SO: Geografi - De 4 Klimatzonerna Flashcards

Och deras kännetecken. Prov 19/9-24

You may prefer our related Brainscape-certified flashcards:
1
Q

Polarzonen

A
  1. Medeltemperaturen per månad överstiger aldrig 10 °C, även under sommaren.
  2. Den nordligaste och sydligaste delen av jordklotet ligger sydpolen och nordpolen. Den nordliga delen av polarzonen ligger över den tempererade zonen och den södra delen ligger under den tempererade zonen.
  3. Här påverkas zonen dåligt pga växthuseffekten som i slutändan kommer att leda till ungefär 2°C i ökning, då smälter isen där. Det är också iskallt och mycket snö och is där.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Tempererade zonen

A
  1. De fyra tydliga årstiderna som de andra klimatzonerna inte har; vinter, vår, sommar och höst. Vintrarna är kalla och somrarna är varma.
  2. Temperaturen här överstiger 10°C och sjunker under 6°C under den kallaste månaden.
  3. Stäpp, lövskog och barrskog är den största delen av den tempererade zonens vegetation.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Subtropiska zonen

A
  1. Klimatet är torrt och varmt. Vintrarna är milda och somrarna är långa och varma.
  2. Stäppområden, öknen och ganska mycket savann. Vegetationen i öknen är väldigt begränsad pga det torra klimatet. Därför är djurliv och växtlighet också mycket begränsat och därför så bor det knappast några människor i öknen.
  3. Under den varmaste månaden ligger medeltemperaturen på 20°C medan under den kallaste månaden så ligger medeltemperaturen på 10°C. Vissa delar av den subtropiska zonen är fuktiga men för det mesta är det varmt och torrt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Tropiska zonen

A
  1. I den tropiska zonen är det fuktigt och varmt vilket leder till att växtligheten här är mycket omfattande. Det finns regnskog här och dessutom så finns det i princip ingen skillnad mellan somrarna och vintrarna här.
  2. Medeltemperaturen i den tropiska zonen varierar mellan 20°C och 30°C. Det regnar nästan varje dag här och regnet är anledningen till den höga fuktigheten här. Det faller minst 2000 mm regn per år i regnskogarna.
  3. Här står solen oftast i zenit en stor del av året, dvs att det knappast finns någon skugga bakom dig därför att solen står direkt ovanför dig. Om du har någon skugga så kan det vara mellan benen för solen lyser ju övanför dig, inte nedanför.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly