Sivilprosess Flashcards
Må saken behandles i forliksrådet? Særlig unntak i tvl. § 6-2 annet ledd bokstav a.
Det følger av tvl. § 6-2 annet ledd at forliksrådet i utgangspunktet skal behandle saker om «formuesverdier» før den kan tas til behandling i tingretten
Etter en naturlig språklig forståelse av «formuesverdier» må tvisten gjelde penger eller noe med økonomisk verdi.
Det fremgår av tvl. § 6-2 annet ledd bokstav a at forliksrådbehandling ikke er nødvendig når «tvistesummen er minst kr 200 000, og begge parter har vært bistått av advokat».
Ordlyden «har vært bistått» tilsier at begge partene må ha vært bistått av advokat før stevning tas ut, jf. også Rt. 1990 s. 1328. Det er Forutsatt i motivene at saksøkeren fortsatt må være bistått av advokat når stevningen tas ut. Derimot er det tilstrekkelig at saksøkte har vært bistått av advokat i tvisten på et tidligere tidspunkt.
Alminnelig partsevne for “sammenslutninger” etter tvl. § 2-1 annet ledd.
(3 hensyn)
Det følger av tvl. § 2-1 annet ledd at «andre sammenslutninger» kan ha partsevne etter en «samlet vurdering». I vurderingen skal det særlig legges vekt på «om sammenslutningen har en fast organisasjonsform, om det er et styre eller annet organ som representerer sammenslutningen utad, om sammenslutningen har en formalisert medlemskapsordning, om sammenslutningen har egne midler, og sammenslutningens formål og hva søksmålet gjelder».
Reglene om partsevne skal ivareta særlig tre viktige hensyn i prosess, se Rt. 2008 s. 1730 avsnitt 33:
«(…) Den bærende begrunnelse for dette kravet var at man på denne måten sikret at det var klart hvem som kunne opptre for sammenslutningen i saken, hvem som var bundet av en dom, og hvilke midler dommen kunne fullbyrdes i (…)». Oppsummeres som hensynet til representasjon, rettskraft og fullbyrdelsesmidler.
Bakgrunnen til flere av momentene i annet ledd er hensynet til inndrivelse av saksomkostninger.
Begrenset partsevne etter tvl. § 2-1 annet ledd.
For at det skal innvilges begrenset partsevne, stilles det ikke like strenge krav til organisasjonsform som for alminnelig partsevne. Det sentrale momentet i vurderingen av om det foreligger begrenset partsevne knytter seg til siste strekpunkt om «sammenslutningens formål og hva søksmålet gjelder» i tvl. § 2-1 annet ledd.
Det følger av rettspraksis, som henviser til juridisk litteratur, at begrenset partsevne kan foreligge hvor sammenslutningen har midler «eller det av andre grunner har økonomisk eller annen praktisk betydning å anlegge søksmål av eller mot» sammenslutningen, jf. Rt. 2014 s. 1074 avsnitt 19. Videre i avgjørelsen oppstilles det i tilknytning til det siste strekpunktet i bestemmelsen, tre vilkår for å gi en sammenslutning begrenset partsevne:
1. Saken må gjelde en rettighet som er tilordnet sammenslutningen som sådan, eller en plikt som bygger på en handling som er foretatt av eller direkte overfor vedkommende sammenslutning.
2. Det må være sammenslutningen som sådan, og ikke de enkelte deltakere, som fremstår som det naturlige søksmålssubjekt for det spørsmål saken gjelder.
3. Det må ha økonomisk eller annen praktisk betydning å få dom for sammenslutningen som sådan.
Krav til rettslig interesse etter tvl. § 1-3 (kort om bestemmelsen).
Rettslig interesse er blitt benyttet som en samlebetegnelse på de vilkår som stilles til søksmålsgjenstanden («rettskrav»), søksmålssituasjonen («aktualitet») og partstilknytning (søksmålskompetanse).
Forarbeidene til tvisteloven legger til grunn at tilknytningskravet og aktualitetsvilkåret er selvstendige vilkår, men at det særlig i grensetilfeller må foretas en helhetsvurdering av alle søksmålsbetingelsene, jf. Ot.prp. nr. 51 (2004-2005) s. 365. Også lagt til grunn i rettspraksis at tvl. § 1-3 inneholder tre søksmålsbetingelser, ved at det må foreligge et rettskrav, aktualitet og tilstrekkelig tilknytning, jf. ACER-saken.
