SMF TENTA Flashcards

1
Q

Vad innebär meritokrati?

A

Svar: Meritokrati innebär att den mest lämpliga personen ska ha platsen. Detta kan exempelvis relateras till tjänstesamhällen där individer utbildar sig för att kunna arbeta som exempelvis socionom. Den med bäst meriter får platsen, det är inget som ärvs som i tidigare samhällen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innebär de tre i:n?

A
  • Svar: Innovation: är sådant som skapas, nya teknologiska lösningar. Det är små förbättringar som sker varje dag och tillsammans skapar en stor innovation som exempelvis bilen. Det består av flera tusentals uppfinningar som har satts ihop.
  • Integration: är den kommunikation och utbyte vi har med varandra. Vi knyter ihop olika företag, länder och marknaden med varandra. Genom att exempelvis ta bort tullar och införa olika avtal som förenklar processen att handla med varandra. språk, lagar samt regler och andra faktorer vilka bidrar till ökad handel som resulterar till en specialisering av ekonomi. T.ex. urbaniseringen.
  • Institution: är formella eller informella arrangemang eller avtal som ger struktur i samhället. Institution är exempelvis marknaden, äktenskap, myndigheter, företag och högskola samt lagstiftning. De minskar osäkerheten i det mänskliga utbytet och bidrar till stabila spelregler vilket leder till ekonomisk aktivitet och ökad tillväxt. Institutioner är från början idéer som sedan genom formella institutioner kommer till liv. Deras syfte är att bidra till utvecklingen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilken relation har de tre i:n och vilken påverkan har de?

A

Svar: Allting hänger ihop, driver stödjer, lyfter och stabiliserar varandra. T.ex. nya innovationer att vi kan transportera, för att detta ska bli möjligt måste vi ha infrastruktur, för att ha infrastruktur ska vi interagera med varandra, vilket kommer påverka institutioner som sedan leder till samarbete internationellt och nya produkter. De förstärker varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär tillväxt eller modern tillväxt enligt Schön?

A

Svar: Tillväxt innebär när ett samhälle genom utvecklingen av integrationen, innovationer och institutioner förenklar och förbättrar livskvalitén för människor, detta resulterar till ekonomiskt tillväxt men även befolkningstillväxt. Tillväxt kännetecknas med att produktionen per invånare ökar. Det är en tillväxt som pågår under lång tid och den är självförsörjande genom att den skapar ytterligare förbättringar för vidare tillväxt. Den moderna ekonomiska tillväxten enligt Schön hade sin början vid första industriella revolutionen.

För att exemplifiera detta kan man se betydelsen i hur vetenskapliga organisationer och innovationer var grunden för industrialiseringen, vilket innebar en massproducering. Från att vara hantverkare utvecklades industrier som ledde till enorm produktion. Ångmaskinen i sin tur utvecklades och användes till flera produkter vilket resulterade till en utveckling av nya produkter. Ångmaskinen var startkällan till produkter som exempelvis, fartyg pumpar och lokomotiv som innebar nya sätt att transportera vilket ledde till en ökad integration och därmed handel. Denna utveckling innebar att till skillnad från tidigare år det vill säga innan den industriella revolutionen kunde man själv bestämma sitt öde och vad man vill jobba med. Man behövde inte längre ärva sitt yrke genom föräldrarna. Denna tillväxt bidrar till att vi i det samtida kan studera och leva längre samt hälsosammare liv med bättre löner och arbeten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka drivkrafter leder fram till tillväxt?

A

Svar: De tre i:n är bland annat tillväxt faktorerna. Samspelet mellan teknisk förändring, marknadens utveckling och den institutionella omvandlingen lade grunden för västvärldens expansion. D. North belyser spelreglernas betydelse för ekonomisk tillväxt d.v.s. institutioner.

Integrationen har bidragit till att sprida industrialiseringen och öka effektiviteten i allokeringen av världens samlade resurser.

Institutioner skapar möjlighet för många att ta del av utvecklingen samt gynnar rörligheten och spridning av kunskap. Institutioner stimulerar därav investeringar som ökar den totala tillgången och inte endast rikedomen. Staten är en institution som bidrog till stabilitet och långsiktiga perspektiv. Äganderätten är en annan fundamental institution som tillämpar tydliga regler och stimulerade investeringar som ökade avkastningen av egendom. Institutioner bidrar till stabila spelregler vilket främjar ekonomisk aktivitet och leder till ökad tillväxt.

För att belysa ett negativt exempel på institution där man begränsat delaktigheten för en stor del av befolkningen är genusordning. Genusordningen betonade olika roller för män och kvinnor i samhället, vilket diskriminerade kvinnor.

Innovationerna hade enormt genomslag under den industriella revolutionen och framåt, dels på grund av den frihet som utvecklades i och med skapandet av institutioner men också av den kunskap som inte fanns innan dess. De nya innovationerna ledde till ny teknologi vilket i sin tur bidrog till ökad kunskap. Förmågan att utveckla nya produkter samt vidareutveckla befintliga innovationer har ökat konkurrenskraften vilket har haft stor betydelse för tillväxten. Företagarna och entreprenörer kunde genom innovationerna ge upphov till nya utvecklingsbanor. Innovationerna kan ge tekniska upphov till nya tekniska system i produktionen, till nya organisationsformer och ny infrastruktur.

För att ett land ska få en ökad tillväxt är Land, Labour och Capital viktiga aspekter. Det vill säga hur mycket naturresurser ett land har för att erhålla inkomst och arbetskraft för att utföra arbetet som naturresurserna kräver. Av dessa får man kapital, vilket innebär maskiner. Desto fler maskiner desto mer tillväxtpotential. När transporteringsmöjligheterna utvecklades försvann naturresurserna betydelse, fast inte helt och hållet. Om ett land saknade en viss naturresurs var det med de nya innovationerna, institutioner och integrationen möjligt att köpa det som saknades. Denna tanke utvecklades och man behöll kapital och arbetskraften.

Istället tillsatte man utbildning (Humankapital) som den kvalitativa aspekten och teknologi. Genom utbildning specialiserar individer sig och blir mer produktiva. Genom teknologin fick man fler maskiner och med tiden nyare och blev alltmer effektiva vilket ökade produktionen. Bättre utbildning desto bättre innovationer och maskiner. Genom infrastruktur kan man exempelvis komma år naturresurserna, genom bättre utbildning och innovationer ändras arbetskraften till mer specialiseras i ett tjänstesamhälle och genom innovationer förbättras capitalet vilket effektiviseras och frigör mer arbetskraft.

Frihet är ytterligare en aspekt för tillväxt. Både den individuella friheten och marknadens frihet att exempelvis kunna starta företag och få avkastning för det. Statsmakternas roll genom att stifta lagar om vad som tillåts eller inte är också stimulans för tillväxt. Med stabila institutioner vågar individer och företagarna ge sig ut på marknaden. Nödvändigt för långvarig ekonomiskt tillväxt. Ekonomiskt tillväxt behöver inte nödvändigtvis medföra frihet eller tvärtom men det är en bra förutsättning.

Konkurrens är ännu viktig aspekt för utveckling och effektivitet. Det driver oss att bli bättre och bidrar till snabb produktutveckling. När företag konkurrerar med varandra ökar effektiviteten. Samarbete mellan företag är inte bra för konsumenten, företag ska komma överens om institutioner och spelregler som ska gälla. Nyckeln till ökat välstånd och frihet ligger i mänsklig organisering. Men organiseringen måste inte vara helt frivilligt eller helt påtvingad, som exempelvis konkurrens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad innebär General Purpose Technology (GPT)?

A

Svar: General Purpose Technology är ett begrepp som innebär en teknik för alla ändamål. Man menar innovationer som kunde spridas och ingå i kombinationer på snart alla områden av samhället, allt från organisationen av arbetsplatserna till samhällets och världsekonomins infrastruktur. Ångmaskinen var en sådan innovation som under en lång tid påverkade en stor del av samhället. Den elektriska motorn och förbränningsmotorn var också sådana men även mikroelektroniken. Bilen uppstår exempelvis av tusentals innovationer som tillsammans utgör bilen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad innebär Keynes teori?

A

Svar: Keynes ville öka offentliga investeringarna som exempelvis investera i infrastrukturen och på så sätt stimulera arbetsmarknaden vilket skulle leda till ökad sysselsättning, köpkraft, försäljning, efterfrågan och i sin tur mer produktion samt mer arbetskraft. Detta skulle göras när det går dåligt, då skulle staten enligt Keynes gå in med investeringar, det vill säga pengar. Fröet till varje lågkonjunktur ligger i varje högkonjunktur och tvärtom enligt Keynes teori. Det är en mer vänsterorienterad ideologi i den politiska skalan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär den Neoklassiska teorin för tillväxt?

A

Svar: Neoklassiska ekonomers syn på tillväxt innefattar parametrarna arbetskraft, kapital och teknologi. De menar att ökningen i dessa parametrar ger tillväxt, vilket stämmer och vilket man har sett runt om i världen men det är tillsynes slumpmässigt vart det sker. North betonar att drivkraften för arbetskraft och kapital är stabila institutioner med tydliga spelregler och vilka lagar som bidrar till frihet och en ökad tillväxt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är institutionalisternas teori?

A

Svar: Institutionalisternas kritiserar ekonomerna för att ha för begränsad syn. Institutionalisterna menar att allt hänger ihop, det vill säga den sociala utsträckningen med ekonomi. Det viktigaste är att vi har bra och tydliga institutioner vilket innebär tydliga spelregler. Stabila spelregler innebär att det blir säkrare att göra investeringar och starta företag. Om spelreglerna ändras hela tiden vågar människor inte satsa och öppna företag vilket resulterar till stagnation av utvecklingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Nämn Niall Fergusons sex killer abs!

A

Svar:
• Political and economic competition: hög konkurrens på ekonomiska och politiska området för snabb ekonomisk,- politisk-, och produktutveckling.
• Scientific revolution: stor tilltro till vetenskapen där våra satsningar inom vetenskapen leder till stora framsteg.
• Rule of law: Lagstiftning och äganderätt är mer avancerad och utvecklad i västvärlden till skillnad från andra nationer. Detta kan kopplas till North.
• Education: Vi är välutbildade genom att göra stora satsningar i utbildningsväsendet.
• Work ethic: arbetsetiken som finns i västvärlden, hög arbetsmoral.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilka är de tre industriella revolutionerna?

A

Svar: Den första industriella revolutionen uppstod i England mot slutet av 1700-talet genom en rad innovationer. Ångmaskinen utvecklades under den första industriella revolutionen och är grunden för den första industriella revolutionen. Ångmaskinen utvecklades så att den kan användas på flera olika sätt (GPT) än att enbart pumpa upp vatten från kolgruvorna. Ångmaskinens utveckling i takt med Englands förbättrade järnhantering resulterade till en rad fler innovationer. James Watson utvecklade ångmaskinen.

Den andra industriella revolutionen var slutet av 1800-talet och förknippad med el- och förbränningsmotorns utveckling. Förbränningsmotorn är det som finns i bilarna och tillsammans med elmotorn ledde det till ett antal nya produkter som exempelvis bilar, flygplan och lastbilar. Detta resulterade till helt nya sätt att transportera och producera.

Den tredje industriella revolutionen är mikroelektroniken och informationsteknologin. Utvecklingen av datorer, applikationer och internet ledde till nya sätt av kommunikation. Denna utveckling av nya produkter och produkternas utveckling med applikationer ledde till att maskiner kunde styras och programmeras genom data.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad innebär standardisering och hur kan det relateras till integration?

A

Svar: resultat av innovationerna som bland annat ångmaskinen och järnindustrin var att man kunde tillverka redskap med utbytbara delar. Det krävdes en växande marknad och massproduktion för tillämpningen av standardiseringen. Kriterier för växande marknad är integrationen där man knyter olika företag, länder och marknader med varandra för att få en växande marknad.

Detta sker genom att exempelvis ta bort tullar och införa olika avtal som förenklar processen att handla med varandra. Även språket, lagar och regler är faktorer som bidrar till ökad handel. Den växande marknaden bidrar till en större efterfrågan och en ökad massproduktion vilket leder till standardisering. Standardisering innebär att man kommer överens om en viss standard om hur en produkt ska vara. Detta bidrar till att producenten kan sälja överallt och konsumenten kan köpa från vem som helst. Meter-systemet är exempel på en standard.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad innebär transaktionskostnader?

A

Svar: Transaktionskostnader är de kostnader som uppstår för att exempelvis organisera, söka eller på olika sätt agera på olika marknader. Det går att sänka transaktionskostnader genom att exempelvis ta bort tullar eller skapa stabila institutioner som grundlagsskydd för den privata äganderätten vilket gav frihet att sluta avtal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad innebär äganderätten?

A

Svar: Äganderätt utvecklades under 1800-talet och innebär materiell rätt till den egna egendomen. Äganderätten är en fundamental institution som tillämpar tydliga regler och stimulerade investeringar som ökade möjlig avkastningen av egendom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad innebär patentinstitut?

A

Svar: Patentinstitutet skyddar individens eller företagets avkastning på investeringar i nya produkter eller tillverkningsprocesser. Det var ett sätt att stimulera kunskap och innovationer. Det spreds under 1800-talet genom offentliga organ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Nämn några indikationer på effektiva/gynnsamma institutioner!

A

Svar: institutioner som tillåter hög ekonomisk omvandling, innovation, demokratier, äganderätt, effektiv och neutral tredje part (staten) samt låga transaktionskostnader. Med detta menas att ett företag eller intressegrupp inte ska ha svårt att organisera eller agera på olika marknader inom lagens ordning. Stabila regler som främjar ekonomisk aktivitet och ökad tillväxt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Nämn några gynnsamma institutioner!

A
  • Svar: Äganderätten: Äganderätt utvecklades under 1800-talet och innebär materiell rätt till den egna egendomen. Äganderätten är en fundamental institution som tillämpar tydliga regler och stimulerade investeringar som ökade möjlig avkastningen av egendom.
  • Handelsrätt: är ett område inom juridiken som behandlar nationell samt internationell handel, om hur saker och ting ska gå till eller lösas.
  • Nationalstaten: växte redan under 1500-talet som fenomen. Statens primära uppgift är att förse samhället med ett litet antal kollektiva nyttigheter som bildar en grundval för marknadsekonomin. I första hand upprätthålla lag och ordning för att exempelvis garantera äganderätten. Lagar tillsammans med polis och domstol skapar den institutionella ordning som gör att marknaden kan fungera, d.v.s. stabila spelregler.
  • Bank och försäkringssystem: växte fram redan under 1600-talet för att försäkra sina tillgångar. Under 1800-talet utformades dock den moderna centralbanken.
  • Aktiebolaget: aktiebolaget som bolagsform började utvecklas redan under 1600-talet under namnet bolag på aktier. De tidiga bolagsformerna byggdes på handelskompanier och bolagen var inte juridisk person. Bolag på aktier relaterades dessutom till ett antal bedrägerier vilket resulterade till att Storbritannien införde ”The Bubble Act” som innebar att bolagsformen blev förbjuden år 1720. Storbritanniens tillväxt och utvecklingen av nya innovationer och infrastruktur krävde stora finansiella institutioner och därav avskaffades ”The Bubble Act” år 1825 då den uppfattades som ett hinder. Aktiebolaget började ta form och blev en juridisk person under denna period. Det moderna aktiebolaget tog form år 1862 då man dessutom begränsade ansvarigheten vilket innebar att delägarna var endast ansvariga över deras kapitalinsats. Man kunde då bilda aktiebolag genom en enkel offentlig registrering. Detta ledde till aktiebörsen och den värdepappersmarknad som existerar d.v.s. aktiehandel.
  • Utbildningsväsendet: De länder som har satsat på bred utbildning ser man relation till ekonomiskt tillväxt. Det ger förutsättningen till att många människor kan ta ekonomiska beslut, både som konsumenter och företagare.
  • Patentlagstiftningen: växte under 1800-talet genom offentliga organ. Patentinstitutet skyddar individens eller företagets avkastning på investeringar i nya produkter eller tillverkningsprocesser. Det var ett sätt att stimulera kunskap och innovationer.
  • Demokrati
  • Mänskliga rättigheter: som exempelvis yttrande frihet.
  • Aktiebörsen: utvecklades 1860-talet i och med att aktiebolaget blev klassat som juridisk person och det ledde till framväxten av aktiehandel. Genom att satsa pengar på olika företag d.v.s. köpa aktier och sälja skapades aktiebörsen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Nämn ineffektiva institutioner!

A

Svar: korruption eller fusk inom offentlig eller privat sfär, oberäknelig statligt beteende, Otrygga äganderätter, gynnande av vissa samhällsgrupper

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Vad innebär kapitalackumulation?

A

Svar: Kapitalackumulation är när en enhet börjar producera mer än den konsumerar. Överskottet som enheten tillverkar omvandlas till pengar genom handel. Kapitalet används sedan för att utöka produktionsmedlen genom att exempelvis köpa produktionsländer för att få dubbelt så mer av produktionen. Detta görs för att kunna producera ett större överskott för att använda till mer produktionsmedlem vilket ska resultera till mer kapital. Kapitalackumulation är en tillväxtfaktor. Kapitalackumulation kräver ingen ny kunskap i processen, förutom kunskap om förändringar och skillnader i utbud och efterfrågan på marknader.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Redogör för vad en valutaunion innebär utifrån begreppen institution och integration.

A

Svar: En valutaunion är när länder går ihop och använder samma valuta för att exempelvis ha lägre transaktionskostnader och skapa en rörligare marknad. Efter andra världskriget bildades kol och stålunionen som bildades för att kontrollera produktionen av kol och stål samt för att använda varandras resurser då varje land var specialiserad inom ett område.

Kol och stålunionen kan relateras till dagen EU, där det främsta uppgiften är att bibehålla fred men även en rörlig marknad genom en gemensam valuta och reducera tullar för att minska transaktionskostnaderna och skapa en fri och rörlig marknad. Många EU länder har accepterat den gemensamma valutan och utgör tillsammans en valutaunion, där transaktioner mellan dessa länder underlättas av den gemensamma valutan. Länderna har på så sätt integrerats.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Beskriv Norths tes gällande västvärldens lyckade utveckling. Använd begreppen ekonomisk tillväxt, institutioners utformning och frihet.

A

Svar: North menar att ekonomiskt tillväxt inte nödvändigtvis behöver medföra frihet eller tvärtom. Västvärldens tillväxt började med romarrikets fall vilket innebar slutet på en centralmakt i västvärlden och början på feodalsamhällen. Feodalsamhällen var städer som började växa genom borgar som man byggde för att skydda sig i och med den kaos och krig som existerade i västvärlden under denna tid. Borgarna sökte alltmer efter frihet från feodalherrarna eller kungarna som hade makten i dessa feodalsamhällen. Borgarna kämpade för äganderätt och parlamentariskt styre, vilket de lyckades frambringa när de befann sig i en gynnande situation. Dessa aspekter resulterade till en frihet som leder till ekonomisk tillväxt vilket gynnar hela samhället.

Detta ledde i sin tur till skapandet av gynnsamma institutioner som exempelvis olika företagsformer, bankväsendet, domstol och utvecklingen av marknaden. Denna utveckling som västvärlden erhöll, det vill säga frigörelsen från feodalherrarnas och kungarnas maktutövning gynnade den ekonomiska tillväxten och är resultatet till det nutida samhället. Ur detta kan ett samband bemärkas på att frihet leder till institutioner som i sin tur leder till större frihet. Paradoxen är dessutom att frihet inte är nödvändigt för ekonomiskt tillväxt där kina är ett exempel för detta. Kina tar ikapp västvärlden och har en ekonomisk tillväxt men inte den individuella friheten som råder i västvärlden. Kina har en stark centralmakt men ingen makt till folket. Det existerar alltså ekonomisk tillväxt utan frihet.

North beskriver också att incitament som exempelvis institutioner gynnar i sin tur arbetskraften, kapital och teknologi, vilket är skillnaden mellan Europas tillväxt i förhållande till omvärlden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Redogör gör om världen har blivit mer eller mindre jämlik sedan början av 1800-talet.

A

Svar: De tre industriella revolutionerna har resulterat till stora ekonomiska tillväxer framförallt i västvärlden. På senare år har även andra länder som exempelvis kina och Indien haft en stor tillväxt men de absolut fattigaste har blivit fattigare och klyftorna mellan de fattigaste och de rikaste länderna har ökat. Att avgöra om världen har blivit mer jämlik eller inte är svårt. För även om klyftorna har ökat har flera rättigheter tillkommit.

