Slik styres Norge Flashcards
Hvem bestemmer i Norge?
Norges befolkning velger hvem som skal sitte på Stortinget, som er Norges nasjonalforsamling. Stortinget lager lover og regler som Norge skal styres etter. Det vedtar også Statsbudsjettet, altså de på Stortinget bestemmer hva staten skal bruke penger på og hvor høye skatter og avgiftene skal være. Vi sier at Stortinget er Norges lovgivende makt.
Hva gjør regjeringen?
Regjeringen er den utøvende eller handlede makten. Regjeringen setter ut lovene som Stortinget har vedtatt i praksis. Den har også ansvaret for den daglige ledelsen av staten, og sjefen i regjeringen er statsministeren. Men han gjør ikke alt, vi har flere statsråder i regjeringen som har ansvaret for hvert sitt fagområde, oftest ledere for hvert sitt departement=består av en rekke ansatte og de jobber med å utforme regjeringens politikk innenfor det fagområdet de er en del av.
Domstolene?
Kalles den dømmende makt, domstolene følger med på om lover blir brutt og bestemmer passende straff i de tilfellene når lovene blir brutt.
Hva betyr det at det norske samfunnet er en rettsstat?
Rettssystemet vårt bygger på prinsippet om at ingen skal kunne straffes uten en rettferdig dom mot seg. Dette prinsippet er en sentral menneskerettighet og det er rekker med medfødte rettigheter som man tenker at alle har uavhengig av kjønn, alder, religion, og nasjonalitet. For at rettsstaten skal fungere må dommerne i domstolene være uavhenging, altså de har rett til å beholde jobben uavhengig av hvem som sitter i regjering og som har flertall på stortinget.
Hva er parlamentarisme?
Det norske demokratiet er bygget på maktfordeling og parlamentarisme. Parlamentarisme handler om at regjeringen er avhengig av Stortinget, dvs at hvis regjeringen får flertallet i stortinget i mot seg må den gå av. Regjeringsskifte skjer ofte etter stortingsvalg hvis partiene som er uenige i regjeringens politikk får flertall (opposisjonen)
Staten består av:
Stortinget, regjeringen og departementene
Fylket består av:
Fylkestinget, fylkesutvalget og fylkesadministrasjonen
Kommunen består av:
Kommunestyre/bystyre, formannskap/byråd og kommuneadministrasjonen
Kommunen har ansvaret for oppgaver som:
Grunnskole, barnehager, vann og kloakknett, gang og sykkelstier, barnevern
Fylkeskommunen har ansvaret for områder som:
Distriktstannlege, videregående skole, fylkesbibliotek, buss og t-bane-ruter, fylkesveier
Staten har ansvaret for områder som:
Sykehus, politiet, domstolene, riksveier, jernbane og flyplasser, universitetet og høyskoler
Forklar hva makt er?
Makt er evnen til å få gjennomslag for sin vilje, selv der det en møter motstand.
Hvorfor er kunnskap makt?
Den som har høy utdanning og har kunnskap om det norske samfunnet ved å være født og oppvokst i Norge med norske foreldre vil lettere kunne ha makt enn en flyktning. Jo mer kunnskap du har om samfunnet jo lettere er det å skrive et leserinnlegg som kommer på trykk i avis, får verv i en organisasjon eller få i stand et møte med en politiker om en sak du er opptatt av
Hvorfor er penger makt?
Hvis du eier store bedrifter og har mye penger får du lettere politisk makt enn personer med vanlig arbeidsinntekt. Eiere av store selskap kan bestemme seg for å flytte produksjonen ut av landet og da forsvinner mange arbeidsplasser og store inntekter for stat og kommune, derfor vil eiere av store bedrifter ha lettere for å få møter med ledene politikere og kan på den måten påvirke. Penger kan også brukes til å kjøpe lobbyister som jobber på heltid for å overbevise politikere. Gjelder også for organisasjonene, en organisasjon med rike medlemmer kan ha my makt selvom de ikke har så mange medlemmer
Hvorfor er medlemmer makt?
Organisasjoner med mange medlemmer får inn mye penger i medlemskontingent og disse pengene kan brukes til å fremme dems politiske mål. Samtidig er mange medlemmer et maktmiddel i seg selv for det viser at organisasjonen snakker på vegne av mange mennesker og dermed også mange velgere