Utenrettslige forklaringer (skriftlige forklaringer) - tvl. § 21-12 annet ledd
Forklaringen må gjelde sakens faktiske side, for at kapittel 21 kommer til anvendelse, jf. tvl. § 21-1. Hovedregelen er fri bevisførsel, jf. tvl. § 21-3 første ledd.
Det følger av prinsippet om bevisumiddelbarhet, som inngår som et element av retten til rettferdig rettergang etter grl. § 95 første ledd, EMK art. 6 nr. 1 og SP art. 14 nr. 1, at bevismaterialet i saken som hovedregel må presenteres umiddelbart for den dømmende rett.
Det følger av tvl. § 21-12 annet ledd at «skriftlig forklaring» «i saken» kan føres som bevis hvis partene samtykker eller det «gis adgang til å avhøre den som har gitt forklaringen».
Ordlyden «skriftlige forklaringer» i bestemmelsen tilsier at det kun er forklaringer om det faktiske grunnlaget som er omfattet, og ikke rettslige betenkninger, jf. også Rt. 2011 s. 435 avsnitt 25 flg. Juridisk betenkning osv. må avgjøres etter tvl. § 11-3 siste punktum.
Om forklaringen er avgitt “i saken”:
Ordlyden i bestemmelsen gir få føringer, men kan tyde på at forklaringen må gis i tilknytning til saken for domstolene. Det avgjørende er om forklaringen «er avgitt med tanke på bruk under eller for å forberede den foreliggende rettssaken», jf. Rt. 2007 s. 920 avsnitt 77, eller om dette har vært «det dominerende formål med utarbeidelsen», jf. Rt. 2008 s. 79.
Hvis ikke avgitt i saken = utgangspunkt om fri bevisførsel.
«hvis partene er enige om det», kan en utenrettslig forklaring føres som bevis. Dersom partene ikke samtykker til fremleggelse av den skriftlige forklaringen, kan beviset kun føres hvis partene «gis adgang til å avhøre den som har gitt forklaringen»:
«Beviset føres ikke før det er klart at vedkommende møter», jf. tvl. § 21-12 annet ledd annet punktum.
Kan gjøres unntak hvis det er “umulig å avhøre den som har gitt forklaringen” osv.
Edisjonsplikt - nærmere om vilkåret gjenstanden må bære informasjon om relevante faktiske omstendigheter og spesifikasjonsvilkåret
Relevante faktiske omstendigheter:
«faktiske forhold som kan være av betydning for den avgjørelse som skal treffes», jf. tvl. § 21-7 første ledd. Etter ordlyden må det avgrenses mot rettslige forhold og vurderinger.
I Rt. 2014 s. 1324 avsnitt 25 kom Høyesterett frem til at interne arbeidsdokumenter er omfattet. Dette gjaldt «selv om et internt arbeidsnotat er basert på faktiske opplysninger som på annen måte er kjent», ettersom «måten opplysningene er blitt oppfattet, brukt eller vurdert på, etter omstendighetene» kan ha «bevismessig betydning», jf. avsnitt 25.
Rettslige vurderinger omfattes ikke av bestemmelsen etter ordlyden.
Spesifikasjonsvilkåret:
Det følger av tvl. § 26-6 første ledd at bevisgjenstanden må «spesifiseres slik at det er klart hvilke bevisgjenstander kravet gjelder». En naturlig språklig forståelse av «klart» tilsier at hvilke bevisgjenstander kravet gjelder må angis ganske nøyaktig.
Individualiseringskravet skal ikke stilles så høyt at det i urimelig grad blir til hinder for en korrekt opplysning av saken, jf. NOU 2001: 32 s. 980 og Rt. 1992 s. 962.
Individualiseringskravet er normalt oppfylt så lenge avsender, adressat, tema og tidsperiode er angitt, jf. HR-2019-997-A avsnitt 69.
Realbevis og kort om vilkårene for edisjonsplikt
«Realbevis er personer og gjenstander (fast eiendom, løsøre, dokumenter, elektronisk lagret materiale mv.) hvor personen eller gjenstanden, eller dens egenskaper, tilstand eller innhold, inneholder informasjon som kan ha betydning for det faktiske avgjørelsesgrunnlaget i saken», jf. tvl. § 26-1.
Sannhets- og opplysningsplikt, jf. § 21-4 og § 21-5. Hvis en part har grunn til å tro at den andre parten har tilgang til relevante bevis eller besitter opplysninger som er av interesse, er det vanlig at vedkommende først blir oppfordret til å fremlegge beviset eller gi nærmere opplysninger om forholdet – bevisprovokasjon.
Det er fem vilkår som må være oppfylt for at det skal kunne gis pålegg om å gi bevistilgang til realbevis (edisjonsplikt). For det første må gjenstanden bære informasjon om relevante faktiske omstendigheter, jf. tvl. § 21-5, jf. §§ 21-1 og § 21-7 første ledd. For det andre kreves det at bevistilgang er begjært, jf. tvl. § 26-6 første ledd. Det tredje vilkåret er at den som pålegget blir rettet mot, «har hånd om» bevisgjenstanden eller «kan skaffe til veie» bevisgjenstanden, jf. tvl. § 26-5 første ledd. Det fjerde vilkåret er at bevisgjenstanden må «spesifiseres slik at det er klart hvilke bevisgjenstander kravet gjelder», jf. tvl. § 26-6 første ledd. Til sist kreves det at opplysningene ikke er omfattet av et bevisforbud eller bevisfritak, jf. § 21-5.
Vitneforklaringer
Med vitnebevis mener forklaringer av andre enn parter, stedfortredere eller oppnevnte sakkyndige i saken, se tvl. Kap. 24 sammenholdt med kap. 23 og 25.
Hovedregelen etter tvl. § 21-5 er at «Enhver plikter å gi forklaring om faktiske forhold og gi tilgang til gjenstander mv. som kan utgjøre bevis i en rettssak, med de begrensninger som følger av bevisforbud og bevisfritak i kapittel 22 og andre bevisregler i loven.»
De nærmere vilkår for at en tredjeperson skal ha plikt til å avgi vitneforklaring reguleres av kap. 24.
Vitners forklaringsplikt er begrenset til å gjelde opplysninger om faktiske omstendigheter, jf. § 24-1 første ledd, jf. § 21-1.
Partsforklaringer
Partene har etter tvl. § 21-4 og § 21-5 en generell plikt til å opplyse saken slik at retten kan få et riktig faktisk avgjørelsesgrunnlag. Utslag av den materielle sannhets prinsipp.
Det følger av tvl. § 23-2 første ledd første punktum at en part har en plikt til å avgi personlig forklaring «hvis en annen part eller retten krever det».
Partenes forklaringsplikt er begrenset til å gjelde faktiske forhold som kan være av betydning for den avgjørelse som skal treffes, jf. tvl. § 21-5, jf. § 21-7 første ledd.
Retten kan bare bygge på de påstandsgrunnlag som er påberopt, jf. tvl. § 11-2 første ledd annet punktum.
Dette gjelder ikke i indispositive saker, se § 11-4. Begrunnelse for bestemmelse - hensynet til kontradiksjon; først og fremst det sett av faktiske omstendigheter som partene særlig har fremhevet som begrunnelse for sine standpunkter, som motparten har hatt tilstrekkelig oppfordring til å undersøke og imøtegå.
«Påstandsgrunnlagene er de rettsstiftende faktiske forhold en part bygger sin påstand på», jf. tvl. § 11-2 første ledd siste punktum.
For å avgjøre hva som utgjør samme og hva som utgjør et nytt påstandsgrunnlag, er det avgjørende om de aktuelle faktiske omstendighetene er «relevante etter samme eller en lignende rettsregel» og om omstendighetene er av «samme karakter, knytte seg til samme begivenhet og utløse de samme rettsvirkningene», jf. Rt. 2014 s. 1259 avsnitt 39.
Rt. 2013 s. 1079 avsnitt 18: «Det avgjørende er om de faktiske omstendigheter retten legger til grunn for avgjørelsen, i hovedsak ligger innenfor det faktum partene har påberopt. Så lenge kravet til kontradiksjon er ivaretatt, vil retten derfor i en viss utstrekning kunne bygge på forhold som ikke har vært særlig fremhevet av partene». Sml. også uttalelser i forarbeidene.
Dersom forholdene er innenfor påberopt påstandsgrunnlag vil retten kunne bygge på disse, men det kan likevel bli spørsmål om hensynet til kontradiksjon er godt nok ivaretatt, jf. § 11-1 tredje ledd. Ved grensetilfeller/grensedragninger vil det sentrale spørsmålet være om hensynet til kontradiksjon er tilstrekkelig ivaretatt.
Litispendensvirkning
Når det blir anlagt søksmål for domstolene, blir det kravet som utgjør søksmålsgjenstand i saken, litispendent, dvs. at det ikke kan anlegges annen sak om samme krav mellom de samme partene for samme eller annen domstol, jf. tvl. § 18-1.