Kvinnans situation har exempelvis ändrats i och med att kvinnans arbetskraft ansågs nödvändig under krigsåren. Detta ledde till att allt fler rättigheter tillkom för kvinnan. Fackförbund har växt fram och kämpar för bättre arbetsvillkor. Den demografiska transitionen var ett resultat av penicillinet och att kvinnan gått ut i arbetslivet. Den längre livslängden har gjort det lönsamt att satsa på utbildning och karriär och alltfler länder demokratiseras och erbjuder dessutom utbildning åt alla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Nämn de fem infrastrukturerna.

A

Svar: infrastruktur är anläggningar och strukturer som säkrar grundläggande funktioner i samhället, dessa är:

  • Transport: av varor, personer och tjänster
  • Kommunikationer: flytta info och meddelanden, internet exempelvis som leder till blixtsnabb informationsöverföring. Vi får bättre kommunikation och globala nätverk.
  • Finansiella infrastrukturer: flytta pengar
  • Produktionsteknologi: produkter för att kunna producera kunskap exempelvis. Projektor, mikrofon och belysning är sånt som möjliggör att vi kan producera. Produktionsteknologin är dessutom relaterad till hur produktionerna är organiserade, d.v.s. taylorismen, fordismen, toyotismen, out scourcing och glocal.
  • Offentlig sektor: Skolväsendet, sjukvård, rättsväsendet och domstolar.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Schön delar 1900-talet i tre epoker. Vilka var dessa epoker och beskriv dem utifrån ekonomisk- och befolkningsmässig tillväxt. Förklara också varför dessa epoker skilde sig åt utifrån dessa två aspekter.

A

Svar: 1910–1950: industrialiseringen & globaliseringen förde inte bara med sig tillväxt utan gjorde även att få spänningar uppstod inom & mellan nationer. Spänningarna tog över och 1910 tog en lång period av oro sin början, det vill säga första och andra världskrigen. Denna period präglades mer av krig och konflikter, inte tillväxt. Kriget medförde stora kapital och befolkningsförluster.

1950–1975: Denna period kallas för ”rekordåren”. Världsekonomin utvecklas i form av nya institutioner som främjade tillväxten. Oljan var billig vilket resulterade till investeringsinnovationer och befolkningen ökar genom att medicin utvecklas som exempelvis penicillinet. Andra industriella revolutionerna var under denna period och främjade tillväxten. Bilar utvecklades vilket medförde att infrastrukturen förbättrades. Nya transportmöjligheter som exempelvis båtar och flygplan bidrog dessutom till det ekonomiska och befolkningstillväxten.

1975–2010: perioden innebar en lugnare tillväxt eller att världsekonomin stagnerar dels på grund av att priset på oljan rekordhöjds vilket resulterar till strävan av nya bränsle möjligheter som leder till mikroelektronikens genombrott. Globaliseringen tar ännu engång fart och industrier sprids till nya nationer. Indien och Kina har en enorm ekonomisk expansion men befolkningstillväxten stabiliseras.

25
Q

Nämn en förutsättning för marknadens expansion.

A

Svar: Specialiseringen på konsument och producentmarknader är en förutsättning för marknadens expansion. När man specialiserar sig på en produkt och slutar producera vissa produkter eller tjänster kan man istället förbättra sig på sin produkt och köpa andra produkter på marknaden.

26
Q

Schön tar upp Begreppet ”Den demografiska transitionen”, vad är detta och hur påverkade det den ekonomiska tillväxten?

A

Svar: Den demografiska transitionen innebär att det traditionella samhället med höga födelseantal, höga dödstal och kort livslängd övergår till det moderna samhället med låga födelsetal, låga dödstal och längre livslängd.

Anledningen till detta är att genom bättre humankapital, det vill säga med bättre utbildning erhåller vi mer kunskap och utvecklar läkemedel. Detta resulterar till en jämnare livsmedelsförsörjning genom att transporten och tekniken utvecklas. Den längre livslängden leder till att allt fler individer i sin tur satsar på utbildning och karriär samtidigt som företagen satsar på humankapital. Kvinnornas situation förändras oerhört till skillnad från det traditionella samhället. Kvinnorna kommer ut i arbetslivet och är inte längre knutna till hemmet med beaktan på det låga födelsetalet, vilket leder till mer arbetskraft. Nya kunskaper bidrar till nya innovationer och nya organisations- samt produktionssätt. Allt detta gynnar den ekonomiska tillväxten.

27
Q

Nämn fyra organisationsformer.

A

Svar: Taylorismen innebar effektivisering genom vetenskapliga sätt. Genom att arbetet var standardiserade moment kunde man mäta tidsåtgången för varje moment och beräkna kostnaden för arbetskraften. På så sätt kunde man effektivisera.

Fordismen existerande parallellt med taylorismen. Elmotorerna resulterade till att man kunde tillverka löpande band och på så sätt utvecklar underleverantör systemet. Man specialiserar sig på det man är bra på och köper in de andra delar för att bygga ihop.

Out scourcing växte under 1980-talet. Man delade upp företaget i mindre företag eller enheter och lät de utvecklas. Man lägger in produktionen i billigare länder och köper tjänster mellan de olika enheterna eller ”mindre företagen”.

Glocal innebär när ett företag är både lokal och globalt, det är när företagets kärndelar läggs ut i olika ställen. Företagets finansavdelning kan exempelvis befinna sig i Holland medan ledningen finns i Stockholm och produktionen i det billigaste landet att tillverka produkten för att dra ner kostnaderna. Denna organisationsform blir möjligt i och med internet som förenklar kommunikationen men även den förenklade tillvägagångssättet att transportera. Detta resulterar till billigare transport och produktion.

28
Q

Beskriv vad marknaden är eller marknadssystemet.

A

Svar: Marknad är en social konstruktion som uppstår när utbud och efterfrågan finns på en specifik produkt eller tjänst. Marknaden uppstår alltså främst när någon betalar en annan för att göra något, denna ömsesidiga handlande skapar marknaden.

Marknadssystemet existerar dock när flera marknader existerar och sammankopplas på ett karaktäristiskt sätt. För att ge ett exempel på detta så är en korg med datordelar inte en dator förens delarna sammankopplas och används på ett visst sätt. På samma sätt när flertal marknader sammankopplas och används på ett visst sätt uppstår marknadssystemet.

Marknadssystemet organiserar eller samordnas genom det ömsesidiga handlandet hos köpare och säljare. För att marknaden ska fungera korrekt krävs lagar och regler som förenklar processen att reglera denna samordning och för att lagarna ska upprätthållas krävs ett samarbete mellan lagstiftare, domare och polis. Marknadssystemet är dessutom i behov av individuell frihet (i form av fria yrkesval) och fria konsumtionsval för att utvecklas och skapa tillväxt.

29
Q

Behöver marknadssystemet staten/demokrati eller frihet för att fungera?

A

Svar: Marknadssystemet är en metod för samhällelig samordning genom ömsesidig anpassning av deltagarna och behöver därför ingen central samordnare som exempelvis staten eller en större institution. Fastän statsmakten och politiker vill påverka marknadssystemets funktionssätt fyller de ingen funktion eftersom marknadssystemet fungerar genom att den följer ett antal principer enligt idealmodellen.

