sida garanterar medborgarna ett socialt grundskydd, medan medborgaren är skyldig att betala skatt och socialförsäkringsförmåner, att arbeta, att dela i utbildning och fullgöra en rad medborgerliga plikter.

20
Q

T.H. Marshall medborgarskapets utveckling?

A

1700-talet Civila rättigheter: det var först då som den politiska idén om allas lika rättigheter och att förmåner skulle vara för alla. Ingår: yttrandefrihet, rätten att äga egendom, rätten att sluta kontrakt, rätten till likhet inför lagen…

1800- talet Politiska rättigheter: en större del av befolkningen fick ta del av politiska rättigheter (ej kvinnor) och där ingick: rätten att få rösta i allmänna val, bli medlem i ett parti, rätten att få företräda ett politiskt parti eller grupp.

1900- talet Sociala rättigheter: innebär olika former av stöd och service som ekonomiskt stöd. Exempel på olika medborgerliga rättigheter som idag finns är sjukvården, socialförsäkringssystem, utbildningsväsendet och bostadspolitiken.

21
Q

Välfärdsstat enligt Gösta Esping Anderson?

A

Han menade att välfärdsstaten hade ansvar för upprätthållande av basförutsättningar för medborgarna. Han knöt också an till T.H Marshalls teori om medborgarskap och sociala rättigheter och menade att en välfärdsstat var tvungen att betona att den garanterade medborgarna sociala rättigheter och angav dem i en lagstiftning

22
Q

Esping-Andersens syfte med den komparativa välfärdsforskningen?

A

Komparativ välfärdssforskninng skiljer mellan tre välfärdsregimer där det finns tre olika typer av institutionella arrangemang för den sociala riskhanteringen och socialpolitiken. De indelningskategorierna han utgick ifrån var vilken typ av sociala rättigheter dessa regimer gav sina invånare samt vilken typ av socialt urvall regimerna gav upphov till. Målet med analyserna av välfärdsstaterna är att jämföra den socialpolitiska utvecklingen i skiftande välfärdsstater och identifiera likheter och skillnader mellan olika länder.

23
Q

Vad syftar begreppet regim på?

A

Den konstitutionella, politiska, ekonomiska och sociala organisation samhället har. Dvs landets styrelseform eller ledning. Denna användning av begreppet beskriver styrelseform eller ledning i ett land.

24
Q

Vad betyder begreppet de-kommodifiering?

A

De-kommodifiering är ett mått för i vilken utsträckning som sociala rättigheter har förmågan att garantera medborgarna en viss levnadsstandard oberoende av deras position på marknaden. Begreppet de-kommodifiering används för att se hur välfärdsstater begränsade individens oberoende av marknaden. Staten kan antingen ha en hög eller låg de-kommodifiering, alltså i vilken utsträckning staten bidrar med stöd oberoende av individens deltagande på arbetsmarknaden.

25
Q

Vad betyder begreppet stratifiering?

A

Esping-Anderson menar i vilket utsträckning som staten skapar/förstärker skillnader mellan olika sociala grupper. Handlar alltså om ojämlikhet mellan grupper i samhället. Hierarkier. (låg stratifiering mer jämlikt)

26
Q

Förklara kort de tre ideologier:

A

Liberalism:
Grundvärdering - individens strävan efter frihet, nytta och lycka
Människosyn - individens förmåga och rationalitet
Viktigaste enhet i samhället - individen

Konservatism
Grundvärdering - tradition, historia och religion
Människosyn - skillnader mellan individer accepteras
Viktigaste enheten i samhället - (Kärn)familjen

Socialism:
Grundvärdering - samhällets klassbaserade konflikter
Människosyn - skillnader mellan individer ska motarbetas
Viktigaste enhet i samhället - kollektivet (klassen)

27
Q

Vad menar Esping-Andersen med de tre välfärdsstatsregimerna?

A

Han menar att det finns ett tydligt mönster som förenade respektive skilje länder åt. Genom en klassisk tredelning mellan marknad, stat och familj var det möjligt att urskilja en liberal, en socialdemokratisk och en konservativ välfärdsstatsregim

28
Q

Vad kännetecknas den liberala välfärdsregimen av?

A
  • Begränsade universella ersättningar
  • Ersättningarna går främst till de allra mest behövande, dvs. en mindre grupp låginkomsttagare med lägre utbildning. Andra samhällsgrupper förväntas stå för sin egen välfärd
  • Marknaden står i centrum och det är på marknaden medborgarna ska lösa sina välfärdsproblem och försäkra sig mot olika risker och problem.
  • Endast ett fåtal sociala risker omfattas av offentligt stöd
  • Låg de-kommodifiering genom att det i låg grad sker omfördelning av resurser och inkomster mellan olika grupper
29
Q

Vad kännetecknas den konservativa välfärdsregimen av?

A
  • NÄRHETSPRINCIPEN rörande sociala risker och problem (de som står en närmst, familj, vänner och nätverk ska ta ett ansvar för att säkerställa individens behov.)
  • I de fall som familjen inte förmår att säkerställa individens behov kan statlig inblandning bli nödvändig
  • Kan finnas viss ‘‘skam’’ över att statlig hjälp behöv då det kan ses som ett resultat av att familjen har misslyckats
  • Finns en traditionell familjesyn i koppling till närhetsprincipen, som innebär att mannen är den som försörjer familjen och kvinnan uppfostrar barnen. Kvinnors deltagande på arbetsmarknaden blir därför låg i dessa länder
  • Kan ha ett stort inflytande av den katolska kyrkan och förekomster av starka kristdemokratiska partier
  • Hög de-kommodifiering för familjeförsörjare, men inte för andra grupper
30
Q

Vad kännetecknas den socialdemokratiska välfärdsregimen av?