Hva som er samme krav, må avgjøres etter de samme kriterier som for rettskraft – identitetskriteriene/identitetsvurderingen.
Det er en forutsetning for at et krav skal bli litispendent, at det er tvistegjenstand i en sak for en domstol (herunder forliksrådet), se § 18-1. Etter bestemmelser i særlovgivningen kan litispendensvirkningen også inntre ved at kravet er til behandling ved annet tvisteløsningsorgan.
Prosessuell preklusjon
Prosessuell preklusjon - en reaksjon mot endringer i prosessopplegget som foretas på et sent stadium av saksforberedelsen og for sent fremsatte innsigelser mot prosesshandlinger.
Regler om prosessuell preklusjon, tvl. § 9-16 første ledd: «Etter avsluttet saksforberedelse kan en part ikke mot motpartens protest sette fram nye krav, utvide påstanden til et framsatt krav, sette fram et nytt påstandsgrunnlag eller tilby nye bevis med mindre det skjer før hovedforhandlingen og er foranlediget av motpartens sluttinnlegg, eller retten tillater det. (…)».
Formål med regler om prosessuell preklusjon: Tre sentrale målsettinger er at saksbehandlingen skal være «forsvarlig», «rask» og «effektiv», se tvisteloven § 1-1 (1). Hvis endringer eller innsigelser kommer like før hovedforhandlingen, rettsmøtet til sluttbehandling av saken eller ankeforhandlingen, vil det lett føre til at ikke alle de tre nevnte målsettingene kan nås.
Har avvisningskjennelser materiell rettskraftsvirkning?
Det er omtvistet om avvisningskjennelser (som ikke avviser saken fordi retten ikke er saklig, stedlig eller funksjonelt kompetent), skal tillegges materiell rettskraftsvirkning.
Etter tvl. § 19-15 annet og tredje ledd knytter den materielle rettskraft seg til avgjørelse av «krav». Ordlyden «krav» tilsier de rettskrav som er gjort til søksmålsgjenstand i saken.
Skoghøy mener at avvisningskjennelser ikke avgjør noe krav, og dermed faller utenfor en naturlig språklig forståelse av ordlyden i tvl. § 19-15 annet og tredje ledd, jf. Pedersen/Skoghøy s. 186.
En alminnelig oppfatning har vært at dersom det ikke er særlig hjemmel for annet, har avvisningskjennelser rettskraftvirkninger, men at denne er begrenset til å gjelde den avvisningsgrunn avvisningskjennelsen bygger på. Se i samme retning; Tore Schei mfl., Tvisteloven. Lovkommentar, § 19-15.
I Rt. 2007 s. 234 (Kongsberg-saken) avsnitt 62-63 uttalte HR i et obiter dictum at avvisningskjennelser har materiell rettskraft. Skoghøy s. 187-188 mener at uttalelsen om at avvisningskjennelser har materiell rettskraft i Rt. 2007 s. 234 (Kongsberg-saken), ikke kan tillegges prejudikatvirkning. Tvert imot mener Skoghøy at avgjørelsen nærmest kan oppfattes som et prejudikat for at avvisningskjennelser ikke har materiell rettskraft, ettersom Høyesterett prøvde fullt ut hvorvidt det aktuelle rettsspørsmålet kunne bringes inn for domstolene.
Det viktigste formål med å gi realitetsavgjørelser materiell rettskraft er å sikre partenes behov for å kunne innrette seg etter en endelig rettsavgjørelse. Dette mener Skoghøy ikke gjelder i samme grad for avvisningskjennelser. Spørsmålet om prosessforutsetningene er oppfylt, angår ikke noe rettsforhold mellom partene, og den som har fått medhold i en påstand om avvisning, har ikke det samme behov for å kunne disponere i tillit til avgjørelsen som den som har fått medhold i realiteten.
Som argument for å tillegge avvisningskjennelser materiell rettskraft kan anføres at dette vil kunne være et virkemiddel for å forhindre unødvendige saksanlegg. Derimot er belastningen ikke særlig stor ved å måtte avvise en sak f.eks. på nytt. Det kan derfor ikke være noe vesentlig prosessøkonomisk å oppnå ved å tillegge avvisningskjennelser materiell rettskraft. Den viktigste rettspolitiske begrunnelser for å gi realitetsavgjørelser materiell rettskraftsvirkning, slår dermed ikke til for avvisningskjennelser.
Det knytter seg også visse betenkeligheter ved å la avvisningskjennelser få materiell rettskraft: De fleste avvisningsavgjørelser må antas å være riktig, men enkelte ganger blir det truffet en uriktig avvisningsavgjørelse.