Marknadssystemet behöver inte demokratin men demokratin behöver däremot marknadssystemet. Demokrati utan marknadssystem har inte beprövats men att marknadssystemet fungerar utan demokrati är kina ett tydligt exempel. Marknadssystemet är däremot i behov av individuell frihet i form av fria yrkesval och fria konsumtionsval för att utvecklas och skapa tillväxt.

30
Q

Nämn tre olika arbetsmarknader

A

Svar: de mest kända är arbetsmarknader, jordbruksmarknader och marknader där industrin säljer varor och tjänster till konsumenter.

31
Q

Vad innebär Quid Pro Quo och vilka tre villkor måste vara uppfyllda för att en transaktion ska anses korrekt enligt marknadssynsättet?

A

Svar: Quid Pro Quo innebär att man får det man ger. Med det menas att om jag säljer en produkt får jag tillbaka samma värde i tjänst eller pengar, inte mer och inte mindre. Ger jag inget kan jag inte förvänta mig något tillbaka heller. Quid pro quo har lagt grunden för det marknadssystem som har i det nutida. Detta kräver dock att tre villkor är uppfyllda för att en transaktion ska anses korrekt enligt marknadssystemet. Dessa är:

  • Knapphet: vilket innebär att efterfrågan måste vara större än utbudet. När något finns i knapphet ökar värdet på produkten eller tjänsten. Finns det för mycket av något är priset lika med noll. Det finns till exempel ingen marknad för att sälja luft eftersom luft finns obegränsad. Men om man var i havet och kvävdes skulle luft kunna kosta väldigt mycket.
  • Tillfällig kontroll: innebär att vi måste äga det vi säljer för att ha rätt att sälja. Jag skulle exempelvis inte kunna sälja skolans möbler utan tillåtelse för egen vinning. Jag måste ha en tillfällig kontroll under en vis tid för att kunna sälja produkten.
  • Frivillig motprestation: För att en transaktion ska anses vara genomförd måste köparen erbjuda säljaren en motprestation. Denna motprestation ska erbjudas frivilligt och inte med tvång eller hot likt ”utpressning”. En transaktion är inte utfört korrekt om jag till exempel hotar att förstöra någons bil om personen inte säljer produkten som jag vill ha till mig.
32
Q

Redovisa skelettet som ”bär upp marknadssystemet” enl. Lindblom. 7 principer.

A
  • Svar: frihet: Valfrihet och yrkesfrihet, vilket innebär fritt att röra sig mellan yrken. Frihet att även kontrollera och disponera över den egna användningen av tid och energi.
  • Egendom: innebär rätten att äga och kunna sälja det en individ äger. Utöver kontroll över sin egendom, allt från mark till hammare.
  • Quid pro quo: Quid Pro Quo innebär att man får det man ger.
  • Pengar: är något värdefullt som alla vill ha och är en del av utbytesprocessen. Det är ett smörjmedel som underlättar handeln.
  • Försäljning: produkter som utbjuds till försäljning. Det är den aktivitet som sker vid ett byte eller handeln.
  • Mellanhänder: är en del av försäljningsmöjligheterna. Mellanhänderna är exempelvis de som behöver köpa en produkt men de säljer i sin tur andra produkter. De tillhandahåller transport, lagring, förädling som binder samma försäljare med tillverkare. Om jag bara fokuserar producera en produkt kan mellanhänderna sälja det åt mig.
  • Entreprenörer: Ser möjligheter och tar initiativ samt gör investeringar. De bidrar till att driva på marknaden.
33
Q

Vilka egenskaper hos marknadssystemet är betydelsefulla för samarbete och fredsbevarade?

A
  • Svar: Spridning och deltagande av kontroll: innebär att alla människor som samordnas av marknadssystemet har del i kontrollen av detta system.
  • Förenkling av beslutsproblem: Marknadstransaktioner löser problem som stor företagen kan ha som exempelvis inkomstfördelning, investeringsnivåer och fördelning av arbetskraft utan att någon beslutsfattare behöver gripa sig an dessa problem.
  • Samordning av motstridiga preferenser: Marknadssystemet styr exempelvis arbetsfördelningen i ett företag. Om ett företag behöver flytta anställda från tung industri till lätt industri så ordnar marknadssystemet detta. Genom att det existerar större efterfrågan på lätt industri skapar det fler arbetstillfällen där och mindre på tung industrin vilket fördelar arbetskraften som resultat.
  • Anpassningsförmåga: trots det perfekta antalet i fördelningen av roller och krav i marknadssystemet så är dessa roller och krav inte låsta utan är i hög grad flexibla. Om antal kaffedrickare ökar så ökar även odlingen av bönor vilket innebär att mer kaffe transporteras och fler fartyg används.
  • Svarta och gråa marknader: De normer som existerar i samhället leder till att vissa marknadstransaktioner förbjuds, som exempelvis köp och försäljning av barn eller kroppsorgan. Svarta och gråa marknader är därav förbjudna.
34
Q

Vad innebär mikroekonomi?

A

Svar: Mikroekonomin innebär att företag producerar tjänster eller produkter som säljs till hushållen. Hushållen köper dessa produkter genom pengar de har tjänat från företaget. Dessa pengar som hushållen tjänar kommer i sin tur från företaget för deras tid. Från företag till hushåll och tillbaka till företaget. Vi är alla säljare och köpare.

35
Q

Vad innebär The economic man?

A

Svar: The economic man utgår från den rationella människan, den vinstmaximerade producenten och den nyttomaximerade konsumenten. Detta innebär att människan alltid köper produkter med högsta värdet till det lägsta kostnaden. Högst skillnad mellan värdering och pris, vilket är idealmodellen enligt The economic man.

Detta förutsätter att man ska erhålla en hel del information om allting. Denna idealmodell existerar därav inte i verkligheten men tanken är att man ska utgå från denna tes. Man ska alltid värdemaximera/nyttomaximera, d.v.s. högst värde till lägst pris. Företagen vill vinstmaximera istället.

36
Q

Vad innebär vinstmaximering och kostnadstäckning?

A

Svar: Vinstmaximering innebär att desto högre priset är på en produkt desto fler kommer att tillverka eftersom fler kommer få kostnadstäckning. Vinstmaximering är att man på olika sätt vill höja priset för att tjäna mer pengar men det går även att pressa ner kostnaderna.

37
Q

Nämn olika marknadsformer.

A

Svar: Perfekt konkurrens: En perfekt konkurrens innebär en mängd identiska aktörer som producerar samma produkter med samma kvalité och lika stora företag utan samarbete. Vem som helst kan hoppa in eller ut från denna marknad, vilket innebär ett fritt inträde. Detta resulterar till att konsumenten kommer handla av den billigaste i och med att ingen är bättre eller sämre. Om någon är dyrare kommer man inte köpa vilket leder till billigare priser. I en perfekt marknad brukar man säga att det inte sker några vinster men att företagen går runt. Detta är en ideal modell av en perfekt konkurrens.