A
  • Präglas av en stark arbetarrörelse och starka socialdemokratiska partier
  • De socialpolitiska reformeras utgår från principer om universalism och sociala rättigheter
  • Varken marknaden eller familjen är dominant välfärdsaktör, utan denna regim präglas av omfattande statliga insatser
  • För alla medborgare finns det ett grundläggande skyddsnät som kombineras med ersättningar ( i relation till tidigare arbetsinkomster )
  • Dessa välfärdsregimer kännetecknas av hög sysselsättning (bland både kvinnor och män), vilket är ett måste för att finansera de generösa system
31
Q

Kritik mot Esping-Andersens välfärdsregimer?

A
  • Feministisk kritik då Esping-Andersen inte tar hänsyn till kvinnors status i de respektive välfärdsstaterna (t.ex. kvinnor som jobbar hemma)
  • Kritiker menar att Esping-Andersen inte bjuder till diskussion om alternativa välfärdsregimer utan endast konstaterar att det finns tre
32
Q

Esping-Andersen feministisk kritik?

A
  • Esping-Andersen förbisåg kvinnors och mäns skiftande status i välfärdsstaten
  • Esping-Andersen utgår i sin teori från att den sociala medborgaren är en man, som är arbetare, familjeförsörjare och har en nära anknytning till arbetarrörelsen och dess ideal
33
Q

Vad är exogena tryck?

A

Tryck som kommer utifrån mot välfärdsstaten!

t.ex. globalisering, europeisering och migration

34
Q

Vad är endogena tryck?

A

Tryck som kommer inifrån mot välfärdsstaten!
T.ex. individualisering, demografiska förändringar (den äldre befolkningen blir allt äldre och den yngre blir allt sjukare), förändrade familjemönster (feminism, förändrad syn på könsstereotyper), bristande legitimitet för socialpolitiken (attityder mot socialpolitiken)

35
Q

Vad innebär globalisering?

A

Varor, kapital, människor, information, idéer och risker som rör sig över gränser, Det blir en sammanvävning av lokalt och globalt. Förr talade man främst om en ekonomisk globalisering men idag talas det även om social, politisk och kulturell globalisering. Det finns de som talar för att framväxten av en gränslös värld, där nationsgränserna förlorar betydelse och därigenom förlorade nationella regeringen makt.

Utifrån ett maktperspektiv kan globaliseringen även ses som en inkludering- och exkluderingsprocess (jämför EU som inkluderar medlemsländer och försvårar samarbeten med utomstående)

36
Q

Globaliseringens dimensioner?

A

Ekonomi - en politik som strävar efter en enad världsmarknad
Politisk - samarbete över gränser, inte fokus på enskilda länder –> ett lands problem blir ett större ansvar för EU.
Kulturell globalisering -
Miljö - migration pga ökade växthuseffekten

37
Q

Individualisering?

A

Att ge ökat handlingsutrymme åt medborgarna att själva lösa de välfärdsproblem de ställs inför. Genom att minska statens inflytande och öka friheten och valfriheten, ofta genom att introducera privatiserade alternativ till den offentliga sektorn.

38
Q

Distributiv rättvisa och Procedurisk rättvisa?

A

d: vem som bör få vad, och under vilka villkor.
p: huruvida en process uppfattas som rättvis.

39
Q

Negativ och positiv frihet?

A

positiv innebär att staten gör medborgaren fri från det som är negativt, tex: fattigdom, sjukdom osv. Staten är alltså inblandad i mycket.

Negativ frihet innebär att medborgaren är fri från statens inblandning.

40
Q

Gini-koefficienten?

A

ett statistiskt mått på hur jämt fördelade inkomsterna är mellan olika inkomstklasser i samhället. Desto närmre 0 desto med jämlikt är det.

41
Q

Vad innebär vertikal omfördelning samt positiv och negativ omfördelning?

A

Vertikal omfördelning: Omfördelning mellan grupper med olika inkomst

Positiv / progressiv omfördelning = omfördelning från de som har mer till de som har mindre. Exempel: ekonomiskt bistånd

Negativ / regressiv omfördelning = omfördelning från de som har mindre till de som har mer. Exempel: moms

42
Q

Horisontell omfördelning?

A

Horisontell omfördelning: Individer/hushåll har olika behov. Dessa behov kan inte alltid tillfredsställas genom löneinkomst. Ex Barnbidrag, bostadsbidrag, hem- och färdtjänst

43
Q

Omfördelning över livsstid?

A

Omfördelning över livstid: Ex studiebidrag (framtiden till nutid), pensionsförsäkring (nutid till framtid).

44
Q

Territoriell omfördelning?

A

Territoriell omfördelning: Fiskal utjämning: System som ska jämna ut de ekonomiska förutsättningar för offentliga tjänster som tillhandahålls av kommuner och landsting.

45
Q

New Public Management? Positivt/negativt?

A

Ny strategi för att styra och kontrollera verksamheter inom den offentliga sektorn som baseras på nyliberala ekonomiska tankar. Management-idéer lånas från den privata sektorn och introduceras inom den offentliga sektorn. Marknad och konkurrens ska öka kostnadseffektiviteten och kvalitet.

positivt: ökat utbud och sänkta kostnader
negativt: kvalitetsproblem och ökad risk för korruption (missbruk av offentlig makt för privat vinning) Det fördyrar också verksamheter och ger skattebetalarna mindre service för pengarna.