Avvisningsavgjørelser blir truffet på et langt spinklere og mindre betryggende avgjørelsesgrunnlag enn realitetsavgjørelser. Som oftest ved skriftlig saksbehandling, så tidlig som mulig i saken.
Unntak fra krav til sikkerhetsstillelse for saksomkostningsansvar - retten til domstolsbehandling og tvl. § 20-11 første ledd annet punktum “uforholdsmessig”.
Det følger av Grl. § 95 første ledd, SP art. 14 nr. 1 og implisitt av EMK art. 6 nr. 1 at enhver har rett til domstolsbehandling. Det er klart at retten til domstolsbehandling ikke er absolutt, jf. bl.a. NOU 2001: 32 s. 550 og Rt. 1999 s. 961 på s. 970.
Det fremkommer i tvl. § 20-11 første ledd annet punktum at saksøkeren ikke kan pålegges å stille sikkerhet for saksomkostningene «dersom det ville virke uforholdsmessig ut fra sakens art, partsforholdet og forholdende for øvrig». Etter ordlyden må det gjøres en konkret helhetsvurdering.
Unntaket om at sikkerhetsstillelse ikke må være uforholdsmessig, er ment å ivareta retten til domstolsbehandling som følger av EMK artikkel 6 nr. 1, men bestemmelsen rammer også tilfeller hvor krav om sikkerhetsstillelse ellers er uforholdsmessig, selv om det ikke krenker retten til domstolsbehandling, jf. bl.a. NOU 2001: 32 s. 550, Rt. 2014 s. 139 avsnitt 16 og HR-2020-531-U avsnitt 15.
Det er flere momenter som inngår i forholdsmessighetsvurderingen, som må avgjøres konkret, jf. NOU 2001: 32 s. 550 og HR-2020-531-U avsnitt 17:
- Størrelsen på sikkerhetskravet, sammenlignet med omfanget av det mulige omkostningsansvaret.
- Partens reelle mulighet til å oppfylle, hensett til omfang og frist.
- Hvor stor risikoen er for at omkostningsansvar vil inntre, og for at det eventuelt blir stående uoppgjort.
- Sakens betydning for parten.
- Hvor stort behov den annen part har for beskyttelse.
HR-2020-531-U avsnitt 18 – «De to siste strekpunktene må forstås slik at det er sakens betydning for saksøkeren og hvor stort behov saksøkte har for beskyttelse i form av sikkerhetsstillelse, det siktes til».
Terskelen for å frita for sikkerhetsstillelse på dette grunnlaget er «meget høy», jf. Rt. 1999 s. 961 og HR-2020-531-U avsnitt 15.
Partstilknytning, tvl. § 1-3 annet ledd - offentligrettslige forhold; tilknytning på saksøktesiden ved offentligrettslige trepartsforhold
Ved gyldighetssøksmål kreves det at myndighetene er saksøkt, jf. tvl. 1-5. Det har i juridisk litteratur vært en stor diskusjon om det er tilstrekkelig å bare saksøke myndighetene, eller om private parter som er tilgodesett ved myndighetsutøvelsen også må saksøkes, jf. Skoghøy/Pedersen, s. 123. Tvistemålsutvalget foreslo en regel om tvungent prosessfellesskap i offentligrettslige trepartsforhold, men departementet fulgte det ikke opp, jf. NOU 2001: 32 s. 198-199 og Ot.prp. nr. 51 (2004-2005) s. 151.
I Rt. 2015 s. 641 kom spørsmålet om det er nødvendig å saksøke den tilgodesette private part opp for Høyesterett. Til tross for at sterke reelle hensyn talte for å gå imot løsningen som var valgt i tvisteloven, valgte Høyesterett å legge avgjørende vekt på at spørsmålet var vurdert i odelstingsproposisjonen, og at det ikke forelå «et annet og sterkere behov for en regel om tvungent prosessfellesskap i offentligrettslige trepartsforhold enn det som forelå den gangen loven ble vedtatt», jf. avsnitt 55.
Reelle hensyn taler for en annen løsning enn den Høyesterett og lovgiver har lagt til grunn, da en ugyldighetsdom mot det offentlige ikke vil ha rettskraftsvirkning overfor den tilgodesette parten, i tillegg til at innblanding av den tilgodesette part i større grad kan ivareta hensynet til sakens opplysning.
OBS! Reglene er dermed forskjellig i offentligrettslige og privatrettslige forhold.