Sinisai Frågor Flashcards
De 4 olika protein struktur
Primär struktur - aminosyror i sekvens, sammanbinda av peptidbindningar.
Sekundär struktur - alfa helix, beta falk och turns&loops.
Teritiär struktur - utgör proteinets 3D utseende mha hur veckningar sitter.
Kvärtarstruktur - när proteinmolekyl innehåller flera polypeptidkedjor, och bilda ett proteinkomplex . tex. Hemoglobin
3D proteinstruktur ändra under vissa situation, vad och varför?
- temperatur höjning - ändras denatureras pga svag interaktioner pga ökad kemisk rörelse. Det gör att vätebindning som stabilare det strukturen, förloras och då strukturen ändras.
- pH sänks - vid låg pH kommer vissa aminosyror som är unika protnerad kan laddningen av proteiner ändras och H+ koncentration ökar och då strukturen ändras.
- Tillsätts av hydrofob lösning - Hydrofila sidan av aminosyror kommer vika sig på insida och stabilisera sig med en vätebindning. Den hydrofoba sidan av proteinet kommer och pekar sig på utsidan för att reagera med hydrofila sidan och då ändras strukturen.
Redogör för mutationernas inverkan på strukturen utifrån deras egenskaper.
Glycin är den enklaste aminosyror och där med minst och lättast. Den är hydrofob och trivs då inte i hydrofila miljö. Glycin kan inte finnas i en alfa helix struktur. Det är väldigt rörlig och får plats i små utrymmen pga sin storlek.
Prolin är den mer komplicerad aminosyror som är begränsad i sin rörlighet. Även den är hydrofob och kan inte vara med i en alfa helix struktur.
Vad är proteinveckning och beskriv bakomliggande processen?
- Proteinveckning är när proteinet verkar sig till den struktur som det behövs lägst energi att bibehålla pga hydrofoba effekten.
- alfa helix struktur kommer genom att CO grupper reagerar med aminogrupper i den fjärde aminosyra ifrån.
- Beta falk där antiparallel och parallel peptider binder till varandra med vätebindning.
- Proteinet veckas sen 2 tertiär struktur genom att det bildas disulfides bygger sk. cytosin där 2 cytosin binder till varandra.
- Veckning av en protein sker snabbt, mikosikunder och kan bildas 3D funktionella struktur.
6 Enzymklasser.
- Oxidoreduktaser - överfora elektroner mellan olika molekyler.
- Transferas - överfora funktionella grupp mellan olika molekyler.
- Hydrolyser - Klyver molekyler genom tillsätts av vatten H2O.
Vilka egenskaper som styr över ett cellmembran fluidet?
Det beror på vilka fettsyror som ingår samt temp, dubbelbindning.
- omättade fettsyror bidrar till ökad fluidetet pga att de stör tätförpackning av fettsyrorna.
- kolestron binder till ökad fluidet eftersom dess ringstruktur stör tätförpackning. Alltså fluidet påverkas av fettsyrorna längd, dvs kortare mer fluidet.
- antal dubbelbindningar ger ökad fluidet. långa fettsyror ger flera Vad der Waals interaktioner påverkar och då den minskar fluidet.
Transport av molekyler över en membran.
Aktiv transport - (laddade joner) då ämne rör sig i motsatt riktningen från diffusion dvs, från låg till hög. kräver energi ofta i form av ATP (ex. pump, koncentration gradient)
Passiv transport - (små och oladdade) kräver inte energi från ATP molekyler. Molekyler rör sig genom diffusion från högre till lägre koncentration (små och opolära molekyler). De proteinkanaler öppnar eller stängas mha signal molekyler.
Sfingosen
är en amino alkohol som innehåller en lång och omättad kolvätekedijan och i mitten finns en aminogrupp istället för COO-. Det består av en fosfatgrupp och en aminobundet med en fettsyra.
Trigelcyrid
innehåller en glycerol molekyl bunden med 3 fettsyrakedja används som långvarig långring av energi.
Aktiva centrum
är 3D klyfta som bildad av grupper som kommer från olika delar av aminosyror sekvensen. De är den området av enzymet som mest sänker reaktionens.
Transition state
en kemisk reaktion med substrat för att bilda produkt genom gör att transitionstate x =/ som har högre energi än s eller p. den är minst stabila och mest sällan reaktionsväg.
Laddade joner samt LM (små molekyler)
Laddade Joner kan inte diffundera fritt över cellmembranet utan behöver gå igenom sk. jonkanaler. tex. Na+ / K+ pump där 3 Na joner pumpar ut och 2K pumpas in och det sker genom sk. aktiv transport som beror på koncentrations gradient.
Transporten av joner kräver energi så därför det är aktiv transport.
LM är små laddad molekyler som kan diffundera fritt genom cellmembranet, det sker genom passiv transport som kräver inte energi och där rör sig från hög till låg koncentration. tex. pumpas ut 2 molekyler in eller ut samtidigt.
LM (hydrofob) samt kloridjon.
LM kan lätt diffundera in sig genom membranet få molekyler integrera med membranet som också i stora delen är hydrofob.
Kloridjon är polär och laddad molekyler som går in membranet genom jonkanalen om den bidrar till att jämna koncentrationgradient. eller jonpump om den ska över membran mot koncentrations gradient. Dvs genom transport membran.
Joner transport över membran
Passivt eller med transportör som beror på koncentrationsgradient och på hur procenttal hydrofila joner.
Mekanism hos Na+/K+ p-typ ATPas
Na+/K+ pump är aktiv transport och det är antiporten för att de pumpar ut 3Na+ och in 2K+ mot den koncentrationsgradient och kräver ATP energi.
P-typ ATPas - fosforylgrupp I ATP binder till Asparat och bilder inner medier fosforylasparat.