Oligopol: innebär att det är upp till 7 aktörer som delar på marknaden. Aktörer inom oligopolet brukar komma överens om priset men konkurrerar genom marknadsföring. Bensinmarknaden i Sverige är ett exempel på oligopol där de undviker att konkurrera om priset.

Monopol: innebär en stort dominant aktör som äger 80% av marknaden. Monopol kan åstadkommas genom lagstiftning som exempelvis systembolaget eller svenska spel. Genom att inte ha någon konkurrens kan det leda till höga vinster vilket är dåligt för konsumenten och marknaden.

Monopolistisk konkurrens: innebär att vem som helst kan hoppa in och ut från marknaden men de tillverkar olika former av samma produkt som exempelvis Coca cola. Coca cola skapar exempelvis olika smaker av samma produkt. Man försöker utveckla varianter som kommer att vinna på marknaden. Man får kunder som föredrar en viss produkt genom att företagen bygger på deras varumärken och kan därför köpa det för högre pris.

38
Q

Hur påverkar företag marknadssystemet?

A

Svar: Företagen är de mest verksamma men även i vissa fall de största aktörerna i marknadssystemet. Genom konkurrens utvecklar företagen nya innovationer och ett större utbud på marknaden.

Men företagen utövar dessutom kontroll över samhällets flöden av varor som konsumenterna vill ha. De kontrollerar dessutom mark, kapital och arbetskraft för att bli tillgängliga på arbetsmarknaden. Om företagen uppnår monopol på sin marknad kan de dessutom höja sina priset vilket missgynnar konsumenterna.

39
Q

Vad innebär allokeringeffektivitet?

A

Svar: Allokeringseffektivitet avser en fördelning av input (kostnader) och output (intäkter) mellan exempelvis människor eller sektorer där avvägning görs mellan egna fördelar mot andras bördor (uppsägning, hantering av avfall m.m.), intäkter mot alternativa kostnader. På samhällsnivå måste allas fördelar och bördor vägas ihop.

40
Q

Vad innebär spillover-effekt?

A

Svar: I ett samhälle måste man granska allokeringseffektiviteten, d.v.s. ställa egna fördelar mot andras bördor. Spillover-effekten är en så kallad allokeringseffektivitet där de egna fördelarna går ut över andra och skapar bördor för de. Spillover-effekten kan exempelvis påverka en grupp människor, ett helt land eller framtida generationer, det vill säga att företaget kostnader extranaliseras.

Ett exempel är om ett företag ser att de kan öka sin ekonomiska tillväxt genom att byta ut material i sin produktion. Det nya materialet kan leda till att det förstör både miljön och leda till skador för de som arbeta med materialet. Företaget kan genom det vinstmaximera men skadorna för klimatet och arbetarna kan bli mer kostsamma än de besparingar företaget har gjort. Bördan eller kostnaden förs över på någon annan. Detta är istället en fördelningsineffektivitet som dessutom kan leda till konflikter och kan öka inkomstklyftorna i samhället. De som inte kan ge något för en produkt lämnas utanför.

41
Q

Redogör för vad Lindblom anser är marknadssystemets främsta styrka.

A

Svar: Marknadssystemets främsta styrka är att den bidrar till ekonomisk tillväxt. Genom grundprincipen Quid pro Quo som innebär att man får det man ger gynnas aktörer att satsa i marknaden eftersom de kommer få något tillbaka, vilket driver på de. Detta gör att ekonomisk tillväxt uppstår. Människans drivs av egen nytta och detta gör att fler satsar i marknaden och marknadssystemet växer. Fler aktörer i systemet skapar högre konkurrens och genom innovationer skapas effektivare och mer utvecklade företag vilket leder till att marknadssystemet utvecklas. Kopplingen mellan marknadssystemet och demokrati är att demokrati inte är nödvändig för marknadssystemet men marknadssystemet främjar tillväxten hos en demokrati.

42
Q

Redogör kortfattat för vad som kännetecknar teknologisk effektivitet och fördelningsineffektivitet.

A

Svar: Teknologisk effektivitet avser en hög kvot mellan output (intäkter) och input (kostnader) där nya teknologiska innovationer skapar nya produktionssätt som resulterar till att det blir billigare att producera vilket leder till massproduktion och masskonsumtion. På så sätt leder det till högre output med samma eller mindre input.

Fördelningsinefektivitet: är en ojämn fördelning av resurser där exempelvis ett företag endast tar hänsyn till sina egna fördelar och inte till andras bördor, det vill säga spillover-effekten.

Fördelningsineffektivitet i marknadssystemet kan bero på spillover-effekten där företagets kostnader extranaliseras. Tvångavslutade transaktioner som innebär att exempelvis ett företag bestämmer sig att stänga av en avdelning vilket skapar bördor för de anställda i avdelningen. Godtyckliga priser vilket är ett resultat av monopol och oligopolmarknader eller marknadsdifferentiering av produkter och tjänster. Begränsad rationalitet som innebär att man har oklara mål och begränsad kunskap eller kapacitet att hantera information vilket begränsar systemets effektivitet. Missriktad motivering hos entreprenören som innebär en girighet/spekulation.

43
Q

Hur kan fördelningineffektivitet hanteras?

A

Svar: Det kan hanteras av andra principer utanför marknadssystemet som exempelvis politiken. Politikens uppgift är då att garantera effektiv tillväxt och rättvis fördelning genom exempelvis: skatter som mekanism för omfördelning av inkomster. Lagar och Regler för att begränsa bördor eller alternativa kostnader för andra.

44
Q

Beskriv institutionellt perspektiv genom begreppen ”institution”, ”ide”, ”regler” och ”organisering” eller ”maktinsats”.

A

Svar: En institution skapas genom idéer som utformas om hur saker och ting ska vara. Det kan handla om en institution som demokrati eller religion. Men för att denna ide ska kunna förverkligas krävs att vissa regler utformas som möjliggör ett förhållningssätt för alla som är likvärdigt. Dessa regler kan tas i utryck genom lagar, normer eller standarder. För att idéer som demokrati ska kunna utvecklas över tid behöver det bli en norm som blir accepterad av den stora massan, dessa normer kan utvecklas till att utgöra lagar som leder till sanktioner ifall de inte följs. Lagarna innebär om hur individen ska behandlas eller om hur regering och riksdag väljs för att ett samhälle ska anses vara demokratiskt.

Men utan en organisation kring hur dessa lagar ska upprätthållas och verkställas saknar de betydelse. Därför behövs maktinsatser (organisation) som kan möjliggöra just detta. Bryter man mot en lag leder det till sanktioner som konsekvens. Regler möjliggör dess skapande och genom dessa begrepp växer således institutioner fram som möjliggör idéns existens.

45
Q

Vart kommer dessa idéer, regler och maktcentra ifrån?

A

Svar: Innan moderniteten, kom dessa idéer och regler från en transcendent kraft som exempelvis religion. Detta betydde att människorna inte förstod att idéer och regler som existerar i samhället var deras egna skapelse. De skapade ett slutet samhälle eller värld av mening som att lagarna (nomos) kom från en extern källa (heteros). Man skapade en bubbla som man levde inom. Denna värld av mening skapades utifrån institutionaliserade idéer om social order eller föreställningar om Gud.

I takt med moderniteten och upplysningstiden blev människan mer rationell. Man utvecklade en tilltro till det rationella förnuftets förmåga att skaffa sann kunskap om världen. Under denna period blev människor i västvärlden medvetna om att de lever i en bubbla och om att det är vi som har skapat dessa idéer, regler och institutioner. Det är det som är specifikt för västvärlden att vi lärde oss ifrågasätta denna bubbla vilket innebär friheten i en demokrati. Friheten uppstår därav på två olika sätt, individuell frihet och kollektiv autonomi. Dessa lagar som begränsar tillsammans i relation till varandra är autonomi.

46
Q

Redogör för kopplingen mellan rationalitet, rättsstat (eller rationell-legal auktoritet) och byråkrati!

A

Svar: Rationalitet förknippas enligt Lindblom till moderniteten. Modernitet och det rationella tänkandet innebär att människan börjar inse att samhällets institutioner är skapade av de själva och inte utifrån någon transcendent kraft. Detta ledda till att medborgarna började ställa krav på den godtyckliga makten att utöva makten på rationella grunder. Detta var början till framväxten av institutioner.

Institutioner skapar regler på rationella grunder och detta utgör en byråkrati, vilket är en organisationsform med syftet att uppnå rationella mål. Idag lever vi i en rättsstat, vilket innebär att makten utövas genom lagar och regler som är bestämda genom demokratiska metoder, det vill säga folket. Organisationen i denna rättsstat är en byråkrati. Byråkrati består av en hierarkisk struktur men som begränsar makten genom legitima rationella lagar och regler.

Byråkrati är en hierarkisk kontroll av ämbeten skapad av den godtyckliga makten. I byråkrati lyder subjektet under lagar och regler som är separerade från personliga intressen. På samma sätt fungerar en rättsstat som utgår från lagar vilka är bestämda av en auktoritär position, exakt som i byråkratin. Dessa lagar och regler ligger på rationella grunder och används som en apparat för att uppnå rationella mål. Eftersom att vi då har hierarkier gör det så att byråkratin blir den bästa och den mest lämpliga samordningsformen. Byråkrati struktureras utifrån en hierarkisk struktur som omfattar olika roller utifrån olika befattningar med större och mindre delegationer. Byråkratins fullkomliga funktion är när den är fullkomligt avhumaniserad och att en sådan byråkrati inte kan avskaffas när den väl har etablerats i samhället.

47
Q

Vilka orienteringssätt nämner Styhre för en individ eller företag att orientera sig i exempelvis marknaden.

A

Svar: Målrationell orientering: Det innebär en formell eller instrumentell rationalitet som fokuserar på att maximera handlingens nyttoeffekt. Vi försöker hitta de mest effektiva sätt för att uppnå mål och fokuserar på att maximera handlingens nyttoeffekt.

Värderationell orientering: kallas också för substantiell orienteringsätt. Förpliktar att handla efter principer, som har ett värde i sig oberoende av nyttoeffekter. Här ställer människan sig frågan, vilka mål ska vi sträva efter och förverkliga och vilka värden. När man ställer upp värderingar för sina handlingar känner människor någon slags plikt att handla efter vissa principer oberoende av nyttan/aktiviteten. Det är en substantiell rationalitet som förpliktar att handla efter principer som har ett värde i sig.

Traditionell orientering: en person orienterar sig efter traditioner och är därför svårare att tolka om man inte känner till dess traditioner.

affektiv orientering: orienterar sig utifrån känslor och är även det svårare att tolka.

Av dessa orienteringssätt är det lättare att förutspå en människans handling som utgår från ett målrationellt orienteringssätt förutsatt att man har samma kunskap och medlen. Om en människa orienterar sig värderationellt är det svårare att förstå deras handlingar. Två irrationella orienteringssätt är traditionellt och affektivt orienteringssätt.

48
Q

Vad innebär makt och vilka maktformer nämner Styhre och vilka kan västerlandet legitimera?

A

Svar: Makt innebär förmågan att få någon att göra något som denne annars inte skulle ha gjort. Detta kan ske frivilligt eller med tvång. En individ kan få andra människor att göra något genom att exempelvis övertyga de. Utan makt kan vi aldrig handla tillsammans och komma överens. Det stora problemet är olika former av makt, exempelvis totalitär makt eller ett demokratiskt samhälle där makt är mellan fria individer som röstar. Webber menade att auktoritet inom västvärlden måste formas på ett visst sätt för att accepteras. Då skapade han en teori om olika auktoritetstyper där varje typ hade sin egen struktur. Legitimitet bygger på föreställning att makten utövas i syfte att uppnå en institutionaliserad (delad av många) social ordning och är därav accepterad.

Dominans: innebär att kontrollera möjlighetsvillkoren för andras handlingar. Det är en form av makt där någon får andra att göra saker som de inte skulle ha gjort. Dominans betyder att en grupp individer kontrollerar handlingsmöjligheter av andra individer.

Herravälde: Sanktionbar order – lydnad relation, vilket är uppkomsten av hierarkier. Någon anser sig kunna ge order och den andra ska lyda.

Auktoritet: är en legitim och sanktionbar order – lydnad relation. Auktoritet är en typ av herravälde fast legitim. Detta innebär att den accepteras av de andra och då blir det en social ordning. Stabila maktstrukturer skapas när de legitimeras.

49
Q

Redogör utifrån boken Byråkrati av Styhre för postbyråkratiska organisationsformer samt tre sätt varpå postbyråkratiska organisationsformer kan ta sin form.

A

Svar: I takt med samhällets utveckling växer det även så kallade postbyråkratiska organisationsformer. Det är en sorts övergång från en form till en annan i och med modifikationen inom ramen för en viss logik. Detta har skett genom bland annat utvecklingen av tekniska innovations som exempelvis mikroelektroniken som har lett till ett antal innovationer vilka förändrar vår vardag.

Virtuella organisationer: Dessa kan agera över tid och rum, de har inte heller någon fast fysisk punkt. Man bryter ner barriärer eller hinder mellan avdelningar eller organisationer eller i tidsrumslig avseende och arbetar istället i team eller nätverk med hjälp av informations och kommunikationsteknologin.

Projektbaserade organisationer: innebär organiserandet av tidsbegränsade verksamheter i ett så kallat projekt. Dessa är exempelvis forskargrupper, konferenser och tidskrifter som ägnar sig åt att studera projektformen och dess tillämplig i förvaltning och näringsliv. En grupp människor som arbetar för ett kortsiktigt mål som ska uppfyllas.

Nätverksbaserade organisationer: bygger på sociala och ekonomiska relationer mellan aktörer som gör transaktioner på en öppen marknad och är därmed horisontellt snarare än vertikalt eller hieratisk orienterade. Det finns ingen klassisk hierarki.

50
Q

Redogör för tre valfria av Max Webbers tio principer för byråkrati.

A

Svar:

”1. Byråkratin är på egen hand fria och behandlar endast de förpliktelser som deras
befattningar reglerar,

  1. De är organiserade efter tydligt definierade placering i en hierarki
  2. De har klart angivna funktioner,
  3. Tjänstemännen tillsätts på grundval av ett kontrakt
  4. De väljs ut efter specialiserad kompetens, som exempelvis. examina,
  5. De erhåller arvodet beroende på positionen i hierarkin,
  6. Tjänsten är deras huvudsakliga sysselsättning,
  7. Det finns bestämda karriärvägar i vilka befordran sker efter meriter, tjänsteår eller
    överordnades bedömningar
  8. Tjänstemannen äger varken sin befattning eller de resurser som följer med den
  9. Han är underkastad ett enhetligt kontroll- och disciplinsystem.
51
Q

Redogör för den så kallade triangelhandeln som skedde under 1800-talet.

A

Svar: Storbritannien var ett av de länder som låg i täten med industrialiseringen och tekniska innovationer. Det var ett framgångsrikt land men när USA och övriga länder kom ikapp med industrialiseringen så utvecklade och effektiviserade dessa länder redan befintliga innovationer som Storbritannien hade tagit fram. Detta resulterade till att Storbritanniens makt och ekonomi försvagades. Storbritannien hade investerat och skapat en stark tjänstesektor vilket gjorde att de kunde använda överskottet från dess intäkter till att täcka underskottet på varuhandel de hade med de nya industriländerna USA och länder inom Europa. På så sätt kan de nya industriländerna fortsätta handeln med övriga världen. Det var på detta sätt som Storbritannien lyckades upprätthålla världshandeln.

Storbritannien skickade överskottet av intäkter till de nya industriländerna och fick deras överskott på handel. Framförallt maskiner.

De nya industriländerna fick överskott handel (råvaror) från övriga länder och gav då överskott av betalning.

Övriga världen gav överskottbetalning till Storbritannien och fick tillbaka överskott handel (Tjänster och traditionella industrivaror).

52
Q

Fagerfjäll hävdar sammanfattningsvis att svenskt näringsliv ur ett europeiskt perspektiv har 3 mycket tydliga särdrag, vilka är dessa tre särdrag?

A

Svar: Dessa tre särdrag som svenskt näringsliv hade är följande:

Protektionismen och reglering: infördes för att reglera jordbrukssektorn och varuindustrisektorn. Den infördes för att skydda båda sektorerna från utländsk konkurrens.

Stark industri och verkstadskoncern: som Sverige hade för att vara ett så pass litet land.

Stor offentlig sektor: Sverige har en stor uppbyggd offentlig sektor jämfört med andra länder. Skola och sjukvård är exempel på offentlig sektor.

53
Q

Fagerfjäll delar länder i kategorierna ledarländer respektive legoländer. Nämn ett land för varje kategori och vilken kategori rör sig Sverige mot enligt Fagerfjäll?

A

Svar: Ledarland: USA, och Legoland: Kina. Enligt Fagerfjäll rör sig Sverige mot kategorin Legoländer.

54
Q

Nämn de 12 olika branscherna i svenskt näringsliv enligt Fagerfjäll och relatera något företag till de.

A

 Svar: Råvarosektorn= LKAB

 Den kapitalintensiva processindustrin= SSAB,
StoraEnso

 Producentvaruindustrin och byggnadsbranschen=Volvo, Skanska, Sandvik, Ericsson

 Konsumentvaruindustrin=Volvo, Arla och samhall

 Varudistribution= Schenker, Ica eller Stena

 Marknadsföring och medier= Posten och Bonnier

 Resor hotell och turism=SAS, Scandic, MTR

 Företagstjänster= Securitas, Manpower och Sweco

 Finanstjänster och kapital= Swedbank, riksbyggen

 Utbildning och forskning=Lunds universitet och Lernia

 Hälsovårdssektorn= Apoteket, Sahlgrenska

 Konsumenttjänster= Attendo

Viktiga att komma ihåg är: råvarusektorn, producentvaruindustrin, konsumenttjänster, medier och marknadsföring.

55
Q

Fagerfjäll nämner regionala kluster och skapandet av konkurrenskraftiga företagskluster, hur skulle du gå tillväga för att ha störst sannolikhet att lyckas?

A

svar: för att skapa konkurrenskraftiga företagskluster är det av största vikt att dessa utsätts för konkurrens. Genom att företag utsätts för konkurrens skapas marknader där sunda och välmående företag existerar. De företag som inte klarar denna påfrestning, kan ej stanna kvar på marknaden utan går istället i konkurs och de som ständigt utvecklas och skapar innovationer kommer att vara kvar på marknaden och ingå i klustret. Det är viktigt att klustren exponeras för både inhemsk men även utländsk konkurrens.

Genom klustret och konkurrensen som uppstår tvingas företagen att ständigt hänga med i utvecklingen och denna konkurrenspåfrestning skapar även incitament för företagen att försöka skapa nya innovationer för en effektivare produktions- och arbetsprocess. Om företagen inte utsätts på denna internationella konkurrens, utan endast den inhemska riskerar företagen att stagnera i utvecklingsprocessen och det får som konsekvens att nationens tillväxt också riskerar att stagnera. Sunda konkurrensförhållanden bidrar till utveckling av innovationer som i sin tur leder till ekonomisk tillväxt.

56
Q

Ett alternativ till marknadsekonomi är s.k. ”planekonomi” eller ”planhushållning”. Vad innebär detta, hur fungerar en sådan och ge ett verkligt exempel på en sådan genomförd planekonomi.

A

Svar: Planekonomi är när staten går in i ekonomin och anser att de vet vad som är bäst att göra för att få ekonomin att växa i landet. Ett tydligt exempel på det är forna sovjetunionen. Sovjet la exempelvis upp en plan om hur landet skulle växa och vad som behövdes göras och gav därav medborgarna uppgifter som exempelvis bygga järnväg. Detta gynnade staten och inte medborgaren lika mycket. En planekonomi är när staten bestämmer över landets ekonomi.

57
Q

Vad är det för fenomen som räddade svenska bilindustrin år 1982?

A

Svar: Att Sveriges bilindustri överlevde berodde på devalveringen av valutan, vilket innebär att valutans värde sänktes jämfört mot andra valutor. Detta resulterade till att det blev billigare för andra företag att investera och handla från Sverige än andra länder. Två andra saker är reglering och protektionism vilket skulle skydda den inhemska produktionen. Devalveringen gjorde att fler handlade i Sverige vilket blev lönsamt för industrin och även konkurrens ökade vilket ledde till utveckling.

58
Q

Svenska industrialismens barndom, vad var svenska exportföretagen beroende av för råvaror?

A

Svar: Skog, kol och järn. Svensk skogsindustri har länge varit största exporten men även världens behov av stål under industrialiseringen gynnade svenska stålindustrin, vilket var kombination av kol och järn.

59
Q

Vad är byråkratins moral?

A

Svar: En byråkratins moral ligger i likabehandling. Alla behandlas lika genom lag som i sin tur stiftas av legitim regering. Därmed uteblir korruption då beslut grundas av lagar, regler och normer.